14 نمونه از نبایدها و اشتباهات شروع سخنرانی
اشتباهات شروع سخنرانی بدون شک کل سخنرانی را با مشکلات جدی روبهرو میکند. زیرا همانطور که در مقالههای گذشته به آن اشاره کردیم، جلبتوجه مخاطب در دقایق شروع سخنرانی از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این مقاله قصد داریم شما را با نبایدهای شروع سخنرانی آشنا کنیم. برای داشتن شروعی موفق، خواندن این مقاله را از دست ندهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleاهمیت دانستن اشتباهات شروع سخنرانی
به طور حتم در سخنرانیهایی شرکت کردهایم که در میانه سخنرانی به شدت کلافه و خسته شده و از این که زمان خود را صرف شرکت در سخنرانی کردهایم، پشیمان شدهایم. به خصوص سخنرانیهایی که در آنها مدیران در حال سخنرانی هستند.
دلیل این اتفاق توجه نکردن به بایدها و نبایدهای شروع سخنرانی است. اغلب سخنرانان به جای اینکه به رفتارها و حرکات خود توجه کنند، تنها به متن سخنرانی خود توجه میکنند. این نکته را به خاطر داشته باشید که مخاطب باید برای شما به عنوان یک سخنران، در درجه اول اهمیت داشته باشد.
اگر میخواهید اطلاعات بیشتری از نحوه شروع سخنرانی بیاموزید و سخنرانی موفقی داشته باشید، توصیه میکنم مقاله جملات زیبا برای شروع سخنرانی را حتما مطالعه کنید.
مهمترین اشتباه شروع سخنرانی
مهمترین اشتباهی که اغلب افراد در شروع سخنرانیهای خود انجام میدهند این است که تنها به متن سخنرانی و اطلاعاتی که قصد دارند به مخاطبان انتقال دهند توجه میکنند و اصلا توجهی به مخاطبشان ندارند. در حقیقیت رابطه بین سخنران و مخاطبانش از هر چیزی مهمتر است.
شما به عنوان سخنران باید در تمام لحظات شروع سخنرانی خود به مخاطبانتان توجه ویژه نشان دهید و تمام تلاش خود را به کار بگیرید تا با شما همراه شوند. مقاله جلب توجه مخاطب در سخنرانی به شما کمک میکند تا در این زمینه موفق عمل کنید. با خواندن این مقاله میتوانید روشهای متفاوت و جذابی را برای جلبتوجه مخاطب برنامهریزی کنید.
اگر به این نکته توجه نداشته باشید شروعی خشک داشته و تا پایان سخنرانی نیز نمیتوانید با مخاطب ارتباط موثری برقرار کنید و چه بسا مخاطب سالن سخنرانی را ترک کند.
اشتباهات رایج در شروع سخنرانی
در ادامه به چند مورد از اشتباهاتی میپردازیم که اگر به آنها توجهی نکنید، سخنرانی موفقی نداشته و مخاطبانتان را از دست خواهید داد.
1)عذرخواهی از مخاطب
از متداولترین اشتباهاتی که اغلب سخنرانان آن را تکرار میکنند، عذرخواهی کردن و ابراز تاسف در ابتدای صحبت است. شاید شما هم در اینگونه سخنرانیها شرکت داشتهاید که از همان ابتدا، سخنران از حضار و شرکتکنندگان عذرخواهی کرده و عبارتهایی مشابه این عبارتها را به زبان میآورد:
- عذرخواهی میکنم که وقت شما را میگیرم،
- معذرت میخواهم که جسارت میکنم و در حضور اساتید صحبت میکنم،
- خود شما در این زمینه استاد هستید، بنابراین تنها چند دقیقه وقت شما را میگیرم،
- لطفا چند دقیقه به صحبتهای من گوش دهید تا هر چه زودتر رفع زحمت کنم.
سخنران با این صحبتها قصد دارد تواضع خود را به مخاطب نشان دهد، در صورتیکه کارش کاملا اشتباه و غیر حرفهای است. این کار باعث میشود سخنران در ذهن مخاطب به فردی تبدیل شود که احاطه کامل به موضوع سخنرانی خود ندارد.
این نکته را به یاد داشته باشید که حتی اگر در جایی لازم به عذرخواهی شما بود باز هم این کار را انجام ندهید، تنها کافی است در صدد جبران اشتباهتان اقدام کنید.
2)تشکرهای طولانی و خستهکننده
دقت کنید که تشکرهای خود را کوتاه انجام دهید. زمانیکه در حال تشکر از دیگران هستید، به این نکته دقت داشته باشید که تنها افرادی که از آنها تقدیر و تشکر میشود از سخنرانی شما در آن لحظه لذت میبرند، نه دیگر مخاطبان حاضر در مکان سخنرانی. تشکرهای طولانی از نبایدهای شروع سخنرانی است.
3)اشتباهات شروع سخنرانی :معرفیهای طولانی
یکی از رایجترین اشتباهات، بیان رزومه و معرفی طولانی است. به جای اینکه در همان ابتدای سخنرانی خود را کامل معرفی کنید، این کار را در قالب تعریف داستانهای شخصی انجام دهید. به عبارت دیگر معرفی پنهان داشته باشید. زیرا زمانیکه موضوعی غیر مستقیم و در قالب داستان برای مخاطب تعریف شود، اثر بیشتر و ماندگارتری خواهد گذاشت.
برای مثال اگر تحصیلات دانشگاهی بالایی دارید با تعریف یک داستان از زمان دانشجویی خود، این موضوع را به دیگران انتقال دهید. یا اگر در کنار سخنرانی در دانشگاه نیز تدریس دارید، از زمانهایی تعریف کنید که استاد راهنمای فردی بودهاید. به این نکته دقت کنید که داستانهای شما باید با موضوع سخنرانیتان مرتبط باشد، در غیر این صورت به نتیجه مطلوبی نخواهید رسید.
اگر معرفی خود را طولانی بیان کنید و رزومه کاملی داشته باشید، نه تنها در ذهن مخاطب مورد تشویق قرار نمیگیرید، بلکه به فردی از خود راضی و مغرور تبدیل میشوید.
4)معرفی نکردن موضوع
اگر گمان میکنید که مخاطب به موضوع سخنرانی شما کاملا واقف است که در این مکان حضور دارد و معرفی موضوع توسط شما کاری بیهوده است، سخت در اشتباه هستید. احتمال دهید که شاید یک نفر موضوع شما را فراموش کرده و یا ممکن است اوایل سخنرانی، صحبتهای شما برایش گنگ و نامفهوم باشد.
بنابراین برای فهم و درک بهتر مخاطب موضوع خود را کمی کاملتر توضیح دهید تا مخاطب دید کلی از موضوع مورد بحث به دست آورد.
5)لطیفه و جوک
استفاده از این روش، یکی از رایجترین اشتباهات شروع سخنرانی است. بسیاری از سخنرانان معتقد هستند که بیان کردن جک و لطیف و خنداندن حضار کار بسیار جذابی بوده و آنها را به سخنرانی موفق و شوخطبع تبدیل میکند، در صورتیکه اینگونه نیست. استفاده از این راهکار در سخنرانی بسیار خطرناک و پر چالش بوده و به عبارتی مانند راه رفتن روی لبه تیغ است.
زیرا نوع بیان، اعتقادات، فرهنگ، سن، تحصیلات و…، در برداشت مخاطبان از صحبتهای شما بسیار تاثیرگذار است و ممکن است برخی از مخاطبان برداشتهای اشتباه و منفی از شوخیهای شما داشته باشند. بنابراین ابدا از لطیفه و جوک در سخنرانیهای خود استفاده نکنید مگر اینکه کاملا به این ترفند آگاه بوده و مخاطبانتان را به خوبی بشناسید.
6)روخوانی کردن
اگر شما از همان ابتدا متن شروع سخنرانی خود را از روی برگه و یا اسلاید روخوانی کنید، اعتماد مخاطب را از دست خواهید داد. این نکته یکی از مهمترین نبایدهای شروع سخنرانی است.
روخوانی کردن باعث میشود تا ارتباط چشمی شما با مخاطب قطع شود و این بدترین اتفاق است. زیرا بهجای اینکه مخاطب به شما و صحبتهایتان توجه کند، سرگرم بررسی محیط اطرافش شده و حتی ممکن است به سراغ گوشی همراهش برود.
7) اشتباهات شروع سخنرانی : یکنواختی در صدا
اگر شما در شروع سخنرانی خود بهطور یکنواخت صحبت کنید و از اوج و فرود صدای خود استفاده نکنید، توجه مخاطب را از دست خواهید داد. هر چند مطلبی که قصد بیان کردن آن را در ادامه دارید بسیار مفید و جذاب باشد.
در تمرینات خود چندین بار جملات را آهسته و بلند ادا کنید تا متوجه شوید که کدامیک مناسبتر هستند. در این زمینه مقاله تغییر صدا و صداسازی چیست به شما کمک میکند تا صدای خود را تقویت کرده و ترفندهای موثر در بیان کلمات را بیاموزید.
8)سرعت در بیان کلمات
کلمات خود را شمردهشمره بیان کنید، نه با سرعت. سرعت داشتن در ادای کلمات و عبارات، در فهم مخاطب خلل ایجاد میکند. به این دلیل که تا مفهوم یک جمله را درک کند، شما جمله بعدی را بیان کردهاید.
برای تاثیرگذاری بیشتر در مخاطب لازم است از مکث و سکوت نیز در حین صحبتهای خود استفاده کنید. خواندن مقاله مکث در سخنرانی را برای بهبود بیان خود از دست ندهید.
9)گله کردن
بدترین نوع از نبایدها و اشتباهات شروع سخنرانی ، گله کردن است. در برخی از مواقع اتفاقاتی رخ میدهند که برنامه ریزی های ما را در شروع سخنرانی دچار مشکل میکنند. برای مثال برق سالن قطع میشود، سخنران قبلی بیش از زمان از پیش تعیین شده سخنرانی میکند، در ترافیک میمانید و دیر به مکان مراسم میرسید و چندین و چند اتفاق دیگر.
بدترین کار در اینگونه مواقع این است که از شرایط به وجود آمده گله کنید. این کار احساس بدی را در مخاطب ایجاد میکند و باعث میشود تا پایان سخنرانی نتواند با حال خوب شما را همراهی کند.
حتی به این موضوع نیز توجه کنید که ابدا نباید از اوضاع بد جامعه نیز در شروع سخنرانی خود صحبت کنید.. شما باید کاری انجام دهید که مخاطب از سخنرانی شما لذت ببرد، احساس آرامش داشته باشد و در طول مدت سخنرانی مشکلاتش را فراموش کند.
10)تپق زدن
تپق زدن و لکنت زبان داشتن در حین بیان کلمات زمانی رخ میدهد که تمرین کافی و مستمر نداشته باشید. شما باید متن ابتدای شروع سخنرانی خود را چندین بار تکرار کنید تا به تک تک کلمات آن تسلط کافی پیدا کنید. زیرا شروع پراهمیتترین بخش مربوط به سخنرانی شما است.
استفاده از آواهای پر تکرار مانند اوممم، آآآآآآ و… نیز نشان میدهد شما تمرینات کمی داشته و سخنرانی مبتدی هستید.
11)ترس و استرس داشتن
اگر سخنرانی خود را با ترس و استرس شروع کنید، همه تلاشهایتان بر باد خواهد رفت. این مورد یکی از اصلیترین نبایدهای شروع سخنرانی است که باید برای از بین بردن آن تلاش کنید.
ترس و استرس تا اندازهای طبیعی و لازمه تلاش برای داشتن سخنرانی موفقیتآمیز است. اما نباید اجازه دهید تا از حدی فراتر برود.
سخنرانی که استرس دارد بدون شک 2 اشتباه را در شروع سخنرانی خود انجام میدهد. ابتدا بدون توجه به مخاطبان سخنان خود را ادا کرده و عجله دارد هر چه زودتر مطالب را به پایان برساند و به درک و فهم مخاطب از مطالب بیان شده اهمیتی نمیدهد. سپس بیشتر توجه خود را به یادداشتها و پاورپوینتی که دارد، معطوف میکند.
برای کنار گذاشتن ترس خود، مقالههای ترس از سخنرانی و تمرینات ترس از سخنرانی را بخوانید.
12)اشتباهات شروع سخنرانی : ثابت بودن
اگر در شروع سخنرانی تنها در یک نقطه ثابت بایستید و صحبتهای خود را شروع کنید، به زودی حواس مخاطب از سخنان شما پرت خواهد شد. زیرا مخاطب نمیتواند مدت زمان طولانی به یک نقطه خیره بماند و ذهنش را متمرکز کند.
بنابراین بهتر است از همان ابتدای سخنرانی روی سن حرکت کنید و در یک مکان ثابت نایستید. چه بسا یکی از روشهای جلبتوجه مخاظب، شروع سخنرانی در بین مخاطبان و یا انتهای سالن است.
نکات و تکنیکهای لازم را در مقاله حرکت سخنران روی سن بیان کردهایم. به همین دلیل در این بخش توضیحات اضافهتری مطرح نمیکنیم.
13)دوری از اصطلاحات تخصصی
در شروع سخنرانی از اصطلاحات و عبارات تخصصی استفاده نکنید. باید تا جاییکه میتوانید از کلمات ساده و قابلفهم در سخنرانی استفاده کنید.
استفاده از اصطلاحات تخصصی احساس خوبی را به مخاطب منتقل نکرده و فهم مطالب را برایش مشکل میکند.
البته اگر مخاطبان شما افرادی هستند که کاملا به موضوع صحبتهای شما تسلط دارند، بیان اصطلاحات تخصصی به آنها میفهماند که شما از چه سطح دانش و اطلاعاتی برخوردار هستید. برای مثال اگر قرار است در جمعی از اساتید دانشگاه خود سخنرانی کنید.
14)پرهیز از موعظه
بدون شک تمام مردم در مقابل شنیدن پند و اندرز واکنشهای تندی از خودشان نشان میدهند. به همین دلیل به محض اینکه مخاطبان متوجه شوند که سخنران قصد دارد سخنرانی خود را با موعظه و پند و اندرز شروع کند، دیگر به سخنانش گوش نخواهند داد.
بنابراین مراقب باشید تا جملاتی که بیان میکنید در قالب پند و اندرز نباشند.
بایدها و نبایدهای شروع سخنرانی
همانطور که بیان کردیم برای موفقیت در سخنرانی لازم است به تمام اشتباهات رایج در شروع سخنرانی که در بالا به آنها اشاره شد، دقت و از به کار بردنشان پرهیز کنید.
پیشنهاد میکنم حتما سخنرانیهای افراد بزرگ دنیا را ببینید. در این صورت متوجه میشوید که برای موفق شدن در این زمینه بهتر است چه کارهایی انجام دهید و از انجام چه کارهایی دوری کنید.
در این مقاله تمام نکات را بهطور مختصر بیان کردیم. توصیه میکنم تمام مقالاتی که در هر بخش معرفی کردهایم را مطالعه کنید تا اطلاعات کاملتری به دست آورید.
اگر شما هم مواردی که سخنرانی را با مشکل روبهرو میکند را میشناسید و یا در سخنرانیهای دیگران مشاهده کردهاید، حتما در کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید