مشکلات موجود بر سر راه تدریس را بشناسید و راه حلی برای آنها پیدا کنید
مشکلات تدریس به اندازهای اهمیت دارد که اگر در مورد آنها اطلاعات کافی نداشته باشید، به سختی میتوانید جایگاه خود را در بین مدرسان و معلمان حفظ کنید. در این مقاله به شما آموش میدهیم که چه مشکلاتی در مسیر مدرس شدن، وجود دارند.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleتدریس چیست؟
تدریس فرایندی است که طرف آن معلم و در طرف دیگر شاگرد قرار دارد و اطلاعاتی برای یادگیری توسط معلم در اختیار شاگرد قرار میگیرد.
این نکته را نیز بیان کنم که منظور از معلم تنها افرادی نیستند که در مدارس تدریس میکنند، منظور فردی که مهارتی را به دیگری آموزش میدهد.
برای یادگیری بهتر این مفهوم و خواندن مطالب بیشتر، مقاله تدریس چیست را مطالعه کنید.
پیشنهاد ویژه
در وبینار نقشه راه کسب درآمد از آموزش به معرفی مهمترین گامهای مدرس شدن پرداختهایم. پیشنهاد میکنم حتما وبینار نقشه راه کسب درآمد از آموزش را تهیه کنید تا از آموزشها و هدایای آن بهرهمند شوید. با مشاهده این آموزش میتوانید گام موثری در تبدیل شدن به مدرسی حرفهای بردارید.
لازمه شناخت مشکلات تدریس
فرایند تدریس زمانی نتیجهبخش میشود که شما به عنوان مدرس (معلم) بتوانید:
- تعامل درستی با مخاطب (شاگرد) خود برقرار کنید،
- محیط آموزشی را به درستی انتخاب کنید،
- و از همه مهمتر مخاطب خود را برای آموزش دیدن آماده کنید.
اگر بتوانید این سه مورد را به درستی انجام دهید، بدون شک به مدرسی حرفهای تبدیل خواهید شد.
برای اینکه بتوانید کارهای بیان شده در بالا را به درستی پیش ببرید، قبل از هر چیز لازم است تا چالشها و مسائلی که در تدریس وجود دارند را بشناسید و بتوانید آنها را کنترل کنید. در غیر این صورت وجود یک چالش معمولی نیز میتواند روند تدریس شما را با مشکللی جدی مواجه کند.
انواع مشکلات و چالش های تدریس
برای اینکه بتوانید هر مشکلی را در کلاسهای آموزشی خود حل کنید، چالش و مشکلاتی که در ادامه بیان میکنیم را با دقت به خاطر بسپارید و راهحلی برای هر کدام از آنها پیدا کنید.
1)قضاوت دیگران
مهمترین چالش و مشکلی که ممکن است با آن مواجه شوید ترس از قضاوتهای دیگران است. این ترس باعث میشود تا کار تدریس و آموزش را شروع نکنید. برای شروع لازم است این ترس را در ذهنتان کمرنگ و بیاهمیت کنید تا به موفقیتی که انتظارش را دارید، برسید.
این موضوع را به یاد داشته باشید که دیگران تمام کارهایی که انجام میدهید را مورد قضاوت قرار میدهند. از طرف دیگر شما نمیتوانید کارهایتان را به گونهای انجام دهید که مورد تایید و تشویق همه اطرافیانتان قرار بگیرید.
بنابراین سعی کنید به این ترس اهمیتی ندهید و به اندازهای مقتدر و محکم رفتار کنید که دیگران بدانند قضاوتها و حرفهای تمسخرآمیز آنها هیچ تاثیری روی شما ندارد.
نکته مهم
این نکته را لازم است بدانید که در بیشتر مواقع این قضاوتها از روی کینه و حسادت است و اصلا به این معنی نیست که شما کار خود را درست انجام نمیدهید و یا مهارت کافی برای تدریس و آموزش دادن به دیگران ندارید.
2)مشکلات تدریس : استرس زیاد
اگر فردی هستید که استرس بالایی دارید، این استرس مانع شما برای کار تدریس میشود. به همین دلیل باید راهی برای کنترل استرس خود پیدا کنید. زیرا استرس بالا مشکلات زیادی را برای شما به وجود خواهد آورد. مشکلاتی مانند:
- فراموشی محتوا،
- تنگی نفس،
- لرزش صدا و دست،
- تعرق شدید،
- قضاوت شدن از طرف مخاطب،
- و… .
نکته مهم
برای کاهش استرس توصیه میکنیم ورزش را جزوی از عادتهای روزانه خود تبدیل کنید و حتما قبل از شروع کلاس چند حرکت ورزشی هوازی ساده انجام دهید.
در طول روز زیاد آب بنوشید و از همه مهمتر سعی کنید در رابطه با موضوع تدریستان، اطلاعات و مهارت کافی داشته باشید. زیرا نداشتن اطلاعات کافی نیز استرس شما را افزایش خواهد داد.
اگر با این راهکارها نتوانستید استرستان را کنترل کنید، حتما به روانشناس مراجعه کنید.
3)نداشتن اطلاعات کافی
اگر مهارت و اطلاعات کافی در زمینهای که برای تدریس انتخاب کردهاید، نداشته باشید بدون شک در مدت زمان کوتاهی دچار مشکل میشوید. زیرا مخاطبانتان در کلاسهای درس از شما سوال میپرسند و اگر توانایی پاسخ دادن به آنها را نداشته باشید، سواد خود را زیر سوال بردهاید.
شما نمیتوانید در کلاسهایتان به دیگران بگویید حق سوال پرسیدن ندارند و یا اینکه از جواب دادن طفره بروید. این کار شما باعث میشود تا افراد از شرکت در کلاسهای شما منصرف شوند.
وظیفه مدرس این است که به موضوع مورد بحث تسلط کافی داشته باشد و بتواند به سوالات مخاطبانش پاسخ دهد.
نکته مهم
برخی از افراد گمان میکنند که برای شروع کار آموزش، به خصوص در شبکههای مجازی، تنها خواندن چند کتاب و یا شرکت در یک دوره آموزشی کفایت میکند. این تصور کاملا اشتباه است. زیرا شما باید بدون ترس از سوال پرسیدن دیگران و با اطلاعاتی کافی آموزش را شروع کنید. در غیر این صورت در همان ابتدای کار شکست خواهید خورد.
4)مشکلات تدریس : درک مخاطبان
این موضوع را همیشه به یاد داشته باشید که همه افراد درک درستی از شرایط ندارند. اینگونه افراد ممکن است با تپق زدن شما در کلاس آموزشی بخندند و یا به مسائل جانبی بیشتر توجه کنند تا صحبتهای شما.
برای رهایی از این مشکل باید از روشهایی برای جلبتوجه این افراد استفاده کنید که در حین تدریس شما تمرکز بالایی داشته باشند تا نتوانند حواس شما را در کلاس پرت کنند و یا کلاس را به هم بریزند.
نکته مهم
روزانه با افراد زیادی مواجه میشوید که اصلا درک درستی از شرایط ندارند. برای مثال فردی که پشت چراغ قرمز ایستاده و اگر شما کمی دیر حرکت کنید، بوق میزند. یا حتی دوست نزدیکی که بدون در نظر نگرفتن شرایط شما، سرزده میهمانتان میشود.
شما همیشه با اینگونه افراد سر و کار دارید و نباید اجازه دهید حضورشان در کلاس درس، مانع تدریستان شود. تنها کافی است وجود این افراد را بپذیرید و با آنها همراه شوید.
در مقاله جلب توجه مخاطب در سخنرانی، روشهایی را ذکر کردهایم که به شما کمک میکنند تدریس حرفهایتر و جذابتری برای مخاطبانتان داشته باشید.
5)بهروز نبودن اطلاعات
برخی از آموزشها و مهارتها باید همیشه به روز باشند مانند پزشکان، افرادی که نرمافزار خاصی را آموزش میدهند و بعد از مدتی آن نرمافزار بهروزرسانی میشود، افرادی که اخبار روز و شرایط جامعه را باید در تدریسشان مدنظر داشته باشند و… .
به موضوعی که قصد دارید آن را تدریس کنید، توجه ویژه داشته باشید. اگر موضوع انتخابی شما نیاز به بهروز شدن اطلاعات دارد، باید با برنامه ریزی اصولی، بهطور مکرر اطلاعات خود را با خواندن مقالهها و آموزشهای رایج در یوتیوب و… بهروز کنید تا بتوانید سوالات مخاطبانتان را به درستی پاسخ دهید.
نکته مهم
در اینگونه موضوعات باید زمانی روی صحبتهای خود پافشاری کنید که از قبل در مورد آنها مطالعه کرده، اطلاعاتتان بهروز بوده و بهطور کلی تسلط کافی داشته باشید.
6)مشکلات تدریس: وجود اطرافیان
وجود اطرافیان نیز میتواند مشکل و چالش بزرگی بر سر راه مدرس شدن شما باشد. زیرا برای شروع هر کاری نیاز به تایید و حمایت دیگران دارید، به خصوص نزدیکانتان.
اگر به درستیِ کاری که قصد انجام آن را دارید، مطمئن هستید و باور دارید که مدرس شدن و آموزش دادن به دیگران را دوست دارید و از انجام آن لذت میبرید، نباید اجازه دهید اطرافیانتان شما را از قدم گذاشتن در این راه منصرف کنند. باید محکم و با اطمینان در این راه قدم بردارید.
7)طرز فکر مخاطب
هر فردی طرز فکر و باوری دارد که تغییر آن کار سختی است. حتی اگر مشاور باشید و فرد بخواهد برای رفع مشکلی که با آن مواجه شده است به شما مراجعه کند، باز هم باورها و اعتقاداتش را کنار نمیگذارد.
به همین دلیل لازم است بیش از هر چیز دیگری به طرز فکر مخاطبانتان توجه کنید و اگر مطمئن هستید که آنها اشتباه میکنند باید سعی کنید به آرامی و با تسلط طرز فکرشان را تغییر دهید.
