چرا با وجود اینکه تلاش می کنیم و آموزش میبینیم باز هم نتیجه نمیگیریم ؟
چرا نتیجه نمیگیریم ؟ زمانیکه با افراد در جلسات کوچینگ صحبت میکنم، با این سوالات روبهرو میشوم: چرا هر چه تلاش میکنیم به نتیجه نمیرسیم ؟ چرا از آموزش ها و هر چه کتاب می خوانیم ، نتیجه ای نمیگیریم ؟ چرا اغلباوقات همهچیز برایمان بینتیجه است؟
در این مقاله قصد دارم با بیان 2 دلیل مهم و اساسی که اغلب ما به آن گرفتار هستیم، به این سوالات پاسخ دهم. به این دلیل که اکثر شما این سوالات را در دورهها و جلسات کوچینگ از من پرسیدهاید.
قبل از شروع مقاله اگر تعریف کوچینگ را نمیدانید و با این کلمه آشنا نیستید، پیشنهاد میکنم بعد از خواندن مقاله پیشرو حتما مقاله کوچینگ چیست را بخوانید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleمهارتهای فراشناختی چیست؟
ابتدا لازم است با فراشناخت و مهارتهای فراشناختی آشنا شوید تا به خوبی به پاسخ این سوال برسید که چرا از آموزشها و دورهها نتیجه دلخواه خود را نمیگیریم ؟
1)تعریف فراشناخت
شناخت و فراشناخت، مکمل یکدیگر هستند. شناخت به فرایندهایی گفته میشود که با کمک آنها یاد میگیریم، فکر میکنیم، عمل میکنیم و… .
اما فراشناخت به این معنی است که ما باید خود را بشناسیم تا بتوانیم به راحتی به خواستهها و اهداف خود در زندگی فردی و اجتماعی برسیم. به عبارت دیگر ما میتوانیم با شناختی که از خود به دست میآوریم، در موقعیتهای گوناگون از آموزشها، بهترین استفاده را داشته باشیم.
2)مهارتهای فراشناختی
با مهارتهای فراشناختی به راحتی میتوانیم:
- رفتارها و عملکردهای خود را مدیریت و کنترل کنیم،
- مواردی که به آنها نیاز داریم را آموزش ببینیم،
- مشکلات خود را با آموزش دیدن و مشاوره گرفتن، حل کنیم،
- و در موقعیتهای مختلف بهترین انتخاب را داشته باشیم.
چرا از آموزش ها و هر چه می خوانیم ، نتیجه ای نمیگیریم ؟
مهارتهای فراشناختی که در بالا به تعریف آن پرداختیم، به ما کمک میکنند تا بهتر یاد بگیریم و از آموختههای خود استفاده کنیم. در ادامه این موضوع را با ذکر مثال برایتان شفافتر میکنم.
همه ما با شنیدن کلمه ماهی به یاد تن ماهی، ماهیگیری، تور ماهیگیری، دریا و… میافتیم. اگر مهارتهای فراشناختی را آموخته باشید و بخواهید ماهیگیری را حرفهای بیاموزید، سعی میکنید ابتدا ساختن تور ماهیگیری را بیاموزید تا بتوانید پلههای بعدی را راحتتر و سریعتر طی کنید.
این مثال در همه جنبههای زندگی صدق میکند. شما هر وسیلهای را که بیهوده خریداری کنید ولی ندانید که چگونه از آن استفاده کنید، هیچ سودی برایتان نخواهد داشت. مثلا اگر ماشین بخرید ولی آموزش رانندگی ندیده باشید، ماشین بدون استفاده در پارکینگ باقی خواهد ماند.
بنابراین اگر بهترین محتوا را آموزش ببینید و حتی برای آن بیشترین هزینه را پرداخت کنید اما نتوانید از آن استفاده کنید، اصلا به کارتان نخواهد آمد. پس لازم است تمام جوانب را بسنجید و بررسی کنید که چه آموزشهایی در رشد و پیشرفتتان موثر هستند، سپس اقدام به یادگیری آن کنید.
دلایل نتیجه نگرفتن از آموزش ها و مطالعات
در ادامه دو موضوع و دلیل اساسی را مطرح میکنم تا به خوبی بدانید که آموزشها و دانستهها را نمیتوانیم به راحتی در زندگی به کار ببریم و به نتیجه دلخواه خود برسیم.
1)چرا از آموزش ها نتیجه نمیگیریم : در علوم انسانی قطعیت وجود ندارد
این نکته را هیچگاه فراموش نکنید که در علوم انسانی قطعیت وجود ندارد و همیشه از 100 درصد، 10 درصد استثنا وجود دارد. ذهن ما همیشه به دنبال قطعیت و بله یا خیر است. به همین دلیل همیشه به استثناها توجه میکند و حاضر نیست راهی را امتحان کند که از نتیجه آن مطمئن نیست.
این موضوع کاملا درست است که همه ما میتوانیم در زندگی به موفقیت برسیم. اما برای رسیدن به موفقیت نباید همیشه به دیگران نگاه کنیم و بخواهیم مانند آنها کارها و رفتارهای خود را برنامهریزی کنیم.
برای مثال
اگر گفته میشود که برای رسیدن به تمام کارها باید سحرخیز بود، به این معنی نیست که همه انسانهای موفق سحرخیز هستند. میزان ساعتهایی که افراد به خواب نیاز دارند بین 5 تا 8 ساعت متفاوت است و شاید فردی باشد که اگر صبح زود بیدار شود برای انجام کارهایش هوشیاری لازم را نداشته باشد.
حتما این تجربه را داشتهاید که در سمینارها و یا دورههایی که شرکت کردهاید، سخنران کلمهای را به اشتباه در صفحهای که نشان میدهد، تایپ کرده است. آیا شما جزو افرادی هستید که شروع میکنید به ایراد گرفتن از مشکل تایپی و یا اصلا برایتان مهم نیست؟
بنابراین حتما به این موضوع توجه کنید که اگر محتوایی را ببینید، ذهنتان به سمت استثناها میرود یا نه؟ اگر اینطور است باید تلاش کنید به جای تمرکز بر استثناها به کلیت محتوا توجه کنید. زیرا توجه به استثاناها حواس شما را از اصل موضوع به کلی پرت میکند و در نتیجه از آموختن دور میشوید.
2)انگیزه و انرژی کافی نداریم
برای آموزش دیدن نیز لازم است مانند هر کاری دیگری انرژی و انگیزه کافی داشته باشید تا بتوانید آموزشها را بهتر درک کنید و تلاش بیشتری برای یادگیری انجام دهید.
اگر مانند بسیاری از افراد از روی اجبار آموزش میبینید، باید بدانید که هیچ موفقیتی در انتظارتان نخواهد بود. برای افزایش انگیزه مقاله انگیزه چیست را حتما بخوانید. در این مقاله بهطور مفصل به موضوع انگیزه و راههای افزایش آن پرداختهایم.
3)چرا از آموزش ها نتیجه نمیگیریم : دچار خطای تایید شدهایم
اغلب ما انسانها مطالبی را میپذیریم که برخلاف باورها و عقایدمان نباشند. به این معنی که هرگاه مطلب و یا محتوایی را میشنویم، ابتدا با باورها و ذهنیات قبلی خود مقایسه میکنیم. اگر ذهن ما موافق بود، آن را میپذیریم و در زندگی به کار میبریم اما اگر موافق نبود به شدت با آن مخالفت میکنیم.
به عبارت دیگر دید ما به محیط اطراف و دنیا کاملا محدود است، چون ذهن و باورهای ما دچار خطا هستند. ما زمانی رشد میکنیم که بپذیریم باورها و عقایدی که سالها به آن پایبند بودهایم، ممکن است اشتباه باشند و به دنبال تغییر، رشد و بهتر شدن باشیم.
دچار خطای تایید شدن نیز یکی از دلایلی است که چرا از آموزش ها و هر چه کتاب می خوانیم ، نتیجه ای نمیگیریم . بنابراین باید سعی کنیم با باورهای محدود کننده خود مقابله کنیم.
راهکار چیست؟
برای اینکه بتوانید در زندگی به نتیجه دلخواه خود برسید، ابتدا سعی کنید به موارد بیان شده در بالا با دقت فکر کنید. یعنی سعی کنید در برخورد با مسائل و مشکلات مختلف، به اصل توجه کنید، نه به فرعیات و مسائلی که اصلا اهمیتی ندارند.
همچنین ذهن خود را عادت دهید که موضوعاتی برخلاف باورهایش را نیز بپذیرد و گمان نداشته باشد که همیشه باورها و عقایدش درست است. به عبارت دیگر باید تعصبات را دور بریزید. این کار را میتوانید با آموزش دیدن و تمرین به راحتی انجام دهید.
توصیه میکنیم کتاب اثر مرکب را نیز حتما بخوانید تا تفکر و رفتارتان را تغییر دهید.
در کامنتها برای ما بنویسید که تا به حال دوست داشتهاید چه کاری را در زندگی انجام دهید ولی با وجود اینکه تلاش کردهاید، باز هم به نتیجه دلخواه خود نرسیدهاید؟ سوالات خود را در کامنتها با ما مطرح کنید تا به شما پاسخ دهیم.
دیدگاهتان را بنویسید