آموزش نه گفتن به کودکان را جدی بگیرید تا از دردسرهای آینده جلوگیری کنید
آموزش نه گفتن به کودکان یکی از مهمترین نکاتی است که والدین باید به کودکانشان آموزش دهند. آموزشی که به آنها بفهماند علاوه بر نه شنیدن باید به خواستههای نابهجای دیگران نیز نه بگویند. در این مقاله به این سوال پاسخ میدهیم که چگونه به کودک خود نه بگوییم .
شما با نه گفتن، به فرزندتان میآموزید که چه انتظاراتی باید از شما داشته باشند و برای آنها حد و مرز تعیین میکنید. تعیین حد و مرز شما را از دردسرهایی که ممکن است در زمان بلوغ و نوجوانی با فرزندتان داشته باشید، نجات میدهد.
حتما این مقاله را بخوانید و به دوستانتان که فرزند دارند، پیشنهاد دهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleنگویید فرزند من کوچک است
برخی از والدین میگویند که “فرزند من کوچک است و معنی «نه» را نمیداند” و یا اینکه میگویند “من نمیتوانم به فرزند کوچکم نه بگویم و او را ناراحت کنم”.
قبل از هر چیز شما باید بدانید که کودک شما از 9 ماهگی و حتی قبل از آن، همانطور که معنی لبخند زدن و تشویق کردن را متوجه میشود، معنی نه شنیدن را نیز متوجه میشود.
بنابراین شما باید قبل از فرزندآوری برخی نکات و مهارتها را بیاموزید که یکی از آنها این است که چگونه به کودک خود نه بگوییم تا از بروز مشکلات و ناهنجاریها در بزرگسالی جلوگیری کنیم. در ادامه به اهمیت نه گفتن میپردازیم.
در کنار خواندن این مقاله پیشنهاد میکنم مقاله مهارت نه گفتن را با دقت مطالعه کنید تا بیاموزید که چگونه به بهترین شکل به دیگران نه بگویید تا ناراحت نشوند و پاسختان را بپذیرند.
اهمیت آموزش نه گفتن به کودکان
نه گفتن به فرزند کار دشواری است، به خصوص اگر کوچک باشد. چون:
- شما به عنوان پدر و مادر دوست دارید که فرزندتان شاد باشد و از زندگی لذت ببرید. به همین دلیل نمیخواهید او را از انجام کارهایی که دوست دارد و خوشحالش میکند، باز دارید و این احساس شما کاملا طبیعی است،
- دوست ندارید با نه گفتن به کودکتان، دیگران گمان کنند که سختگیر هستید و کودکتان را اذیت میکنید. به عبارت دیگر دوست ندارید از طرف دیگران مورد قضاوت و سرزنش قرار بگیرید،
- در برخی از مواقع دخالتهای نابهجای دیگران شما را از انجام این کار باز میدارند. برای مثال مادر همسرتان هر زمان که کودک شما درخواستی دارد و به او پاسخی نمیدهید، از شما شاکی شده و فورا درخواست کودکتان را عملی میکند،
و دیگر موقعیتهایی که باعث میشود نتوانید به راحتی به فرزندتان نه بگویید. اما این نکته را فراموش نکنید که پاسخ منفی ندادن به کودک، ابدا نتایج خوبی در پی ندارد. زیرا فرزند شما میآموزد:
- در چه موقعیتهایی میتواند به خواسته خود برسد،
- با داد و فریاد و گریه در مقابل دیگران میتواند به هر آنچه میخواهد برسد،
- بد اخلاقی کند و به خواستههایی که از او دارید، جواب مثبت ندهد،
- خودخواهی کند و به شرایط موجود توجهی نداشته باشد،
- پول نداشتن شما برایش مهم نباشد،
- در سنین نوجوانی به مخالفتهای شما اهمیتی ندهد،
- در برخی از مواقع بدون مشورت با شما کارهایی که دوست دارد را انجام دهد،
- و… .
بنابراین خیلی مهم است که تحتتاثیر دیگران و خواستههای دلتان قرار نگیرید و از همان دوران کودکی به فرزندتان نه بگویید. این نکته را فراموش نکنید که نه گفتن شما جزوی از تربیت شما است نه نشاندهنده سنگدلی و بیرحمی.
چگونه به کودک خود نه بگوییم ؟
راهحلهای معرفی شده در این بخش را با دقت بخوانید و در مواجهه با درخواستهای نابهجای فرزندتان آنها را عملی سازید. با انجام این کارها به خوبی میتوانید در مقابل خواستههای نابجا و خودخواهیهای فرزندتان نه بگویید. به گونهای که فرزندتان به اشتباهاتش پی ببرد.
1)رفتار قاطعانه
نه گفتن ساده و بدون قاطعیت به کودکتان میفهماند که میتواند با بدخلقی، اصرار زیاد، جیغ و فریاد، گریه و کارهایی از این قبیل به خواستهاش برسد.
بنابراین از همان ابتدا بیاموزید که قاطعانه و محکم به فرزندتان نه بگویید و به او ثابت کنید که هر کاری انجام دهد، تصمیم شما تغییری نمیکند.
البته این اتفاق زمانی رخ میدهد که شما تصمیم بگیرید به فرزندتان نه بگویید. در غیر این صورت نمیتوانید قاطعانه و جدی رفتار کنید.
2)آموزش نه گفتن به کودکان : دوستی با فرزند
با کودکانتان دوستانه رفتار کنید تا شما را دشمن خود نداند. برای این کار باید:
- زمانهایی را برای بازی کردن با فرزندتان در طول روز در نظر بگیرید،
- فرزندتان را به پارک و یا پیش دوستانش ببرید،
- در هنگام خرید لباس و یا اسباببازی، حتما نظر فرزندتان را بپرسید،
- دلیل نه گفتنتان را به فرزندتان توضیح دهید،
- با او در مورد مسائل مختلف صحبت کنید،
- حرفهایتان را با آرامش به زبان بیاورید، نه با دعوا و صدای بلند،
- و… .
3)انتخاب کلمات جدید
شما باید با استفاده از کلمات و عبارات جدید، به فرزند خود در موقعیتهای مناسب هشدار دهید. اینکه میگوییم کلمات و عبارات جدید، به این معنی است که شما بدون شک تا الان از عبارات و کلماتی برای تهدید و هشدار استفاده کردهاید که تاثیر خودشان را از دست دادهاند.
برای مثال اگر تا الان از عبارات:
- دیگه بس کن،
- این کار تو من را عصبانی میکنه،
- شوخی نمیکنم،
- دارم عصبانی میشم،
و دیگر عبارات استفاده کردهاید، اکنون باید آنها را تغییر دهید. مثلا میتوانید بگویید:
- اگر این کار را الان انجام بدی، از فلان کار محروم میشی،
- اگر نمیتونی به حرف من گوش کنی، برو توی اتاقت،
- من تعجب میکنم دختر باهوشی مثل تو الان این کار را انجام داده،
- و… .
در به کار بردن عبارات مناسب خلاق باشید و از کلمات نادرست مانند احمق، خنگ، خودسر، لجباز و … خودداری کنید. توصیه میکنم مقاله قدرت کلمات را بخوانید. در این مقاله به بیان اهمیت کلمات و تاثیر آنها پرداختهایم.
آموزش نه گفتن به کودکان : گفتگوها
با مثالی در این بخش به شما آموزش میدهیم که گفتگوهای بین شما و فرزندتان باید چگونه باشد تا بتوانید به نتیجهبخش بودن تربیتتان پی ببرید و به این سوال پاسخ دهید که چگونه به کودک خود نه بگوییم .
برای مثال اگر فرزند شما بگوید: «اگر کارهامو تموم کنم، تکالیفم را انجام بدم و اتاقم را مرتب کنم، میتونم بازی کنم؟». شما میتوانید به تربیت فرزند خود افتخار کنید. زیرا به خوبی به او آموزش دادهاید که یک سری از وظایف و مسئولیتها وجود دارد که انجامشان بر کارهای دیگر اولویت دارد.
اما اگر فرزندتان گفت: «اگر اجازه ندی بازی کنم، تکالیف و کارهامو انجام نمیدم»، باید بدانید که فرزند شما آموخته است برای رسیدن به خواستههایی که دارد به زور متوصل شود و شما را تهدید کند. زیرا تا امروز با انجام این کار توانسته است به خواستههایش برسد.
راهحل
در این صورت یک راه چاره وجود دارد. کافی است از یک روانشناس و یا مشاور کمک بگیرید و نه شنیدن را از این سن به او آموزش دهید. بدون شک این آموزش در سن نوجوانی کار چندان سادهای نیست، اما برای جلوگیری از ناهنجاریهای دیگر باید این سختیها را تحمل کنید.
برای مثال مشکلاتی که فرزند دو ساله شما دارد و باید به او تذکر دهید این است که:
- از کابینت آشپزخانه بالا نرو،
- در خیابان دست من را رها نکن،
- بلند بلند حرف نزن،
- روی دیوار نقاشی نکش،
- دست به وسایل دیگران نزن،
- و… .
اما با فرزند نوجوان خود با این مشکلات مواجه نیستید. او خواستهها و توقعاتی از شما دارد که احتمالا پاسخ مثبت دادن به تمامشان برای شما امکانپذیر نیست. مثلا میخواهد:
- شب را خانه دوستش بماند،
- تا دیر وقت با دوستش بیرون باشد،
- هر وسیلهای که دوست دارد را بخرد،
- زمان زیادی را در طول روز به بازی اختصاص دهد،
- و… .
شما با کمک گرفتن از مشاور و روانشناس میتوانید به این مشکلات غلبه کنید.
نه گفتن به کودک را جدی بگیرید
در این مقاله در مورد اهمیت آموزش مهارت نه گفتن به کودکان صحبت کردهایم و به سوال پاسخ دادهایم که چگونه باید به کودک خود نه بگوییم تا در سنین بالاتر با دردسر مواجه نشویم.
اگر با فرزند خود مشکل دارید و نمیتوانید به او نه بگویید، توصیه میکنم حتما از روانشناسان معتبر مشاوره بگیرید.
شما از چه راههایی برای نه گفتن به فرزندتان استفاده کردهاید و چه توصیههایی به دیگران دارید؟ در کامنتها بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید