تکنیکهای افزایش تمرکز در محیط کار، راهی برای رسیدن به اهداف
افزایش تمرکز در محیط کار یکی از مهمترین عواملی است که همه مدیران و صاحبان کسب و کار، آرزوی محقق کردن آن را دارند.
طبق تحقیقات انجام گرفته، هر کارمند در طول یک روز کاری زمانی بین 3 تا 6 ساعت را تلف میکند.
در مقابل نیز طبق نظرسنجی موسسه گالوپ، یکی از موسسات معتبر نظرسنجی در جهان، تقریبا نیمی از افراد معتقد هستند که زمان کافی برای انجام دادن کارهایشان نداشته و همیشه زمان کم میآورند.
به نظر شما دلیل این تناقض در چیست؟
همه ما در طول روز و هفته از کمبود زمان شکایت داریم و آرزو میکنیم که ای کاش هر یک روز بیشتر از 24 ساعت بود. در صورتی که موفقترین افراد دنیا هم مانند ما تنها 24 ساعت زمان در طول یک شبانهروز دارند. پس چه عواملی در این میان مانع رسیدن به آرزوها و خواستههای ما است؟
اگر به دنبال پاسخ این سوالات هستید، در این مقاله به شما پاسخ میدهیم. همراه ما باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleکمبود تمرکز در محیط کار
بیشتر کارمندان بهطور ناخودآگاه زمان خود را در حین کار تلف میکند و به این امر آگاه نیستند. زیرا با توجه به حواسپرتیهای موجود مانند:
- صحبت کردن با همکاران،
- چک کردن گوشی همراه،
- چرخیدن در شبکههای اجتماعی،
- با تلفن صحبت کردن،
- دخالت در کار دیگران،
- و…،
تمرکزشان را به شکل قابل توجهی از دست داده و در نتیجه هر کاری را سر موعد مقرر به اتمام نمیرسانند.
اگر مایل هستید اطلاعات بیشتری در مورد تمرکز به دست آورید، مقاله افزایش تمرکز را حتما مطالعه کنید. در این مقاله توضیح دادهایم که چگونه تمرکز خود را برای رسیدن به اهداف و خواستههایی که در ذهن دارید، افزایش دهید. اما در مقاله پیشرو قصد داریم راهکارهایی را به شما آموزش دهیم که بتوانید با بهکارگیری آنها تمرکزتان را در محیط کار افزایش دهید تا به خواستههایتان از جمله افزایش درآمد، ترفیع گرفتن و… برسید.
ضررهای کمبود تمرکز در محیط کار
همه ما گمان میکنیم که کمبود تمرکز در حین انجام کار، باعث ضررهای مالی میشود. این مورد کاملا درست است اما قضیه به اینجا ختم نمیشود.
ضررهایی که کاهش بهرهوری به ما وارد میکند عبارتند از:
- ایدههای متوقف شده،
- پروژههای عقبافتاده،
- آرزوهای محقق نشده،
- استعدادهای تلف شده،
- و اهداف پیگیری نشده.
وجود تمام این ضررها باعث میشوند تا در سنین بزرگسالی رضایت چندانی از زندگی نداشته و از همه چیز و همه کس ناراضی باشیم. ما تصور میکنیم که تمام ساعات روز را به کار مفید و پربازدهی مشغول هستیم. در صورتیکه اینطور نیست.
همیشه حواسپرتیهایی وجود دارند که برای ما لذتبخشتر و هیجانانگیزتر از کار کردن هستند. به دلیل همین لذتها و هیجانها و بدون فکر کردن به عواقب آن، با کمال میل به سمت آنها رفته و در نتیجه به رشد و پیشرفتی که انتظار آن را داریم، نمیرسیم.
اهمیت توجه به افزایش تمرکز در محیط کار
از هر کسی که بپرسید برای افزایش بهرهوری باید چه کاری انجام دهیم، بدون فکر میگوید: «بیشتر و سریعتر کار کن».
اجازه دهید قبل از پرداختن به ادامه مبحث، بهرهوری را به طور خلاصه توضیح دهیم. بهرهوری به معنای به دست آوردن حداکثر سود ممکن با استفاده از تجهیزات، زمان و مکانی است که در اختیار داریم.
پس چندان هم دور از ذهن نیست که اکثر افراد افزایش بهرهوری را با بیشتر و سریعتر کار کردن، معادل میدانند. اما نکته حائز اهمیت این است که بیشتر و سریعتر کار کردن برای افرادی ممکن است که تنها یک کار یکسان را بهطور مستمر در طول یک شبانهروز انجام میدهند. برای مثال کل روز را به بستهبندی اجناس صرف میکنند.
اما کار کردن انسان امروز کاملا متفاوت است. انسان امروز در کسب و کار خود با تنوع بسیار زیادی روبهرو است که سریعتر و بیشتر کار کردن بهرهوری او را افزایش نمیدهد. بنابراین لازم است تصمیم بگیریم که دویدن با سرعت زیاد را رها کرده و در نحوه کار کردنمان تجدیدنظر کنیم.
در بخش بعدی به بیان تکنیکی برای تجدیدنظر در کار میپردازیم.
تکنیکهای افزایش تمرکز در محیط کار
امروزه بهرهوری در نظر موفقترین مدیران و رهبران دنیا خلاصه شده است در انجام دادن کارهای درست و اصولی در زمان مقرر شده.
همه ما (چه به عنوان مدیر و چه به عنوان کارمند)، آرزو داریم به گونهای کار کنیم که روز خود را با نشاط و حس رضایت شروع کنیم و با همین احساس به پایان برسانیم.
باید بگوییم که رسیدن به این آرزو ابدا غیرممکن نیست. تنها کافی است سه قدم مهم برداریم:
- توقف،
- پرش،
- و اقدام.
در ادامه این سه گام را به شما معرفی میکنیم تا با استفاده از آنها بتوانید با افزایش تمرکز، بهترین بهرهوری را داشته باشید.
1)توقف
بله این کلمه را درست نوشتهایم. شما باید در جایی متوقف شوید و به این فکر کنید که چرا باید کاری که به آن مشغول هستید را انجام داده و بهرهوریتان را افزایش دهید؟
با یافتن هدف خود و تمرکز بر آن میتوانید به گونهای کار کنید که زندگی شخصیتان فدای کارتان نشود.
لازم است کار خود را اینگونه ارزیابی کنید که آیا اشتیاق کافی برای انجام کارتان دارید و از کاری که به آن مشغول هستید، انرژی میگیرید و به این موضوع فکر کنید که آیا برای انجام این کار از کارایی کافی برخوردار هستید؟ کارایی به این معنی است که شما به گونهای کار کنید که به کارتان تسلط کافی داشته باشید و دیگران از دیدن نتیجه آن شما را تشویق کنند.
در نهایت نیز انرژی خود را با خوابیدن به اندازه کافی، ورزش کردن، برقراری ارتباط با دیگران، تغذیه مناسب، تفریح و… در حین کار احیا و تقویت کنید.
به این ترتیب لازم است تا زمانهایی را برای توقف در حین کار در نظر بگیرید تا بتوانید مسیر زندگی شخصی و کاری خود را شفافتر کنید و با اطمینان به مسیرتان ادامه دهید. پس حتما زمانهایی را دست از کار بکشید و به تفکر بپردازید. با این کار به افزایش تمرکز در محیط کار دست پیدا خواهید کرد.
2)پرش
برای پرش کردن در کارتان و به دست آوردن تمرکز، در ابتدا باید بیاموزید که به انجام برخی از کارهایی که به آن مشغول هستید، نه بگویید. اینکه بخواهیم همه کارها را به عهده بگیریم، نمیتوانیم در انجام تمام آنها به موفقیتی که انتظار آن را داریم، برسیم. ممکن است در ابتدا به این فکر کنیم که انجام تمام آنها با هم هیچ مشکلی ندارد، اما بدون شک نمیتوانیم در حین انجامشان تمرکز کافی داشته باشیم.
در مرحله دوم به این فکر کنید که انجام چه کاری برای شما در اولویت قرار دارد و چه اندازه باید برای آن زمان بگذارید و تنها به آن توجه کنید. با فکر کردن به این موضوع میتوانید بخشی از حواسپرتیها را که پرداختن به کارهای غیرضروری است، حذف کنید.
در نهایت نیز در این قسمت باید بعد از اینکه به کارهای غیر ضروری پرداختید، فهرستی از کارهایی را تهیه کنید که دیگران میتوانند آنها را انجام دهند. به عبارتی باید بخشی از کارهای خود را به دیگران واگذار کنید.در این صورت میتوانید با ترک برخی از کارهایی که برای شما تنشزا و ناخوشایند هستند، زمانتان را در طول روز افزایش دهید.
3)اقدام
حتما موقعیتهایی را تجربه کردهاید که همزمان چندین کار مختلف به شما هجوم آورده و شما با انتخاب و انجام همزمان چند مورد از آنها به خود افتخار کردهاید. باید بدانید که مغز نمیتواند چند کار را با هم بهطور همزمان انجام دهد.
در این زمان توجهتان به چند قسمت تقسیم شده و قسمتی از آن در همان کار اول باقی میماند. به طوریکه در حین انجام دادن کار دوم، هنوز هم ذهنتان درگیر کار اول است. بنابراین لازم است در مرحله اقدام، از انجام کارهای همزمان دست بکشید تا تمرکزتان را افزایش دهید.
در مرحله بعدی کارهایی که باید انجام دهید را فهرستوار بنویسید و تعیین کنید که برای انجام هر کدام از آنها باید چقدر زمان صرف کنید. سپس کارهای خود را اولویتبندی کنید و در ابتدا به کارهای مهمتر بپردازید.
در پایان نیز سعی کنید تمام عواملی که در کارتان وقفه ایجاد میکنند را کنار بگذارید و با تمرکز کافی به انجام کارهایتان بپردازید.
افزایش تمرکز در محیط کار، راه رسیدن به اهداف
به گفته استفن کینگ، نویسنده آمریکایی: «تازهکارها مینشینند و منتظر الهام میمانند، اما بقیه بر میخیزند و دست به کار میشوند.»
بنابراین بهترین راه رسیدن به بهرهوری، تمرکز داشتن روی مسائل مهم در محیط کار است. اینکه بتوانید به گونهای کار کنید که با کار کمتر به نتایج و دستآوردهای بیشتر برسید.
مطالب نوشته شده در این مقاله خلاصهای کوتاه از کتاب مجالی برای تمرکز نوشته مایکل هیت است. این کتاب را انتشارات هورمزد با ترجمه امیرحسین فتوحی به چاپ رسانده است.
دیدگاهتان را بنویسید