خلاصه و معرفی کتاب سوالاتت را تغییر بده تا زندگیت تغییر کند
سوالاتت را تغییر بده تا زندگیت (زندگی ات) تغییر کند نوشته ماریل آدامز به شما میآموزد که چگونه زندگیتان را آنگونه که دوست دارید، تغییر دهید.
اگر ذهنتان پر از سوال است ولی به جواب مطلوب و منطقی نمیرسید، پیشنهاد میکنیم حتما این مقاله را بخوانید و سوالت ذهنیتان را تغییر دهید.
تفکر سوالی یک روش جدید و مطمئن برای فکر کردن معرفی شده است که میتواند تاثیر مثبتی بر زندگی بگذارد.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleمشخصات کلی کتاب سوالاتت را تغییر بده تا زندگیت تغییر کند
نویسنده: دکتر ماریل آدامز
ترجمه: سید حمید میرغفوری
انتشارات: سایه سخن
اهمیت خواندن این کتاب ارزشمند
زمانیکه در بحرانهای زندگی گرفتار میشویم، طبیعی است که به دنبال جواب و راهحل درست و منطقی باشیم. ولی برای رسیدن به راهحل درست ناخواسته بهجای راهگشایی، بنبست درست میکنیم. برای حل مشکلاتمان اول باید سوالاتمان را تغییر بدهیم، در غیر این صورت ممکن است همیشه به همان پاسخهای قدیمی و تکراری برسیم.
سوالات جدید میتوانند زاویه دید ما را کاملا تغییر بدهند و به سمت روشهای جدیدی هدایتمان کنند.
در کنار خواندن این کتاب پیشنهاد میکنم مقاله 101 سؤالی که در دهه بیست سالگی باید از خود بپرسید را نیز بخوانید.
پشت جلد کتاب سوالاتت را تغییر بده تا زندگیت تغییر کن
متن پشت جلد کتاب را عینا در ادامه آوردهایم:
«این کتاب سرشار از ایدههای عالی است و در آن یک روش جدید و مطمئن برای فکر کردن معرفی شده است که میتواند تاثیر مثبتی بر زندگی همه ما بگذارد.
دکتر ماریل آدامز در این کتاب روشها، مهارتها و ابزارهایی، برای اجرای ساده تفکر سوالی، در خانه یا محل کار، ارائه میدهد و به ما می آموزد چطور میتوانیم با تمرکز بر یادگیری بهجای قضاوت کردن، موثرتر و کارآمدتر باشیم.
دکتر ماریل آدامز قدرت پرسشگری را در جهتدهی به تفکر و در نتیجه اعمال و نتایج آن به ما خاطر نشان میکند. که ما میتوانیم با طراحی قدرتمندترین سوالات برای رسیدن به هدف، روی آینده تاثیر بگذاریم.
به رانندگان ماشینهای مسابقه میآموزند که به جاده تمرکز کنند نه به خط پایان. زمانیکه این کتاب را میخوانید، به جاده توجه کنید که بالاترین قابلیتتان را نشان میدهد و به پرسشهایی فکر کنید که به آینده بهتر منجر میشود. پرسشهایی مانند “بزرگترین احتمال مثبتی که میتوانم تصور کنم، چیست؟”»
جملات برگزیده از کتاب سوالاتت را تغییر بده تا زندگیت تغییر کند
- وقتی در موضع قضاوتکننده قرار بگیری، از حالت یادگیرنده دور خواهی شد.
- سوالی که پرسیده نشده، دری است که باز نشده باشد.
- همه ما قضاوتکنندههای در حال بهبودی هستیم.
- سوالاتت نتایج را اداره میکنند.
- همهچیز را سوال کنید.
- در موضع قضاوتکننده، آینده فقط میتواند نسخه تکراری گذشته باشد.
- یادگیرنده دلیل یاد گرفتن است و قضاوتکننده دلیل قضاوت کردن.
- ملامتگری ما را در گذشته نگه میدارد، ولی مسئولیتپذیری، مسیر را برای آیندههای بهتر هموار میکند.
بخشی از کتاب سوالاتت را تغییر بده تا زندگیت تغییر کند
ماریل آدامز در بخشی از کتاب نوشته است:
«جوزف ادامه داد: به یاد داشته باش، حالت قضاوتکننده دو چهره دارد، یکی قضاوتکننده نسبت به خودمان و دیگری نسبت به دیگران. نتایج کاملا متفاوت خواهند بود، ولی از یک دیدگاه قضاوتگر ناشی میشوند.
اگر طرز فکر قضاوتکننده، روی خودمان متمرکز شود، مثلا با سوالاتی مثل: چرا این قدر اشتباه میکنم؟ اعتمادبه نفسمان را ضعیف میکنیم و حتی شاید احساس افسردگی کنیم. از طرف دیگر اگر با طرز فکر قضاوتکننده روی دیگران متمرکز شویم با سوالاتی مانند: چرا اطرافیانم این قدر احمقند؟ به سمت عصبانی شدن، حسرت خوردن و پرخاشگر شدن متمایل میشویم.
در هر دو راه، به نوعی دچار تنش میشویم چه با خودمان چه با دیگران. وقتی حالت قضاوتکننده کنترل را در دست دارد، یافتن راهحل خلاقانه یا هر حس آرامشی ناممکن میشود. به همین دلیل بسیاری از تمرکزکنندگان از عبارات قضاوت / یادگیری استفاده میکنند، مخصوصا از نقشه انتخاب.»
با رئیس سوال آشنا شویم
دکتر ماریل آدامز، موسس و رئیس انستیتوی پرسجو و ابداع کننده تفکر سوالی است. در جایگاه مدیر، مشاور، مربی اجرایی، سخنگوی حرفهای برخی از شرکتهای بزرگ جهان، معمولا به رئیس سوال معروف است.
اولین کتاب او «هنر پرسشگری»، راهنمایی برای درمان کوتاهمدت مبتنی بر پرسش به عوان مقاله پیشرفته و تاثیرگذار در زمینه رواندرمانی قدردانی شد.
دکتر آدامز عضو گروه مدیریت و آموزش کالج تربیت معلم دانشگاه کلمبیا و همچنین عضو هیئت گروه نویسندگان برت کوهلر است.
یک لحظه مهم مکاشفه دکتر آدامز
من یک دانشجوی دکترای جوان و مصمم بودم که روی تز دکترایم کار میکردم. نه فقط یک منتقد درونی ستمگر را تحمل میکردم، بلکه انتقادهای دیگران نیز گاهی مرا به گریه میانداخت.
یک روز شوم، در حالیکه فکر میکردم کاری که انجام دادهام خیلی عالی شده است، منتظر تشویق مشاورم بودم. از او شنیدم: “ماریل، این اصلا قابل قبول نیست.” در آن لحظه اتفاقی رخ داد. به جای اینکه با چشم اشکبار شگفتزده بشوم که چه مشکلی داشتم، نفس عمیقی کشیدم و آرام و جدی سوال کردم: “باشد، چطور درستش کنم؟”
آن حرکت ساده مرا از احساس ناتوانی، به اطمینان کافی برای انجام عملی سازنده منتقل کرد. بعد از آن شروع به کار کردم.
سوالات قضاوتکننده / یادگیرنده دکتر ماریل آدامز
شما در طول زندگی خود هر دو نوع سوال را میپرسید و این قدرت را دارید که در هر لحظه از هر کدام از آنها استفاده کنید.
در کتاب سوالاتت را تغییر بده تا زندگیت تغییر کند ، این دو دسته سوالات به عنوان قضاوتکننده و یادگیرنده مطرح شدهاند که در ادامه با مثال برایتان توضیح میدهیم.
1)سوالات قضاوتکننده
- چه چیزی خراب شده است؟
- تقصیر کیست؟
- کجای کارم اشتباه است؟
- چطور میتوانم ثابت کنم حق با من است؟
- چطور این میتواند مسئله باشد؟
- چرا فلانی اینقدر احمق است؟
- چطور میتوانم کنترل داشته باشم؟
- چرا خودمان را به دردسر بیاندازیم؟
2)سوالات یادگیرنده
- چه کاری جواب میدهد؟
- من مسئول چه هستم؟
- چه میخواهم؟
- چه چیزی میتوانم یاد بگیرم؟
- حقایق کدامند؟ چه فایدهای دارند؟
- فلانی به چه فکر میکند، چه میخواهد، چه احساسی دارد؟
- هدف کلیام چیست؟
- احتمالات دیگر چیست؟
10 ابزار تفکر سوالی در کتاب سوالاتت را تغییر بده تا زندگیت تغییر کند
در این قسمت از مقاله با 10 ابزار تفکر سوالی برای زندگی و کار آشنا میشوید که ماریل آدامز در این کتاب بهطور مفصل به توضیح آنها پرداخته است.
1.ناظر درونیتان را تقویت کنید
هر چقدر قابلیت نظارتکننده را در خودتان تقویت کنید، افکار، احساسات و اعمال خود را بیشتر میتوانید کنترل کنید و کمتر از سوی افراد و حوادث اطرافتان کنترل شوید.
سه تمرین برای تقویت قابلیت نظارهگر درونیتان وجود دارد.
تمرین اول:
در خانه یا محل کار زمانیکه تلفن زنگ خورد، بیحرکت بمانید و فقط به زنگ گوش بدهید. در همین حالت به واکنش خودتان به زنگ توجه کنید. به چیزی که در ذهن و بدنتان اتفاق میافتد دقت کنید. تصور کنید افکار و احساسات شما شبیه ابرهایی هستند که در آسمان حرکت میکنند و شما به سادگی و آرامی تصویر متحرکی را تماشا میکنید.
تمرین دوم:
وقتی با مشکلی مواجه میشوید، جایی که انگیزه برای عمل کردن دارید، یا افکار یا احساساتی برای بیان کردن، فقط وارد حالت نظارهگر شوید. به خودتان یادآوری کنید که مجبور به پاسخ دادن به این انگیزهها نیستید.
تمرین سوم:
زمانیکه با یک انتخاب مهم مواجه شدید، چند دقیقه تنها بمانید، آرام بنشینید، به هر آنچه فکر میکنید، احساس میکنید یا در آن لحظه میخواهید توجه کنید. به خودتان قول بدهید که الان وقت عمل نیست. فقط نظارهگر باشید و توجه کنید.
2.از نقشه انتخاب به عنوان راهنما استفاده کنید
نقشه انتخاب به شما کمک میکند از نوع سوالاتی که میپرسید، آگاه شوید و در نظر بگیرید که چطور میتوانید سوالاتتان را تغییر دهید تا به بهترین نتایج برسید. در اینجا چهار روش برای کار با نقشه انتخاب ذکر شده است.
تمرین اول:
تصور کنید شما شخص ایستاده در تقاطع نقشه انتخاب هستنید. افکار و احساساتی که مربوط به کار یا زندگی شخصیتتان است به شما هجوم آورده شد. در این وضعیت از خودتان سوالات قضاوتکننده و یادگیرنده بپرسید و نتایج هر کدام از سوالات را در نظر بگیرید.
سوالاتی مثل: “الان کجا هستم؟ آیا در حالت قضاوتکنندهام؟ کجا میخواهم باشم؟ هدف نهایی من در این موقعیت چیست؟”
تمرین دوم:
از نقشه انتخاب برای یادگیری از موقعیتهای قبلی که به اندازه دلخواه جواب ندادهاند، استفاده کنید. ببنید که آیا یک حالت قضاوتکننده، شما را از موفقیت بازداشته یا خیر؟ اگر بله، چه درسهایی از آن میتوانید بگیرید؟ با استفاده از طرزفکر یادگیرندهتان الان همان وضعیت را چطور میتوانید اداره کنید؟
تمرین سوم:
از نقشه انتخاب برای یادگیری وضعیتهایی که نتیجه دادهاند، استفاده کنید. توجه کنید کدام سوالات یادگیرنده، باعث تغییر در شما شدند؟ چطور آن سوالات شما را از مرداب قضاوتکننده، دور نگه داشتند؟
تمرین چهارم:
نقشه انتخاب را به دیگران هم بدهید. یک ضربالمثل پزشکی قدیمی میگوید: “یکی را ببین، یکی را درمان کن، یکی را آموزش بده، و همهاش مال خودت میشود!”
