مهمترین علت های بی انگیزگی در زندگی و نتایج به دست آمده از آنها را بشناسید
علت بی انگیزگی در زندگی چیست؟ چرا انگیزه نداریم و برای رسیدن به موفقیت اقدام نمیکنیم؟ چرا کارهای خود را نیمهتمام رها میکنیم؟ نتایج بیانگیزه بودن در زندگی چیست؟
با خواندن این مقاله به پاسخ تمام این سوالات خواهید رسید. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleانگیزه چیست ؟
همه ما در زندگی آرزوها و خوستههایی داریم که مایل هستیم به آنها برسیم. یکی از ابزارهای مهمی که برای رسیدن به آرزوها و خواستههای خود به آن نیاز داریم، انگیزه است. با انگیزه داشتن میتوانیم تمام مشکلات و چالشهای سر راه خود را تحمل و رفع کنیم تا به اهدافی که تعیین کردهایم، برسیم.
اگر تمایل دارید اطلاعات کاملتری در مورد تعریف و انواع انگیزه، اهمیت وجود آن در زندگی، راههای افزایش آن و… به دست آورید، پیشنهاد میکنم حتما مقاله مفصل انگیزه چیست را مطالعه کنید.
چگونه علت بی انگیزگی در زندگی را تشخیص دهیم؟
اغلب افراد نمیدانند که فردی با انگیزه هستند و یا بیانگیزه. برای پی بردن به این موضوع لازم است به سوالات زیر پاسخ دهید:
- زمانی که از خواب بیدار میشوید، سردرگم و کلافه هستید و نمیدانید چه کاری باید انجام دهید؟
- برای انجام کارهای خود امروز و فردا میکنید؟
- در طول زندگی کارهای زیادی را شروع کرده و نیمهتمام رها کردهاید؟
- بیشتر ترجیح میدهید تا زمان خود را با کارهای بیهوده ولی جذاب پر کنید تا با کارهای مفید و ضروری؟ برای مثال دوست دارید بیشتر زمانتان را تلفنی با دوستتان صحبت کنید و یا در شبکههای اجتماعی به سر ببرید؟
چرا هدف داریم ولی انگیزه نداریم ؟
زمانی که از شخصی میپرسید چرا کاری را شروع نمیکنی و هیچگونه فعالیتی نداری؟ معمولا با این پاسخ رو به رو میشوید که من هدف دارم، ولی انگیزهای برای شروع آن ندارم.
اگر شما نیز اینگونه هستید، باید بدانید انگیزه نداشتن برای رسیدن به هدف میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد که اگر آنها را بررسی نکنید، بدون شک با مشکلات جدی مواجه خواهید شد. این دلایل عبارتند از:
1)هدفگذاری اشتباه
مهمترین دلیل میتواند این باشد که ما هدف اشتباهی را برای خود انتخاب کردهایم. هدف اشتباه، هدفی غیر قابل دسترس است که تمام انگیزه و اشتیاق ما را برای شروع از بین میبرد. حال سوال پیش میآید که چگونه تشخیص دهیم هدفی که انتخاب کردهایم، اشتباه است؟
برای تشخیص درست و یا نادرست بودن هدف از خود بپرسید:
- هدفی که انتخاب کردهام را دوست دارم؟
- با تواناییها و استعدادهای من سازگار است؟
- مهارتهای لازم برای رسیدن به آن را دارم؟
- با ارزشهای من در زندگی همخوانی دارد؟
2)نداشتن برنامهریزی
دومین علت بی انگیزگی در زندگی میتواند این باشد که هیچگونه برنامهریزی برای رسیدن به هدفی که انتخاب کردهایم، نداشته باشیم. یعنی هر روز صبح که از خواب بیدار میشویم، سردرگم باشیم و اصلا ندانیم که چه کاری باید انجام دهیم.
با برنامهریزی دقیق بیشتر از آنچه فکر کنید، انگیزه کافی برای شروع و حرکت دارید و به راحتی میتوانید در مسیر رسیدن به اهدافتان گام بردارید.
3)اقدام نکردن
اغلب افراد تصور میکنند که برای حرکت و اقدام، حتما باید انگیزه داشته باشند. این تصور کاملا اشتباه است. باید بدانید تا زمانی که اقدام نکنید، هیچ انگیزهای به سراغتان نمیآید.
به این سوال پاسخ دهید که اگر به فردی که همیشه کتاب میخواند، کتاب معرفی کنیم به نظرتان بیشتر جذب آن کتاب میشود و یا فردی که اصلا اهل کتاب خواندن نیست؟
بهطور حتم فردی که کتاب میخواند. زیرا قبلا لذت کتاب خواندن را چشیده و بنابراین انگیزه بیشتری دارد تا کتابی که معرفی کردهاید را بخواند. اما فردی که اصلا کتاب نخوانده، بدون شک انگیزه خیلی کمی برای خواندن کتاب دارد.
اقدام کردن باعث دستیابی به موفقیتهایی میشود که انرژی و انگیزه لازم را در ما به وجود میآورد. حتی اگر موفقیتها، کوچک و ناچیز باشند. برای مثال خط خوردن تمام کارهایی که در چک لیست روزانه خود نوشتهاید و یا اتمام کار نیمهتمامی که مدتها ذهنتان را به خود مشغول کرده است.
4)ترس داشتن
یکی دیگر از مهمترین دلایل اینکه چرا انگیزه نداریم ، ترس است. همه ما برای شروع کارهایمان ترس داریم. این ترس کاملا طبیعی است و لازمه احتیاط در انجام کارها است.
اما اگر این ترس به گونهای باشد که ما را به کلی از شروع کارها باز دارد، خطرناک و غیر طبیعی است. ترس از انجام کارها انواع مختلفی دارند مانند ترس از شکست، قضاوت، مورد تمسخر و تحقیر قرار گرفتن و حتی ترس از موفقیت. زیرا موفقیت نیز در ادامه وظایفی برای ما به همراه دارد که در برخی از مواقع فکر کردن به آنها، ترس را در وجودمان بیدار میکند.
5)تنبلی کردن
بخشی از ذهن ما راحتطلب است و دوست دارد آسانترین و راحتترین راهها را انتخاب کند. به همین دلیل زمانی که قصد انجام کاری را داشته باشیم، ذهنمان احساس خطر کرده و با بهانههایی ما را از انجام آن کار منصرف میکند.
باید به این باور برسیم که تغییر درد دارد و لازم است برای رسیدن به اهداف و خواستههای خود در زندگی سخت تلاش کنیم. هیچ کس با تنبلی و راحتطلبی به موفقیت و جایگاهی که دوست دارد، نمیرسد.
6)بیش از حد توان
ممکن است هدفی برای خود انتخاب کنیم که خارج از حد توانمان بوده و از شروع آن ترس و نگرانی داشته باشیم. این اتفاق از عدم شناخت خودمان نشات میگیرد.
اغلب افراد در هدفگذاری بیشتر به دیگران و نظراتشان توجه میکنند تا به تواناییها و مهارتهای خود. به این معنی که یا دوست دارند هدفی انتخاب کنند که مورد تشویق و تحسین دیگران باشند و یا هدفی انتخاب کنند که افراد موفق در زندگی برای خود انتخاب کردهاند.
لازم ات بدانیم که تواناییهای هر فرد منحصر به فرد است. نباید تواناییهای خود را کمتر از آنچه هست در نظر بگیریم و یا بیش از توانمان از خود انتظار داشته باشیم.
چرا انگیزه نداریم ؟ چون خودمان را نمیشناسیم
به یقین میتوان ادعا کرد که عدم شناخت خود یکی از مهمترین موانع و علت های بی انگیزگی در زندگی است. اگر خودمان را نشناسیم، نمیتوانیم مناسبترین و در دسترسترین اهداف را برای خود انتخاب کنیم و برای رسیدن به آن نهایت تلاش و پشتکار خود را به کار بگیریم.
باید خودمان را در تمام زمینههای زیر به خوبی بشناسیم تا بتوانیم انگیزه لازم برای شروع هر کاری را در خود تقویت و حفظ کنیم:
- ارزشها،
- علاقهها،
- مهارتها،
- استعدادها،
- تواناییها،
- رفتار،
- احساسات،
- و اخلاق.
10 مورد از مهمترین علت های بی انگیزگی در زندگی
اگر دلایل انگیزه نداشتن در زندگی را بشناسیم و برای رفع کردنشان اقدام کنیم، بدون شک بهترینها در انتظارمان خواهد بود.
بنابراین توصیه میکنم قبل از خواندن ادامه مقاله و رسیدن به پاسخ این سوال که چرا انگیزه نداریم ، کاغذ و قلمی در کنار خود قرار دهید و با خواندن هر کدام از موارد زیر، به این فکر کنید که آیا شما نیز با این مسائل درگیر هستید یا نه. اگر پاسختان مثبت بود در برگه یادداشت کنید تا بتوانید آنها را در وجودتان از بین ببرید.
حتما برای هر موردی که بیان میکنیم، راهکارهایی نیز ارائه خواهیم داد. توصیه میکنم ادامه مقاله را با توجه بیشتری مطالعه کنید.
1)نداشتن هدف
اگر در زندگی برای خود هدف تعیین نکنیم، بدون شک انگیزهای نخواهیم داشت. زیرا تصور رسیدن به اهداف در زندگی، انگیزه لازم برای حرکت و تلاش را در ما به وجود میآورند.
راهکار
قبل از هر کاری باید هدفگذاری کنیم. نکتهای که باید به آن توجه داشته باشیم این است که در هدفگذاری به ارزشهای خود توجه کنیم و هدفهایی را انتخاب کنیم که با ارزشهایمان در یک راستا باشند. زیرا در این صورت اهدافی قابل دسترس خواهیم داشت.
پیشنهاد میکنم مقالههای هدف چیست و ارزش های انسانی چیست را بخوانید تا بتوانید از هدفگذاری اشتباه دوری کنید.
2)داشتن تفکر منفی
افرادی که از نداشتن انگیزه در زندگی رنج میبرند و حاضر نیستند به شروع کاری اقدام کنند، اغلب افکار و تفکرات منفی دارند. به این صورت که همه چیز را سیاه میبینند و مدام با خود تکرار میکنند که «من موفق نمیشوم»، «سرمایه خود را از دست میدهم»، «مورد تمسخر و قضاوت دیگران قرار میگیرم»، «چیزی جز شکست در انتظار من نیست» و… .
راهکار
برای اینکه بتوانیم تفکر منفی را در خود از بین ببریدم، باید تصویرسازی ذهنی داشته باشیم. به این صورت که سعی کنیم به لحظهای فکر کنیم که به موفقیت رسیدهایم و مورد تحسین و تشویق دیگران قرار گرفتهایم. با مطالعه و مشاوره گرفتن نیز میتوانیم به تغییر تفکر از منفی به مثبت دست پیدا کنیم.
3)علت بی انگیزگی در زندگی : سرزنش خود
برخی از افراد با کوچکترین شکست و اشتباهی، شروع به سرزنش خود میکنند. این اتفاق باعث میشود تا به این باور برسند که بدون شک دیگران نیز آنها را مورد شماتت و سرزنش قرار میدهند. بنابراین این تصور باعث میشود تا انگیزه خود را به کلی از دست بدهند.
راهکار
لازم است به این نکته باور داشته باشیم که همه افراد در زندگی خود شکست میخورند و این امری طبیعی است. ما نباید از خودمان انتظار داشته باشید که با یک بار تلاش به تمام خواستهها و اهداف خود برسیم.
میتوانیم برای رفع این مشکل کتابهای زندگینامه افراد موفق دنیا را مطالعه کنیم تا با تمام فراز و نشیبهای مسیر موفقیت آنها آشنا شویم.
در اکثر مواقع تجربیاتی که از شکستها به دست میآوریم، به ما کمک میکنند تا مسیر رسیدن به اهداف را آسانتر طی کنیم.
4)فراموش کردن موفقیتها
افراد بیانگیزه با هر مشکل و چالشی که رو به رو میشوند، شروع به منفیبافی میکنند و حالشان بد میشود. اینگونه افراد خیلی زود تمام موفقیتهایی که در گذشته به دست آوردهاند را فراموش کرده و از خود به عنوان فردی بیعرضه و ناتوان یاد میکنند.
راهکار
لازم است با هر موفقیت کوچکی که به دست میآوریم به خودمان پاداش دهیم تا آن موفقیت برای همیشه در ذهنمان بماند. باید به خودمان پاداشهایی بدهیم که دوست داریم. حتی میتوانیم لیستی از موفقیتهایی که به دست آوردهایم را بنویسیم تا در هنگام بروز مشکل آنها را بخوانیم و برای ادامه راه انگیزه بگیریم.
5)علت بی انگیزگی در زندگی :شبکههای اجتماعی
همه ما از شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام ،واتسآپ، یوتیوب و… استفاده میکنیم و کم و بیش تحتتاثیر زندگی دیگران قرار میگیریم. این اتفاق باعث میشود تا دیگران را کاملتر از خود ببینیم و به این باور برسیم که ما این توانایی را نداریم که زندگی مانند آنها داشته باشیم. در نتیجه به خاطر داشتن این باور، حالمان بد میشود.
بنابراین یکی از پاسخهای این سوال که چرا انگیزه نداریم ، وجود شبکههای اجتماعی و صرف زمانی بیش از اندازه در آنها است.
راهکار
این موضوع را نباید فراموش نکنیم که دیگران تنها از خوشیها و لذتهای زندگی خود فیلم و عکس در فضای مجازی منتشر میکنند، نه از ناخوشیها و ناراحتیهایشان. آنها نیز مانند ما ناتوانیهایی در زندگی دارند.
به همین دلیل لازم است زمان کمتری را به شبکههای اجتماعی اختصاص دهیم و یا حداقل واقعبینانه رفتار کنیم.
6)اهداف غیر واقعی
زمانی که برای خود هدفهای غیرواقعی و دور از دسترس انتخاب میکنیم، بدون شک به آنها نمیرسیم و حالمان بد میشود. زمانی که هدفی برای خود انتخاب میکنیم باید به میزان سرمایهای که در اختیار داریم توجه کنیم و خودمان را به خوبی بشناسیم تا بتوانیم هدفی مناسب برای خود انتخاب کنید.
راهکار
قبل از شروع هدفگذاری باید لیستی از مهارتها، تواناییها، علایق، استعدادها، ارزشها و نقاط قوت و ضعف خود بنویسیم. این کار به ما کمک میکند تا به خودشناسی برسیم. مهم است که هر از چندگاهی به آن لیست مراجعه کرده و آن را تکمیل کنیم. علاوه بر این با بازخوانی لیست میتوانیم انگیزه بگیریم و بیش از پیش به خودمان ایمان بیاوریم.
7)علت بی انگیزگی در زندگی : راحتطلبی
اغلب افراد همیشه دوست دارند راحتترین راه را انتخاب کنند، به جای اینکه سخت تلاش کنند تا به موقعیت و خواستههای مورد نظرشان برسند. بدین ترتیب عدم تمایل افراد به سختکوشی و تلاش باعث میشود تا همیشه از شرایط اقتصادی گلهمند باشند و دلیل نرسیدن به اهداف و خواستههایشان را دیگران بدانند.
راهکار
اگر گمان میکنید که فردی راحتطلب هستید، این نکته را فراموش نکنید که عمرمان مانند باد در گذر است. اگر سخت تلاش نکنیم و به اهداف و خواستههای خود در زندگی نرسیم، در سنین بالاتر هیچگونه رضایتی نخواهیم داشت. بنابراین باید در رسیدن به اهداف و خواستههایمان نهایت تلاش خود را به کار بگیریم و به یاد داشته باشید که پایان هر سختی، آسودگی است.
8)تغییر عادتهای مخرب
همه ما عادتهای نادرست زیادی در زندگی داریم که اگر برای رفع آنها اقدام نکنیم، انگیزه ما را برای شروع هر کاری از بین میبرند و سد بزرگی جلوی راهمان میشوند.
راهکار
برای رهایی از این مشکل میتوانیم لیستی از عادتهای مثبت و لیستی از عادتهای منفی خود را بنویسیم و با خودمان قرار بگذاریم که 1 یا 2 هفته آن عادت را ترک کنیم. لازم است لیست خود را با دقت بنویسیم و به تمام عادتهای کوچک و بزرگی که داریم، توجه کنیم.
نباید فراموش کنیم که کوچکترین عادتهایی که داریم، موانع بزرگی برای ما هستند.
خواندن مقالههای معنی عادت و چگونه عادت جدید ایجاد کنیم را از دست ندهید.
9)علت بی انگیزگی در زندگی : نداشتن محرک
همه ما برای شروع و انجام هر کاری نیاز به محرکهای بیرونی داریم، محرکهایی مانند تشویق، توجه، حمایت و تایید دیگران، نداشتن نیاز مالی، برخورداری از امکانات لازم و… .
اگر هر یک از این محرکها را در اختیار نداشته باشیم، خیلی سخت میتوانیم انگیزه لازم برای حرکت و اقدام را به دست آوریم.
راهکار
بهتر است سعی کنیم قبل از شروع هر کاری محرکهای بیرونی خود را تقویت کنیم. برای مثال میتوانیم از یکی از دوستان صمیمی و یا اعضای خانواده خود خواهش کنیم که در کنارمان باشد و ما را تشویق و حمایت کند.
10)سبک زندگی سالم
سبک زندگی ما نقش بسیار مهمی در افزایش انگیزه دارد. اگر ما زندگی سالمی داشته باشیم، ورزش کنیم، تغذیه درستی داشته باشیم، و بهطور کلی به خودمان اهمیت بدهیم، بدون شک به انگیزه بیشتری در زندگی خواهیم رسید.
اما اگر فردی باشیم که اصلا به خودمان توجهی نکنیم و دیگران برای ما مهمتر از خودمان باشند، اگر اندکی انگیزه برای تلاش داشته باشیم هم بعد از مدت زمان کوتاهی از دست میدهیم.
برای پاسخ به این سوال که چرا انگیزه نداریم به این مثال توجه کنید. به فردی دقت کنید که تمام ساعتهای روز را مشغول کار است اما به خودش هیچ اهمیتی نمیدهد. میتواند آن فرد شاغل باشد و یا خانهدار. اینگونه افراد در مدت زمان کوتاهی از ادامه راه خسته میشوند. بدون شک در طول زندگی بارها و بارها با این افراد مواجه شدهایم.
راهکار
باید تصمیم بگیریم از همین امروز سبک زندگی خود را تغییر دهیم و در طول روز و یا هفته ساعتهایی را به خودمان اختصاص دهیم. برای مثال ورزش کنیم، تغذیه سالم داشته باشیم، با افرادی رفت و آمد کنیم که تفکری مثبت دارنم، مهارتهای جدید کسب کنیم، به دنبال آموزش و یادگیری باشیم و… .
نتایج و مضرات علت های بی انگیزگی در زندگی
زمانی که انگیزه لازم برای حرکت کردن و اقدام را نداشته باشیم، بدون شک با نتایج و اتفاقات ناخوشایندی در زندگی مواجه میشویم. در ادامه این نتایج را نام میبریم تا بدانید که نداشتن انگیزه میتواند چه تاثیرات مخربی در زندگی فردی و اجتماعی ما داشته باشد.
1)از دست دادن فرصتها
نداشتن انگیزه و اقدام نکردن، باعث میشود تا فرصتهای زیادی را در زندگی از دست بدهیم. زیرا نداشتن انگیزه ما را بیحوصله و خسته میکند و زمانی که فرصتی در مقابل ما قرار میگیرد یا آن را نمیبینیم و یا ترس داریم از اینکه آن را بپذیریم و نتوانیم از عهده آن بربیاییم.
4)نتایج علت بی انگیزگی در زندگی : تلف کردن زمان
فردی که برای انجام کارهای ضروری و مهم خود در زندگی هیچ انگیزهای نداشته باشد، بهطور حتم زمان زیادی را از دست میدهد. زیرا سعی می کند خودش را با کارهای بیهوده و کمارزش سرگرم کند. کارهایی که هیچ فایدهای برایش نداشته و او را به اهداف و خواستههایش نمیرساند.
در مقاله تکنیک های مدیریت زمان به بیان تکنیکهایی پرداختهایم که به ما کمک میکنند زمان زیادی را در طول روز ذخیره کنیم و کارهایمان را بهتر انجام دهیم.
2)کاهش اعتماد به نفس
اگر انگیزه نداشته باشیم و هیچ کاری را شروع نکنیم و یا اینکه آن را نیمهتمام رها کنیم، بدون شک به مرور زمان اعتماد به نفسمان کاهش مییابد و از انجام هر کاری واهمه خواهیم داشت. در هر موقعیتی همیشه به خود میگوییم که من نمیتوانم، من بلد نیستم و… .
فراموش نکنید که کاهش اعتماد به نفس بیشترین ضربه را به ما وارد میکند.
برای افزایش این ویژگی ارزشمند، مطالعه کنید و آموزش ببینید. در این زمینه کتابهای مهم زیادی نوشته شدهاند که در مقاله معرفی کتاب های اعتماد به نفس به معرفی آنها پرداختهایم.
3)نتایج علت بی انگیزگی در زندگی : افسرگی
یکی دیگر از دستاوردهای نداشتن انگیزه در زندگی، افسرده شدن است. زمانی که به دلیل نداشتن انگیزه، کاری را شروع نمیکنیم و به موفقیتی نمیرسیم، خود را به عنوان فردی بیعرضه و ناتوان میشناسیم که از عهده انجام هیچ کاری بر نمیآید و به هیچ جایگاهی در اجتماع نمیرسد. به همین دلیل بعد از مدت کوتاهی دچار افسردگی میشوید.
چرا انگیزه نداریم ؟
مقاله را حتما با دقت بخوانید و لیستی از دلایل بی انگیزگیتان را در زندگی فردی و اجتماعی بنویسید. سپس سعی کنید آنها را رفع کنید.
در کنار خواندن این مقاله، مقاله راه های افزایش انگیزه نیز به شما کمک زیادی میکند.
هر زمان که به مشکلی برخورد کردید و سوالی داشتید، حتما در کامنتها با ما در میان بگذارید. با کمال میل شما را همراهی میکنیم.
دیدگاهتان را بنویسید