دلایل اهمال کاری و به تعویق انداختن کارها چیست؟
دلایل اهمال کاری و به تعویق انداختن کارها را بشناسید تا بتوانید با کنترل روی رفتارها و عملکردهایتان، به اهداف و خواستههایی که در ذهن دارید، برسید.
در این مطلب قصد داریم به بیان دلایلی بپردازیم که باعث میشوند از انجام کارهایی که میدانیم باید انجام شوند و نقش مهمی در رسیدن به اهداف و خواستههایمان دارند، دست بکشیم.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleاهمال کاری چیست؟
به بیان ساده، اهمال کاری به این معنی است که تنبلی و سستی را جایگزین کارهای مهمی که باید انجام دهیم، میکنیم و زمان خود را صرف انجام کارهایی میکنیم که سود و منفعت کمی برای ما دارند.
توصیه میکنیم مقاله تعریف اهمال کاری را بخوانید تا بتوانید در رابطه با این موضوع مهم، اطلاعات به دست آورید. در این مقاله با مهمترین راههای تشخیص اهمالکاری و اهمیت آن آشنا خواهید شد.
اهمیت یادگیری دلایل اهمال کاری
بدون شک دنبال کردن اهداف و انجام کارها و فعالیتهایی که ما را به اهدافمان میرسانند، بسیار سختتر از تسلیم شدن و درجا زدن است. اما لازم است بدانیم که منافع رسیدن به اهداف برای ما چندین برابر بیشتر از سختیها و چالشهایی است که در مسیر با آنها مواجه میشویم.
با یادگیری دلایل تنبلی و تعلل در کارها و پرداختن به کارهایی برای رفع کردنشان میتوانیم:
- در زندگی فردی و اجتماعی خود به رضایتمندی برسیم،
- اشتیاق و هیجان خود را برای انجام کارها بیشتر کنیم،
- مورد اعتماد اطرافیانمان قرار بگیریم،
- به اهداف و خواستههایی که در زندگی داریم، برسیم،
- از تمام فرصتها استفاده کنیم،
- از سکون و درجا زدن دوری کنیم،
- کارهایمان را آگاهانه و با تمرکز کافی انجام دهیم،
- ارتباط مؤثر و صحیحی با دیگران برقرار کنیم،
- و از همه مهمتر با ظرفیتها، تواناییها، ترسها و خواستههای خود آشنا شویم.
ریشه اهمال کاری در کارها چیست؟
به گفته تیموتی پیکیل، نویسنده کتاب حل معمای تعویق: «اکثر روانشناسان به تعویق انداختن کار و اهمال کاری را نوعی رفتار اجتنابی میدانند. مکانیزمی که در آن افراد تسلیم میشوند تا احساس خوبی داشته باشند.»
اگر تصمیم بگیریم برای آینده خود برنامهریزی کنیم باید در ابتدا لیستی بنویسیم از کارهایی که دوست داریم، انجام دهیم و یا کارهایی که از انجام آنها فراری هستیم. با کمک این لیستها میتوانیم به بهترین شکل برای انجام کارهایی که در ذهن داریم، برنامهریزی کنیم و به موفقیتی که انتظار آن را داریم، برسیم.
بسیاری از افراد برای برنامهریزی و رسیدن به کارهایشان در ابتدا دفتر برنامهریزی هم تهیه میکنند. بهخصوص در اوایل شروع سال که قصد تحول و رسیدن به اهدافشان را دارند. در ابتدا هم به پر کردن دفترهای برنامهریزی پایند هستند. اما زمانیکه به سختی کار پی میبرند، از ادامه دادن راه جا میزنند و تنبلی و تعلل در کارها را ترجیح میدهند. زیرا متوجه میشوند که برای رسیدن به اهدافشان:
- باید بیشتر از دیگر افراد در طول روز کار کنند،
- برای مدتی لازم است از تفریحات گذشته تا حدودی دست بکشند،
- برای اینکه به تمام کارهای خود برسند باید زودتر از خواب بیدار شوند،
- لازم است در برخی از مواقع به انجام کارهایی بپردازند که دوست ندارند،
- و… .
تحمل این شرایط از عهده و توان هر کسی خارج است.
2 دلیل عمده وجود دارد که ما به سختی میتوانیم کاری که شروع کردهایم را با سماجت تا انتها پیش ببریم. این دو دلیل عبارتند از تاکتیکهای بازدارنده و موانع روانشناختی. در ادامه در مورد این دلایل توضیحات مفصلی را ارائه میدهیم.
دلایل اهمال کاری و علت انجام ندادن کارها چیست؟
ما به دلیل نداشتن هوش کافی و یا عدم توانایی در انجام کارها، کارها را رها نمیکنیم. بلکه رها کردن کارها به دو دلیل تاکتیکهای بازدارنده و موانع روانشناختی اتفاق میافتند.
- تاکتیکهای بازدارنده چیست؟
تاکتیکهای بازدارنده به این معنی است که ما بهانههایی را برای انجام ندادن کارها و استفاده نادرست از زمان، بیان میکنیم. در اغلب مواقع این بهانهها را هشیارانه و در برخی از مواقع نیز ناهشیارانه بیان میکنیم. جالب است که به اندازهای از این بهانهها استفاده میکنیم که بهطور ناخودآگاه خودمان نیز آنها را میپذیریم، باور میکنیم و گمان میکنیم که واقعیت دارند.
برای مثال بهانه میآوریم که:
- من زمان کافی در طول روز ندارم،
- من نمیتوانم صبحها زودتر از خواب بیدار شوم،
- من نمیتوانم به دوستم بگویم که امروز کار دارم و بیرون نمیآیم،
- نمیتوانم استفاده از گوشی همراه را کم کنم،
- من نمیتوانم سر زدن به شبکههای مجازی را کاهش بدهم،
- و… .
این رفتارها و بهانهها، موانع بزرگی برای پیشرفت و حرکت رو به جلو هستند. به همین دلیل باید آنها را شناسایی و برای رفعشان اقدام کنیم. مثلا برای مدت زمان کوتاهی یکی از شبکههای مجازی را از روی گوشی همراه خود پاک کنیم و کارهای دیگری را جایگزینشان کنیم. بدون شک بعد از گذشت چند روز متوجه میشویم که پاک کردن آن به نفع ما بوده و توانستهایم کارهای مفید دیگری را در زمانی که به دست آوردهایم، انجام دهیم.
تاکتیکهای بازدارندهای که باید به آنها توجه کنیم عبارتند از:
1)تعیین هدف اشتباه
یکی از دلایل اهمال کاری و علت انجام ندادن کارها، انتخاب هدف اشتباه است. بسیاری از افراد به اشتباه برای تعیین اهدافی که مایل هستند آنها را محقق سازند، اهدافی غیر قابل دسترس و به دور از توانشان را انتخاب میکنند. اهدافی که رسیدن به آنها غیر ممکن بوده و با تلاش فراوان نیز نمیتوان به آنها دست یافت.
هدفهای غیر قابل دسترس مانند این هستند که نردبان بلندی را برای بالا رفتن انتخاب کنیم، نردبانی که پله ندارد. بدون شک هر چه تلاش کنیم، به نتیجه دلخواهمان نخواهیم رسید.
به همین دلیل در مرحله اول باید هدفهایی را برای خود انتخاب کنیم که قابل دسترس بوده و با تواناییها و استعدادهای ما همسو باشند.
برای یادگیری این مهارت، پیشنهاد میکنم مقاله هدف چیست را مطالعه کنید تا بتوانید با تمام تکنیکها و نکات هدف گذاری صحیح آشنا شوید. در کنار این مقاله، مقاله استعداد چیست نیز به شما کمک میکند تا اهداف بهتری انتخاب کنید. اهدافی که با استعدادهایتان متناسب باشند.
2)درگیر حواسپرتی و وسوسه شدن
ابدا مسیر هموار و کم چالشی در زندگی انتظار ما را نمیکشد. مسیر زندگی ما پر است از حواسپرتیها و موانعی که فرصت انجام کارهای ضروری را از ما دریغ میکنند. مانند جادهای که پر است از تابلوهایی که ما را به استراحتگاههای مختلف دعوت میکنند و یا درختهایی که در مسیر جاده افتادهاند.
همواره فعالیت و کار غیر ضروری و غیر مهمی وجود دارد که پرداختن به آنها برای ما جذاب، لذتبخش و وسوسهکننده است. اما مشکل ما وجود این حواسپرتیها نیست، بلکه مشکل ما در عدم توانایی مدیریت آنها است.
راهحل این است که ابتدا بررسی کنیم که چه چیزهایی باعث حواسپرتی و وسوسه در ما میشود و موانع موجود را بشناسیم. برای مثال اگر پیامهای گوشی همراه حواس ما را پرت میکنند، میتوان در طول کار گوشی همراه خود را خاموش و یا بیصدا کنید. حتی شاید لازم باشد گوشی خود را در جایی دور از دسترس قرار دهید.
نیازی نیست خودمان را از تمام تفریحات و سرگرمیها محروم کنیم، حتی در برخی از مواقع لازم است برای کاهش استرس و خستگی، گریزی اصولی و مدیریت شده، داشته باشیم تا بتوانیم انرژی خود را بازیابی کنیم.
3)عدم توانایی در مدیریت زمان
همه ما در طول روز 24 ساعت زمان در اختیار داریم و برای بهرهمندی درست از آن باید انتخاب کنیم که انجام چه کارهایی برای ما در اولویت قرار دارند. اما بهطور معمول بنابر دلایل اهمال کاری و علت انجام ندادن کارها، در مقابل تمام کارهایی که انجامشان در اولویت قرار دارند، ترجیح میدهیم کارهای سادهتر و کم اهمیتتر را انجام دهیم. کارهایی که انجام دادنشان برای ما لذت بیشتری در پی دارد.
برای مثال ترجیح میدهیم به تفریح برویم تا اینکه درس بخوانیم. یا ترجیح میدهیم با گوشی همراهمان بازی کنیم تا به انجام کارهای مهمتر بپردازیم. انجام کارهای غیر ضروری که باعث میشوند در پایان روز بهانه بیاوریم که زمان کافی برای انجام کارهای مهمتر را نداریم. غافل از اینکه تمام افراد موفق دنیا نیز در طول روز 24 ساعت زمان در اختیار دارند.
لازم است به یاد داشته باشیم که مدیریت زمان ضعیف، منجر به اثر دومینو میشود و تمام کارهای ما را به تعویق میاندازد. در نتیجه ما نمیتوانیم برای آینده برنامهریزی کنیم و کارهای خود را به درستی پیش ببریم. زیرا در پایان هر روز لیستی از کارهای انجام نشده و به تعویق افتاده، داریم که با نگاه کردن به آنها حالمان بد میشود.
- موانع روانشناختی چیست؟
موانع روانشناختی برخلاف تاکتیکهای بازدارنده، عواملی ناخودآگاه و درونی هستند که موانع بزرگی برای موفقیت ما محسوب میشوند. این موانع در درون ما وجود دارند و مانع از انجام اقدامات بیرونی میشوند. در اکثر مواقع نیز از وجود آنها بیاطلاع هستیم و به همین دلیل برای رفع کردنشان اقداماتی انجام نمیدهیم. این موانع عبارتند از:
1)عدم خودآگاهی
اغلب افراد از اقدام کردن و شروع کارها فراری هستند. به این دلیل که ترس دارند از ناحیه امن و آرامی که برای خود ساختهاند، خارج شوند و در کارشان شکست بخورند. به همین دلیل ابدا نمیتوانند با شناخت علایق و تواناییهای خود به خودآگاهی برسند. زیرا تصمیم به یادگیری هیچ مهارت و کاری نمیگیرند.
خودآگاهی به این معنی است که بتوانید به مهارتها، تواناییها و استعدادها، نقاط قوت و نقاط ضعف خود پی ببرید. رسیدن به این امر نیز با خانهنشینی و اهمالکاری میسر نمیشود.
بنابراین با رسیدن به این باورهای محدود کننده که توان انجام هیچ کاری را ندارید، به مرور زمان میپذیرید که در انجام کارها فرد ناتوان و بیعرضهای هستید و رفته رفته به فردی گوشهگیر، منزوی، افسره و خجالتی تبدیل میشوید.
2)داشتن کمال گرایی
فردی را تصور کنید که ماهها و سالها در پی یادگیری مهارتهایی است که بتواند روزمه کاری عالی بسازد و سپس در شغل ورد علاقه خود، درخواست کار بدهد و یا حتی در شغلی که دارد، درخواست ارتقا شغلی و یا افزایش حقوق بدهید.
این فرد تمام زمان و هزینه خود را صرف آموختن مهارت میکند اما هیچگاه درخواست نمیدهد. زیرا همیشه گمان میکند که مهارتهای دیگری نیز وجود دارد که آنها را یاد نگرفته است و هنوز هم روزمه شایستهای برای ارائه ندارد. بنابراین اقدام نمیکند تا مهارتهایش را افزایش دهد.
این تصور به دلیل کمال گرایی رخ میدهد. به این معنی که آن فرد در نوشتن روزمه بیش از حد وسواس به خرج میدهد تا بتواند بهترین باشد. بنابراین یکی دیگر از دلایل اهمال کاری و علت انجام ندادن کارها، کمال گرایی است.
همه ما در طول زندگی دچار کمال گرایی شده و انجام کارها را از امروز به فردا واگذار میکنیم، با این تصور که هنوز آمادگی کافی و لازم برای انجام آن را نداریم. تا زمانی که نتوانیم کمال گرایی را از خود دور کنیم ،کاری را شروع نخواهیم کرد.
مقاله مفصل کمال گرایی چیست را بخوانید تا بتوانید با تمام نکات و تکنیکهای مهم آشنا شوید. نکات و تکنیکهایی که به شما کمک میکنند کمالگرایی خود را درمان کنید، بتوانید با افراد کمالگرا ارتباط خوب و به دور از تنش برقرار کنید و… .
3)تنبلی و نداشتن انضباط
در اغلب مواقع تنبلی و نداشتن انضباط در انجام کارها، مانع از این میشود تا کارهایی را انجام دهیم که ما را به اهدافمان میرسانند. برای مثال اگر با وجود اینکه میدانید کارهای مهمی برای انجام دادن دارید اما باز هم دراز میکشید و تلویزیون تماشا میکنید، باید بدانید که دچار سستی و تنبلی شدهاید و باید خود را سرزنش کنید.
نداشتن انضباط باعث میشود تا زمان خود را صرف کارهای کم ارزش کنید و در حالت بیتحرکی باقی بمانید. در صورتی که انضباط باعث میشود تا برای انجام کارها تمرکز و اراده کافی را به دست آورید و تمام کارهایتان را در موعد مقرر شده به سرانجام برسانید.
4)ترس از شکست و قضاوت شدن
همه ما در طول زندگی قصد انجام کارها و ایدههایی را داشتهایم که ترس از طرد شدن، شکست خوردن و مورد قضاوت قرار گرفتن، مانع از انجام آنها شده است. این ترسها ما را فلج و از انجام هر کاری منصرف میکنند.
در مقابل نیز در اغلب مواقع تصور میکنیم که با انجام ندادن کارها، از شکست خوردن فرار کردهایم. در صورتی که ما در همان لحظهای که تصمیم میگیریم از انجام کار فرار کنیم، شکست خوردهایم.
دلایل اهمال کاری خود را بشناسید
در این مطالب به بیان دلایل تنبلی و تعلل در کارها پرداختیم. دلایلی که با توجه به آنها میتوانیم به اهداف و خواستههایی که در زندگی داریم، برسیم.
با توجه به دلایل بیان شده، به رفتارها و عملکردهای خود توجه کنید تا بتوانید دلایل تنبلی و سستی خود را به درستی تشخیص دهید. سپس برای رفع هر کدام از آنها به مطالعه کردن و آموزش دیدن اقدام کنید. مقاله غلبه بر اهمال کاری در این زمینه به شما کمک بسزایی میکند. از خواندن آن غافل نشوید.
پیگیر بودن در کارها، ترکیبی قدرتمند از ثبات قدم، عملگرایی، انضباط شخصی و تمرکز است.
در کامنتها بنویسید که شما کدامیک از تاکتیکهای بازدارنده و موانع روانشناختی را در خود میبینید که باید برای رفعشان اقدام کنید؟
دیدگاهتان را بنویسید