3.قدرت سوالات را بهکار بیندازید
از قدرت سوالاتی که از خودتان میپرسید (سوالات درونی) و سوالاتی که از دیگران میپرسید (سوالات میان فردی)، آگاه باشید.
برای افزایش آگاهی از سوالات شخصی، میتوانید دو تمرین زیر را انجام دهید.
تمرین اول:
در هر لحظه از روز به سوالاتی که در ذهنتان ایجاد میشود توجه کنید تا بتوانید نقش موثری که آنها در زندگیتان بازی میکنند را به خوبی ببینید. با این کار یک تحقیق سوالی انجام میدهید.
تمرین دوم:
به پاسخهای خود، نسبت به شرایطی که در طول روز رخ میدهد، توجه کنید. اولین فکر شما یک جواب است، یا یک سوال؟ اگر اولین فکر یک جواب است، سعی کنید آن را به یک سوال تغییر بدهید. تغییر یک جواب به سوال، روی حالت روحی، اعمال یا واکنشهای شما تاثیر شگرفی میگذارد.
برای آگاهتر شدن نسبت به سوالاتی که از دیگران میپرسید، میتوانید دو تمرین زیر را انجام دهید.
تمرین اول:
بررسی کنید که نسبت سوالاتی که از دیگران میپرسید و پاسخهایی که میدهید، چقدر است؟ آیا ارتباطات شما با دیگران بیشتر شامل سوال میشود یا پاسخ؟ دریک گفتگو سعی کنید سوالات زیادی بپرسید.
تمرین دوم:
سعی کنید به خاطر بیاورید که آیا سوالی بوده که با مطرح کردنش در زندگی شخصی یا کاریتان تاثیر مثبتی ایجاد شود؟ اگر پاسختان مثبت است، آن سوال چه بوده است؟ نتیجه آن چه شد؟ سوال در رابطه با چه موضوعی بود که چنین تفاوتی را باعث شد؟
4.طرز فکر و سوالات قضاوتکننده و یادگیرنده را تشخیص دهید
سوالات قضاوتکننده ممکن است باعث تنش، حمله افکار منفی، ترس و از بین رفتن انرژیتان شود. بنابراین اکنون زمان آن است که به سوالات یادگیرنده منتقل شوید. سوالات یادگیرنده به شما انرژی، دید مثبت، راحتی، امید و آرامش میدهد.
برای تغییر طرز فکر قضاوتکننده به طرز فکر یادگیرنده، باید از خودتان سوال بپرسید.
5.با حالت قضاوتکننده دوست شوید
آگاه شوید و طرز فکر قضاوتکننده را در خود و دیگران بپذیرید. انجام هر یک از تمرینات زیر، آگاهی شما را از حالت قضاوتکننده بیشتر میکند.
تمرین اول: یک سررسید بردارید و زمانها و موقعیتهایی که خودتان یا دیگران را در حالت قضاوتکننده مییابید، یادداشت کنید.
تمرین دوم: یک کش دور مچ خود ببندید و هر بار که متوجه میشوید به حالت قضاوتکننده رفتهاید، یک بار آهسته آن را بکشید و رها کنید. هر بار با کش خودتان را تنبیه کردید، به خودتان تبریک بگویید که آگاهیتان از حالت قضاوتکننده بیشتر شده است!
تمرین سوم: در وضعیتهای عادی ده دقیقه را به عمد تا جایی که میتوانید به حالت قضاوتکننده بروید، مانند زمان تماشا کردن تلویزیون. مثلا مدل مو، صدا و پوشش گوینده خبر را قضاوت کنید.
نکته مهم این است که هر بار که این تمرینات را انجام میدهید، ناظر درونیتان و توانایی عمل کردن در حالت یادگیرنده را تقویت میکنید.
6.پیشفرضها را زیر سوال ببرید
پیشفرضهای غلط، ارتباطات موثر را ضعیف میکند
از سوالات فهرست زیر، برای کمک به کشف هر پیشفرض اشتباه، استقاده کنید.
- چه پیشفرضهایی درباره خودم دارم؟
- چه پیشفرضهایی درباره دیگران دارم؟
- چه پیشفرضهایی را از گذشته دارم که ممکن است درست نباشد؟
- چه پیشفرضهایی از ممکن یا ناممکن بودن چیزی دارم؟
7.از سوالات جابجایی استفاده کنید
سوالات جابجایی، سوالات ( از – به ) هستند. یعنی شما را از حالت قضاوتکننده به حالت یادگیرنده میبرند. در زیر فهرستی از سوالات جابجایی آوردیم.
- آیا در حالت قضاوتکننده هستم؟
- آیا این حسی است که میخواستم داشته باشم؟
- آیا این جایی است که میخواستم برسم؟
- آیا این کاری بود که میخواستم انجام بدهم؟
- به روش دیگری میتوانم دربارهاش فکر کنم؟
- چطور میتوانم بیطرف و صادق باشم؟
- طرف مقابل به چه فکر میکند، چه حسی دارد و چه میخواهد؟
- و… .
8.تیمهای یادگیرنده ایجاد کنید
داشتن تفکر سوالی و یادگیرنده را به تیمها و سازمانهای خود بیاموزید.
9.با طوفان سوال پیشرفت را خلق کنید
طوفان سوال معمولا در یک تیم یا گروه انجام میشود، مخصوصا زمانیکه روی ایدهها و احتمالات متمرکز هستید.
برای یادگیری این روش، حتما مقاله طوفان فکری را مطالعه کنید.
10.دوازده سوال برتر برای موفقیت
در فهرست زیر سوالاتی وجود دارد که در ابعاد گوناگون زندگی کاربرد دارند. هدف، ترکیب کردن این سوالات با افکار روزانهتان است.
- چه میخواهم؟
- انتخابهای من کدامند؟
- چه پیشفرضهایی دارم؟
- مسئول چه چیزی هستم؟
- چطور میتوانم جور دیگری به این نگاه کنم؟
- طرف مقابل به چه فکر میکند، چه احساسی دارد و چه میخواهد؟
- چه چیزی را از قلم انداختهام یا نادیده گرفتهام؟
- چه میتوانم بیاموزم؟
- از این شخص یا موقعیت
- از این اشتباه یا خطا
- از این موفقیت
- کدام مراحل بیشتر معنا میدهد؟
- چه سوالاتی را باید از خودم یا دیگران بپرسم؟
- چطور میتوانم شرایط فعلی را به برد–برد تبدیل کنم؟
- چه احتمالی وجود دارد؟
این فهرست را در برابر خود قرار دهید تا بتوانید در اغلب مواقع به آن نگاه کنید. اگر این سوالات را به اندازه کافی تکرار کنید، به نتایج موفقیتآمیزتر و راضیکنندهتری در زندگی روزمره خواهید رسید.
لپ مطلب کتاب سوالاتت را تغییر بده تا زندگیت تغییر کند نوشته ماریل آدامز
تفکر سوالی به شما کمک میکند بهطور مولد فکر کنید نه واکنشی. عاقلانه انتخاب کنید نه اینکه فقط واکنش نشان دهید. با 10 ابزار تفکر سوالی، در زندگی شخصی و حرفهای خود تغییر ایجاد کنید تا دچار حسرت در زندگی نشوید.
پیشنهاد میکنم در کنار خواندن این کتاب، مقاله ذهن آگاهی چیست را نیز بخوانید.
لطفا سوالاتی که در زندگی از خودتان پرسیدهاید و باعث شدهاند مسیر زندگیتان تغییر کند را در کامنتها برای ما بنویسید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بسیار زیبا جذاب
سپاس از همراهی شما
معمار زندگی خود باشید
ممنون از معرفی خوب شما از یک کتاب خوب
قضاوت کنندگی با اینکه خیلی راحت تر است متاسفانه ارتباطات را قطع کرده و امکان یک رابطه برد _ برد را از بین می برد
سلام ممنون از همراهیتون
بله کاملا درست میفرمایید
خوشحالیم که مقاله مورد توجهتون قرار گرفته