شما نمیتوانید به سرعت در طرز فکر و باور مخاطبتان تغییر ایجاد کنید. این کار نیاز به زمان زیادی دارد. شما باید بتوانید خودتان را در مواجهه با افرادی که نظری کاملا اشتباه دارند، کنترل کنید تا بتوانید تاثیرگذار باشید.
نکته مهم
البته به این معنی نیست که شما باید طرز فکر مخاطبانتان را تغییر دهید و اصرار داشته باشید که طرز فکری مطابق و همسو با شما داشته باشد. این کار را تنها زمانی میتوانید انجام دهید که باور داشته باشید طرز فکر مخاطبتان اشتباه بوده و باعث به وجود آمدن مشکلات زیادی برای او میشود.
8)مشکلات تدریس : ضعف زبان بدن
یکی از مهارتهایی که باید برای مدرس شدن بیاموزید، مهارت استفاده صحیح از زبان بدن است. شما با استفاده از زبان بدن میتوانید توجه مخاطب را به صحبتهای خود جلب کنید.
برای مثال مدرسی را تصور کنید که در هنگام ایستادن روی یک پای خود تکیه داده و کج بایستد. به نظر شما مخاطبان میتوانند به صحبتهای او توجه کنند و حرفهای او را جدی بگیرند؟ مسلما خیر. زیرا نحوه ایستادن مدرس برای مخاطبان نشاندهنده بیاحترامی است.
نکته مهم
برای اینکه بتوانید این مهارت مهم را بیاموزید توصیه میکنم به دنبال آموزش باشید، چه از طریق کتاب خواندن و چه از طریق شرکت در کلاسهای آموزش زبان بدن.
توصیه میکنم برای کسب اطلاعات بیشتر به مقالههای زبان بدن و زبان بدن در سخنرانی توجه کنید. در این مقالهها تمام نکات و راهکارهای مهم را بیان کردهایم.
9)پیدا کردن موضوع
اغلب افراد حرفه تدریس را دوست دارند، اما نمیدانند باید به سراغ چه موضوعی بروند تا بتوانند به مدرس موفقی تبدیل شوند.
برای اینکه بتوانید موضوع مناسبی را انتخاب کنید باید عوامل زیادی را در نظر بگیرید. اما 3 سوال مهم و اساسی وجود دارد که با توجه به آنها میتوانید به موضوع مشخصی دست پیدا کنید. 3 سوال عبارتند از:
- به عنوان مدرس چه موضوعی را دوست دارید؟
- مخاطبانتان چه موضوعی دوست دارند؟
- در مورد چه موضوعی اطلاعات کافی و کامل دارید؟
اگر بتوانید به درستی به این سوالات پاسخ دهید، شک نکنید که موفق خواهید شد. خواندن مقاله موضوع تدریس را از دست ندهید.
نکته مهم
نکته مهم این است که اگر بتوانید موضوعی انتخاب کنید که متناسب با بازار باشد، به این معنی که مشکلی را از دیگران حل کند، حتما مدرس موفقی خواهید بود و کلاسهای پر جمعیتی را برگزار خواهید کرد.
10)عدم اعتماد مردم
به احتمال زیاد یکی دیگر از مشکلاتی که با آن مواجه خواهید شد، عدم اعتماد مردم نسبت به شما است. البته ممکن است شانس بیاورید و با افراد بیاعتماد رو به رو نشوید.
این عدم اعتماد هیچ ارتباطی به شما و مهارتهایتان ندارد. بلکه به این دلیل به وجود آمده است که برخی از مدرسان با رفتارهای اشتباه و سواد کمی که دارند، از اعتماد مردم سوءاستفاده کرده و به آنها اطلاعات کافی را آموزش ندادهاند. این اتفاق باعث شده است که مردم در مقابل مدرسان (به خصوص مدرسان تازهکار) جبهه بگیرند.
نکته مهم
برای اینکه بتوانید اعتماد مردم را به سمت خود جلب کنید و به آنها نشان دهید که شما با دیگر مدرسان تفاوت دارید، لازم است:
- صبور باشید،
- با دقت و حوصله به سوالاتشان پاسخ دهید،
- در مقابل بیاعتمادی آنها جبهه نگیرید،
- اطلاعات و مهارت خود را ثابت کنید،
- و… .
چه مشکلاتی در تدریس وجود دارد؟
در این مقاله سعی کردهایم شما را با چالشهای رایج در تدریس که حتما با آن مواجه میشوید، آشنا کنیم. اگر بتوانید با راهحلهایی اساسی این مشکلات را حل کنید، بدون شک به موفقیت خواهید رسید و مدرسی حرفهای خواهید شد. تنها باید این مشکلات را بشناسید و برای هر کدام راهحلی پیدا کنید.
کمتر مقالهای را میتوانید پیدا کنید که به بررسی دقیق چالشهای موجود پرداخته باشد. بنابراین توصیه میکنم حتما این مقاله را با دقت بخوانید و به دیگر افرادی که قصد دارند در این حوزه وارد شوند، توصیه کنید.
اگر شما هم با چالشهای آموزش دادن رو به رو شدهاید، در کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید