5 گام موثر برای مدیریت ترس از صحبت در جمع خانواده و دوستان
مدیریت ترس از صحبت در جمع خانواده و دوستان، لازمه برقراری ارتباط موثر با نزدیکان است. اگر به یادگیری این مهارت اقدام نکنیم، به مرور زمان به فردی گوشهگیر و فراری از جمع تبدیل خواهیم شد. در این مقاله سعی کردهایم گامهایی را به شما آموزش دهیم که بتوانید به راحتی این ترس را کنترل کنید. خواندن این مقاله را از دست ندهید.
قبل از خواندن متن توصیه میکنم ویدیوی زیر را تماشا کنید. در این ویدیو به خوبی گامهای موثر در مدیریت ترس توضیح داده شدهاند.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleترس از صحبت چیست؟
اگر در هنگام صحبت در جمعهای مختلف، حتی در صحبتهای دو نفره، احساس تنگی نفس، استرس، تعرق کف دست، لرزش صدا، سردی دست و پا، خشکی دهان و گرمای بیش از حد را احساس میکنید، لازم است بدانید که شما هم از مسئله ترس از صحبت رنج میبرید.
بنابراین پیشنهاد میکنم مقاله جامع ترس از سخنرانی را بخوانید و برای همیشه مشکل خود را برطرف کنید. در این مقاله به دلایل و تکنیکهای کنترل ترس پرداخته و سعی کردهایم تمام سوالات شما را پاسخ دهیم. اما اگر باز هم سوالی داشتید، حتما در کامنتها با ما در میان بگذارید.
ریشه و دلیل ترس از صحبت در خانواده
آموزشها و تربیتهای نادرست در خانواده، ریشه و دلیل اصلی ترس افراد از حرف زدن در جمع است که به مرور زمان باعث به وجود آمدن مشکلات بسیاری در زندگی فردی و اجتماعی میشوند. در این بخش قصد داریم به 3 مورد از اشتباهاتی که بزرگسالان در برخورد با کودکان دارند، اشاره کنیم:
1)تشویق به سکوت
همه ما در دوران کودکی این جملات را زیاد از زبان والدین و بزرگترها شنیدهایم:
«بچه خوب، حرف نمیزنه»، «وقتی دو تا بزرگتر با هم حرف میزنن بچه باید ساکت باشه»، «ساکت باش زشته» و از این قبیل جملات.
همیشه از زمان قدیم گفتهاند که بچهای خوب است که حرف نزند، اظهارنظر نکند و همیشه سربهزیر باشد. والدین نیز این مسئله را پذیرفتهاند و مدام بچههای خود را با بچههای کمحرف و آرام فامیل مقایسه میکنند.
2)خندیدن به حرف زدن کودک
بسیاری از والدین و بزرگترها به حرفهای اشتباهی که کودکان به زبان میآورند، میخندد. کودکان نمیدانند که دلیل این خنده چیست و به همین دلیل سعی می کنند دیگر حرف نزنند تا مورد تمسخر قرار نگیرند.
3)تمسخر به نحوه خواندن کلمات
طبیعی است کودکی که تازه باسواد شده، کلمات را اشتباه بخواند ولی خندیدن و تمسخر اطرافیان طبیعی نیست. اطرافیان بدون اینکه تلفظ درست کلمه را به او بیاموزند، مدام آن را تکرار کرده و میخندند.
تمام این موارد…
تمام این موارد باعث میشوند که ما از همان کودکی تصمیم بگیریم سکوت را به جای حرف زدن و اظهارنظر کردن انتخاب کنیم. جالب این است که همان والدین از سکوت و کمحرفی فرزندان خود در سنین بالاتر ناراضی بوده و بدون اینکه بدانند خودشان مقصرند، همیشه از این موضوع شکایت دارند.
به همین دلیل والدین باید به خوبی مراقب این موضوع باشند که چگونه با فرزندان خود حرف میزنند و در برابر حرف زدنشان چه واکنشی از خود نشان میدهند.
گامهای مدیریت ترس از صحبت در خانواده
برای رسیدن به اهداف و خواستههای خود، باید این ترس را کنار بگذاریم تا زندگی موفق و رضایتمندی داشته باشیم. زیرا صحبت کردن مهمترین راه ارتباطی است که از طریق آن میتوانیم احساسات، نظرات، خواستهها و طرزفکر خود را با دیگران در میان بگذاریم.
برای اینکه بتوانید ترس خود را مهار و کنترل کنید، قبل از شرکت در جمعهای دوستانه و یا خانوادگی، راهکارهایی که در ادامه معرفی میکنیم را انجام دهید. حتی با یکبار تمرین هم میتوانید به خوبی از تاثیر آن آگاه شوید.
1)تغییر فکر
همه ما زمانیکه قصد داریم در جمعی حضور پیدا کنیم، اولین دغدغهای که داریم این است که «حالا من چی بپوشم؟». بنابراین لازم است اولین تغییر فکری را در خود ایجاد کنیم. یعنی به جای اینکه بگوییم «من چی بپوشم؟» باید از خود بپرسیم «من چی بگم؟». با این سوال از قبل برای تمام صحبتهای خود برنامهریزی کردهایم.
کتاب جادوی فکر بزرگ اثر دیوید جی.شوارتز در زمینه تغییر فکر به شما کمک بزرگی میکند.
2)ترس از صحبت در خانواده : انتخاب یک فرد
گام دوم این است که از خود بپرسیم «من در آن مهمانی میخواهم با چه کسی صحبت کنم؟». چون به مهمانی دوستانه و خانوادگی دعوت شدهایم پس مطمئنا شناختی از افراد حاضر داریم. باید از قبل یک نفر را انتخاب کرده و به این موضوع فکر کنیم که آن فرد چه ویژگیها، علایق، شغل و طرزفکری دارد تا بتوانیم راحتتر با او صحبت کنیم.
3)موضوع مورد علاقه
باید در مورد موضوعاتی صحبت کنیم که بدانیم طرف مقابلمان به آن علاقه دارد و با جان و دل به صحبتهای ما گوش میدهد. اگر بخواهیم تنها از موضوعات و مسائل مورد علاقه خود صحبت کنیم، در مدت زمان کوتاهی کلافگی و بیحوصلگی را در چهره مخاطب خود میبینیم و دوباره ترس از صحبت به سراغمان میآید.
اما اگر در رابطه با موضوع مورد علاقه مخاطبمان صحبت کنیم، با دیدن همراهی و اشتیاقی که از خود نشان میدهد، بیشتر به صحبت کردن تشویق میشویم.
توصیه میکنم مقاله موضوع سخنرانی را مطالعه کنید. در این مقاله به بیان نکات و تکنیکهایی پرداختهایم که یادگیری آن به شما کمک میکند حتی در جمعهای دو نفره نیز موضوع صحبت جذابی انتخاب کنید.
4)ترس از صحبت در خانواده : انتخاب افراد دیگر
بهتر است در هر مهمانی یک فرد جدید را پیدا کرده و این روند را ادامه دهیم. این کار باعث میشود اطرافیان و دوستان خود را بهتر بشناسیم و به مرور زمان از حضور در جمعهای دوستانه و خانوادگی اذیت نشویم. برای مهار ترس از صحبت، صحبتهای دو نفره اهمیت ویژهای دارد.
5)گروههای خانوادگی
حتما در گروههای خانوادگی و دوستانه که در شبکههای اجتماعی عضو آن هستید، صحبت کنید. پیامهایی را به صورت متن و از آن بهتر صوت در گروهها ارسال کنید. این کار باعث میشود ترس از تپق زدن، مورد تمسخر قرار گرفتن و ترس اط ارتباط برقرار کردنتان با دیگران از بین برود.
حتی بهتر است تماسهای تصویری برقرار کنید و چشم در چشم صحبت کنید. با این روش اگر حضوری در این جمعها حاضر شوید دیگر مثل گذشته ترس نخواهید داشت.
نتیجه گامهای مدیریت ترس از صحبت در خانواده
اگر تمام گامهای بیان شده در بالا را اجرا کنید، بعد از مدتی به خوبی متوجه میشوید که:
- رفتارها و نحوه صحبت کردنتان تغییر کرده و اجتماعیتر شدهاید،
- ترس از صحبتتان از بین رفته و راحتتر با دیگران ارتباط برقرار میکنید،
- اطرافیان خود را بهتر میشناسید،
- خودتان را به خوبی به دیگران ثابت میکنید،
- به راحتی نظرات و عقایدتان را در جمع عنوان میکنید.
نکات تکمیلی مدیریت ترس از صحبت در خانواده
در این قسمت به بیان نکاتی میپردازیم که توجه به آنها به شما کمک میکند راحتتر در جمعهای خانواده و دوستانتان صحبت کرده و در نتیجه روابط بهتری برقرار کنید.
1)لازم نیست در هر جمعی صحبت کنید
این نکته را همواره به یاد داشته باشید که لازم نیست در هر جمعی صحبت کنید، به خصوص جمعهایی که هیچ اطلاعی از موضوعات مورد بحث ندارید. در برخی از مواقع برای اینکه شأن و منزلت خود را حفظ کنید، بهتر است فقط شنونده باشید تا اینکه صحبت کنید و مورد تمسخر و قضاوتهای بیجا قرار بگیرید.
2)با صدای بلند صحبت کنید
حتما در هنگام صحبت در جمعهای مختلف با صدای رسا و بلند صحبت کنید، حتی در جمعهای دو نفره. این کار باعث میشود دیگران نیز صدای شما را بشنوند و به اعتماد به نفستان پیببرند. حتی خواهید دید که حال خودتان نیز به مرور زمان بهتر شده و ترستان از بین رفته است.
البته به این نکته توجه داشته باشید که نباید به اندازهای بلند صحبت کنید که دیگران از کنار شما بودن کلافه و اذیت شوند. تنها از خجالتی بودن و آرام صحبت کردن باید فاصله بگیرید. برای یادگیری هر چه بهتر این موضوع و انتخاب تن صدای مناسب، مقاله تغییر صدا را حتما مطالعه کنید.
3)لبخند را فراموش نکنید
حتما در هنگام صحبت کردن با دیگران، لبخند به لب داشته باشید. این کار هم حال خودتان را خوب میکند و هم حال مخاطبتان را. زیرا با لبخند به لب داشتن به مخاطبتان ثابت میکنید که از کنار او بودن و همصحبتی با او لذت برده و احساس خوبی دارید.
استفاده از این راهکار…
استفاده از این راهکارها باعث میشوند پلهپله پیش بروید. فراموش نکنید که اگر با اطرافیان و خانواده خود بتوانید به راحتی صحبت کنید، حتما در حضور جمعهای بزرگتر و رسمیتر نیز ترستان از بین رفته و مشکلات کمتری خواهید داشت.
تمام هدف ما از کنترل و مدیریت ترس از صحبت در جمع خانواده و افراد غریبه این است که بتوانیم ارتباط مؤثر و بهتری با دیگران برقرار کنیم. هر کاری که احساس میکنید ممکن است حالتان را با خودتان خوب کند، انجام دهید. با این کار حتما حال دیگران را نیز خوب خواهید کرد.
اگر سوالی در زمینه ترس از صحبت دارید، حتما در کامنتها با ما در میان بگذارید. با کمال میل پاسخ خواهیم داد.
دیدگاهتان را بنویسید