چگونه مهارت نه گفتن را بیاموزیم و در برابر خواستههای نابجای دیگران بایستیم؟
چگونه نه بگوییم و مهارت نه گفتن داشته باشیم؟ در این مقاله به خوبی میتوانید به پاسخ این سوال برسید و از این به بعد بدون ناراحت کردن دیگران، با قاطعیت نه بگویید.
جواب مثبت دادن به خواستههای دیگران و جرات نه نگفتن، بدون شک حال درونی شما را بد میکند. چون مجبور به انجام کارهایی میشوید که دوستشان ندارید.
در ابتدای این مقاله به اهمیت برخورداری از این توانایی پرداخته و سپس ویدیویی را با شما به اشتراک گذاشتهایم و به شما آموزش دادهایم که چگونه به دیگران نه بگویید تا از شما دلخور نشوند. در نهایت نیز به ریشه ترس از نه گفتن، دلایل فرار از آن و مزایای داشتن این توانایی پرداخته و برایتان توضیح دادهایم که باید به چه کسانی و در چه مواقعی نه بگویید.
توصیه میکنم این مقاله را با دقت بخوانید و به دیگران نیز توصیه کنید. زیرا اغلب افراد توانایی نه گفتن به دیگران را ندارند.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleلازمه یادگیری مهارت و جرات نه گفتن
به گفته وارن بافت: «تفاوت میان افراد موفق و افراد بسیار موفق این است که افراد بسیار موفق تقریبا به همه چیز “نه” میگویند.»
- امروز با من میای مهمونی،
- این لباست را نپوش،
- این رنگ لباس را انتخاب نکن،
- برو سراغ این رشته دانشگاهی،
- کارت را ول نکن،
- موهاتو این مدلی درست نکن،
- میتونی به من پول قرض بدی؟
- ماشینت را به من میدی؟
و چندیدن و چند مورد دیگر که اگر علیرغم میل باطنیمان به آنها جواب مثبت بدهیم، در مدت زمان کوتاهی قدرت انتخاب و اختیار را از خود دریغ کرده و اطرافیانمان نیز انتظار نه شنیدن از جانب ما را نخواهد داشت.
نه گفتن باعث میشود تا حال درونیمان بد شود، انرژی و زمان و حتی سرمایه خود را از دست بدهیم، اعتماد به نفس و عزت نفسمان کاهش پیدا کند و… .
در ابتدا ویدیویی را برایتان ضبط کرده و به شما نه گفتن را آموزش دادهایم، ابتدا چند دقیقه زمان بگذارید و آن را ببینید و سپس به خواندن ادامه مقاله بپردازید.
مقاله آموزش نه گفتن به کودکان به شما کمک میکند تا این توانایی مهم را به فرزندانتان نیز آموزش دهید. خواندن این مقاله را جدی بگیرید زیرا در ادامه مقاله بیان میکنیم که افراد از دوران کودکی توانایی نه گفتن به دیگران را دارند، اما برخوردهای والدین و بزرگترا باعث میشود تا این توانایی را به مرور زمان از دست بدهند.
چگونه به دیگران نه بگوییم ؟
در این ویدیو به شما روشی را آموزش میدهیم که با استفاده از آن به راحتی بتوانید به دیگران نه بگویید و مهارت و جرات نه گفتن خود را تقویت کنید. روشی که به شما کمک میکند تا حال درونیتان همیشه خوب باشد و بتوانید ارتباط مؤثر و هدفمندی با دیگران برقرار کنید.
توصیه میکنم ابتدا ویدیوی زیر را ببینید و سپس ادامه مقاله را بخوانید. در این روش 4 مرحله وجود دارد که در این ویدیو و متن زیر آن را کامل توضیح دادهایم. در ادامه نیز مثالی بیان میکنیم که به خوبی این روش را درک کنید.
متن ویدیو:
1)مرحله اول: مطمئن شو
اولین مرحله این است که شما مطمئن باشید و تصمیم قطعی بگیرید از اینکه قصد دارید به خواسته طرف مقابلتان نه بگویید. در اکثر مواقع ما نه میگوییم ولی بلافاصله پشیمان و ناراحت میشویم و مدام خود را سرزنش میکنیم که چرا دیگران را از خود رنجاندهایم. بنابراین اولین و مهمترین مرحله این است که برای نه گفتن، تصمیم قطعی بگیرید.
2)مرحله دوم: تقدیر از فرد مقابل
در این مرحله شما باید از فرد مقابلتان تقدیر و تشکر کنید از اینکه این درخواست را از شما دارد و نسبت به شما احساس نزدیکی میکند.
3)مرحله سوم: بیان دلیل نه گفتن
در مرحله سوم باید نه را به زبان بیاورید و دلیل آن را بهطور واضح بیان کنید. بیان دلیل نه گفتن توسط شما باعث میشود تا شخصیت طرف مقابلتان حفظ شود و با ناراحتی و دلخوری رابطهاش را با شما قطع نکند.
4)مرحله چهارم: پیشنهاد دهید
در نهایت نیز میتوانید به طرف مقابلتان برای درخواستی که از شما دارد و شما آن را رد کردهاید، پیشنهادی ارائه دهید. با این کار میتوانید مشکل طرف مقابلتان را نیز تا اندازهای حل کنید.
اگر به خوبی تمام این 4 مرحله را رعایت کنید، بدون شک از ناراحتی و دلخوری طرف مقابلتان، جلوگیری خواهید کرد. در ادامه ویدیو 2 مثال بیان شده که در ادامه یکی از آنها را برایتان مینویسیم. اگر نیاز به مثالهای بیشتر دارید، ویدیو را تماشا کنید.
مهارت و جرات نه گفتن : مثال
در این مثال میخواهم یکی از تجربیات خودم را در سمینارهایی که برگزار کردهام با شما در میان بگذارم تا با مثال بیاموزید که چگونه نه بگوییم . در سمینارهای حضوری که در اکثر شهرها برگزار کردم، اغلب افراد لطف میکردند و برای من هدیهای مانند گل یا شیرینی میآورند. بدون شک بردن این هدایا به خانه کار سختی بود.
برای ناراحت نکردن افراد دقیقا از این روش و تکتک این مراحل استفاده کردم. در ابتدا با خودم تصمیم قطعی گرفتم که واقعا قصد دارم هدیه فرد مقابلم را بپذیرم یا نه و مطمئن شدم که میخواهم نه بگویم. بعد از تصمیم قطعی، از فرد مقابلم تشکر و قدردانی کردم که به من لطف داشته و این هدیه را آورده است.
در مرحله سوم نیز با رعایت احترام گفتم که من نمیتوانم این هدیه را از شما قبول کنم چون نمیتوانم آن را با خودم به خانه ببرم و این کار برایم سخت است. در نهایت نیز راهکاری را بیان کردم. مثلا اگر فرد شیرینی آورده بود به او پیشنهاد دادم که آن را بین کادر برگزارکننده سمینار تقسیم کنیم.
این مثال نمونهای از نه گفتن، قدردانی و ناراحت نکردن فرد مقابل بود. در ادامه با ریشه ترس از نه گفتن و دلایل سختی و مزایای استفاده از آن آشنا میشویم.
ریشه ترس و دوری از مهارت نه گفتن
به رفتار بچهها نگاه کنید. همه بچهها زمانی که کاری را نمیخواهند انجام دهند و از چیزی خوششان نمیآید، به راحتی از کلمه «نه» استفاده میکنند و به هیچ عنوان حاضر به پذیرش چیزی که نمیخواهند، نیستند.
همه ما در دوران کودکی اینگونه بودهایم و میدانستیم که چگونه به دیگران نه بگوییم . اما چه اتفاقی باعث شد که دیگر جرات نه گفتن را نداشته باشیم و از آن فرار کنیم؟
ریشه این اتفاق زمانی به وجود آمد که ما واکنش دیگران را از نه گفتن به خواستههایشان مشاهده کردیم. حتی در دوران کودکی نیز اگر کاری را نمیخواستیم انجام دهیم، با قهر و ناراحتی والدینمان روبهرو میشدیم و احساس بدی را تجربه میکردیم.
در نتیجه دیدن ناراحتی و حتی شنیدن حرفهای ناخوشایند از طرف اطرافیانمان باعث شد که ما از نه گفتن بترسیم و هر کاری از ما خواستند را انجام دهیم تا با واکنشهای تند دیگران مواجه نشویم. در حالیکه اصلا از تن دادن به آن خواسته راضی نبودیم.
دلایلی را در بخش بعدی بیان میکنیم که ما را تا اندازهای از نه گفتن باز داشتهاند.
چرا مهارت و جرات نه گفتن نداریم؟
همه ما فکر میکنیم که «نه» گفتن کار خوبی نیست و از اینکه آن را به زبان بیاوریم، میترسیم. به همین دلیل در اکثر مواقع ترجیح میدهیم از خواستهها و نیازهایمان بگذریم تا اینکه به دیگران نه بگوییم .
حتی زمانی که تصمیم میگیریم به درخواست دیگران پاسخ منفی بدهیم، آن را با هزار عذر و بهانه عنوان میکنیم. در حقیقت هیچ کدام از ما جرات نه گفتن به دیگران را نداریم و نه گفتن را عملی بیادبانه و خودخواهانه میدانیم.
در ادامه دلایلی را بازگو میکنیم که موانع بزرگی برای برخورداری از مهارت و جرات نه گفتن هستند. دلایلی که دانستنشان به ما کمک میکند از این واژه بهتر استفاده کنیم، بدانیدم که چگونه نه بگوییم و دیگر بهای پاسخ مثبت دادن به دیگران را علی رغم میلمان نپردازیم. دلایل ما این است که نمیخواهیم:
- دیگران از ما ناراحت شوند،
- مورد قضاوت نادرست اطرافیانمان قرار بگیریم،
- دیگران ما را به عنوان فردی خودخواه بشناسند،
- بیخیال کمک کردن به دیگران شویم،
- فرصتهایی که برای جلب رضایت دیگران داریم را از دست بدهیم،
- با کشمکش و دعوا روبهرو شویم،
- مورد تایید اطرافیانمان نباشیم،
- و… .
لطفا به این سوال پاسخ دهید و ترجیحا در برگهای یادداشت کنید که یادتان بماند: شما چه دلایلی برای نه گفتن دارید و کدامیک از دلایل برایتان مهمتر است؟
نوشتن این دلایل به شما کمک میکند تا راحت تر به دیگران نه بگویید. اگر مزایای استفاده از این کلمه را نیز در کنار دلایل بیان شده در بالا بدانید، حتما تمام سعی خود را به کار میگیرید که از این کلمه استفاده کنید. بخش بعدی را بخوانید.
مزایای مهارت و جرات نه گفتن به دیگران
اگر در طول زندگی خود بیاموزیم که در مقابل خواستههای نابهجای دیگران بایستیم و پر قدرت مخالف کنیم، بدون شک میتوانیم:
- زمان زیادی را صرف برنامههای خودمان کنیم،
- جسورتر شویم و اعتماد به نفس بالایی پیدا کنیم،
- بر اساس علایق خودمان زندگی کنیم،
- کارهایی را انجام دهیم که دوست داریم،
- به اهداف و خواستههای خود برسیم،
- احترام دیگران را بیشتر جذب کنیم،
- و… .
لازم است تا اثرات و مزایای نه گفتن را به خاطر بسپاریم تا بتوانیم به موقع از آن استفاده کنیم و بدانیم که چگونه نه بگوییم تا از خطر دور شویم. پاسخ مثبت دادن به درخواستهای دیگران در اکثر مواقع معایب و ضررهایی برایمان دارد که ابدا نمیتوانیم جایگزینی برای آنها پیدا کرده و آنها را جبران کنیم.
مهارت نه گفتن : به چه کسانی نه بگوییم؟
نکته مهمی که باید حتما به آن توجه کنیم این است که نباید در مقابل حرفهای منطقی اطرافیانمان به خصوص والدینمان بایستیم و مصرانه مخالفت کنیم. برخی از حرفها و خواستههای والدینمان با فرهنگ و سنتهای خانوادگی ما در یک راستا بوده و نباید در برابر اینگونه حرفها و خواستهها بایستیم.
درخواستهایی مانند:
- تا دیر وقت بیرون خانه نباش،
- با هر کسی دوست نشو،
- سمت دخانیات و سیگار نرو،
- اخلاقیات را کنار نگذار،
- اول به درست برس و بعد به تفریحت،
- و… .
ما تنها باید در برابر افرادی بایستیم و با آنها مخالفت کنیم که:
- مانع رسیدن ما به خواستهها و اهدافمان هستند،
- با خواستههایی که دارند، اعتماد به نفسمان را از بین میبرند،
- افراد بدقولی هستند و به زمان و سرمایههای ما آسیب میرسانند،
- اهل مصرف دخانیات و کارهای خلاف شرع هستند،
- و… .
اگر بتوانیم به این افراد و خواستههای نامعقولی که از ما دارند پاسخ منفی بدهیم، فرد موفقی خواهیم بود، شاید به قول وارن بافت: فرد بسیار موفق.
چگونه نه بگوییم ؟
حتما به این سوال جواب دهید: شما اولویتهای دیگران را به اولویتهای خودتان ترجیح میدهید یا نه؟
اگر جوابتان مثبت است بدون شک حال روحی خوبی ندارید و همیشه در حال انجام کارهایی هستید که دوستشان ندارید. زیرا مهارت و جرات نه گفتن را بلد نیستید. اما اگر جوابتان منفی است، به شما تبریک میگویم. شما به راحتی میتوانید به دیگران نه بگویید. تنها به کمی تمرین نیاز دارید تا بیاموزید با نه گفتن، دیگران را از خودتان دور نکنید.
در ابتدا مطمئنا نه گفتن برای شما کار سختی است و نیاز به تمرین دارید. شاید در برخی از مواقع فراموش کنید که با استفاده از این روش نه بگویید و مجبور به انجام کاری شوید که تمایلی به انجام آن ندارید. توصیه میکنم در اینگونه مواقع ابدا به خودتان سخت نگیرید و دست از تمرین نکشید. بدون شک یک روز نه گفتن برای شما کار راحتی خواهد شد.
توصیه میکنم برای همصحبتی با دیگران مقاله مذاکره چیست را در کنار این مقاله بخوانید. با یادگیری نکات مذاکره نیز میتوانید به این سوال پاسخ دهید که چرا و چگونه به دیگران نه بگوییم .
در کامنتها برای ما بنویسید که جواب مثبت دادن به خواستههای دیگران و نه نگفتن، تاکنون چه آسیبهایی را به شما رسانده است؟ با بیان آسیبهایتان به دیگران کمک میکنید که به نه گفتن، ترغیب شوند.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
عالی بود
سپاس از همراهیتون