بزرگ ترین و اساسی ترین مشکلات و چالش های موجود بر سر راه آموزش مجازی و آنلاین
چالش های آموزش مجازی میتوانند مانع بسیار بزرگی بر سر راه تدریس شما باشند. اما اگر قبل از شروع تدریس با این چالشها و مشکلات آشنا شوید و راهحلی برای رفع آنها پیدا کنید، میتوانید تدریس موفقی داشته باشید. در این مقاله به معرفی اساسیترین چالشها پرداختهایم و سعی کردهایم برای هر کدام از آنها راهحلی پیدا کنیم.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleاهمیت شناخت چالش های آموزش مجازی
حتما با مدرسان و یا معلمانی برخورد داشته اید که توانایی اداره کلاسهای مجازی و انلاین را نداشته و شما را به عنوان مخاطب کلافه و خسته کردهاند. به خصوص امروزه که با وجود بیماری کرونا اغلب کلاسهای آموزشی به صورت مجازی برگزار میشوند.
این اتفاق به دلیل عدم آگاهی از چالشها و مشکلات رخ میدهد. زمانیکه مدرس از این چالشها آگاهی نداشته و نسبت به آنها بیاعتنا باشد، بدون شک نمیتواند در این حرفه موفق عمل کند.
امروزه نمیتوان بدون شناخت چالشها و یادگیری مهارت های تدریس، آموزش را شروع کرد و به موفقیت رسید. این مسئله را جدی بگیرید و برای یادگیری مفهوم تدریس و یادگیری نکات بیشتر، مقاله تدریس چیست را مطالعه کنید.
پیشنهاد ویژه
در وبینار نقشه راه کسب درآمد از آموزش به معرفی ۸ گام مهم و اساسی برای مدرس شدن پرداختهایم. پیشنهاد میکنیم برای آموختن این گامها حتما وبینار نقشه راه کسب درآمد از آموزش را تهیه کنید. این وبینار را تهیه کنید تا از هدایای کاربردی آن کمال استفاده را ببرید.
چالش های آموزش مجازی مدرس
برای اینکه بتوانید راهحلی برای رفع مشکلات و چالشهای موجود بر سر راه تدریس پیدا کنید و به مدرسی حرفهای تبدیل شوید، باید حتما مشکلات و چالشها را بشناسید و از قبل برای رفعشان برنامه ریزی کنید.
در این بخش چالشهای اساسی بر سر راه تدریس آنلاین را نام برده و برای هر کدام راهحلهایی را ارائه میکنیم.
1)عدم آشنایی با نرمافزارهای آموزشی
بسیاری از مدرسان و معلمان نمیدانند که برای تدریس آنلاین باید از چه نرمافزارهایی برای ادیت عکس و فیلم استفاده کنند. حتی نمیتوانند از نرمافزارهای سادهای مانند word و یا power point استفاده کنند.
اگر قصد دارید به این حرفه وارد شوید، قبل از هر کاری نرمافزارهای لازم را بشناسید و برای استفاده از هر کدام آموزش ببینید. باید بدانید که کار با این نرمافزارها ابدا سخت نیست و با دانش اولیه هم میتوانید به خوبی پیش بروید.
ما برای ادیت فیلمهای خود از نرمافزار کمتازیا استفاده میکنیم و برای ادیت عکسها از نرمافزار فتوشاپ. شما میتوانید برای ادیت عکسها و ویدیوهای خود علاوه بر این نرمافزارها از نرمافزارهای موبایل مانند inshut ،quik و… نیز استفاده کنید. این نرمافزاها را به راحتی میتوانید از بخش play store گوشی همراه خود دانلود کرده و آموزش استفاده از نرمافزارها را میتوانید در گوگل پیدا کنید.
3)چالش های آموزش مجازی : عدم توانایی تولید محتوا
اگر قصد دارید ویدیو و یا پادکست آموزشی تولید کنید و حتی مقالهای بنویسید و در اختیار مخاطبانتان قرار دهید، باید اصول تولید محتوا را بشناسید. زیرا هر محتوایی که تولید کنید نشاندهنده میزان سواد و حرفهای بودن شما در زمینه تدریس است.
به عبارت دیگر مخاطبانتان شما را از محتوایی که تولید میکنید، خواهند شناخت. بنابراین باید روی تکتک کلماتی که بیان میکنید و یا مینویسید، تمرکز و دانش داشته باشید.
برای تولید محتوای بهتر و با کیفیتتر توصیه میکنم به اصول زیر دقت کنید:
- ابدا از محتواهای دیگران کپی نکنید،
- تمام اطلاعاتی که دارید را بدون خساست در اختیار مخاطبانتان قرار دهید،
- همواره با آموزش دیدن و مطالعه کردن به دنبال رشد و پیشرفت خود باشید،
- هنگام تولید محتوا به سن و جنسیت مخاطبانتان توجه کنید،
- اگر مقاله مینویسید سعی کنید خوانایی و اصول نگارش را رعایت کنید،
- اگر صوت و ویدیو تولید میکنید حتما آن را ادیت شده در اختیار کاربرانتان قرار دهید،
- سعی کنید محتوایی تولید کنید که دیگر مدرسان حوزه شما آن را تولید نکرده باشند،
- برای تولید محتوا مطالعه کنید و آموزش ببینید تا محتوای جدید و جذابی ارائه دهید،
- و به نیازهای مخاطبان خود توجه کنید و محتوایی مناسب تولید کنید.
2)عدم آشنایی با سرویسهای برگزاری کلاس
برای برگزاری کلاسهای آنلایننیاز دارید تا از سرویسهایی برای محیط کلاسهای خود استفاده کنید.
اسامی چند سرویس کاربردی عبارت است از:
- Adobe connect
- Skyroom
- Click Meeting
ما برای برگزاری کلاسها از اسکایروم استفاده میکنیم. در اسکایروم میتوانید سرویسهایی را با هر تعداد کاربر دلخواه بخرید و کلاستان را به آسانی و بدون مشکل برگزار کنید.
4)چالش های آموزش مجازی : نداشتن فن بیان
این نکته را هرگز فراموش نکنید که تدریس آنلاین به فن بیان قوی نیاز دارد. زیرا مخاطبان شما به صورت حضوری در کلاس نیستند و بیشتر به سبک و نحوه صحبت کردن شما توجه میکنند تا مسائل دیگر. شما با داشتن فن بیان مناسب میتوانید:
- به خوبی با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنید،
- اطلاعات و معلومات خود را به راحتی با دیگران به اشتراک بگذارید،
- توجه مخاطب را به صحبتهای خود جلب کنید،
- ترس از صحبت در مقابل دیگران را فراموش کنید،
- صدایی واضح و رسا داشته باشید تا از سوءتفاهم و کجفهمی جلوگیری کنید،
- شمرده شمرده و با اعتماد به نفس صحبت کنید،
- تن صدای خود را در موقعیتهای مناسب کم و زیاد کنید،
- و… .
برای یادگیری این مهارت ارزشمند و کاربردی، مقاله تکنیک های بهبود فن بیان را حتما مطالعه کنید.
5)عدم توانایی در جلبتوجه مخاطب
یکی از مهمترین چالشهایی که در تدریس انلاین با آن مواجه خواهید شد، عدم توجه مخاطب به صحبتهای شما است. زیرا در اینگونه تدریسها مخاطب در کلاس و در مقابل شما حضور ندارد و عوامل زیادی میتواند حواس او را از صحبتهای شما پرت کند مانند حضور اطرافیان، وجود گوشی همراه، روشن بودن تلویزیون و… .
به همین دلیل بیش از کلاسهای ضروری باید به روشهای جلب توجه مخاطب اهمیت دهید تا بتوانید از آنها برای تدریس آنلاین استفاده کنید. روشهایی مانند:
- استفاده از ابزارهای متناسب با موضوع تدریس،
- پرسیدن سوالاتی برای همراهی مخاطبان با موضوع،
- تعیین تمرینات عملی و زمانی برای انجام آنها در حین تدریس،
- بیان داستانهای متناسب با موضوع،
- پخش فیلم و یا یک فایل صوتی،
- استفاده از عکسها و نوشتههای جذاب،
- بازی با تن صدا در حین صحبت،
- بیان آمارهای عجیب و غریب و جذاب،
- و… .
تنها نکتهای که باید حتما به آن توجه ویژه داشته باشید این است که از تمام روشهای بالا میتوانید در حین تدریس استفاده کنید اما باید مطالب مورد استفاده در تمام این روشها با موضوع تدریس مرتبط باشند. در غیر این صورت اعتبار خود را نزد مخاطبانتان از دست خواهید داد.
مقاله جلب توجه مخاطب در سخنرانی را بخوانید تا به خوبی با این موضوع آشن شوید.
