10 نکته مهم و کاربردی برای حرکت سخنران روی سن
نحوه حرکت سخنران روی سن اگر حساب شده باشد، یکی از موثرترین روشهای جلبتوجه مخاطب است. در این مقاله همراه ما باشید تا بتوانید به خوبی با حرکت در سخنرانی آشنا شده و برای آن برنامهریزی دقیقی داشته باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleاهمیت حرکت در سخنرانی
حرکت در حین صحبت از جنبههای مهم گفتار است که نیاز به برنامهریزی دارد. اگر در طول سخنرانی خود تنها یک جا بایستید و تنها به بیان مطالب بپردازید، بعد از چند دقیقه توجه مخاطب را از دست خواهید داد. زیرا افراد نمیتوانند دقایق زیادی را بدون حرکت چشم و صورت روی یک نقطه متمرکز بمانند.
بنابراین مخاطبان در مدت زمان کوتاهی صورت خود را برگردانده و به نقاط دیگری توجه میکنند. اما اگر از اهمیت حرکت روی سن مطلع باشید و برای آن برنامهریزی کنید، حتما سخنرانی موفقی خواهید داشت. زیرا تحرک روی سن در نظر مخاطبان به این معنی است که سخنران:
- کاملا حرفهای است،
- به موضوع صحبتهای خود مسلط است و تسلط کافی دارد،
- از اعتماد به نفس کافی برخوردار است،
- استرس ندارد،
- و پرانرژی و پر شور است.
برای پیبردن به روشهای دیگر تاثیرگذاری روی مخاطب مانند سوال پرسیدن، استفاده از ابزار، ارتباط چشمی، بیان آمار و…، از خواندن مقاله جلب توجه مخاطب در سخنرانی غافل نشوید.
نکات لازم در نحوه حرکت سخنران روی سن
حالکه از اهمیت راه رفتن در سخنرانی و ثابت نبودن، اطلاع کافی پیدا کردهاید لازم است نکاتی را بیاموزید تا بتوانید تمام حرکات خود را از قبل برنامه ریزی کنید. نکاتی که به شما کمک میکنند تمرکز و تسلط خود را در حین حرکت حفظ کنید.
1)به تریبون و جایگاه نچسبید
مهمترین و اولین نکته این است که ابدا به تریبون و جایگاه ویژه سخنران نچسبید و از آن فاصله بگیرید. اگر بخواهید در تمام مدت سخنرانی پشت جایگاه بایستید، مخاطب شما را به عنوان فردی ترسو، مبتدی و غیراجتماعی میشناسد.
حتی اگر مطالبی که بیان میکنید بسیار پراهمیت و مورد نیاز مخاطب باشد، با این کار مخاطب به صحبتهای شما توجه نمیکند و زود خسته و کلافه میشود.
2)روبهرو و کنار اسلایدها نایستید
در حین راه رفتن مراقب باشید روبهروی اسلایدها نایستید و آنها را نپوشانید تا مخاطب بتواند به خوبی و بهطور کامل به اسلایدها و تصاویری که تهیه کردهاید، اشراف داشته باشد.
نکته دیگر اینکه کنار اسلایدها نیز قرار نگیرید. زیرا پرده نمایش اسلایدها از شما بسیار بزرگتر بوده و زمانیکه کنار آن میایستید، مخاطب به آنها بیشتر توجه نشان میدهد تا صحبتهای شما.
در صورت لزوم و برای اینکه بخواهید برای فهم بهتر مخاطب به اسلایدها اشاره کنید، بهتر است در سمت راست پرده نمایش بایستید. زیرا مخاطبان در فارسی مطالب را از راست به چپ میخوانند. توجه به این نکته برای حرکت در سخنرانی از اهمیت بالایی برخوردار است.
3)نحوه حرکت سخنران روی سن : از ابزار استفاده کنید
برای رفتن به اسلایدهای بعدی و نشان دادن متنهای خاص اسلایدها، از ابزارهایی مانند ریموت یا پرزنتر استفاده کنید. با استفاده از ابزار به راحتی میتوانید از سیستم و جایگاه خود دور شوید و روی سن حرکت کنید.
از طرف دیگر با کمک این ابزارها بهتر میتوانید به بخشهایی از اسلایدها که مدنظرتان است، اشاره کنید.
4)سریع به سمت جایگاه خود نروید
اگر قصد دارید به سمت جایگاه خود بروید تا به دستنوشتههای خود نگاهی بیاندازید، ساعت را ببینید، آب بخورید و… باید این کار را نامحسوس انجام دهید، نه سریع و واضح. میتوانید چندین بار به جایگاه نزدیک و دور شوید تا نگاه مخاطب به آن سمت جلب شود و سپس به انجام کاری که قصد آن را دارید، بپردازید.
اگر سریع به آن سمت حرکت کنید، مخاطب کنجکاو میشود تا بداند چرا به آن سمت رفتهاید و در نتیجه به صحبتهایتان توجهی نمیکند.
5)حرکت سخنران روی سن : نقاط عالی سن را بشناسید
قبل از شروع سخنرانی، حتما به سالن بروید و تمام نقاط آن را بررسی کنید. سعی کنید نقاطی پیدا کنید که به تمام سالن و مخاطبان اشراف داشته باشید و تمام مخاطبان نیز به راحتی بتوانند شما را ببینند. تا پایان سخنرانی قرار گرفتن در این نقاط را فراموش نکنید.
این کار باعث میشود تا برنامهریزی دقیقی داشته و با خیالی آسودهتر راه بروید.
6)در راه رفتن زیادهروی نکنید
بسیاری از سخنرانان برخلاف دیگران که حاضر نیستند از جای خود تکان بخورند، مدام در حال حرکت و جنب و جوش هستند. این زیادهروی حال مخاطب را بد کرده و باعث سرگیجهاش میشود. باید دقت کنید که در حرکت خود افراط و تفریط نداشته باشید.
نکتهای که باید حتما به آن توجه کنید این است که میزان حرکت و راه رفتن شما، به تعداد مخاطبانتان بستگی دارد. تنها زمانیکه تعداد زیادی مخاطب دارید و سالن سخنرانیتان بزرگ است، مجاز هستید زیاد حرکت کنید. اما اگر برای افراد انگشتشماری صحبت میکنید، نباید حرکتهای زیادی داشته باشید.
7)حرکت دستهای خود را کنترل کنید
در تمام حرکات خود باید بتوانید حرکت دستهایتان را کنترل کنید. با حرکت دستها بهتر میتوانید مطالب را برای مخاطبان قابل درک کنید. زیرا مخاطب علاوه بر اینکه به صحبتهای شما گوش میدهد، به دستهایتان نیز نگاه کرده و در نتیجه حواسشپرت نمیشود. استفاده صحیح از حرکات دست، سخنرانی شما را جذابتر میکند.
البته نباید در این زمینه زیادهروی کنید.
8)نحوه حرکت سخنران روی سن : از سن پایین بیایید
در تمام طول سخنرانی لازم است هر چند وقت یکبار، به خصوص در زمانهای تمرین و فعالیت، از سن پایین آمده و به مخاطبانتان نزدیک شوید. این کار به جلبتوجه مخاطب کمک بسیاری میکند، باعث میشود مخاطب با شما احساس نزدیکی کند و در طراحی حرکت خلاقانهتر عمل کنید.
9)از تمام فضای سن استفاده کنید
سعی کنید در تمام نقاط سن حرکت کنید تا با مخاطبانی که در اطراف سالن نشستهاند نیز ارتباط چشمی برقرار کنید. در این صورت تمام افراد حاضر در سالن با شما ارتباط برقرار میکنند نه فقط بخشی از آنها.
مقاله ارتباط چشمی در سخنرانی را حتما بخوانید.
10)در مورد زبان بدن مطالعه کنید
قبل از شروع سخنرانی، سعی کنید در مورد زبان بدن و کنترل حرکات خود مطالعه کنید و از تاثیر آن در سخنرانی مطلع شوید. هر چه بیشتر مطالعه کنید، استرستان کم شده و میتوانید برنامهریزی کنید.
برای یادگیری بهتر این موضوع و برنامهریزی برای تمام حرکاتتان، مقاله زبان بدن در سخنرانی را مطالعه کنید.
حرکت در سخنرانی را برنامهریزی کنید
برای اینکه بتوانید نظر مخاطبان را به صحبتهای خود جلب کنید و سخنرانی موفقیتآمیزی داشته باشید، برای تمام حرکات خود برنامهریزی کنید تا در طول سخنرانی، ثابت نباشید.
پیشنهاد میکنم برای بهتر یاد گرفتن این روش، فیلم سخنرانی افراد مشهور را ببینید و نحوه حرکت و راه رفتن روی سن در سخنرانی را به ذهن بسپارید.
دیدگاهتان را بنویسید