13 مورد از مهارت های پایه کوچینگ را بشناسید
مهارت های پایه کوچینگ را بشناسید تا بتوانید کوچ مناسبی انتخاب کرده و با او ارتباط موثر و دوستانهای برقرار کنید. برقراری ارتباط موثر باعث میشود تا بتوانید به خوبی راهحل مسائل را پیدا کرده و به نتیجه دلخواه خود در زندگی برسید. در این مقاله به 12 مورد از مهارتها اشاره کردهایم.
اگر به دنبال انتخاب کوچ مناسب و یافتن راهحل مسائل و دغدغههایتان هستید، خواندن این مقاله را از دست ندهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleلازمه شناخت مهارت های کوچینگ چیست ؟
فردی که کار کوچینگ انجام میدهد باید یک سری از اصول و مهارتها را بیاموزد تا بتواند در این حرفه موفق عمل کند. این مهارتها دلیل تمایز کوچ و مشاور هستند. بهطور حتم فردی که تمام این مهارتها را به شکلی اصولی آموخته باشد، در کار خود موفقتر است.
از طرف دیگر فردی که قصد دارد به کوچ مراجعه کند نیز باید در مورد این مهارتها، آگاهی کافی داشته باشد تا بتواند به خوبی تشخیص دهد که دلیل رفتارها و خواستههای کوچ چیست. زیرا بعضی از افراد تفاوت کوچ را با مشاور نمیدانند و به همین دلیل نمیتوانند با کوچ به درستی ارتباط برقرار کنند.
برای مثال از کوچ نیز مانند مشاور انتظار دارند تا راهحل مستقیم را به آنها نشان دهد. در صورتیکه کوچ به مراجع خود کمک میکند تا با رسیدن به خودشناسی، خودش به راهحل مناسب برسد. بنابراین شناخت مهارتهای کوچینگ، هم برای کوچ لازم است و هم برای مراجعهکننده.
برای شناخت بیشتر مفهوم کوچ و کوچینگ و انواع و فواید آن، پیشنهاد میکنم حتما مقاله کوچینگ چیست را بخوانید.
مهارت های پایه کوچینگ چیست ؟
در ادامه مهارتهای کوچ را نام برده و در مورد هر کدام توضیحاتی را شرح میدهیم.
1)تعیین هدف
اولین مهارتی که کوچ باید بهطور کامل آموخته باشد، تعیین هدف است. اگر کوچ بتواند در جلسات کوچینگ با توجه به ارزشها و تواناییهای فرد، از همان ابتدا اهداف را به درستی تشخیص دهد، بهطور حتم ادامه مسیر راحتتر بوده و مراجع به آینده امیدوارتر خواهد بود.
اهدافی که تعیین میشوند باید قابلدسترس، واضح و روشن، تحریککننده، قابل اندازهگیری و کاملا مشخص باشند تا باعث شوند مراجع تمام تلاش خود را برای رسیدن به آن به کار بگیرد.
توصیه میکنم مقاله هدف چیست را مطالعه کنید. در این مقاله به بیان تمام نکات و تکنیکهای لازم برای انتخاب هدف پرداختهایم.
2)گوش دادن
خوب گوش دادن نیز یکی دیگر از مهارتهای مهم است. اگر کوچ در امر گوش دادن و شنونده بودن بتواند موفق عمل کند و به همصحبت خوبی تبدیل شود، به راحتی میتواند اطلاعات را در ابتدا جمعآوری کند، سپس آنها را فیلتر کند و در آخر به شفافسازی برای مراجع بپردازد.
بنابراین اگر کار کوچ انجام میدهید باید به مراجع خود نشان دهید که کاملا به صحبتهای او توجه کرده و با علاقه گوش میدهید. بهتر است تمام طول مدت صحبت، تنها شنونده نباشید و با تکرار کلمات و عباراتی که مراجع بیان میکند، نشان دهید که به صحبتهایش توجه کافی دارید.
شنونده خوبی بودن باعث ایجاد اعتماد، صمیمت و صداقت میشود و شما را به عنوان کوچ در رسیدن به نتیجه صحیح یاری میکند.
3)مهارت های پایه کوچینگ : نگاه کردن
علاوه بر گوش دادن به صحبتهای مراجع، کوچ باید از مهارت نگاه کردن اصولی هم برخوردار باشد. به عبارت دیگر کوچ باید تمام حرکات، احساسات و رفتارهای مراجع را زیر نظر بگیرد تا بتواند نتیجهگیری درست و اصولی داشته باشد.
بنابراین اگر کوچی هستید که تنها سرگرم نوشتن و نکتهبرداری از صحبتهای مراجع خود هستید، بدون شک به نتیجه درستی نخواهید رسید. باید توجه کنید زمانیکه مراجع از نزدیکان خود مانند والدین، خواهر، برادر، همسر، همکار و… صحبت میکند، چه احساسی دارد. احساس ناراحتی دارد، غمگین یا خوشحال است و احساسات دیگری که کاملا با نگاه کردن میتوان متوجه شد.
در این صورت به خوبی میتوان به این نکته پی برد که ارتباط مراجع با اطرافیانش چگونه است، فردی درونگر یا برونگرا است، از صحبت کردن در جمع و بیان نظرات و عقایدش ترس دارد یا میتواند به راحتی صحبت کند و… .
پیشنهاد میکنم در حین صحبت حتما به چشمهای مراجع خود بهطور مستقیم نگاه کنید. زیرا برقراری ارتباط چشمی مستقیم به مراجع میفهماند که شما به او توجه کافی دارید، فردی مورد اعتماد و با اعتماد به نفس هستید و… .
4)ایجاد همدلی
در جلسات کوچینگ لازم است مراجع به خوبی احساس کند که فرد مقابلش شرایط و موقعیت فعلی او را درک میکند. همدلی عنصر مهم کوچینگ است. زیرا باعث میشود تا مراجع به کوچ خود:
- اعتماد کند،
- صادقانه صحبت کند،
- از جلسات لذت ببرد،
- اعتماد به نفس پیدا کند،
- و مراجع را از جنس خود بداند.
به عنوان یک کوچ باید بتوانید با هر مراجعی رفتار متفاوتی داشته باشید. باید سعی کنید با مهارت همدلی از مراجع خود پشتیبانی کنید تا سریعتر به هدفتان برسید.
5)شناخت باورهای محدود کننده
همه افراد در ذهنشان باورهای محدود کننده و منفی دارند که اگر مراجع نسبت به آنها آگاهی نداشته باشد و نتواند آنها را به خوبی تشخیص دهد، روند کوچینگ را با مشائلی جدی روبهرو میکند.
کوچ باید بداند که اینگونه باورها سد بزرگی در برابر کار او هستند. بنابراین شناخت اینگونه باورها به کوچ کمک میکند تا با تغییر طرز تفکر مراجع خود او را به سمت موفقیت و زندگی رضایتبخش سوق دهد.
6)مهارت های پایه کوچینگ : سوال پرسیدن
رمز موفقیت جلسات کوچینگ پرسیدن سوالات مناسب و متمرکز در زمان مناسب است. کوچ با پرسیدن سوالات به خوبی میتواند روند جلسات را بهبود ببخشد و راهکارهایی عالی پیشنهاد دهد.
سخنی به مراجعین
اگر به کوچ مراجعه کردید اصلا نباید در مقابل سوالات کلافه شوید و با بیحوصلگی به کوچ پاسخ دهید. باید بدانید که این روند جلسات کوچینگ است. زیرا سوالات باعث میشوند تا به خوبی ارزشهای خود را بشناسید و به اهداف و رسالت خود پی ببرید. به عبارت دیگر مطرح شدن این سوالات شما را به خوداگاهی میرسانند.
7)کنجکاوی
مهارت کنجکاوی باعث میشود تا بهتر به روحیات و احساسات مراجع خود پیبرده و در نتیجه تواناییها، استعدادها، نقاط ضعف و نقاط قوت او را به خوبی شناسایی کنید. کوچ موظف است با بیان سوالاتی از پیش تعیین شده و سلسلهوار، در تمام مسائل مربوط به موضوع مورد بحث کنکاش کند تا بهتر به وجود و اصل مراجع خود پیببرد.
8)راهنمایی مراجع
کار اصلی در جلسات کوچینگ بعد از اتمام هر جلسه شروع میشود. کوچ باید در هر جلسه سعی کند با یافتن راهحل، انگیزه دادن و ارائه راهکار، مراجع خود را راهنمایی کند تا زودتر به اهدافش برسد. به عبارت دیگر کار اصلی زمانی شروع میشود که مراجع بتواند تمام مواردی که در جلسات آموخته را در زندگی فردی و اجتماعی خود اجرا کند و در پایان مهارت حل مساله را آموخته باشد.
اگر فکر میکنید که این کار آسان است، باید بگویم که سخت در اشتباه هستید. همیشه موانع، مشکلات، واکنش اطرافیان، حواسپرتیها و اتفاقاتی وجود دارد که انجام مراحل و راهکارها را با مشکلات جدی روبهرو کند.
کوچ باید مراجع خود را از تمام این اتفاقات آگاه کند و در تمام طول دوره فرد را تنها نگذارد تا به نتیجه مطلوب خود برسد. برای این کار کوچ و مراجع میتوانند از ابزارهایی مانند تسکولو استفاده کنند تا هر دو طرف از روند اقدامات و فعالیتها آگاه باشند.
9)مهارت های پایه کوچینگ : بازخورد دادن
یکی از مهمترین مهارتها، مهارت بازخورد دادن به مراجع است. کوچ باید مراقب باشد تا با هر بازخوردی که ارائه میدهد، مراجع احساس نکند که دارد قضاوت میشود، مورد نصیحت قرار میگیرد، تحقیر میشود و بهطور کلی احساسات ناخوشایندی را تجربه کند.
نباید به عنوان کوچ به گونهای بازخورد دهید که مراجع گمان کند به دلیل علمی که دارید، مغرور هستید. بازخوردهایی که به مراجع داده میشوند باید ویژگیهای زیر را داشته باشند:
- واضح و روشن باشند،
- مثبت باشند،
- کلیگویی نباشند،
- بیطرفانه بدون غرض باشند،
- مراجع را به تفکر وادار کنند،
- باعث تحرک و اقدام شوند،
- سازنده باشند،
- و مرتبط با موضوع صحبت باشند.
10)پذیرش انتقادات و پیشنهادات
بعد از هر جلسهای که برگزار میکنید باید به عنوان کوچ برگهای به مراجعان خود بدهید تا بتوانند نظر خود را در مورد هر جلسه عنوان کنند. با این روش به خوبی به موارد مثبت و منفی صحبتهای خود در جلسات کوچینگ پیبرده و بیشتر با روحیات و نظرات هر کدام از مراجعانتان آشنا میشوید.
همانطور که شما به مراجع بازخورد میدهید باید از مراجه نیز از نحوه روند کارتان بازخورد بگیرید.
11)ارزیابی دائم
در پایان هر جلسه کوچینگ باید بهطور مستمر ارزیابی صورت بگیرد. کوچ باید این نکته را بداند که برنامهها و اهداف هر فرد با گذشت زمان، مراوده با دیگران و تغییر اندیشه و تفکر، هرگز ثابت نمیمانند. این اتفاق نیز کاملا طبیعی است. زیرا شما با صحبتها و سوالاتتان سعی دارید طرز تفکر مراجع خود را تغییر دهید تا راه درست را از نادرست تشخیص دهد.
ارزیابی کردن توسط کوچ نیز باعث میشود در جلسات بعدی بتواند مراجع خود را بهتر راهنمایی و همراهی کند و همچنین سوالات هدفمندتری را از قبل برنامهریزی کند.
12)مهارت های پایه کوچینگ : آیندهنگری
اگر کوچ آیندهنگری داشته باشد به خوبی میتواند آینده را در ذهن مراجع خود، تصویرسازی کند. این کار باعث میشود تا مراجع با انگیزه بیشتری به تلاش ادامه دهد، برای آینده و رسیدن به اهدافش دلگرم شود و حال روحی مناسبی پیدا کند.
13)استفاده از تکنیکها و ابزارها
فردی که کار کوچینگ انجام میدهد باید به خوبی تمام روشها، تکنیکها و ابزارهای لازم را بشناسد تا بتواند در موقعیتهای مختلف و در مواجهه با افراد مختلف از آنها استفاده کند. این کار باعث میشود تا مراجع بتواند به خوبی رشد کند و به موفقیت برسد.
سخنی به مراجعین
اگر به عنوان مراجع به کوچ مراجعه کردید نباید توقع داشته باشید که تکنیکها و روشهایی که در مورد شما استفاده میشوند با دیگران یکسان باشند.
با دانستن این نکته نیز به خوبی پیمیبرید که نباید اطرافیان خود را با تکنیکها و راهکارهایی که در مورد خودتان استفاده شده وتوانستهاید با کمک آنها به موفقیت برسید، راهنمایی کنید.
شناخت مهارتها
درست است که تمام این مهارتها تنها به کوچ مربوط میشوند، اما همانطور که در ابتدای مقاله به آن اشاره شد، دانستن مهارت های لازم برای کوچینگ توسط فردی که قصد دارد به کوچ مراجعه کند، باعث میشود روند کار سریعتر و راحتتر طی شود. همچنین داشتن این اطلاعات به فرد کمک میکند تا بتواند بهترین و حرفهایترین کوچ را انتخاب کند.
به نظر شما فردی که کار کوچینگ انجام میدهد باید چه مهارتهای دیگری داشته باشد؟ در کامنتها بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید