شناخت دلایل کمرویی لازمه موفقیت در درمان
دلایل کمرویی به ما کمک میکنند تا بتوانیم راههای موثرتری برای رهایی از این مانع پیدا کنیم. در این مقاله به بیان مهمترین دلایل میپردازیم.
خجالت و کمرویی باعث میشود تا فرد در برقراری ارتباط با دیگران با مشکلات جدی روبهرو شده و توانایی واکنش صحیح در موقعیتهای مختلف را نداشته باشد. به همین دلیل لازم است با شناخت دلایل، در جهت رفع آن اقدام کنید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleتعریف خجالت
ویژگی خجالتی بودن، جرات انجام هر کاری را از فرد میگیرد. فرد خجالتی باورها و افکاری در ذهن دارد که مانع بزرگی برای رسیدن به موفقیت و جایگاهی است که در زندگی انتظار آن را دارد.
مقاله خجالتی بودن را بخوانید تا بتوانید با این مفهوم آشنا شوید.
لازمه توجه به دلایل کمرویی
یادگیری علل کمرویی و خجالتی بودن به افراد کمک میکند تا به خوبی بتوانند با کمک راههای درمان خجالت به این قائله خاتمه دهند.
برای مثال اگر ثابت شود که فردی به دلیل عدم اعتماد به نفس کافی دچار خجالت و کمرویی شده است، باید تمرینات موثر برای افزایش اعتماد به نفس را انجام دهد. یا اگر خجالتی بودن یک فرد به دلیل نحوه صحبت کردن او است، باید با گفتار درمانی برای رفع این مشکل اقدام کند.
بنابراین لازم است قبل از اقدام به انجام هر کاری، ابتدا علل کمرویی خود را بشناسیم تا به خوبی بدانیم کدامیک از راههای درمان را جدیتر از دیگر راهها در نظر بگیریم.
احتمالا با خودتان بگویید «من فرد خجالتی نیستم، بنابراین لازم نیست این مقاله را بخوانم و با علل خجالت آشنا شوم». در اینجا نکته حائز اهمیت این است که همواره در بین اطرافیان و دوستانمان با افراد خجالتی و کمرو مواجه میشویم. در نتیجه خواندن این مقاله به ما کمک میکند تا بتوانیم بهتر آنها را بشناسیم و برای رفت این ویژگی همراهیشان کنیم.
دلایل کمرویی در افراد
دلایل بسیاری باعث به وجود آمدن احساس خجالت در افراد میشود که در ادامه به بیان آنها میپردازیم.
1)خانواده
خانوادهها به 2 روش در به وجود آمدن کمرویی در کودکانشان نقش اساسی دارند.
روش اول نحوه رفتار اشتباه با کودک است. بسیاری از خانوادهها تصور میکنند که میتوانند با کودکشان هر رفتاری داشته باشند. چون عقلشان به اندازهای نیست که رفتارها را درک و تجزیه و تحلیل کنند و از طرف دیگر به زودی آنها را فراموش میکنند. به همین دلیل زمانیکه کودکشان زیاد صحبت میکند و یا با سر و صدا بازی میکند، با بداخلاقی او را ساکت میکنند.
یا اینکه به خودشان و دیگران اجازه میدهند تا کودکشان را به خاطر نحوه صحبت کردن و یا انجام کارهایش، مورد تمسخر و تحقیر قرار دهند. افراد بزرگسال گمان میکنند که کودکان همه چیز را در سنین بزرگسالی فراموش میکنند. اما توجهی به این ندارند که رفتارهایشان چه تاثیراتی روی کودکان باقی میگذارد.
روش دوم نیز این است که کمرویی اعضای خانواده روی کودک تاثیر مستقیم میگذارد. زیرا کودکان از افرادی که به آنها نزدیک هستند، الگو میگیرند و رفتارهایی مشابه آنها انجام میدهند.
2)دلایل کمرویی :نداشتن مهارتهای اجتماعی
همه ما برای زندگی در اجتماع و رسیدن به رضایت درونی، باید مهارتهایی مانند فن بیان صحیح، برقراری ارتباط مؤثر با دیگران، دریافت و انتقال پیام، زبان بدن صحیح، برقراری ارتباط چشمی و… را بیاموزیم.
نداشتن هر کدام از این مهارتها باعث میشود تا افراد از رویارویی با دیگران پرهیز کنند. زیرا مطمئن هستند که در انجام هر یک از این مهارتهای اجتماعی که برای هر فردی ضروری است، ناتوان بوده و مورد قضاوت دیگر قرار میگیرند.
3)تحقیر و سرزنش بیدلیل خود
یکی دیگر از دلایل پر اهمیت و رایج این است که افراد خودشان را در انجام هر کاری مورد تحقیر و سرزنش قرار میدهند و خود را ضعیف و بیارزش میدانند.
برای مثال اینگونه افراد اگر در کلاسهای نقاشی و یا نویسندگی شرکت کنند، جرات به نمایش گذاشتن آثار خود را ندارند. زیرا عقیده دارند که تمام کارهایشان پوچ و بیمعنی است و همیشه افرادی هستند که کارها را بهتر از آنها انجام دهند.
این طرز تفکر باعث میشود تا فرد همواره خودش را سرزنش کند که چرا فلان حرف را زدم، نباید آن کار را انجام میدادم، نباید نظرم را عنوان میکردم و… . به عبارت دیگر فرد خجالتی دست از سرزنش و تحقیر کردن خود در هیچ شرایطی بر نمیدارد و همیشه خودخوری میکند.
4)دلایل کمرویی :ترس از تمسخر دیگران
فردی که احساس تحقیر و تمسخر را در گذشته تجربه کرده است، به ندرت میتواند در آینده این احساس ناخوشایند را از خودش دور کند.
برای مثال ممکن است در مدرسه و یا مهمانی به خاطر حرفی که به زبان آورده و یا رفتاری که انجام داده، مورد تمسخر دیگران قرار گرفته باشد.
فرد کمرو همواره با این ترس و تجربه مجدد آن زندگی میکند و در نتیجه پرهیز میکند از اینکه:
- عقاید و افکارش را با دیگران در میان بگذارد،
- علاقه خود را به فرد مورد علاقهاش ابراز کند،
- اهداف و خواستههایی که در ذهن دارد را به زبان بیاورد،
- کارهای جدید را آغاز کند و مهارتهای جدید را بیاموزد،
- و ایدههایش را در مورد مسائل مختلف عنوان کند.
5)ترس از شکست
فردی که در زندگی یک بار با شکست مواجه شده و به جای پذیرش آن خود را سرزنش و تحقیر کرده است، در ادامه زندگی نمیتواند ترس از شکست را از ذهن خود دور کند و به شروع فعالیت جدید بپردازد. به خصوص اگر در این زمینه دیگران نیز او را مورد سرزنش و تحقیر قرار داده باشند، تحمل شکست برایش سختتر بوده و درد بیشتری را تحمل کرده است.
این فرد به مرور زمان به فردی کمرو و خجالتی تبدیل میشود که برای رهایی از سرزنش ترجیح میدهد هیچ کاری را شروع نکند.
برای مثال فردی را در نظر بگیرید که بنابر دلایلی سرمایه خود را از دست میدهد. این فرد تصور میکنند که همه اطرافیانش از این اتفاق خبردار شده و مدام در مورد او با یکدیگر صحبت میکنند. به همین دلیل از حضور در جمع فراری بوده و جرات مشورت کردن با دیگران را از دست میدهد و به مرور زمان به فردی خجالتی تبدیل میشود.
دلایل کمرویی خود را بشناسید
همانطور که در این مقاله مطرح شد، با شناخت علل خجالتی بودن خود میتوانید بهتر و سریعتر مسیر رفع کردن این مانع بزرگ و دردسرساز را طی کنید.
در کامنتها برای ما بنویسید که چه دلایلی وجود دارند که شما را به فردی خجالتی تبدیل کردهاند؟ با نوشتن دلایل، راه درمان خجالت را به شما معرفی میکنیم.
دیدگاهتان را بنویسید