عوارض اعتماد به نفس بالا و اعتماد به نفس پایین را بشناسید تا بتوانید تعادل را رعایت کنید
عوارض اعتماد به نفس بالا و اعتماد به نفس پایین به اندازهای در رسیدن به موفقیت و میزان محبوبیت ما نزد دیگران تاثیر میگذارد، که نباید از آنها غافل شویم.
برای اینکه به خوبی به میزان اعتماد به نفس خود پی ببرید و بدانید که باید این ویژگی مهم را در خود افزایش و یا کاهش دهید، خواندن این مقاله را از دست ندهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleتعریف اعتماد به نفس چیست؟
اعتماد به نفس به معنی اتکا به تواناییها و استعدادهای خود برای رسیدن به موفقیت است. اگر اعتماد به نفس کافی در زندگی فردی و اجتماعی داشته باشیم، به راحتی میتوانیم:
- مهارتهایی که دوست داریم را بیاموزیم،
- حق خود را از دیگران بگیریم،
- در جمعهای مختلف نظرمان را مطرح کنیم،
- کارهایی که دوست داریم را شروع کنیم،
- خواستههایمان را با دیگران در میان بگذاریم،
- در مصاحبه شغلی مورد علاقه خود پذیرفته شویم،
- در هر کسب و کاری که هستیم به جایگاههای بالاتر برویم،
- و… .
برای اینکه بتوانید اطلاعات بیشتر و جامعتری را در مورد اعتماد به نفس به دست آورید، پیشنهاد میکنم مقاله اعتماد به نفس چیست را حتما بخوانید.
لازمه یادگیری عوارض اعتماد به نفس بالا و اعتماد به نفس پایین
اگر علائم کمبود اعتماد به نفس و اعتماد به نفس بیش از اندازه را بدانید، به خوبی میتوانید رفتارهای خود را مدیریت کنید.
نه داشتن اعتماد به نفس بالا خوب است و نه کمبود اعتماد به نفس. زیرا در هر دو صورت زندگی ما دچار تغییرات جبرانناپدیری میشود. باید تعادل را رعایت کنیم تا بتوانیم به تمام خواستهها و اهدافمان برسیم و از خودمان رضایت کافی داشته باشیم
علائم و عوارض اعتماد به نفس بالا
مانند علائم اعتماد به نفس پایین، داشتن اعتماد به نفس بالا نیز برای شما مضر است و تاثیر زیادی در رفتار، عملکرد و نحوه صحبت کردنتان میگذارد. در نتیجه در اغلب مواقع به فردی منفور در نظر دیگران تبدیل خواهید شد. البته منظور از اعتماد به نفس بالا، داشتن اعتماد به نفس ناسالم و بیش از حد است.
اگر میخواهید بدانید تا چه اندازه اعتماد به نفس شما زیاد است، این بخش را با دقت بخوانید.
1)مخالفت با دیگران
افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند همیشه با دیگران مخالفت میکنند و نظر خود را مقدم بر نظر دیگران میدانند. اینگونه افراد به هیچوجه حاضر نیستند به صحبتهای دیگران گوش دهند و مطابق با نظر آنها رفتار کنند.
3)عوارض اعتماد به نفس بالا : اغراق در تواناییها
برخلاف علائم اعتماد به نفس پایین که فرد در مورد هر کار و مهارتی تصور میکند از توانایی و استعداد کافی برخوردار نیست، اعتماد به نفس بالا باعث میشود فرد بیش از اندازه به تواناییها و استعدادهایش ایمان داشته باشد.
حتما با افرادی روبهرو شدهاید که بیش از حد از خودشان و تواناییها و استعدادهایی که دارند، تعریف و تمجید میکنند و خودشان را از دیگران بهتر میبینند. این اتفاق به دلیل داشتن اعتماد به نفس بالا و کاذب در افراد به وجود میافتد.
فردی که اعتماد به نفس بالایی دارد همیشه بهطور اغراقآمیزی از موفقیتها و مهارتهایش تعریف میکند و انتظار دارند دیگران نیز او را تایید کنند و مورد تشویق قرار دهند.
اتفاق دیگری که برای آنها رخ میدهد این است که برای انجام کارهایشان حاضر نیستند از دیگران مشورت و راهنمایی بگیرند و در نتیجه در اغلب مواقع با شکست مواجه میشوند.
مقاله استعداد چیست را با دقت بخوانید تا به این مفهوم پی ببرید.
2)نپذیرفتن اشتباهات
همه ما اشتباهاتی را در تصمیمگیریها، رفتارها و عملکردهایمان از خود نشان میدهیم که باید آنها را بپذیریم تا بتوانیم به مرور زمان تصمیمگیریها، رفتارها و عملکردهای بهتری داشته باشیم.
فردی که بیش از اندازه اعتماد به نفس دارد، نمیتواند باور کند که در تصمیمهایی که میگیرد، رفتارهایی که از خودش نشان میدهد و عملکردهایی که دارد ممکن است اشتباه کند. به همین دلیل ابدا انتقادپذیر نیست و رفتار تندی با فرد انتقادکننده از خودش نشان میدهد.
4)عوارض اعتماد به نفس بالا: مهم دانستن خود
فردی که اعتماد به نفس بالایی دارد خودش را از دیگران مهمتر میداند و کمتر به اطرافیانش توجه میکند. او دوست دارد هر چیز خوبی تنها برای او باشد.
به همین دلیل بیشتر از اینکه به نظرات دیگران توجه کند، بر اساس دیدگاهها و نظرات خودش جلو میرود و گمان میکند که حتما به موفقیت میرسد.
5)انتقاد به دیگران
داشتن اعتماد به نفس بیش از اندازه باعث میشود اصلا بدیها و اشتباهات خود را نبینیم و تنها از دیگران انتقاد کنیم. زیرا خود را بدون نقص و عالی میدانیم و دیگران را ناقص و نادان.
انتقاد از دیگران اگر همیشگی و به دور از تعادل باشد، دیگران را از اطراف ما پراکنده میکند. چون هیچ کس دوست ندارد از طرف فردی که خطاهایی دارد و آنها را نمیپذیرد، مدام سرزنش شود و مورد انتقاد قرار بگیرد.
علائم و عوارض اعتماد به نفس پایین
داشتن اعتماد به نفس پایین باعث میشود تا فرصتهای زیادی را در زندگی فردی و اجتماعی خود از دست بدهید. به همین دلیل باید به خوبی به این مسئله آگاه باشید که تا چه اندازه از کمبود اعتماد به نفس رنج میبرید تا برای افزایش آن اقدام کنید.
در این بخش علائم و عوارض نداشتن این ویژگی مهم را بیان میکنیم تا بتوانید خود را بهتر بشناسید.
1)عدم خودباوری
داشتن اعتماد به نفس واقعی، از درون نشات میگیرد. به عبارت دیگر اگر به تواناییها و استعدادهای خود باور داشته باشید، میتوانید ادعا کنید که اعتماد به نفس دارید. باوری که باعث میشود تلاش کنید تا به تمام خواستهها و اهدافتان برسید.
شما تا چه اندازه به خودتان باور دارید؟ اگر پاسخ این سوال را نمیدانید به زمانهایی فکر کنید که قصد داشتهاید کار جدیدی را آغاز کنید در این زمانها تا چه اندازه به تواناییهای خود باور داشتهاید و با اعتماد به خود آن کار را شروع کردهاید.
فردی که اعتماد به نفس بالایی ندارد در این مواقع میگوید «من نمیتوانم»، «من از عهده این کار بر نمیآیم» و… .
2)عدم توانایی صحبت در جمع
اعتماد به نفس پایین به شما اجازه نمیدهد تا در جمعهای مختلف صحبت کنید، چه در جمعهای خانوادگی و دوستانه، چه در محیط کار و چه در محیط مدرسه و دانشگاه.
عدم این توانایی به مرور زمان باعث میشود تا دیگران شما را نادیده بگیرند و مانند یک شی با شما رفتار کنند. بنابراین برای رهایی از این اتفاق باید ترس خود را کنار بگذارید و با یادگیری تکنیک های بهبود فن بیان، به تقویت بیانتان بپردازید تا بتوانید در هر جمعی با اعتماد به نفس صحبت کنید.
در مقابل نیز عوارض اعتماد به نفس بالا در این زمینه به این صورت است که فرد همیشه دوست دارد در هر جمعی اظهارنظر کند، حتی اگر از اطلاعات کافی در آن زمینه برخوردار نباشد. این اتفاق نیز نتیجه خوشایندی در پی نداشته باعث میشود دیگران فرد را مورد تمسخر و قضاوتهای نادرست قرار دهند.
اگر به دنبال راهی برای کاهش استرس و ترس خود در حین صحبت هستید، مقاله راهکارهای ترس از سخنرانی در جمع را مطالعه کنید.
3)عوارض اعتماد به نفس پایین : خجالتی بودن
یکی از مهمترین علائم کمبود اعتماد به نفس، خجالتی بودن است. خجالتی بودن بهطور حتم در تمام جنبههای زندگی به ضرر شما تمام میشود. زیرا باعث میشود:
- در جمعهای خانوادگی ودوستانه حضور پیدا نکنید،
- به فردی گوشهگیر و منزوی شوید،
- دوستی نداشته باشید،
- از صحبت کردن ترس داشته باشید،
- شغلی انتخاب نکنید،
- خواستههای خود را با دیگران مطرح نکنید،
- از دیگران کمک نگیرید،
- خود را بیارزشتر از دیگران بدانید،
- مدام خود را بابت انجام هر کاری سرزنش کنید،
- و… .
برای اینکه بتوانید از شر این ویژگی خلاص شوید، مقاله درمان خجالت را حتما بخوانید. با خواندن این مقاله میتوانید با راههای تضمینی آشنا شوید که یکی از مهمترین آنها افزایش اعتماد به نفس است.
4)موافقتهای بیهوده
فردی که اعتماد به نفس پایینی دارد، بیهوده با نظرات دیگران موافقت میکند و هیچ ارادهای از خودش ندارد. همیشه فکر میکند دیگران بهتر از او فکر میکنند و تصمیم میگیرند. این ویژگی باعث میشود هر زمان که با فرد جدیدی آشنا شد، مطابق میل و سلیقه او عمل کند تا میل و سلیقه خودشان. به عبارت دیگر این افراد به راحتی بازیچه دست دیگران میشوند.
موافق بودن با نظر دیگران و عدم توانایی در نه گفتن باعث میشود تا فرد همیشه از خودش ناراضی باشد، خواستهها و نظراتش را نادیده بگیرد، زمانش را تلف کند و در برابر خواستههای دیگران تسلیم شود. این ویژگی دقیقا برخلاف عوارض اعتماد به نفس بالا است.
البته به این نکته دقت کنید که برخی از افراد ترجیح میدهند همیشه با نظرات دیگران موافقت کنند تا بتوانند دیگران را مقصر ناکامیها و نرسیدنهای خود بدانند و از زیر بار مسئولیت شانه خالی کنند. اینگونه افراد اعتماد به نفس پایینی ندارند، تنها مسئولیتپذیر نیستند.
اگر شما نیز در برابر خواستههای دیگران نمیتوانید نه بگویید، مقاله مهارت نه گفتن به شما کمک بسزایی میکند.
5)عوارض اعتماد به نفس پایین : خودشیفتگی
حتما فردی را دیدهاید که در شبکههای اجتماعی همیشه از خودش عکس منتشر میکند، برای بیرون رفتن باید بهترین لباسش را بپوشد و موها و صورتش را آرایش کند و از این قبیل مسائل.
شاید شما فکر کنید که این رفتارها ناشی از اعتماد به نفس بالای آن فرد است ولی اینطور نیست. افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند بیشتر از دیگران دوست دارند مورد تایید و توجه دیگران قرار بگیرند.
6)عدم انتقادپذیری
کمبود اعتماد به نفس باعث میشود از انتقاد دیگران ناراحت شویم. زیرا به سرعت به این نتیجه میرسیم که انتقادشان درست است زیرا ما فرد لایقی نیستیم.
در مقابل اگر اعتماد به نفس کافی داشته باشید، به راحتی میتوانید تشخیص دهید که انتقاد دیگران بهجا و سازنده است و یا تنها از روی حسادت از شما انتقاد میکنند. اگر انتقادها سازنده بودند، باید برای اصلاح خود و رفع آن تلاش کنید. زیرا فردی که از شما انتقاد سازنده کرده، دلسوز و پشتیبان شما است.
عوارض نداشتن تعادل
تمام موارد بیان شده در این مقاله را با دقت بخوانید و به رفتارهای خودتان توجه کنید. اگر عوارض اعتماد به نفس پایین را داشتید، حتما راهکارهای افزایش اعتماد به نفس را بیاموزید و برای افزایش آن اقدام کنید.
اگر هم برعکس متوجه شدید که عوارض و علائم اعتماد به نفس بالا را دارید، حتما سعی کنید تعادل را در رفتارها و طرز تفکر خود برقرار کنید.
اگر در این زمینه با مشکل روبهرو شدید و یا سوالی داشتید، حتما در کامنتها برای ما بنویسید تا پاسخ بگیرید.
خواندن کتابهایی در این زمینه هم به شما کمک زیادی میکنند. پیشنهاد میکنم خواندن مقاله معرفی کتاب های اعتماد به نفس را از دست ندهید.
دیدگاهتان را بنویسید