14 مرحله تضمینی و آسان از تمرینات شروع سخنرانی موفق
تمرینات شروع سخنرانی ، شما را برای ارائه یک سخنرانی عالی و تاثیرگذار آماده میکند. در این مقاله ما را همراهی کنید تا 14 تمرین برای آغاز سخنرانی و نکات لازم برای داشتن یک سخنرانی عالی را بیاموزید. این نکته را هیچگاه فراموش نکنید که قبل از سخنرانی باید آمادگی لازم برای نحوه بیان شروع سخنرانی را به دست آورید تا به موفقیت دلخواهتان برسید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleآمادگی قبل از سخنرانی چیست؟
آیا آماده کردن سخنرانی تنها به معنای چیدن عبارات و جملات در کنار یکدیگر و بیان آنها است؟ خیر این عقیده کاملا اشتباه است. اگر اینگونه بود هر شخصی با خواندن یک کتاب و چیدن عبارت و جملات آن در کنار یکدیگر میتوانست به سخنران موفقی تبدیل شود.
آمادگی قبل از سخنرانی علاوه بر نوشتن متن سخنرانی جذاب، شامل گرم کردن و بهبود بخشیدن به صدا، کنترل حرکات، کنترل احساسات و چندین عامل دیگر نیز میشود که در ادامه بهطور کامل برایتان شرح میدهیم.
توصیه میکنم حتما مقاله جملات زیبا برای شروع سخنرانی را مطالعه کنید تا به خوبی با اهمیت شروع سخنرانی آشنا شوید، نحوه معرفی خود را بیاموزید و جملاتی را بر اساس موضوع سخنرانی خود انتخاب کنید.
لازمه یادگیری تمرینات شروع سخنرانی
میگویند «عشق مطلق، ترس را از بین میبرد».
آمادگی مطلق نیز چنین اثری دارد. اگر شما برای شروع سخنرانی خود را به خوبی آماده نکنید، بدون شک در طول سخنرانی ترس و استرس زیادی را تجربه خواهید کرد.
آمادگی، قبل از سخنرانی و با انجام تمرینات کافی و مکرر به دست میآید. در ادامه تمریناتی برای شما شرح میدهیم تا با استفاده از آنها به راحتی بتوانید از همان ابتدای سخنرانی، نظر مخاطب را به سخنان خود جلب کرده و به موفقیت برسید.
مقاله اهمیت شروع سخنرانی را برای درک این موضوع حتما بخوانید.
نکاتی برای انجام تمرینات و نحوه بیان شروع سخنرانی
برای انجام تمرینات سخنرانی چندین نکته وجود دارد که اگر به آنها دقت نکنید، نتیجه درستی از تمرینات خود نخواهید گرفت. نکات عبارتند از:
1)مکان مناسب
مکانیکه برای انجام تمرینات خود انتخاب میکنید باید خلوت و آرام باشد تا بتوانید به دور از چشم دیگران و به راحتی تمرینات لازم را انجام دهید. مکان شما باید جایی باشد تا بتوانید تمرکز کنید.
2)روبهروی آینه
تمرینات خود را در مقابل آینه انجام دهید تا بتوانید حرکاتتان را ببینید و در صورت لزوم اصلاح کنید. با این کار به خوبی میتوانید روی حالتهای چهره و حرکاتتان کنترل داشته باشید.
3)خجالت نکشید
شما نباید از انجام تمرینات، خجالت بکشید. اگر لازم است صدای خود را گرم کنید و بلند بلند صحبت کنید، بدون خجالت این کار را انجام دهید. شاید لازم باشد با صدای بلند قهقهه بزنید. قبل از هر چیز لازم است اعتماد به نفس انجام تمرینات را کسب کنید.
زمانیکه در کلاسهای فن بیان با شرکتکنندهها صحبت میکنیم، آنها از خودشان گلهمند هستند که نمیتوانند در حضور دیگران تمرین کنند و یا خجالت میکشند که صدای تمریناتشان به گوش دیگران برسد.
با پافشاری در انجام تمرینات میتوانید خجالت را از خودتان دور کنید. یکی از راهکارهای دیگر این است که تمرینات گرم کردن صدا را با دیگر اعضای خانواده خود انجام دهید تا با بتوانید خنده و شوخی، خجالت را کنار بگذارید.
4)تکرار مکرر
باید برای انجام تمرینات خود برنامهریزی داشته و آنها را بهطور مکرر و روزانه انجام دهید تا بهتر یاد بگیرید. با انجام تمرینات مکرر میتوانید هر کاری را به ضمیر ناخود آگاه خود انتقال داده و آن را به مهارت تبدیل کنید.
5)تصویرسازی
در حین انجام تمرینات، خود را در مقابل مخاطبانتان تصور کنید. با این کار بهتر میتوانید حرکات و رفتارهای خود را برنامهریزی کنید. تصویرسازی شما را خلاقتر خواهد کرد.
تمرینات قبل از شروع سخنرانی
قبل از شروع سخنرانی، تمرینهای زیر را انجام دهید تا با خیالی آسوده و آمادگی کافی، سخنرانی خود را آغاز کنید و بتوانید نحوه بیان شروع سخنرانی خود را منحصربهفرد کنید.
1)تغییر چهره
برای اینکه بتوانید رابطه بهتری با مخاطب برقرار کنید، باید از این توانایی برخوردار باشید که در شرایط مختلف حالت چهره خود را تغییر دهید. فراموش نکنید که با چهره نیز میتوانید با مخاطبانتان صحبت کنید.
پس بهتر است حالتهای چهره خود را قبل از سخنرانی در موقعیتهای مختلف تمرین کرده و بشناسید. تمریناتتان را در مقابل آینه انجام دهید تا کنترل بهتری روی چهره خود داشته باشید. از طرف دیگر نیز با این کار میتوانید به خوبی احساسات خود را کنترل کنید. احساساتی مانند عصبانیت، ترس، استرس، خوشحالی و… .
2)تنفس صحیح (دیافراگمی)
بسیاری از سخنرانان بزرگ، بازیگران تئاتر و خوانندگان، تنفس شکمی یا دیافراگمی را به خوبی یاد گرفته و رفتهرفته جزوی از عادتهایشان شده است. به همین دلیل است که ساعتها به کارشان ادامه میدهند بدون اینکه با گرفتگی و خشک شدن گلو مواجه شوند.
تنفس شکمی به این صورت است که در دم تمام هوا را به داخل شکم فرو برده (شکم باد میشود) و در بازدم آن را خارج کنید (شکم تخت میشود). انجام تنفس شکمی نیاز به روزها تمرین مکرر دارد تا به عادت تبدیل شود.
در مقاله تنفس صحیح در صداسازی به بیان تمریناتی پرداختهایم که به شما کمک میکند به مرور زمان به تنفس صحیح برسید.
3)تمرینات شروع سخنرانی : کنترل زبان بدن
شما باید بتوانید تمام حرکات خود را در ابتدای سخنرانی کنترل کنید، زیرا مخاطب در شروع سخنرانی حرکات شما را زیر نظر داشته و بر اساس آن شما را قضاوت میکند. این تمرین را حتما در مقابل آینه انجام دهید تا حرکات خود را ببینید.
لازم است به نحوه ایستادن، راه رفتن و حرکت دستها و پاهای خود دقت کنید. باید به گونهای حرکات خود را برنامهریزی کنید تا در تمام مدت سخنرانی خود مانند چوب خشک در یک نقطه نایستید.
از بیان اطلاعات بیشتر در این زمینه پرهیز میکینم زیرا بهطور مفصل در مقاله زبان بدن در سخنرانی به این مبحث پرداختهایم. از خواندن آن غافل نشوید.
4)صداسازی
تمام انسانها با شنیدن صدای یکدیگر سحر و جادو میشوند و عاشق شنیدن صداهای خوب و گوشنواز هستند. شما باید بدانید که اصلا صدای خوب و بد وجود ندارد و همه میتوانند با انجام تمرینات لازم، صدای خود را زیبا و رسا کنند.
در این بخش به طور مختصر به بیان تمرینات کاربردی و تضمینی میپردازیم و پیشنهاد میکنیم برای یادگیری تمرینات بیشتر مقاله تغییر صدا و صداسازی چیست را مطالعه کنید.
-تمرین بلندخوانی
صفحهای از کتاب را انتخاب کنید و آن را بلند بلند بخوانید به گونهای فریاد نزنید تا صدای خود را خشدار و گرفته کنید. تنها کافی است با صدایی بلندتر از حالت عادی بخوانید.
-تمرین آوازخوانی
موزیک مورد علاقه خود را پخش کرده و با خواننده با صدای نسبتا بلندی همخوانی کنید.
-تمرین تندگویی
در مورد یک موضوع تند تند و به مدت 3 دقیقه صحبت کنید. هر جملهای که به فکرتان میرسد را بیان کنید و اصلا به ارتباط با آن فکر نکنید. با این تمرین توانایی بداههگویی شما نیز افزایش خواهد یافت.
-تمرین مشددخوانی
یه جمله را انتخاب کنید و تکتک حروف آن را با تشدید بیان کنید. در این تمرین فشار زیادی را تحمل خواهید کرد ولی نتیجه عالی خواهید گرفت.
5)تمرینات شروع سخنرانی : ضبط صدا
متن شروع سخنرانی خود را در حین تمرین ضبط کرده و سپس به آن گوش دهید. با گوش دادن به صدای خود به خوبی میتوانید به ضعفهای صدایتان آگاه شده و در صدد رفعشان اقدام کنید. آنقدر این تمرین را انجام دهید تا زمانیکه خودتان از شنیدن صدای خود لذت ببرید.
6)ضبط فیلم
هر زمان که احساس کردید به آمادگی لازم رسیدهاید، در مقابل دوربین سخنرانی کنید و سپس فیلم چندین بار ببینید و تحلیل و بررسی کنید. در فیلم به حرکات بدن و دستهای خود خیلی دقت کنید.
پیشنهاد میکنم در حین دیدن فیلم سخنرانی خود، دفترچه و خودکار در دست بگیرید و ایرادات خود را بنویسید تا بتوانید برای رفعشان اقدام کنید.
بهترین راهکار نیز این است که بعد از سخنرانی اصلی ویدیوی سخنرانی خود را ببینید. با انجام این کار میتوانید حرفهایتر عمل کنید.
7)صحبت در جمعهای مختلف
سعی کنید خجالت را کنار گذاشته و در جمعهای مختلف، در مورد موضوعات مختلف اظهارنظر کنید. این نکته را در نظر داشته باشید که حضور در جمعهای کوچک و صحبت کردن با افراد، نمونه کوچکی از سخنرانیهای بزرگتر است. اگر بتوانید در اینگونه جمعها به خوبی صحبت کنید، حتما در جمعهای بزرگتر نیز میتوانید موفق عمل کنید.
8)سخنرانی در مقابل دیگران
سخنرانی خود را در مقابل چندین نفر از اعضای خانواده و دوستانتان انجام دهید و از آنها بازخورد بگیرید. فقط قبل از سخنرانی از آنها بخواهید که برای نقد شما صادق بوده و هر نکتهای که برای بهبود شرایط لازم میدانند را بازگو کنند.
9)تمرینات شروع سخنرانی : لحن بیان جملات
در هنگام بیان جملات، لحن خود را تغییر دهید تا بتوانید لحن مناسب هر جمله را یاد گرفته و نحوه بیان شروع سخنرانی را بهبود بخشید. باید بتوانید هر جمله را متناسب با مفهوم آن بیان کنید.
خواندن مقاله لحن در فن بیان را از دست ندهید.
10)مدیریت زمان
زمان در شروع سخنرانی نقش اساسی دارد. اگر شروع سخنرانی خود را طولانی بیان کنید، زمان کافی برای بیان تمامی مباحث را از دست خواهید داد. بنابراین در هنگام تمرین شروع سخنرانی، تایمر گوشی خود را روشن کنید تا متوجه شوید چه اندازه زمان صرف میکنید.
اگر در طول سخنرانی از اسلاید استفاده میکنید، میتوانید برای اندازهگیری زمان ارائه هر اسلاید از نرمافزار پاورپوینت استفاده کنید. در مقاله مدیریت زمان در سخنرانی با پاورپوینت این موضوع را به شما آموزش دادهایم.
11)ورزش کنید
قبل از سخنرانی به طور مرتب ورزش کنید، به خصوص ورزشهای هوازی. با ورزش کردن هم اعصاب آرامتری خواهید داشت و هم حجم هوای ریههایتان بیشتر شده و در حین صحبت نفس کم نمیآورید.
برای یک سخنران، ورزشهای پیادهروی و کوهنوردی بهترین ورزش است. این نوع از ورزشها شما را به تفکر وادار میکنند. کوهنوردی ویژه انسانهای بزرگ، سختکوش، با اراده و مصمم است.
12)تمرینات شروع سخنرانی : لبخند زدن
لبخند زدن در شروع سخنرانی امری بسیار مهم است. زیرا با لبخند زدن، اعتماد مخاطب را کسب کرده و میتوانید ارتباط صمیمانهای با او برقرار کنید. لبخند زدن چهره شما را نیز زیباتر و جذابتر خواهد کرد.
لبخند زدن را به اندازهای تمرین کنید که برای شما به عادت تبدیل شود.
میتوانید چند دقیقه در طول روز خودکاری را در بین دندانهای خود قرار داده و صحبت کنید. این کار باعث میشود تا در حین صحبت با دیگران به شکل غیرعادی لبخند بزنید.
13)حذف جملهپرکنها
همه ما در هنگام صحبت کردن، بدون اینکه متوجه شویم از جملهپرکنهای زیادی استفاده میکنیم، مانند آآآآآآ، اِممممم و… . این اتفاق در شروع سخنرانی اتفاق خوشایندی برای ما رقم نخواهد زد. باید به قدری تمرین کنید تا بتوانید مکث کردنهای به موقع را جایگزین جملهپرکنها کنید.
استفاده از جملهپرکنها مخاطب را کلافه و بیحوصله کرده و باعث میشود در نظرش غیرحرفهای به نظر برسید. بنابراین به نحوه بیان شروع سخنرانی خود دقت کنید.
برای اینکه بتوانید استفاده از جملهپرکنها را کنار بگذارید، در حین تمرین یک عدد کش پول را در مچ دستتان قرار دهید و بعد از بیان هر بار از این اصوات، کش را محکم بکشید. این کار باعث میشود تا بهطور ناخودآگاه این اصوات را در حین صحبت کنار بگذارید. زیرا ذهنتان به این باور میرسد که با هر بار بیان این اصوات، جریمه میشوید.
14)برقراری ارتباط چشمی
در ابتدای سخنرانی با مخاطبانتان ارتباط چشمی برقرار کنید تا به افراد ثابت کنید که سخنرانی حرفهای و با اعتماد به نفس بالا هستید.
برای عادت به این کار، فیلم سخنرانی خود را ضبط کنید و در حین صحبت به دوربین گوشی خود نگاه کنید. راه دیگر نیز این است که برای جمعی که سخنرانی میکنید حتما تماس چشمی برقرار کنید تا بتوانید تاثیر این کار را بهطور مستقیم در مخاطبان خود ببنید.
مقاله ارتباط چشمی در سخنرانی به شما در این زمینه کمک میکند.
تمرینات یک هفته قبل از شروع سخنرانی
تمرینها و رفتارهایی وجود دارند که اگر آنها را یک هفته قبل از شروع سخنرانی به طور مداوم تکرار کنید، بدون شک موفق خواهید شد:
- هر شب زود بخوابید و صبح زود بیدار شوید.
- هر شب هنگام خواب صحنه موفقیتتان را تجسم کنید و به آن لحظهای فکر کنید که سخنرانی خود را با موفقیت به اتمام رساندهاید.
- هر روز صبح که از خواب بیدار میشوید، تصویر اتمام سخنرانی خود را تصور کنید که با موفقیت به اتمام رسیده و مردم در حالیکه ایستادهاند، شما را تشویق میکنند.
- یک هفته قبل از سخنرانی، زبان بدن و نحوه بیان جملات را تمرین کنید.
نحوه بیان جملات شروع سخنرانی
همانطور که گفته شد، شروع سخنرانی نقطه عطف سخنرانی شما است. بنابراین تمرینات شروع سخنرانی را جدی بگیرید. توصیه میکنم بعد از خواندن این مقاله 2 چک لیست تهیه کنید.
در لیست اول تمریناتی که باید قبل از شروع و در طی چند هفته انجام دهید و در چک لیست دوم، تمریناتی که باید یک هفته قبل از شروع انجام دهید را بنویسید.
اگر در انجام تمرینات بیان شده، نیاز به راهنمایی بیشتری دارید در کامنتها با ما در میان بگذارید. با کمال میل شما را همراهی میکنیم.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
عالی بود
ممنون از همراهی شما