6)چالش های آموزش مجازی : نداشتن زبان بدن
بسیاری از مدرسان گمان میکنند که چون کلاسهای خود را به صورت غیر حضوری و آنلاین برگزار میکنند، نیازی به استفاده از زبان بدن ندارند. این تصور کاملا اشتباه است.
شما باید بتوانید از زبان بدن خود به درستی استفاده کنید زیرا:
- در جلبتوجه مخاطب اهمیت زیادی دارد،
- میتوانید استرس خود را کنترل کنید،
- ترس خود را از حضور در جمع از بین ببرید،
- میتوانید منظور و احساس خود را به درستی منتقل کنید،
- و… .
برای استفاده درست از زبان بدن باید به حرکت دستها و نحوه ایستادن خود توجه کنید، سر خود را تکان دهید، ارتباط چشمی برقرار کنید (به این صورت که حتما در لنز دوربین و یا گوشی همراه خود نگاه کنید) و… .
برای اینکه بتوانید این چالش را حل کنید، مقاله زبان بدن در سخنرانی به شما کمک بسزایی میکند.
7)ترس قرار گرفتن در مقابل دوربین
بسیاری از افراد از اینکه بخواهند در مقابل دوربین قرار بگیرند و صحبت کنند، ترس دارند. شما هم اگر با این چاش روبهرو هستید، توصیه میکنم چندین بار از خودتان فیلم بگیرید و آن را با دقت ببینید و ایرادهای خودتان را رفع کنید. یا اینکه با دیگران از طریق شبکههای مجازی تماس تصویری بگیرد و صحبت کنید.
تنها باید به این نکته توجه کنید که در این تمرینات باید حتما به لنز دوربین نگاه کنید تا با مخاطب تماس چشمی برقراری کنید.
با این روش میتوانید اعتماد به نفستان را در رابطه با قرار گرفتن در مقابل دوربین افزایش دهید.
برای کنار گذاشتن ترستان، مقاله کامل ترس از سخنرانی را مطالعه کنید. در این مقاله تمام نکات و راهکارهای لازم برای رفع این مسئله را بیان کردهایم. به همین دلیل در این بخش از بیان توضیحات اضافهتر اجتناب میکنیم.
فواید آموزش آنلاین چیست؟
درست است که در این مقاله به مشکلات و چالش های آموزش مجازی اشاره کردهایم، اما فواید تدریس مجازی به اندازهای است که نباید از آن صرفنظر کنید. فوایدی که اگر به عنوان مدرس به آنها توجه کنید، به این نتیجه میرسید که میتوانید وجود چالشها و مشکلات را تحمل کنید.
اگر شما آموزش آنلاین را برای تدریس انتخاب کنید:
- محدود به مکان و موقعیت جغرافیایی زندگی خود نخواهید بود و میتوانید مخاطبانی را از سراسر ایران و جهان برای شرکت به کلاسهای خود جذب کنید. (در دورههای موسسه معماری زندگی نیز افرادی از سراسر ایران و خارج از کشور شرکت میکنند).
- درگیر محیط تدریس خود نخواهید بود و اصلا لازم نیست که هزینهای برای اجاره کلاس و حتی دفتر در نظر بگیرید. زیرا میتوانید به راحتی در منزل کلاستان را برگزار کنید.
- میتوانید فایلهای کمکی مربوط به آموزش خود را جداگانه ضبط کنید و در اختیار مخاطبانتان قرار دهید.
- میتوانید فایل صوتی و یا ویدیوی کلاس را به راحتی از طریق نرمافزاری مانند کمتازیا ضبط کنید و در اختیار مخاطبانتان قرار دهید.
- درآمد بیشتری از آموزش آنلاین کسب خواهید کرد. زیرا همانطور که گفته شد میتوانید افراد زیادی را جذب کنید و هم اینکه دیگر لازم نیست هزینههای اضافی مانند اجاره دفتر یا کلاس، پذیرایی، رفت و آمد، منشی و… را پرداخت کنید.
چالش های آموزش مجازی را جدی بگیرید
شما چه قصد داشته باشید موضوعی را به صورت آنلاین آموزش دهید و چه ویدیوی آموزشی ضبط کنید، مطمئن باشید که با این چالشها و مشکلات روبهرو خواهید شد.
توصیه میکنم که این مقاله را با دقت بخوانید و به دوستانتان نیز توصیه کنید.
اگر هم با چالشی روبهرو شدهاید که در این مقاله به بیان آن نپرداختهایم و یا در مورد چالشهای بیان شده در این مقاله سوالی دارید، حتما در کامنتها با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید