با یادگیری 14 روش برای جلب توجه مخاطب در سخنرانی ، حرفه ای شوید
جلب توجه مخاطب در سخنرانی یکی از مهمترین وظایف سخنران است. حتما تاکنون در سخنرانیهایی شرکت داشتهاید که مخاطبان پس از چند دقیقه، دیگر به صحبتهای سخنران توجهی نداشته و خود را سرگرم کارهای دیگر کردهاند. یک سخنران میبایست با استفاده از روشهای مختلف و جذاب، توجه مخاطبان را به صحبتهای خود جلب نماید، تا مخاطبانش تا انتهای سخنرانی با کمال میل او را همراهی کنند. در این مقاله همراه ما باشید تا با روش های اساسی برای جلب توجه و جذب مخاطب در سخنرانی آشنا شده و بتوانید به این سوال پاسخ دهید که چگونه در سخنرانی جلب توجه کنیم ؟
ابتدا 5 دقیقه زمان بگذارید و ویدیوی زیر را ببینید. در این ویدیوی کوتاه آقای احمد دباغیان در ابتدا عنوان میکنند که چرا اهمیت بخشیدن به روش های جلب توجه مخاطب در طول سخنرانی ضروری است و سپس در ادامه به بیان چند راهحل میپردازند.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleجلب توجه و جذب مخاطب در سخنرانی چه چیزی نیست؟
برخی از سخنرانها از روشهای غیرمتعارف برای جلب توجه مخاطب استفاده میکنند. منظور ما این نیست که:
- حرکات موزون انجام دهید،
- صحبتهای غیراخلاقی را به زبان آورید،
- موسیقیهای نهچندان خوشایند پخش کنید،
- از پوشش نامناسب و غیرمتعارف استفاده کنید،
- داستانهای دروغین تعریف کنید،
- شوخیهای خارج از عرف انجام دهید،
- و….
اغلب سخنرانان گمان میکنند که استفاده از این روشها به جذب مخاطب کمک بسزایی میکنند. در صورتیکه در برخی از مواقع، مخاطبان را توجه به صحبتها ناامید میکنند. به همین دلیل دقت کنید از چه روشهایی برای جلب توجه مخاطب استفاده میکنید.
پیشنهاد ویژه
برای موفقیت در سخنرانی تنها 50 درصد به یادگیری روشهای بیان شده در این مقاله نیاز دارید و برای 50 درصد بقیه نیاز دارید تا آموزشهای بیشتری ببینید.
به همین دلیل پیشنهاد میکنم دوره رایگان آموزش فن بیان و سخنرانی را دانلود کنید. با تماشای این دوره میتوانید با نحوه بهکارگیری روشهای بیان شده در این مقاله نیز بهتر آشنا شوید.
جلب توجه و جذب مخاطب در سخنرانی چرا مهم است؟
چرا و چگونه جلب توجه کنیم ؟ به هنگام سخنرانی، موارد بسیاری در سالن وجود دارند که برای مخاطب مهمتر و جذابتر از صحبتهای ماست و باعث میشوند تا حواس مخاطب به کلی از صحبتهای ما پرت شود. برای مثال:
- افرادی که وارد سالن میشوند،
- صدایی که شنیده میشود،
- تلگرام،
- اینستاگرام،
- پیامکها،
- هر آنچه را که در سالن میبینند،
- دمای هوای سالن،
- نور سالن،
- مشکلات شخصی،
- و….
بنابراین با وجود مواردی که بیان شد (لطفا موارد بیشتر را شما در کامنتهای همین مقاله برای ما بنویسید)، توجه مخاطب به سخنرانی و صحبتهای ما در اولویتهای آخر قرار دارد. زیرا توجه به دیگر موارد برایش جذابتر است.
اگر سخنران برنامهریزی دقیقی برای جلب توجه مخاطب در سخنرانی خود نداشته باشد و نتواند با روشهای مختلف نظر مخاطب را به سخنان خود جلب نماید، شنونده به سراغ موارد دیگری که در بالا بیان کردیم، خواهد رفت.
فواید استفاده از روش های جلب توجه
داشتن برنامهای مشخص برای جلب توجه مخاطب توسط سخنران، فوایدی دارد که عبارتند از:
- مخاطب متوجه میشود که اعتماد به نفس سخنران زیاد است و سخنرانی کاملا حرفهای است،
- شخص سخنران زمانی که رضایت و توجه مخاطب را میبیند، انرژی زیادی برای ادامه صحبتها دریافت میکند،
- مخاطب با اشتیاق و دقت بیشتری به صحبتهای سخنران گوش میدهد و در نتیجه سطح یادگیریاش بالا میرود،
- و بهطور کلی، تمامی این روشها در نهایت باعث میشوند که اثرگذاری مطالب بر مخاطب بیشتر شود.
از چه فنونی برای جلب توجه مخاطب استفاده کنیم؟
برای یک شروع خوب در سخنرانی و جلب توجه مخاطب باید 3 مورد تعجب، تناسب و اتصال را در کنار هم رعایت کنید. به این صورت که:
1)تعجب
در شروع سخنرانی به گونهای رفتار کنید که مخاطب از رفتار شما تعجب کند. برای مثال میتوانید:
- به جای شروع سخنرانی از روی سن از انتهای سالن، سخنرانی خود را شروع کنید،
- ابزار متفاوتی در دست بگیرید و توجه مخاطبان را به آن ابزار معطوف کنید،
- با بیان داستانی شخصی صحبتهای خود را شروع کنید،
- لباس خاصی بپوشید که مخاطب انتظار دیدن آن را ندارد (البته منظور پوشیدن لباس غیرمتعارف نیست)،
- و….
2)تناسب
باید روشهایی که برای جذب مخاطب در سخنرانی انتخاب میکنید، کاملا با موضوع سخنرانی شما مرتبط و متناسب باشند. در غیر این صورت اگر تناسبی برقرار نکنید، مخاطب در طول سخنرانی به دنبال ارتباط بین مطلبی که بیان کردهاید و موضوع سخنرانی شما خواهد بود.
3)اتصال
باید در شروع سخنرانی بین موضوع صحبتهایتان و مخاطب اتصال برقرار کنید. میتوانید از آرزوها، ترسها و دغدغههایشان صحبت کنید و به آنها اطمینان دهید که تا پایان سخنرانی دست پر سالن را ترک خواهند کرد و راهحلی برای مشکلشان خواهند یافت.
برای مثال: حفظ و ایجاد پول، حفظ زمان، داشتن احساس خوب و از این قبیل مسائل.
14 مورد از راهها و روش های جلب توجه مخاطب در سخنرانی
همانطور که برای درست کردن یک غذای خوشمزه به چاشنیهای مختلف نیاز است، یک سخنران نیز میبایست برای ارائه یک سخنرانی جذاب از روشهای مختلفی برای جلب توجه مخاطبان استفاده کند. زیرا تنها در این صورت میتواند مطمئن باشد که مخاطبان او را پذیرفتهاند و در طول سخنرانی او را همراهی میکنند.
در ادامه روشهایی را معرفی میکنیم تا بدانید که چگونه میتوانیم در سخنرانی جلب توجه کنیم ؟
1)سوال پرسیدن
یکی از متداولترین و سادهترین راهکارها برای جلب توجه مخاطب، سوال پرسیدن است. شاید کتابهایی را خوانده باشید که نویسنده، کتاب را با بیان یک سوال مهم و اساسی شروع کرده است. این روش از آن جهت حائز اهمیت است که ذهن مخاطب از همان ابتدا به خوبی درگیر موضوع مورد بحث میشود و میداند که قصد داریم در مورد چه موضوعی صحبت کنیم.
از طرف دیگر نیز مخاطب متوجه میشود که ما تنها قصد نداریم صحبتهای خود را عنوان کرده و سالن را ترک کنیم. بلکه قصد داریم مخاطب را نیز در طول سخنرانی با سوالاتی که مطرح میکنیم، با خود همراه کنیم. بنابراین حواس خود را از همان ابتدا به صحبتهای ما جمع میکند.
اما لازم است تا به یک نکته مهم دقت کنیم. انسانها در یک لحظه نمیتوانند هم زمان به دو موضوع فکر کنند. زمانی که از مخاطب سوالی میپرسیم، ذهن او را درگیر کرده و مخاطب برای مدتی به سوال ما فکر میکند تا زمانیکه به آن سوال پاسخ داده شود و یا اینکه دلیل مطرح کردن آن با موضوع مورد بحث مشخص گردد. به همین دلیل نباید سوالی را بیجهت مطرح کنید و بلافاصله به ادامه صحبتهای خود بپردازید.
برای درک کامل این موضوع تمرین زیر را انجام دهید:
تنها 30 ثانیه به هر موضوعی که دوست دارید فکر کنید. حال به این سوال پاسخ دهید: «نام شما چیست؟».
به احتمال زیاد اکنون نمیتوانید بلافاصله به این سوال ساده پاسخ دهید و نام خود را بیان کنید. زیرا ذهن شما هنوز هم درگیر موضوعی است که به آن فکر میکردهاید.
انواع روشهای سوال پرسیدن
برای سوال پرسیدن از مخاطب میتوانیم از 3 روش استفاده کنیم:
1-آمار گرفتن
از مخاطب خود آمار بگیریم. برای مثال: چند نفر از شما دوستان قصد دارید فن بیان خود را تقویت کنید؟ یا این که چند نفر متاهل هستید؟
2-گرفتن جواب
سوالی مطرح کنیم و به دنبال جواب گرفتن از مخاطب باشیم. مانند: کی دوست داره توضیح بده هدف و موضوع سخنرانی امروز چیست؟
3-وادار کردن به تفکر
سوالی بپرسیم که مخاطب شما با شنیدن آن به فکر فرو برود. مانند: تا حالا به 10 سال آینده فکر کردید؟ برای آینده خود هدف و برنامهریزی دارید؟
8 نکته مهم سوال پرسیدن در سخنرانی
با استفاده از نکاتی که در ادامه بیان میکنیم به خوبی میتوانیم از روش سوال پرسیدن برای جلب توجه مخاطب استفاده کنیم.
- حتما باید بعد از پرسیدن سوال، مکث کنیم تا مخاطب زمانی برای فکر کردن و پاسخ دادن به سوال ما داشته باشد. چه منتظر جوابی از طرف مخاطب باشیم و چه منتظر جواب نباشیم، مکث کردن بعد از پرسیدن سوال الزامی است.
- سوالات خود را شخصی بپرسیم، به گونهای که مخاطب گمان کند تنها با او صحبت میکنیم.
- به گونهای سوال خود را مطرح کنیم تا مخاطب ترغیب شود با ما همکاری کند و به سوال پاسخ دهد. برای این کار باید در لحظه بیان سوال به لحن خود توجه کنیم.
- سوالاتی مطرح کنیم که احساسات مخاطب را برانگیخته و وادار به تفکر کند.
- قبل از شروع سخنرانی بهتر است سوالات مخاطبان را پیشبینی کرده و در طول سخنرانی بیان کنیم.
- میتوانیم سوالات مرتبط را پیدرپی مطرح کنیم. در صورت استفاده از این راهکار، لازم است به محض اتمام سوالات به مخاطب اطمینان دهیم که تا پایان سخنرانی به همه سوالات مطرح شده، پاسخ خواهیم داد.
- متناسب با سوالی که مطرح میکنیم، نظرات متفاوت و مخالف را عنوان کنیم.
- بعد از مطرح کردن سوال، دست خود را بالا بیاوریم تا مخاطب به پاسخ دادن، ترغیب شود و ما را همراهی کند.
برای خواندن و آموختن مطالب بیشتر حتما مقاله سوال پرسیدن در سخنرانی را مطالعه کنید تا بتوانید به خوبی به این روش مسلط شوید.
2)روش های جلب توجه مخاطب در سخنرانی : فعالیتهای عملی گروهی
در اکثر سخنرانیها، مخاطبان از ابتدا تا انتها سرجای خود میخکوب میشوند و تا پایان نمیتوانند حتی از جای خود برخیزند، به خصوص افرادی که در وسط سالن نشستهاند. این اتفاق چیزی بهجز خستگی و کسل شدن به همراه ندارد. به همین دلیل لازم است برای رهایی از این معضل، فعالیتها و کارهای عملی را در طول سخنرانی برنامهریزی کنیم. فعالیتها و کارهایی که مخاطبان را به تحرک و جنب و جوش وادار میکنند.
استفاده از کارهای عملی گروهی برای بالا بردن توجه و جذب مخاطب در سخنرانی نیز بسیار تاثیرگذار است. زیرا زمانیکه مخاطب به مدت طولانی در جای خود نشسته است، به دلیل خستگی توجه خود را به صحبتهای سخنران از دست میدهد. در نتیجه با این روش گردش خون در بدن مخاطب بالا رفته و روند یادگیری نیز بهبود خواهد یافت.
یکی از تمرینانی که در سمینارهای فن بیان و سخنرانی انجام میدهم این است که افراد را به گروههای 3 یا 4 نفره تقسیم میکنم و از آنها میخواهم تا در این جمعهای کوچک سخنرانی داشته باشند.
با این روش هم مخاطبان تحرک داشته و سخنرانی برایشان کسلکننده و یکنواخت نخواهد بود و هم با فعالیت و کار عملی مطالب بیان شده را بهتر میآموزند. زیرا در همان لحظه مطالب آموخته شده را تمرین کرده و اگر سوال و یا مشکلی داشته باشند، با من و یا همکارانم در میان میگذارند.
فواید کارهای گروهی در سخنرانی
باید کارها و فعالیتهای گروهی را به گونهای برنامهریزی کنیم تا بتوانیم در طول سخنرانی مخاطب را با خود همراه کنیم. زیرا فواید این همراهی برای مخاطبان به شرح زیر است:
- به تفکر واداشته میشوند،
- هر آنچه در سخنرانی آموزش داده شده را بهتر میآموزند،
- هوشیارتر و فعالتر از قبل به سخنرانی گوش میدهند،
- رقابتهای سالم بینشان شکل میگیرد،
- از خستگی و بیتوجهی فاصله میگیرند،
- و….
مشکلات کارهای گروهی در سخنرانی
نمیتوان تصور کرد که کارها و فعالیتهایی که در طول سخنرانی در نظر میگیریم، بدون مشکل پیش میروند. لازم است با مشکلات قبل از شروع سخنرانی آشنا شویم تا بتوانیم در صورت رخداد، آنها را حل کنیم. این مشکلات عبارتند از:
- کمرو بودن برخی از مخاطبان و هم گروه نشدنشان با دیگران
- ایجاد تنشها و مخالفتها در بین اعضای گروه
- عدم مشارکت افراد با یکدیگر
- تلف شدن زمان سخنرانی و کمبود وقت
- محرم و نامحرمی بین اعضای یک گروه
انواع کارهای گروهی در سخنرانی
به طور کلی میتوان 2 نوع فعالیت و کار را برای جذب و جلب توجه مخاطب در سخنرانی در نظر گرفت، کارهای گروهی ذهنی و کارهای گروهی فیزیکی.
در مقاله فعالیت گروهی در سخنرانی به طور مفصل به بیان این روش پرداخته و مثالهایی جذاب و کاربردی معرفی کردهایم. خواندن این مقاله را از دست ندهید.
3)داستانگویی
اگر این سوال برای شما پیش بیاید که در بین روشهای بیان شده، چگونه بهترین روش را برای جلب توجه انتخاب کنیم ؟ جواب ما انتخاب روش داستانگویی است. زیرا داستان روایتی است که پیام و منظور ما را در کنار حاشیهها و جریانهایی که تعریف میکنیم به مخاطب منتقل کرده و در ذهن مخاطب، تصویری شکل میگیرد.
سپس همین تصویرسازی ذهنی سبب میشود تا هم پیام سخنرانی بهتر در ذهن مخاطب باقی بماند و هم صحبتهای ما از روال کسلکننده بودن، خارج و جذاب شود.
حال با توجه به این موضوع، بهتر است به گونهای متن سخنرانی خود را طراحی کنیم تا بتوانیم نکات و مطالب مهم سخنرانی را در قالب داستان مطرح کنیم. استفاده از این روش برای مخاطب جذابتر بوده و ماندگاری بیشتری در ذهنش خواهد داشت.
لازم به ذکر است که مهمترین و جذابترین داستان برای مخاطب، شنیدن تجربههای شخصی ماست. زیرا تصور تجربههای ما برای مخاطب ملموستر است.
به یاد داشته باشید که مخاطبان ما داستان را دوست دارند. به همین دلیل است که کتابهای رمان از دیگر کتابها پرفروشتر است و اکثر فیلمهای پرمخاطب بر اساس داستانها و رمانها ساخته شدهاند.
اهمیت داستان و داستانگویی
اهمیت استفاده از داستان و داستانگویی در سخنرانی به شرح زیر است:
- میتوانیم مخاطبان خود را نسبت به پذیرش صحبتهای خود، بهتر و سریعتر مجاب و متقاعد کنیم تا کاری را انجام دهند که از آنها انتظار داریم.
- همه ما زمانیکه داستانی را میشنویم به درستی یا نادرستی آن اهمیت چندانی نمیدهیم (البته اگر داستان به خوبی طراحی و بیان شده باشد)، بلکه بیشتر به این موضوع فکر میکنیم که آیا این داستان در زندگی ما اتفاق افتاده است و به ما مربوط میشود یا نه. به همین دلیل است که شنیدن پیام در قالب داستان، بهتر از شنیدن آن به طور مستقیم است.
- و در نهایت نیز بیان داستان شکل رسمی فضای سالن را تغییر داده و فضا را صمیمانهتر میکند. زیرا با بیان داستان میتوان واکنشهای بسیاری را از مخاطبان دریافت کرد و آنها را به جنبوجوش واداشت.
بیان نقلقول
در این روش میتوانیم از نقلقولهای افراد معروف که با موضوع سخنرانی ما مرتبط هستند نیز استفاده کنیم. این کار به سخنرانی ما اعتبار زیادی میبخشد و مخاطبان سخنان ما را بهتر میپذیرند.
4)تمرین عملی
یکی دیگر از روشهای جلب توجه مخاطبان در سخنرانی ، طراحی تمریناتی عملی در طول سخنرانی است. پس از تدریس هر بخش از مطالب میتوانیم برای مخاطب فعالیت و یا تمرینی در نظر بگیریم تا مطالب کاربردی بیان شده قابل درک شوند.
فقط لازم به ذکر است که برای استفاده از این روش حتما باید به 2 نکته مهم توجه کنیم.
نکته اول این است که این روش باید با موضوع سخنرانی ما و صحبتهای بیان شده ارتباط داشته باشد و نکته دوم و مهمتر نیز این است که قبل از آن باید شرایط مخاطبان خود را بسنجیم، شرایطی مانند سن، شغل، جنسیت، میزان درآمد، نوع پوشش و… تا تمرینی انتخاب نکنیم که تنها برای عدهای از مخاطبان مناسب باشد.
5)بازی با تن صدا
بازی کردن با تن صدا نیز یکی از راههایی است که میتوانیم توجه مخاطب را به صحبتهای خود جلب کنیم. به این معنی که میتوانیم جملات مهم و کاربردی را گاهی با صدایی بلندتر از حالت معمول و گاهی با صدایی آرامتر بیان کنیم، به گونهای که مخاطبان متوجه شوند که مطلب مهمی را بیان میکنیم.
سخنرانانی که در حین سخنرانی تن صدای خود را با توجه به شرایط و مطالب، کم و زیاد کرده و به راحتی میتوانند آن را کنترل کنند، تاثیر بیشتری بر مخاطب میگذارند.
اینکه در کل سخنرانی با تن صدایی یکنواخت صحبت کنیم، به مرور زمان مخاطب از نحوه صحبتهای ما کلافه و خسته شده و حواسش به طور ناخودآگاه پرت میشود.
6)روش های جلب توجه مخاطب در سخنرانی : پخش فیلم
استفاده از فیلم و کلیپ، روش تاثیرگذار دیگری برای جذب مخاطب در سخنرانی است. میتوانیم در طول سخنرانی یک ساعته خود حداقل از 2 فیلم استفاده کنیم. با این روش سخنرانی ما برای مخاطب یکنواخت و کسل کننده نخواهد بود.
از طرف دیگر نیز پخش فیلمهای کوتاه مرتبط با موضوع مورد بحث، به درک مخاطب برای دریافت پیام صحبتهای ما کمک بسزایی میکند.
ما در دوره سخنرانی و فن بیان سعی میکنیم در هر جلسه و بسته به موضوع، از فیلمهای مرتبط استفاده کنیم. تنها نکته مهم در استفاده از فیلم ها این است که میبایست مرتبط با موضوع سخنرانی باشند. نباید تنها به خاطر سرگرمی از فیلم استفاده کرد.
7)استفاده از اسلاید و تصاویر
چگونه با اسلاید جلب توجه کنیم ؟
با داشتن اسلایدهای حرفهای و تصاویر مرتبط و جذاب، میتوانیم توجه مخاطب را به صحبتهای خود جلب کنیم. برای استفاده از این روش داشتن خلاقیت، لازم و ضروری است.
نکات مهم در استفاده از اسلاید
اگر تصمیم دارید از اسلاید در سخنرانهایی خود استفاده کنید، حتما لازم است نکاتی را مدنظر قرار دهید:
- مخاطب باید بتواند با یک نگاه کوتاه به هر صفحه از اسلاید، به پیام مهم آن پی ببرد،
- باید از طراحیهای ساده در اسلایدها استفاده کرد. نه طراحیهای شلوغی که توجه مخاطب را به خود جلب میکنند،
- از نوشتن متنهای زیاد در هر اسلاید خودداری کنید تا مخاطب با خواندن آنها از صحبتهای شما غافل نشود،
- لازم نیست تمام صحبتهای خود را در اسلایدها بنویسید، تنها نکات مهم و ضروری را بنویسید،
- به رنگبندی متنها با زمینه اسلاید توجه کنید. رنگ متنها را به گونهای انتخاب نکنید که واضح نبوده و خواندنشان سخت باشد،
- زمانبندی را در استفاده از اسلایدها رعایت کنید و از قبل برنامهریزی کنید که برای هر اسلاید باید چقدر زمان صرف کنید. برای یادگیری مدیریت زمان، مقاله مدیریت زمان در سخنرانی با پاورپوینت را مطالعه بفرمایید. در این مقاله میآموزید که چگونه با استفاده از نرمافزار پاورپوینت، زمان خود را در استفاده از اسلایدها مدیریت کنید.
- و در نهایت نیز توصیه میکنم در اسلایدها از تصاویر مرتبط و جذاب استفاده کنید.
برای اینکه بتوانید اسلایدهای خوبی بسازید، پیشنهاد میکنم مقاله اصول ارائه سخنرانی با پاورپوینت را بخوانید و نکات و اصول بیان شده در آن را رعایت کنید.
8)برقراری ارتباط چشمی با مخاطب
یکی دیگر از روش های جلب توجه و جذب مخاطب در سخنرانی ، برقراری ارتباط چشمی است. ارتباط چشمی نقش مهمی در موفقیت سخنرانی ما دارد. با برقراری ارتباط چشمی در حین صحبت میتوانیم به جذب مخاطب کمک بسزایی کنیم. زیرا مخاطب با علم به این موضوع که ما به او نگاه میکنیم، در طول سخنرانی توجه بیشتری به شما و سخنانمان خواهد داشت.
حتما دیدهاید سخنرانانی را که در طول سخنرانی خود:
- سقف سالن را تماشا می کنند،
- زمین را میبینند،
- تمام توجهشان به لپتاپ است،
- به یک فرد خاص در سالن توجه دارند،
- و یا بیشتر به اسلایدها و پرده نمایش نگاه میکنند.
این اتفاق بنابر دلایل زیادی ممکن است رخ دهد. یا سخنران استرس و نگرانی زیادی در حین صحبت دارد به گونهای که از این موضوع غافل میشود، یا ممکن است فردی خجالتی باشد و نتواند در چشمان دیگران نگاه کند و یا حتی ممکن است اصلا سخنران به این تکنیک مهم قبل از شروع سخنرانی توجهی نداشته و برای بهکارگیری آن تمرین نکرده است.
با عدم برقراری ارتباط چشمی به مخاطب میگوییم که “به من نگاه نکن”.
8 دلیل برقراری ارتباط چشمی
لازم است دلایل اهمیت بخشیدن به این موضوع را بدانیم که چرا باید ارتباط چشمی خود را با مخاطب در طول سخنرانی حفظ کنیم تا بتوانیم سخنرانی موفقی داشته باشیم. این دلایل عبارتند از:
- برقرار کردن ارتباط موثر با مخاطب
- بهبود بخشیدن به افزایش تمرکز سخنران
- کاهش سرعت گفتار و تغییر لحن
- افزایش اعتماد به نفس و قدرت در سخنران
- آسان شدن تعامل و بازخورد گرفتن از مخاطبان
- نشاندهنده احترام به مخاطب
- آشکار شدن عواطف و احساسات سخنران
- درک کردن احساسات مخاطب
تکنیکهای برقراری ارتباط چشمی
توجه به تکنیکهایی که در ادامه بیان شدهاند به ما کمک میکند تا بتوانیم به خوبی از این روش در حین صحبت استفاده کرده و ارتباط چشمی موثری با مخاطب برقرار کنیم.
- ارتباط چشمی خود را با مخاطب شخصی کنید، به گونهای که مخاطب گمان کند تنها برای او صحبت میکنید.
- با نگاه کردن به مخاطب، آنها را درگیر صحبتهای خود کنید.
- در حین برقراری ارتباط چشمی، به مدت 5 ثانیه در چشمهای مخاطب خود نگاه کنید.
- مخاطب خود را بشناسید تا بدانید که از برقراری ارتباط چشمی ناراحت میشود یا نه.
- برقراری تماس چشمی را آنقدر تمرین کنید تا برایتان به عادت تبدیل شود.
- با ارتباط چشمی میتوانید احساسات خود را به مخاطب منتقل کنید.
تمریناتی برای تقویت ارتباط چشمی
در ادامه تمریناتی بیان میشود که با انجام آنها میتوانیم ارتباط چشمی را به عادت تبدیل کنیم.
- در حین تمرین متن سخنرانی، به اشیا و اجسام اتاق نگاه کنید.
- با تصویرسازی ذهنی تمرین کنید و در ذهن خود تصور کنید که مخاطبان در مقابل شما هستند.
- در مکانی که قصد دارید سخنرانی خود را ارائه دهید، حتما حضور پیدا کنید.
اگر مایل هستید تکنیکها و تمرینات بیشتری را با توضیحات کاملتر مطالعه کنید، خواندن مقاله ارتباط چشمی در سخنرانی را از دست ندهید. در پایان این مقاله به چند مورد از اشتباهاتی که ممکن است در طول برقراری ارتباط چشمی مرتکب شوید هم اشاره کردهایم. با یادگیری این مهارت، میدانید که چگونه جلب توجه کنیم ؟
9) روش های جلب توجه مخاطب در سخنرانی: حرکت سخنران روی سن
اغلب سخنرانان در تمام مدت سخنرانی خود، پشت تریبون میایستند و یا پشت میز مینشینند و صحبت میکنند. غافل از اینکه مخاطبان نمیتوانند مدت زمان زیادی به یک نقطه متمرکز باشند.
لذا برای جلب توجه و افزایش تمرکز در مخاطب میبایست در حین صحبت روی سن راه برویم و گاهی نیز در بین مخاطبان قدم بزنیم.
اهمیت حرکت روی سن
این نکته را همواره به یاد داشته باشید که اگر در کل زمان سخنرانی خود یکجا بایستیم و تکان نخوریم، با کوچکترین اتفاقی توجه مخاطب از سخنان ما پرت شده و دیگر به ما توجهی نمیکند. زیرا مخاطبان نمیتوانند بدون حرکت دادن چشم و سر تمام مدت به صحبتهای ما توجه کنند و تمرکز داشته باشند.
اگر در طول سخنرانی به روی سن و در بین مخاطبان حرکت کنیم و برای این کار از قبل برنامهریزی خوبی داشته باشیم:
- در نظر مخاطبان به فردی حرفهای تبدیل خواهیم شد،
- ثابت میکنیم که به صحبتهای خود مسلط بوده و به دستنوشتههایمان وابسته نیستیم،
- نشان میدهیم که از اعتماد به نفس بالایی برخورداریم و استرس و اضطراب نداریم،
- و مهمتر از همه اینکه پر شور و پر انرژی هستیم.
10 نکته مهم برای نحوه حرکت روی سن
برای اینکه بتوانیم به راحتی برای نحوه حرکت خود روی سن برنامهریزی کنیم، باید نکاتی که در ادامه مطرح شده را مدنظر قرار دهیم. در ادامه میآموزیم که چگونه در سخنرانی های خود جلب توجه کنیم ؟
- مهمترین و اولین نکته این است که ابدا نباید به تریبون و جایگاه سخنرانی بچسبیم و از پشت آن تکان نخوریم.
- باید مراقب باشیم روبهروی اسلایدها نایستیم و دید مخاطبان را محدود نکنیم.
- لازم است برای رفتن به اسلاید بعدی و یا نشان دادن بخشی از متن و یا تصویری در اسلاید، از ابزاری به نام پرزنتر استفاده کنیم تا لازم نباشد در کنار سیستم بایستیم.
- برای خواندن دستنوشتههایی که روی میز قرار دادهایم نباید به طور واضح به سمتشان حرکت کرده و توجه مخاطبان را جلب کنیم.
- نقاط عالی سن را چند روز قبل از شروع سخنرانی بررسی کنیم تا در حین صحبت با ایستادن در آن نقاط، مخاطبان بتوانند ما را به راحتی ببینند.
- باید حواسمان باشد تا زیاد از حد راه نرویم. زیرا این کار نشاندهنده داشتن اضطراب و استرس است.
- برای حرکت دستها نیز باید برنامهریزی داشته باشیم تا بیجهت و یا بیش از اندازه تکانشان ندهیم.
- میتوانیم از سن پایین بیاییم و بین مخاطبان حرکت کنیم.
- نباید تنها در یک نقطه و مسیر ثابت حرکت کنیم، بلکه باید از تمام سن استفاده کنیم.
- در آخر نیز پیشنهاد میکنم حتما در مورد زبان بدن مطالعه کنید. کتابها و آموزشهای زیادی در این زمینه وجود دارد. البته در بخشهای بعدی نیز در مورد زبان بدن در حین سخنرانی توضیحاتی را ارائه خواهیم داد.
در مقاله حرکت سخنران روی سن برای هر کدام از 10 نکته بیان شده در بالا توضیحاتی را به طور مفصل شرح دادهایم که توصیه میکنم حتما بخوانید. زیرا اگر به درستی حرکت خود را روی سن برنامهریزی کنید، میتوانید بهتر از روش های دیگر باعث جذب مخاطب در سخنرانی شوید.
10)روش های جلب توجه مخاطب در سخنرانی :مکث در سخنرانی
یادگیری به کار بردن به موقع مکث در حین صحبت مهارتی است که علاوه بر جلب توجه مخاطب در سخنرانی ، باعث میشود تا معنی و مفهوم سخنان بیان شده به درستی توسط مخاطب درک شود. زیرا با مکث کردن به مخاطب فرصت تجزیه و تحلیل مطالب شنیده شده، داده میشود.
در ادامه چند مورد از فواید و انواع مکث در سخنرانی را ذکر می کنیم.
فواید مکث در سخنرانی
با استفاده از این روش میتوانید:
- از یکنواخت شدن سخنرانی جلوگیری کنید
- احساسات خود را به خوبی به مخاطب انتقال دهید
- درک مطالب را برای مخاطب آسانتر کنید
- سرعت بیان خود را کنترل کنید
- تنفس خود را کنترل کنید
- آب بنوشید
- و…
انواع مکث در سخنرانی
در سخنرانی 10 نوع مکث وجود دارد که در اینجا تنها به بیان چند مورد از آنها میپردازیم:
- مکث کاما
- مکث جمله
- مکث پاراگراف
- مکث پرسشی
- مکث قدرت
- و…
برای اینکه بتوانید بهتر انواع مکثها و تمرینات لازم برای به کار بردن آنها در سخنرانی و صحبتهای روزمره و… را بشناسید، مقاله مکث در سخنرانی را بخوانید. با خواندن این مقاله به خوبی میتوانید به این سوال پاسخ دهید که چگونه با مکث کردن در سخنرانی جلب توجه کنیم ؟
11)بیان آمار عجیب
یکی دیگر از موثرترین روشهای جلب توجه و جذب مخاطب در سخنرانی ، بیان آمارهای عجیب و غریب است. به این دلیل که شنیدن آمارهای جذاب برای مخاطب جالب بوده و توجه او را به شنیدن ادامه صحبتها جلب میکند.
اما نکته قابلتوجه این است که ذهن مخاطب نسبت به آمار و ارقام بدبین شده و باید به عنوان سخنران، منبع آمار را نیز بیان کرده و یا لحن خود را باورپذیرتر کنیم تا برای مخاطب قابلباور باشد.
البته همانطور که تا الان به ارتباط مطالب بیان شده با موضوع مورد بحث اشاره کردیم، لازم است آمار و ارقامی ارائه کنید که با موضوع سخنرانی شما مرتبط باشد.
برای مثال اگر موضوع سخنرانی شما ترس از صحبت در برابر جمع است، میتوانید بگویید: «آیا میدانید طی تحقیقاتی که صورت گرفته ترس از صحبت در جمع رتبه اول را دارد و حتی قبل ترس از مرگ قرار گرفته است؟»
پیشنهاد میکنم کتاب «چگونه با آمار دروغ بگوییم؟» را مطالعه کنید تا به راهحلهای بهتری برسید.
12)زبان بدن هدفمند
باید به عنوان یک سخنران، زبان بدن هدفمندی داشته باشیم و برای تکتک حرکات خود در سخنرانی، برنامهریزی کنیم. زیرا قبل از شروع صحبت و هنگام ورود به سالن، مخاطب به زبان بدن و حرکات ما توجه میکند و ما را مورد قضاوت قرار میدهد.
برای درک بهتر این موضوع، زمانی را به یاد بیاورید که فردی را برای اولین بار ملاقات میکنید. مطمئنا قبل از هر چیز شما به رفتار، حرکات، نحوه ایستادن و حالت چهره او توجه می کنید تا به دیگر موارد و از همان لحظه اول او را مورد قضاوت خود قرار میدهید و تصمیم میگیرید که چگونه با او ارتباط برقرار کنید.
مخاطبان نیز به همین صورت ما را مورد قضاوت قرار میدهند که آیا سخنرانی با اعتمادبهنفس و حرفهای هستیم یا نه و سپس تصمیم میگیرند که تا انتها ما را همراهی کنند.
باید همواره به یاد داشته باشیم که زبان بدن ما نشاندهنده میزان اعتماد به نفس و احساسات و حالات درونی ماست. بنابراین به عنوان یک سخنران باید به زبان بدن خود بهطور ویژه توجه داشته باشیم و بدانید که چگونه با استفاده از آن جلب توجه کنیم .
اگر به درستی از این مهارت استفاده کنیم، میتوانیم تاثیر حرفهای خود را چندین برابر کنیم. برای یادگیری بهتر این مهارت، مقاله زبان بدن در سخنرانی را حتما بخوانید.
13) روش های جلب توجه مخاطب در سخنرانی : قول قطعی
راهکار موثر دیگر این است که در موقعیتی مناسب به مخاطبان خود قول بدهیم که برای تمام افراد حاضر در سالن که تا پایان ما را همراهی کنند، کد تخفیفی برای محصولات خود در نظر گرفتهایم و یا اینکه هدیهای ویژه تدارک دیدهایم.
حتی میتوانیم به مخاطبان تضمین دهیم که تا پایان سخنرانی، حتما به دلیلی که به خاطر آن در سخنرانی شرکت کردهاند، میرسند و ما به تمام سوالاتشان پاسخ خواهیم داد و تا حد امکان دغدغههایشان را حل خواهیم کرد.
14)فاصله گرفتن از موضوع سخنرانی
گاهی اوقات لازم است از موضوع سخنرانی خود کمی فاصله بگیریم تا سخنرانی برای مخاطب یکنواخت و کسلکننده نباشد. برای مثال میتوانیم خاطرهای کوتاه تعریف کنیم و یا بازی با کمک مخاطبان انجام دهیم.
برای استفاده از این روش چند نکته مهم را باید در نظر داشته باشیم:
- از موضوع سخنرانی و بحث خیلی دور نشویم،
- حواسمان به زمان سخنرانی باشد،
- مخاطبان را بخندانیم،
- و از مخاطبان درخواست همراهی کنیم.
چگونه یک سخنران خوب باشیم؟
نکاتی برای ارائه یک سخنرانی جذاب و منحصربهفرد وجود دارد که اگر از آنها استفاده کنیم و کمی خلاق باشیم، بدون شک به موفقیت میرسیم و از دیگر سخنرانان متمایز میشویم. مانند:
- از حفظ کردن محتوا دوری کنیم، زیرا ترس از فراموشی محتوا باعث ایجاد استرس و نگرانی در حین سخنرانی خواهد شد،
- قبل از شروع سخنرانی میتوانیم به میان مخاطبان برویم و اندکی با آنها صحبت کنیم. این کار باعث میشود تا مخاطبان خود را بشناسیم، استرس خود را کاهش دهیم و صمیمیتی بین خود و مخاطبانمان ایجاد کنیم،
- نباید هرگز متن سخنرانی خود را روخوانی کنیم و از روی دستنوشتههایی که به همراه داریم، بخوانیم. با روخوانی از روی متن جلوههای بصری و صوتی را از دست خواهیم داد،
- میتوانیم با نوشیدن آب و یا تنفس عمیق، استرس و اضطراب خود را کاهش دهیم،
- مهمترین نکته نیز این است که در طول سخنرانی به گونهای برنامهریزی کنیم که مخاطب با ما همراه شده و ما متکلموحده نباشیم.
برای درک بهتر موضوع و خواندن توضیحات کاملتر، پیشنهاد میکنم حتما مقاله روش های سخنرانی جذاب را مطالعه بفرمایید.
شکستن تکرار و جلب توجه مخاطب در سخنرانی
شکستن تکرار موضوعی است که بسیاری از سخنرانان از آن غافل هستند. شکستن تکرار به این معنی است که کاری انجام دهیم تا سخنرانی برای مخاطب کسلکننده و یکنواخت نباشد و توجه مخاطب را بیش از پیش به صحبتهای خود جلب کنیم.
برای مثال:
- اگر مخاطبان زیاد از حد نشستهاند به روشی آنها را برای لحظاتی از سر جای خود بلند کنیم،
- از دیگران دعوت کنیم به روی سن حاضر شوند،
- اگر مدت زمان زیادی پشت میز نشستهایم و یا روی سن هستیم، از جای خود بلند شویم و بین حضار حرکت کنیم،
- اگر مدتی است مخاطبان مشغول نوشتن صحبتهای ما هستند، این کار را بشکنیم و بازی که از قبل برنامهریزی کردهایم را انجام دهیم،
- و….
لازم است تا در طول سخنرانی خود دائم به این نکته توجه داشته باشیم که چه چیزی در حال تکرار شدن است که میتوانیم آن را تغییر دهیم.
اگر در حین نوشتن متن سخنرانی به این موضوع توجه کنیم، میتوانیم برای تمام لحظات خود برنامههای جذابی را تدارک ببینیم.
توصیه پایانی…
اگر تصمیم دارید سخنرانی تاثیرگذاری داشته باشید، 14 روش بیان شده در این مقاله را برای جذب مخاطب در سخنرانی های خود استفاده کنید. از دیدن نتیجه آن شگفتزده خواهید شد.
اگر سوالی در مورد هر کدام از راهها و روش های جلب توجه بیان شده در این مقاله داشتید، حتما در کامنتها از ما بپرسید. اگر هم روشهای دیگری برای جلب توجه مخاطب میشناسید و میدانید که چگونه در سخنرانی جلب توجه کنیم ، خوشحال میشویم در کامنتها با ما در میان بگذارید.
معمار زندگی خود باشید…
دیدگاهتان را بنویسید