کوچینگ مدیران چیست؟ راه رسیدن به مدیریت موفق
کوچینگ مدیران و کوچینگ رهبری به شما کمک میکند تا بتوانید به عنوان مدیر، محیط گرم و دلنشینی را برای کارمندانتان ایجاد کنید.
امروزه این نوع کوچینگ در ایران، به نسبت کشورهای دیگر هنوز رایج نشده است. بنابراین شما میتوانید با به دست آوردن این مهارت به موفقیتهای متفاوتی نسبت به مدیران دیگر سازمانها دست پیدا کنید.
در این مطلب به معرفی کوچینگ و مربیگری در محیط کار پرداختهایم و مهارتهای مورد نیاز را بیان کردهایم. خواندن این مقاله را از دست ندهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleکوچینگ مدیران چیست؟
در ابتدا لازم است تعریفی از کوچینگ بدانید تا بتوانید این شاخه از کوچینگ را به درستی درک کنید. به زبان ساده کوچینگ، فرایندی است که در آن به افراد کمک میشود به جای افسوس گذشته و توجه بیش از اندازه به آینده، به زمان حالشان توجه کنند. به کسی که از این مهارت برخوردار است، کوچ گویند. کوچ با مطرح کردن سوالاتی مهم به فرد این آگاهی را میدهد تا به خودشناسی برسد و مشکلات خود را برطرف کند.
برای یادگیری مفهوم کوچینگ، پیشنهاد میکنم مقاله “کوچینگ چیست” را مطالعه کنید.
به گفته جولی استار، مربی و مشاور کوچینگ:
«مربیگری مانند کاتالیزوری است که به تفکر عمیقتر یا فهم غنیتر از یک موضوع منجر میشود.»
حال که با مفهوم کوچ و کوچینگ آشنا شدهاید، قصد داریم به بیان یکی از انواع کوچینگ، کوچینگ رهبری بپردازیم. فردی که کار مدیریت یک مجموعه را بر عهده دارد (کوچک و یا بزرگ بودن مجموعه ابدا مطرح نیست. خواه 3 کارمند داشته باشد، خواه 100ها کارمند)، باید از این توانایی برخوردار باشد که به کارمندان خود برای انجام بهتر وظیفهها و نقشهایی که بر عهده دارند، کمک کند. به گونهای که همزمان دانستهها و مهارتهایشان نیز افزایش پیدا کند.
به عبارت دیگر مربیگری در محیط کار نوعی شیوه گفتگو بین مدیر و کارکنان است و فردی که نقش مدیر را به عهده دارد موظف است به دنبال گفتگویی باشد که به نفع طرف مقابلش است. گفتگویی که برای او یادگیری و پیشرفت به همراه داشته باشد. باید تصور مدیر این باشد که هر چه کارکنان بیشتر پیشرفت کنند، به سود او و مجموعه است.
گفتگوها باید چگونه انجام شوند؟
هیچ راهکار و برنامه مشخصی برای انجام گفتگو بین مدیر و کارکنان وجود ندارد و همه چیز بسته به شرایط تغییر میکند. ممکن است شما گفتگوی کوتاهی را با یکی از کارمندانتان در حین صرف چایی داشته باشید و یا جلسهای چند ساعته ترتیب دهید و با تمام تیمتان صحبت کنید.
اما شما باید به عنوان مدیر، مهارت کوچینگ رهبری را به خوبی بیاموزید تا بتوانید با مطرح کردن موضوعات و سوالاتی مناسب به بهترین بازخورد برسید.
در حقیقت گفتگوها باید به شما کمک کنند تا:
- مخاطبانتان به شیوه دیگری بیندیشند، بیاموزند و عمل کنند،
- مخاطبان بعد از پایان گفتگو به صحبتهای بیان شده فکر کنند تا بتوانند بازخوردهای مناسبی ارائه دهند،
- نگرش افراد را به کاری که انجام میدهند، تغییر داده و باعث ایجاد ایده و خلاقیت در ذهنشان شود،
- با پرسیدن سوالات مناسب به بیان موضوع اصلی پرداخته شود. سوالاتی که ذهن مخاطب را از ابتدای گفتگو درگیر کند.
اهمیت کوچینگ مدیران و رهبری در محیط کار
زمانی که یک مدیر نقش کوچ را در محیط کار به درستی اجرا میکند، باعث میشود تا:
- عملکرد افراد در محیط کار بهبود پیدا کند،
- افراد ترغیب شوند متفاوت بیندیشند و اقدام کنند و به دنبال آموزش دیدن باشند،
- هم خودشان به استعدادها و تواناییهای افراد پی ببرند و هم افراد بتوانند در راستای استعدادها و تواناییهایی که دارند در محیط کار فعالیت کنند و مهارت به دست آورند،
- افراد بدون نظارت مستقیم و تحت کنترل بودن، کارشان را به بهترین شکل انجام دهند،
- افراد از کار کردن در آن محیط لذت ببرند و مطمئن باشند که در این کار به موفقیتهای بیشتری میرسند و در حال رشد هستند،
- میزان تعهد و مسئولیتپذیری افراد به مشارکت در کارها و متعهد بودنشان به انجام کارها بیشتر میشود،
- بتوان به نقاط ضعف و نقاط قوت کسب و کار پی برد و برای بهبود و یا رفعشان برنامه ریزی کرد،
- و… .
مهارتهای لازم برای کوچینگ مدیران
در این بخش به اساسیترین اصول پایه مهارتهای مربیگری برای مدیران اشاره میکنیم. مهارتهایی که یک مدیر موفق میتواند با استفاده از آنها بیشترین کمک را به پیشرفت کسب و کار و کارکنانش داشته باشد.
1)ایجاد رابطه صمیمانه
ایجاد صمیمیت بین مدیر و کارمندان باعث میشود تا در فضای کار اعتماد متقابل شکل بگیرد و افراد بتوانند با احساس آرامشی که از این رابطه به دست آودهاند، بهتر به وظایفشان عمل کنند.
زمانی که در محیط کار رابطه صمیمانهای برقرار باشد اگر به عنوان مدیر از کار کارمندتان ایراد بگیرید و یا نکتهای را به او گوشزد کنید، نه تنها ناراحتی و دلخوری به وجود نمیآید، بلکه نظرات و پیشنهادات شما مورد استقبال هم قرار میگیرند.
برای یادگیری این مهارت، مقاله ارتباط مؤثر را مطالعه بفرمایید.
2)متمرکز گوش دادن
یکی دیگر از مهارتهای کوچینگ رهبری ، گوش دادن اصولی است. امروزه بسیاری از افراد صحبتهای دیگران را تنها میشنوند، اما گوش نمیکنند. مهمترین تفاوت این مسئله نیز در این است که بعد از شنیدن صحبتها نمیتوانید موضوع مورد بحث را بازگو کنید و یا حتی بازخورد مناسبی داشته باشید. اما گوش دادن کاملا برعکس بوده و توجه کامل را در پی دارد.
اگر قصد دارید مدیر توانگری باشید باید بتوانید به جای شنیدن، به صحبتهای دیگران گوش دهید. در غیر این صورت درک شما از صحبتها و توانایی بروز واکنش صحیح از طرف شما کاهش پیدا میکند.
کیفیت گوش دادن شما مستقیما به میزان توجهتان مرتبط است و برای خوب گوش دادن باید آگاهانه رفتار کنید. در واقع شما زمانی میتوانید به صحبتهای طرف مقابلتان به خوبی گوش دهید که با او همراه باشید. یعنی اگر مشغول به انجام کاری هستید، آن را کنار بگذارید، با مخاطبتان ارتباط چشمی برقرار کنید، به علامت تایید سرتان را تکان دهید و یا از کلماتی مانند هاااا، هومممم، بله و… استفاده کنید.
3)پرسشگری موثر
حتما در موقعیتهایی حضور داشتهاید که در یک جلسه کاری مشغول به صحبت هستید و فردی سوال مناسبی مطرح میکند که ذهن شما و دیگران را درگیر میکند. سوالی که باعث میشود تا روند جلسه به سمت نتایج بهتری سوق پیدا کند.
بهطور طبیعی کسانی که سوالات با کیفیتتری در حین صحبت با دیگران میپرسند، معمولا میتوانند به درک و شناخت کاملتری از موضوع مورد بحث برسند.
فراموش نکنید که سوالات خوب میتوانند تاثیرات عمیقی بر یک موقعیت داشته باشند. در مربیگری و کوچینگ مدیران نیز پرسیدن سوالی ساده و به موقع میتواند قفلها را باز کند و فکر افراد را به سمت و سوی مشخصی هدایت کند.
برای اینکه بتوانید سوالات موثری در حین گفتگو مطرح کنید، ویژگیهای زیر را رعایت کنید. سوالاتی خوب هستند که:
- ساده باشند،
- هدف مشخصی را دنبال کنند،
- غیر مرتبط با موضوع نباشند،
- و بدون اینکه کسی را کنترل و یا بازخواست کند، بر فکرشان تاثیر بگذارد.
4)تاثیرگذاری بر دیگران
مهارت چهارم این است که بتوانید با استفاده از روشهای مختلف در حین گفتگو، روی دیگران تاثیر بگذارید. برای تاثیرگذاری روی افراد در ابتدا باید کارهایی انجام دهید که کمتر به دیگران احساس هدایت کننده و مدیر بودن را منتقل کنید و سپس به مرور زمان به سمت رفتارهای هدایت کننده ومستقیم بروید.
برای تاثیرگذاری بیشتر میتوانید:
- بعد از صحبتهای دیگران کمی سکوت و مکث کنید تا نشان دهید در حال فکر کردن به صحبتها هستید،
- سوالاتی بیطرفانه و بدون قصد و غرض مطرح کنید،
- در پایان، صحبتها را خلاصه و جمعبندی کنید،
- نظر و عقیده خود را از صحبتهای دیگران مطرح کنید،
- از نصیحت کردن دیگران دوری کنید،
- به افراد اجازه دهید نظرات و پیشنهاداتشان را عنوان کنند.
5)ارائه بازخوردهای سازنده
مهارت پنجم در کوچینگ رهبری ، ارائه بازخوردهای سازنده است. بازخورد در محیط کار به این معنی است فردی که میخواهد در جایگاه مدیر نقش مربی را ایفا کند، باید این مهارت را داشته باشد که به چشماندازها، اطلاعات و عقایدی اشاره کند که باعث رشد و پیشرفت در عملکرد افراد مجموعه میشوند.
مطمئن باشید که کارمندان از اینکه ببینند شما به کارهای آنها اهمیت میدهید و بازخورد مثبت و سازندهای دارید، برای بهتر انجام دادن کارها، اشتیاق بیشتری پیدا میکنند.
چه سوالاتی باید مطرح شوند؟
مدیرانی که نقش مربی را دارند باید سوالات زیر را به شیوهای صمیمانه با دیگران مطرح کنند:
- شما چه پیشنهادات و گزینههایی برای بهبود کار دارید؟
- به نظر شما چه کاری باید انجام دهیم تا شرایط به بهترین شکل تغییر کند؟
- شما قصد دارید چه کاری برای بهبود شرایط انجام دهید؟
- اگر میتوانستید فقط یک چیز را تغییر دهید، آن تغییر چه بود؟
- و… .
این موضوع که بتوانید به جای مشاوره و راهکار دادن به دیگران، سوالات مناسب بپرسید و دیگران را در نقش مشاور قرار دهید، یکی از مهمترین مسائل در مربیگری حرفهای است. شما با مطرح کردن این سوالات به افراد ثابت میکنید که برای شما ارزشمند هستند.
کوچینگ رهبری مناسب چه کسب و کارهایی است؟
مدیران همه کسب و کارها به مهارت کوچینگ و مربیگری نیاز دارند تا بتوانند به درآمد بیشتری برسند. زیرا مربیگری حرفهای باعث میشود تا کارمندان با حال بهتر و دقت بیشتری به انجام کارهایشان بپردازند و هر فردی در جای مناسب خودش قرار بگیرد.
بنابراین لازم است در هر کاری که هستید و هر کسب و کاری که دارید، به یادگیری این مهارت اهمیت بدهید.
کوچینگ مدیران را جدی بگیرید
بدون شک همه مدیران تمایل دارند که کسب و کار پر رونق و پر سودی داشته باشند، اما از نقش خود در محیط کار غافل هستند. مدیران با اشتباهات رفتاری و گفتاری که در حین گفتگو و برخورد با کارمندانشان انجام میدهند باعث میشوند تا محیط کار سرد و ناخوشایندی برای دیگران ایجاد شود.
در مقابل نیز افراد نمیتوانند در محیطهای سرد و غیر قابل انعطاف کار کنند و از مهارتها و تواناییهایشان به درستی استفاده کنند، زیرا رشد و پیشرفتی برای خود نمیبینند. اما اگر مدیرها بتوانند از مهارت مربیگری و کوچینگ رهبری به درستی در محیط کارشان توجه کنید، با نتایج شگفتانگیری روبهرو خواهند شد.
اگر مایل هستید مدیر موفقی باشید به مطالب بیان شده در این مقاله توجه کنید و مهارتهای لازم را بیاموزید. اگر در این راه به کمک و راهنمایی نیاز داشتید، میتوانید روی کمک ما حساب کنید.
در کامنتها برای ما بنویسید که در محیطهای کاری خود فضای گرم و لذتبخشی را تجربه میکنید یا برعکس؟
دیدگاهتان را بنویسید