ترفندهای ارائه سخنرانی بداهه در 10 گام شگفت انگیز و تضمینی
ترفندهای ارائه سخنرانی بداهه به شما کمک میکنند تا بتوانید بداهه گویی خود را تقویت کرده و به سخنرانی موفق تبدیل شوید. اگر به دنبال ترفندها و تکنیک های ارائه سخنرانی بداهه هستید، مقاله درستی را انتخاب کردهاید. این مقاله به طور شفاف به دغدغه شما پاسخ میدهد و بداهه گویی را برای شما ممکن میکند.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleلازمه شناخت ترفندهای ارائه سخنرانی بداهه
بداهه گویی مهارتی است که به شما این امکان را میدهد تا بدون آمادگی شروع به صحبت کرده و نظر مخاطبان را جلب کنید. این مهارت نیز مانند هر مهارت دیگری نیازمند یادگیری ترفندها و تکنیکهای مهمی است که در ادامه به بیان آنها میپردازیم.
اگر ترفندها را به خوبی بشناسید و سعی کنید در لحظه بداهه گویی آنها را مورد استفاده قرار دهید، دیگران را حیرتزده خواهید کرد. زیرا کمتر کسی از مهارت و توانایی بداهه گویی برخوردار است و بنابراین امتیازی است که شما را از دیگران متمایز میکند.
پیشنهاد میکنم حتما مقاله سخنرانی بداهه چیست را مطالعه کنید تا بهخوبی با مساله بداهه گویی آشنا شوید.
افرادی که در حرفههایی مانند سخنرانی، وکالت، روانشناسی، روانپزشکی، پزشکی، معلمی و بهطور کلی حرفههایی که به صحبت کردن در هر موقعیتی نیاز دارند، مشغول هستند باید به یادگیری این مهارت بیشتر اهمیت بدهند.
ترفندهای ارائه سخنرانی بداهه
در ادامه سعی کردهایم تمام ترفندها و تکنیک های سخنرانی بداهه را برای شما لیست کنم.
1)تصویرسازی کنیم
تصویرسازی یک سخنرانی جذاب و عالی، میتواند ذهن ما را آرام کرده و ترس و استرس را از ما دور کند. برای این کار لازم است قبل از ارائه سخنرانی بداهه چشمهای خود را برای لحظاتی ببندیم و چند بار به آرامی نفس عمیق بکشیم. سپس تصور کنیم که بهخوبی از عهده سخنرانی بداهه برآمدهایم و دیگران با لبخند به ما نگاه میکنند و از سخنرانی ما راضی هستند.
ترفند تصویرسازی بیشترین کمک را به ما میکند.
2)از جملات تاکیدی استفاده کنیم
با گفتن جملات تاکیدی، به خوبی میتوانیم بر ترسها و نگرانیهای قبل از سخنرانی بداهه، غلبه کنیم. زیرا مرور اینگونه جملات باعث میشود تا افکار مثبت بر ذهن ما نقش بسته و تبدیل به باورهای ما شوند. باورهایی که از جنس پیروزی و موفقیت هستند.
نمونههایی از جملات تاکیدی مثبت را در ادامه برایتان مینویسیم تا بتوانید بهتر با این جملات آشنا شوید:
- دیگران با علاقه به سخنرانی من گوش میدهند،
- سخنرانی من برای دیگران مفید است،
- بدون شک سخنرانی موفقی ارائه میدهم و مورد تشویق قرار میگیرم،
- به الگویی برای دیگران تبدیل میشوم،
- صحبتهای من در ذهن دیگران ماندگار خواهد شد،
- و… .
اگر مایل هستید با جملات بیشتری آشنا شوید، حتما مقاله جملات تاکیدی مثبت را مطالعه بفرمایید.
شما چه جملات تاکیدی دیگری را میتواند به این لیست اضافه کنید؟ در کامنتها برای ما بنویسید.
3)ترفندهای ارائه سخنرانی بداهه : صادقانه سخنرانی کنیم
زمانیکه از ما دعوت میشود تا سخنرانی بداهه داشته باشیم، نیازی نیست نگران این موضوع باشیم که در حال حاضر برای جلب نظر دیگران باید چه چیزی بگویم! قرار نیست در سخنرانی بداهه بهتری سخنرانی را ارائه دهیم. تنها کافی است:
- به آنچه که میگوییم باور و ایمان قلبی داشته باشیم،
- به گونهای سخنرانی کنیم که خودمان نیز از محتوا لذت ببریم،
- سعی نکنیم مانند سخنرانان قبلی صحبت کنیم،
- به دنبال واژههای قصار و علمی نگردیم و ساده صحبت کنیم.
با عدم رعایت این نکات نه تنها سخنرانی ما مصنوعی خواهد شد، بلکه شنیدن آن هم برای مخاطبان خستهکننده خواهد بود. زمانیکه درباره موضوعی سخنرانی کنیم که به آن باور داریم، بهراحتی میتوانیم از مثالها و داستانهای مرتبط با موضوع استفاده کنیم و حتی از مخاطبان نیز سوال بپرسیم تا با ما مشارکت کنند.
با رعایت این تکنیک مطمئن باشید که حرف کم نمیآورید و مخطبانتان از صحبتهای شما کلافه نخواهند شد.
4)هدف تعیین کنیم
در سخنرانی بداهه این موضوع اهمیت زیادی دارد که بدانیم برای چه هدفی قصد داریم به سخنرانی بپردازیم. آیا سخنرانی میکنیم تا:
- برنده شویم؟
- تغییری در عملکرد و تفکر مخاطبان ایجاد کنیم؟
- یک نکته آموزشی را به دیگران بگوییم؟
- دیگران ما را بهتر بشناسند؟
- خود را به دیگران ثابت کنیم؟
اگر هدف از سخنرانی برای ما مشخص باشد، بدون شک میتوانیم سخنرانی عالی و پربازدهی داشته باشیم. اگر سخنرانی را بدون هدف انجام دهیم و تنها به خودآگاه خود اعتماد کنیم، انرژی و زمان زیادی صرف کرده و به هیچ عنوان سخنرانی موفقی نخواهیم داشت. به همین دلیل یکی از مهمترین تکنیک های ارائه سخنرانی بداهه ، تعیین هدف است.
سپردن سخنرانی بداهه به خودآگاه، مانند این است که پشت فرمان ماشین نشستهایم و قصد داریم دنده عوض کنیم. در این لحظه با خودم میگویم: “خب میخواهم دنده عوض کنم، اول باید چه کار کنم؟ آهان اول کلاچ بود. خب حالا اقدام بعدی چیه؟ آهان باید دنده را عوض کنم. خب اقدام بعدی چی بود؟ آهان باید پا را از کلاچ بردارم و …”. آیا میتوانیم به این روش رانندگی سریعی داشته باشیم و مطمئن باشیم که اصلا تصادف نمیکنیم؟ بدون شک خیر.
برای اینکه بتوانید هدف درستی تعیین کنید، مقاله هدف چیست را حتما بخوانید. در این مقاله تمام نکات و تکنیکهایی که برای هدفگذاری صحیح و اصولی نیاز دارید را بیان کردهایم.
5)عبارات کلیدی را مشخص کنیم
یکی دیگر از ترفندهای ارائه سخنرانی بداهه این است که بعد از مشخص شدن موضوع سخنرانی، عبارات کلیدی را به درستی و کامل تعیین کنیم. منظور از عبارات کلیدی، عباراتی هستند که بیشترین ارتباط را با موضوع سخنرانی ما داشته و باید در مورد آنها صحبت کنیم.
برای این کار باید روی کاغذ 10 عبارت کلیدی مربوط به موضوع سخنرانی خود را بنویسیم. اگر در مورد هر کلمه فقط چند دقیقه و کوتاه صحبت کنیم، بدون شک در طول سخنرانی، مطلب برای صحبت کم نمیآوریم.
برای اینکه بتوانیم این کار را به درستی انجام دهیم، در مورد موضوعاتی که تخصص داریم و ممکن است در موقعیتهای مختلف از ما درخواست کنند که بدون آمادگی قبلی صحبت کنیم، اطلاعات کافی به دست آوریم.
هر چه بیشتر در این زمینه اطلاعات داشته باشیم، از سوال پرسیدن مخاطبان نیز واهمه نخواهیم داشت. از طرف دیگر نیز به راحتی و بدون نگرانی میتوانیم دانش خود را در اختیار دیگران قرار دهیم.
6)تکنیک های ارائه سخنرانی بداهه : استفاده از ساختارPREP
در این گام یاد میگیریم با ساختار PREP محتوای سخنرانی را دستهبندی کنیم تا دیگران از سخنرانی بداهه ما شگفتزده شوند. البته زمانی میتوانیم از ساختار PREP به راحتی استفاده کنیم که از قبل چندین بار این ساختار را تمرین کرده باشیم.
این ساختار از چهار بخش تشکیل شده است:
- P: (Point) نکته
- R: (Reason) دلیل
- E: (Example) مثال
- P: (Point) نکته
طبق این الگو برای سخنرانی بداهه در قسمت اول، ما نکتهای که قصد داریم در مورد آن صحبت کنیم را بیان میکنیم و بعد بلافاصله یک دلیل برای صحبت خود میآوریم. در قسمت سوم نیز از یک مثال استفاده می کنیم تا مطلب برای مخاطب واضحتر شود. در نهایت دوباره نکته اول را تکرار می کنیم تا برای مخاطب یادآوری شود.
با استفاده از این روش دیگر نگران نحوه سخنرانی بداهه خود نخواهید بود. این ترفند آسانترین روش برای طراحی و پیکربندی سخنرانی در چند دقیقهای است که قبل از شروع صحبت در اختیار داریم.
7)ترفندهای ارائه سخنرانی بداهه : تمرین تندگویی
تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که چرا برای سخنرانی بداهه نگرانی و دلشوره دارید؟ کاملا درست حدس زدید چون ترس داریم از اینکه حرف کم بیاوریم. یکی از بهترین راهها برای رهایی از این ترس، تقویت هوش کلامی است.
تمرین تندگویی در تقویت هوش کلامی ما بسیار اهمیت دارد. برای انجام این تمرین تنها کافی است یک موضوع ساده را انتخاب کرده و به مدت 2 دقیقه بدون توقف و تندتند در رابطه با آن صحبت کنیم. اما نکته مهمی که باید در این تمرین رعایت کنیم این است که فکر کردن قبل از شروع تمرین، ممنوع بوده و فقط در حین تمرین میتوانیم فکر کنیم.
نکته دیگر اینکه در تمرین تندگویی، تکراری یا غیرتکراری بودن و منطقی یا غیرمنطقی بودن صحبتهایمان اصلا مهم نیست. برای انجام تمرین تندگویی لازم است روزانه سه سوژه مثل: کیف، آموزش و پرورش، درخت و… را انتخاب کنیم و در مورد هر کدام به مدت 2 دقیقه تندتند صحبت کنیم.
8)از قبل سوال طرح کنیم (تربیت مغز)
یکی دیگر از تکنیک های ارائه سخنرانی بداهه طرح سوال و پاسخ به آن است. لازم است خود را برای سوالاتی که مخاطبانمان در مورد حوزه تخصصی ما ممکن است بپرسند، آماده کنیم. برای این کار باید از قبل چندین سوال طرح کرده و به آنها پاسخ دهیم.
برای نمونه چند سوال متداول که همیشه از من به عنوان مدرس مهارتهای توسعه فردی پرسیده میشود، برای شما آماده کردهام.
- اگر به 5 سال پیش خود باز میگشتید، چگونه زندگی میکردید؟
- ارزشهای شما در زندگی چه چیزهایی است؟
- چرا برای انجام کارها مدام بهانه میآورید؟
- زیباترین اتفاق زندگی شما چیست؟
- بزرگترین درسی که از شکست خود گرفتهاید، چیست؟
- در انجام چه کارهایی اعتماد به نفس بالایی دارید؟
- رسالت شما در زندگی چیست؟
- اگر فقط تا 3 ماه دیگر از زندگی شما باقی مانده باشد چه کارهایی را دوست دارید انجام دهید؟
- فرض کنید رئیسجمهور هستید، چه کار متفاوتی انجام میدادید؟
- اگر غول چراغ جادو داشتید که میتوانست یک رویای شما را برآورده کند، کدام آرزو برایتان در اولویت قرار دارد؟ چرا؟
سعی کنید روزانه 2 سوال در رابطه با اطلاعاتی که دارید را انتخاب کنید و 5 دقیقه برای هر کدام با صدای بلند صحبت کنید. با این تمرین مغز شما آموزش میبیند که چطور همزمان در حالیکه صحبت میکند، فکر کند. برای تاثیرگذاری بیشتر این تمرین، صدای خود را ضبط کنید و در پایان چندین مرتبه به آن گوش دهید.
9)نقاط تاریک تخصص خود را بشناسیم
به عنوان یک سخنران باید نقاط ضعف (نقاط تاریک) و نقاط قوت تخصص خود را بشناسیم تا بتوانیم سخنرانی بداهه خوبی داشته باشیم. یعنی با شناخت نقاط ضعف خود، میتوانیم به سرعت و به طور نامحسوس از بعضی موضوعات رد شویم و برعکس به بیان موضوعاتی بپردازیم که در آنها از نقاط قوت و مهارت کافی برخوردار هستیم.
بهتر است در صورت امکان در زمینه موضوعاتی که در آنها ضعف داریم، بیشتر مطالعه کنیم تا به نقاط قوت ما تبدیل شوند. در این صورت با خیالی راحت و بدون نگرانی از سوال پرسیدن دیگران، به سخنرانی میپردازیم.
10)اعتماد به نفس خود را افزایش دهیم
اکثر سخنرانان مبتدی از این موضوع مهم غافل بوده و در طول سخنرانی ترسها و نگرانیهای زیادی را متحمل میکنند. آنها همیشه ترس دارند از اینکه:
- مخاطبان از آنها سوالی بپرسند که توان پاسخگویی به آن را نداشته باشند،
- محتوای خود را فراموش کنند،
- مورد تمسخر و قضاوت نادرست مخاطبانشان قرار بگیرند،
- و… .
در مقابل اگر سخنرانی اعتماد به نفس بالایی داشته باشد و به این ویژگی اهمیت بدهد، دیگر نگران واکنش دیگران و موضوعاتی از این قبیل نخواهد بود. زیرا مطمئن است که همیشه نمیتوان سوالات مخاطبان را بهطور کامل پاسخ داد و تنها لازم است با استفاده از ترفندهایی از موضوع گذر کرد.
افزایش اعتماد به نفس هر کس در قدرت صدایش مشخص است. بنابراین اگر بتوانیم اعتماد به نفس خود را افزایش دهیم، مطمئنا صدای محکم و رسایی خواهیم داشت.
جمعبندی ترفندهای ارائه سخنرانی بداهه
سخنرانی بداهه میتواند سکوی پرتاب ما برای رسیدن به موفقیت باشد؛ چرا که دیگران از آن فراری هستند و از انجام آن سر باز میزنند. با کمک تکنیک های ارائه سخنرانی بداهه ، میتوانیم همیشه در سخنرانیهای خود و دیگر موقعیتها بدرخشیم. گامهای بیان شده و روشهای ارائه سخنرانی بداهه بهطور خلاصه و تیتروار عبارت است از:
- تصویرسازی
- جملات تاکیدی
- سخنرانی صادقانه
- هدف سخنرانی
- کلمات کلیدی
- ساختار PREP
- تمرین تندگویی
- طراحی سوال
- شناخت نقاط ضعف
- افزایش اعتماد به نفس
سخن آخر…
همانطور که بارها گفتهام، برای انجام سخنرانی نیاز به تمرین فراوان است. همین الان یک موضوع انتخاب کنید و بر اساس مطالب این مقاله یک سخنرانی بداهه انجام دهید.
هر چه بیشتر تمرین کنید، وفقتر خواهید بود. اگر این سوال در ذهنتان ایجاد شده که تا کی باید به انجام ترمینات ادامه دهید، باید بگویم تا زمانیکه قصد دارید اطلاعات و دانش خود را در اختیار دیگران قرار دهید انجام تمرینات ضروری است.
اگر ترفندهای دیگری میشناسید که بداهه گویی را تقویت کند، در کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید