اصول سخنرانی چیست؟ 10 اصل برای سخنرانی تاثیرگذار
اصول سخنرانی ، مجموعهای از نکات و مهارتهایی در رابطه با صحبت کردن موثر است که هر فردی باید برای تاثیرگذاری روی دیگران آنها را در زندگی بداند. زیرا همواره و در تمامی بخشهای زندگی در حال صحبت با دیگران هستیم.
این اصول را اینگونه تعریف میکنیم:
مواردی که برای داشتن یک سخنرانی و تاثیرگذاری خوب، لازم است رعایت کنیم.
در این مقاله با ما همراه باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleسخنرانی چیست ؟
در بین مردم سخنرانی بیشتر با نام فن بیان شناخته میشود و سخنرانی را مخصوص حرفههایی مانند وکالت، سخنران، مجری، گزارشگر، گوینده و… میدانند. در صورتیکه هر فردی در هر موقعیتی که صحبت کند، در واقع در حال سخنرانی است. در نتیجه اصول بیان شده در این مقاله تنها محدود به عدهای خاص نیست.
تعریف سخنرانی در ویکیپدیا بهصوت زیر ارائه شده است:
«صحبت کردن یک فرد برای گروهی از مردم که مخاطب یا شنونده او هستند با نیت خاصی مانند آگاهیبخشی، تحتتاثیر قرار دادن یا سرگرم نمودن، گفته میشود».
اهمیت رعایت اصول
رعایت این اصول باعث میشود تا:
- شنونده بیشتر به صحبتهای ما گوش کند و صحبتهای ما تاثیرگذاری بیشتری داشته باشد،
- بتوانیم بسیاری از امور مهم روزمره را که با صحبت کردن ارتباط دارند، به بهترین شکل ممکن به نتیجه برسانیم،
- توانایی متقاعد کردن دیگران را برای رسیدن به اهداف و خواستههایی که در ذهن داریم به دست آوریم،
- به راحتی عقاید و نظرات خود را در هر جمعی مطرح کنیم و ترس از صحبت را کنار بگذاریم،
- و… .
اصول سخنرانی چه مواردی هستند؟
مهمترین اصولی که حتما باید در صحبت کردن به آنها توجه کنید، عبارتند از:
1)شناخت و درک مخاطب
برای اینکه بتوانیم درحین صحبت کردن روی مخاطبان تاثیر مثبت بگذارید و محتوای مناسب و خوبی را ارائه دهید، باید قبل از هر چیز مخاطب خود را به خوبی بشناسید. برای شناخت مخاطب باید:
- به سن مخاطبانتان توجه کنید تا از شوخیهای و حرفهای بیورد پرهیز کنید،
- بدانید که مخاطب شما چه اندازه در مورد حیطه مورد بحث اطلاعات دارد تا محتوایی جذاب و غیرتکراری ارائه کنید،
- جنسیت مخاطبانتان را بدانید تا بتوانید در حین صحبت مثالهایی ملموس مطرح کنید،
- خواستهها، نیازها و دغدغههای آنها را بشناسید تا بتوانید مشکلی از آنها را برطرف کنید،
- و… .
اگر به این موضوع توجهی نداشته باشید، نمیتوانید توجه دیگران را به صحبتهای خود جلب کنید، حتی اگر محتوای عالی و منحصر به فردی در اختیار داشته باشید.
2)صدای رسا
به هنگام صحبت کردن باید صدای واضح و رسایی داشته باشید تا دیگران صدای شما را بدون زحمت بشنوند. به این معنی که با صدایی بلندتر از حالت عادی صحبت کنید تا مطالب شما بهطور کامل به مخاطب منتقل شود.
منظور از صدای رسا فریاد زدن نیست. بسیاری از افراد گمان میکنند که تنها باید با صدایی بلند صحبت کنند که این موضوع کاملا آزاردهنده است.
اگر مایل هستید نکات بیشتری را در این رابطه بخوانید و صدای خود را آنگونه که دوست دارید، تغییر دهید و تقویت کنید، مقاله تغییر صدا را مطالعه بفرمایید. در این مقاله به عوامل تاثیرگذرار بر صدا و راهکارهایی برای تغییر آن پرداختهایم.
3)اصول سخنرانی :ارتباط چشمی
مهمترین اصل این است که هنگام صحبت با دیگران، ارتباط چشمی را با مخاطب برقرار کنید. زیرا این کار باعث جلب توجه بیشتر مخاطب به صحبتهای شما میشود.
سخنرانی را تصور کنید که به روی سن به جای توجه به مخاطبین به سقف، کف سالن و یا دیوار نگاه کند. بعد از مدت زمان کوتاهی مخاطبین به حرفهای سخنران توجهی نمیکنند زیرا به این نتیجه میرسند که مخاطب هیچ توجهی به آنها نداشته و تنها سعی دارد صحبتهای خود را به اتمام برساند و از این موقعیت فرار کند.
اگر دقت کنید در زندگی روزمره هم زمانیکه با اعضای خانواده و دوستانتان در حال صحبت کردن هستید، دوست دارید طرف مقابل در حین صحبت به شما نگاه کند. زیرا این کار را نشانه توجه میدانید. اگر کسی این کار را انجام ندهد یا اعتراض میکنید یا فکر میکنید صحبت شما برای طرف مقابل هیچ ارزشی ندارد.
به همین دلیل شما نیز باید مهمترین اصل را در حین صحبت رعایت کنید. اگر در مقابل چندین نفر صحبت میکنید، باید تا حدودی به چشمان تکتک افراد نگاه کنید.
مقاله ارتباط چشمی در سخنرانی حاوی مطالب و نکاتی است که پاسخگوی تمام سوالات شما در این زمینه است. از خواندن این مقاله غافل نشوید.
4)لباس مناسب
پوشیدن لباس مناسب یکی دیگر از موارد ضروری است. لباس شما نشاندهنده شخصیت شماست. شاید این جمله را بارها شنیده باشید. در سخنرانیهایتان پوششی متناسب با موضوع سخنرانی انتخاب کنید. به عنوان مثال اگر قرار است در یک جمع ورزشی صحبت کنید با لباس ورزشی حاضر شوید و در یک جمع رسمی از لباسهای رسمی استفاده کنید.
برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر، پیشنهاد میکنم مقاله پوشش و لباس مناسب سخنران را بخوانید. با رعایت تمام نکات بیان شده در این مقاله میتوانید بهترین و مناسبترین لباس را انتخاب کنید.
مخاطبان شما را در ابتدا از روی ظاهر و لباسی که به تن دارید، مورد قضاوت قرار میدهند. به همین دلیل باید به این مورد توجه ویژهای داشته باشید.
5)مدیریت زمان در سخنرانی
باید در سخنرانیهای خود به مدت زمانی که در اختیار دارید به خوبی توجه کنید و محتوای خود را طبق آن بنویسیم و برنامهریزی کنیم.
مدیریت زمان در سخنرانی یکی از مواردی است که میتوانیم آن را با تمرین کردن به دست آوریم. برای این کار میتوانید از دستنوشته سخنران، پاورپوینت، تعیین یادآوری و… استفاده کنید.
برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر، مقاله مدیریت زمان در سخنرانی را مطالعه بفرمایید. در این مقاله شما را با راهکارهایی اساسی آشنا کردهایم.
6)اصول سخنرانی :زبان بدن
زبان بدن شما در حین سخنرانی میتواند منظور شما را بهتر به مخاطب منتقل کند. باید در سخنرانی زبان بدن و گفتار شما یکی باشد. مطابقت نداشتن این دو سبب میشود سخنرانی را از دست بدهید.
به این صورت که اگر اشتیاق و هیجان شما در صحبت کردن، در زبان بدنتان قابل مشاهده نباشد و مخاطب نتواند از چهره و حرکات شما به این موضوع پی ببرد، سخنرانی موفقی نخواهید داشت.
منظور از زبان بدن نحوه حرکت دستها، نحوه راه رفتن، نحوه ایستادن، حالت چهره و…. است. قبل از سخنرانی و در لحظه تمرین به تمام حرکات و نحوه ایستادن یا نشستنتان توجه کنید تا بتوانید روی حرکاتتان تسلط کافی داشته باشید. برای تکتک حرکاتتان برنامهریزی داشته باشید.
حتما مقاله زبان بدن در سخنرانی را با دقت بخوانید تا بتوانید زبان بدن مناسبی در حین صحبت با دیگران داشته باشید.
7)تمرین کردن
تمرین کردن جزو نکات و توصیههای مهم و اساسی است. اگر قصد دارید سخنرانیهای ماندگار و جذابی را از خود بر جای بگذارید و بعد از سخنرانی احساس خوبی داشته باشید، این اصل مهم را جدی بگیرید. هیچ سخنرانی را بدون تمرین کردن اجرا نکنید زیرا ابدا نتیجه مطلوبی به همراه ندارد.
احتمالا این سوال در ذهنتان به وجود بیاید که چه مقدار لازم است تمرین کنیم؟ میزان تمرین به عوامل مختلفی بستگی دارد. در یک کلام به اندازهای تمرین کنید که بهطور کامل به محتوایی که قرار است به زبان آورید و به تمام حرکات و زبان بدنتان مسلط شوید.
8)دوری از ترس و استرس
بسیار طبیعی است که در حین صحبت کردن، ترس و استرس داشته باشید. حتی بهترین سخنرانان جهان نیز در سخنرانیهای ابتدایی خود ترس و استرس را تجربه کردهاند.
باید بدانید که همانطور که سخنرانان موفق دنیا توانستهاند ترس و استرس خود را کنار بگذارند، شما نیز میتوانید با تمرین و یادگیری نکات و تکنیکهای مهم، به سخنران موفقی تبدیل شوید.
تمریناتی مانند نوشتن سوالات ذهنی، پیشبینی سوالاتی که ممکن است مخاطبان بپرسند، تمرین با ضبط صوت و… .
پیشنهاد میکنم در ابتدا مقاله دلایل ترس از سخنرانی را بخوانید تا با شناخت دلایل بتوانید ترس و استرس خود را کنترل کنید و سپس مقاله تمرینات ترس از سخنرانی را مطالعه کنید تا با تمریناتی کاربردی و موثر آشنا شوید.
9)اصول سخنرانی :بازخورد گرفتن
برای اینکه بدانید دیگران از شنیدن صحبتهایتان رضایت دارند یا نه، باید بعد از تمام شدن صحبتهای خود از آنها بازخورد بگیرید تا نظراتشان را در مورد محتوایی که شنیدهاند، ارائه کنند.
در پایان تمام سخنرانیهای خود، برگههایی را با کمک همکاران خود در بین مخاطبان پخش میکنم و از آنها میخواهیم نظرات، پیشنهادات و انتقادات خود را در خصوص سخنرانی ارائه شده بنویسند. این کار را حتی در پایان هر جلسه از کلاسهایی که برگزار میکنم، نیز انجام میدهم.
با بازخورد گرفتن از دیگران به خوبی میتوان به نقاط قوت و نقاط ضعف خود پی برد. از انجام این کار غافل نشوید.
10)ارزیابی و تحلیل خود
بازخورد گرفتن یکی دیگر از اصولی است که افراد آن را جدی نمیگیرند. قبل از اینکه بخواهید سخنرانی خود را شروع کنید، بارها و بارها تمرین کنید و خودتان را ارزیابی کنید.
این ارزیابی در مورد تمامی اصلهای بیان شده در این مقاله باید انجام شود. یعنی به زبان بدن، ارتباط چشمی، میزان تسلط به محتوا و… توجه کنید و مواردی که نیاز به اصلاح دارند را مشخص کنید. سپس تلاش کنید در تمرینات بعدی آنها را اصلاح کنید.
بعد از اینکه سخنرانی خود را انجام دادید نیز سخنرانیتان را مورد بررسی قرار دهید و مواردی که نیاز به اصلاح دارند را مشخص کنید. زیرا صحبت کردن موضوعی است که در زندگی با آن روبهرو هستیم و باید خودمان را در این زمینه ارتقا بدهیم تا در سخنرانیهای بعدی بهترین عملکرد را داشته باشیم.
اصول سخنرانی در صحبت های روزمره
اگر قصد دارید به همصحبت خوبی برای دیگران تبدیل شوید و بتوانید فن بیان خود را تقویت کنید، اصول بیان شده در این مقاله را در صحبتهای روزمره خود نیز به کار ببرید تا به عادت برای شما تبدیل شوند.
شما چه اصول مهم دیگری را پیشنهاد میکنید؟ در کامنتها برای ما بنویسید. اگر هم سوالی در این رابطه در ذهن دارید در کامنتها از ما بپرسید تا به شما پاسخ دهیم.
دیدگاهتان را بنویسید