معنی عادت چیست؟ آیا شما هم از برخی عادت های خود خسته شده اید؟
معنی و تعریف عادت چیست ؟ آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که چرا تکرار عادتهای بد تا این اندازه ساده است، اما عادتهای خوب را به سختی میتوان تکرار کرد؟
برای مثال زمانی که به تنبلی و نشستن عادت کردهایم، شروع ورزش و پایبند بودن به آن بدون شک کار سختی است. یا اگر عادت کردهایم که صبحها هر ساعتی که دوست داریم از خواب بیدار شویم، زود بیدار شدن و مقید بودن به آن کار مشکلی است.
برای رفع اینگونه مشکلات، ترک عادتهای بد و ایجاد عادتهای مثبت، خواندن این مقاله را از دست ندهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleمعنی عادت چیست ؟
در ویکیپدیا تعریف عادت اینگونه آمده است که: «به قاعدهمندیهای اجتماعی که در اثر تکرار منظم و پایدار به وجود آمدهاند، عادت گفته میشود.»
به زبان سادهتر عادت، روتین یا رفتاری است که به صورت مداوم انجام شده و به مرور زمان به صورت خودکار رخ میدهد.
لازم است بدانید که کیفیت زندگی ما به کیفیت عادتهایمان بستگی دارد. هر چه عادتهای مثبتی در خود ایجاد کنیم، زندگی بهتری خواهیم داشت. فراموش نکنید که اگر قصد دارید به نتایج بهتری در زندگی فردی و اجتماعی برسید، ابتدا باید عادتهای جدیدی در خودتان ایجاد کنید. با عادتهای گذشته همان نتایج گذشته را به دست خواهید آورد.
نکته مهم
عادتها همان کارهایی هستند که در طول روز انجام میدهیم. برای مثال عادت به سحرخیزی، دیر وقت خوابیدن، کتاب خواندن، ورزش کردن، مسواک زدن و… . شما باید قبل از شروع هر کاری ابتدا عادتهای خود را بشناسید و تعیین کنید که مایل هستید کدامیک از آنها را بهبود ببخشید و یا بهطور کلی از عادتهایتان حذف کنید.
چگونه عادتها هویت ما را شکل میدهند؟
طبق معنی عادت که در بالا به آن اشاره کردهایم، عادتها مانند شمشیر دو لبه هستند. آنها میتوانند هم به نفع ما باشند و هم به ضرر ما. طبق تحقیقات انجام شده، 45 درصد از فعالیتهایی که در طور روز انجام میدهیم برحسب عادت است. بنابراین بهطور حتم باید آنها را دقیق بررسی کنیم تا بتوانیم شخصیت و هویت خود را آنگونه که دوست داریم، شکل دهیم و به بهترین شکل به انجام کارها بپردازیم.
زیرا عادتها به مرور زمان بخشی از هویت ما میشوند. ایجاد همه عادتها به یک شکل نیست و معمولا پایبند بودن به عادتهای خوب در طولانی مدت، دشوار است. حتی اگر انگیزه کافی برای انجام آن داشته باشید.
همه ما گمان میکنیم که باید عادتهای بزرگی در خود ایجاد کنیم تا به هدفهایی مانند کاهش وزن، نوشتن کتاب، راهاندازی کسب و کار و… دست پیدا کنیم. این تفکر کاملا اشتباه است. باید به این باور برسیم که حتی کوچکترین عادتها، چه مثبت و چه منفی، میتوانند در هویت ما نقش مهمی ایفا کنند.
به طور دقیقتر
هر عادتی که دنبال میکنید، هویت شما را شکل میدهند. برای مثال هر زمانی که:
- شروع به نوشتن کنید، نویسنده هستید،
- سازی را بنوازید، نوازنده هستید،
- کتابی را مطالعه کنید، کتابخوان هستید،
- شروع به دویدن کنید، دونده هستید،
- آشپزی کنید، یک آشپز هستید،
- و… .
شما هر زمان که تصمیم بگیرید به فرد مورد دلخواه خود تبدیل شوید، آن نقطه، شروع حرکت و تلاش شما خواهد بود. شما باید به اندازهای تلاش کنید که به هدف خود برسید. بنابراین قبل از هر کاری ابتدا باید تعریف عادت را بشناسید و سپس تصمیم بگیرید که میخواهید چه کسی شوید؟
پیشنهاد میکنم مقاله هدف چیست را نیز در کنار این مقاله مطالعه کنید تا بتوانید با تعیین اهداف اصولی و قابل دسترس، عادتهایی ایجاد کنید که شما را به اهدافتان برسانند.
نقش اطرافیان در شکلدهی و معنی عادت ها چیست ؟
بهطور معمول ابتداییترین عادتها را خودمان انتخاب نمیکنیم، بلکه در محیط خانواده، مدرسه و محیطی که در آن زندگی میکنیم آنها را تقلید میکنیم. عادتهایی مانند چگونه غذا خوردن، نحوه صحبت کردن، راه رفتن و… . اینگونه عادتها را معمولا به صورت ناخودآگاه تکرار میکنیم، بدون اینکه در موردشان فکر کنیم.
داشتن اینگونه عادتها به این دلیل است که ما دوست داریم به صورت گروهی زندگی کنیم و برای اینکه مورد تایید اطرافیانمان قرار بگیریم، عادتهای آنها را تکرار کنیم.
برای مثال اگر در جمع خانواده، شما را بابت انجام کاری تشویق و تحسین کنند، بدون شک سعی خواهید کرد در انجام آن کار بهترین باشید. یا اگر در محیط دوستانهای که در آن هستید، تمام دوستانتان از یک شوخی و یا تیکهکلام خاص استفاده کنند، شما نیز احتمالا از آن استفاده خواهید کرد تا آنها شما را جزوی از گروه خود بدانند.
عادتها در زندگی ما چه نقشی دارند؟
نقش عادتها در زندگی ما به اندازهای پر رنگ است که اگر به آنها توجهی نداشته باشیم، در آینده قویتر شده و در نتیجه تغییرشان سختتر است. به خوبی میتوان این موضوع را از تعریف عادتها درک کرد.
همه ما کارهای بیهودهای را در طول روز انجام میدهیم که هیچ فایدهای برای ما ندارند، اما به انجام آنها عادت کردهایم. زیرا انجامشان به ما لذت میدهند، مانند پرسه زدن در شبکههای اجتماعی، ساعتها بیهوده با تلفن صحبت کردن، دیدن برنامهها و سریالهای تکراری تلویزیون و… .
تقریبا نیمی از کارهایی که در طول روز انجام میدهیم از روی عادت هستند. به همین دلیل لازم است برای رسیدن به خواستهها و اهداف خود در زندگی، قبل از هر کاری ابتدا عادتهای بد خود را با عادتهای خوبی که ما را به اهدافمان نزدیک میکنند، جایگزین کنیم.
آیا داشتن عادت، خوب است؟
پاسخ این سوال مثبت است. همه ما نیاز داریم تا بخشی از کارهای مهمی که در طول روز انجام میدهیم را به عادتی برای خود تبدیل کنیم تا مجبور نباشیم برای انجام هر کاری ساعتها فکر کنیم. برای مثال بستن بند کفش به عادتی برای ما تبدیل شده و دیگر نیاز نیست در هر بار بستن آن ساعتها فکر کنیم یا عادتی مانند مسواک زدن، راه رفتن، غذا خوردن و… .
به عبارت دیگر به یاد داشته باشید که:
- عادتها تمام رفتارها و فعالیتهای ما را تحتتاثیر خود قرار میدهند،
- عادتهای خوب به ما کمک میکنند تا به راحتی به اهدافمان در زندگی برسیم،
- باید بتوانیم عادتهای بد را با عادتهای خوب و مفید جایگزین کنیم،
- و از همه مهمتر عادتها، انگیزه ما را برای رسیدن به اهداف و تلاش مضاعف افزایش میدهند.
بنابراین لازم است عادتهای خود را کنترل کنیم تا بتوانیم راحتتر و سریعتر به موفقیت برسیم.
برای اینکه بتوانید بهتر با نقش عادتها در رسیدن به موفقیت آشنا شوید، حتما مقاله نقش عادت در زندگی را بخوانید. در این مقاله مثالهایی را برای فهم بهتر موضوع عنوان کردهایم که خواندن آنها خالی از لطف نیست.
تعریف و معنی انواع مختلف عادت در زندگی چیست ؟
شناخت انواع عادتها لازم و ضروری است، زیرا با کمک آنها میتوانیم عادتهای خوب را بشناسیم و جایگزین عادتهای بد کنیم. این نکته را فراموش نکنید که عادتهایی که در طول زندگی داریم، کیفیت زندگی ما را میسازند. بنابراین به عادتهایتان بیش از پیش اهمیت دهید.
در ادامه چندین مورد از انواع عادتها را بیان میکنیم. لازم به ذکر است که با یادگیری و شناخت آنها، معنی عادتها را بهتر درک خواهید کرد.
عادتها را به 4 دسته اصلی عادتهای بهرهوری، عادتهای جسمی، عادتهای ذهنی و عادتهای شخصیتی تقسیم میکنند که برای اینکه بتوانید عادتها را در خود نهادینه کنید، باید کارهایی را انجام دهید.
1)عادتهای بهرهوری
اینگونه عادتها، عادتهایی هستند که رفتار، کردار و اعمال ما را در چگونه انجام دادن کارها تعیین میکنند. برای اینکه بتوانیم عادت بهرهوری درستی در خودمان ایجاد کنید لازم است تا کارهای زیر را انجام دهیم:
- برای انجام تمام کارهای روزانه خود برنامه ریزی داشته باشیم،
- در انجام کارهایمان نظم داشته باشیم،
- از نرم افزار های مدیریت زمان و برنامه ریزی استفاده کنیم.
2)معنی عادت : عادتهای جسمی
برای داشتن زندگی سالم و انجام درست کارها، باید عادتهای جسمی خود را اصلاح کنیم. عادتهایی که سلامتی ما را تضمین میکنند. مانند:
- ورزش منظم و اصولی داشته باشیم،
- مواد غذایی سالم مصرف کنیم،
- در طول روز و در بین کارهایمان استراحت و تفریح را در نظر بگیریم،
- داشتن خواب کافی را فراموش نکنیم.
3)عادتهای ذهنی
مهمترین و اساسیترین عادتی که باید در خود اصلاح کنیم، عادت ذهنی است. زیرا باورها، ذهنیات و عقاید ما، در نحوه زندگی و پایبند بودنمان به انجام کارها بسیار تاثیرگذار هستند.
اگر عادتهای ذهنی خود را اصلاح نکنیم، بدون شک با وجود باورهای محدود کننده، به اهداف و خواستههای خود در زندگی نخواهیم رسید و یا حداقل به سختی خواهیم رسید. برای اینکه بتوانیم عادتهای ذهنی خود را اصلاح کنیم باید:
- مثبتاندیشی و خوشبینی را تمرین کنیم،
- ذهنآگاهی داشته باشیم. یعنی بتوانیم تمام کارها، رفتارها و اعمال خود را به درستی کنترل کنیم. به عبارت دیگر در لحظه زندگی کنیم. مقاله مفصل ذهن آگاهی چیست را حتما مطالعه کنید.
4)تعریف عادت : عادتهای شخصیتی
برای داشتن زندگی بهتر، روابط مؤثر با دیگران، موفقیت در کسب و کار و… لازم است عادتهای شخصیتی خود را نیز اصلاح کنیم. عادتهای شخصیتی عبارتند از: عادت به سختکوشی، کمک به نیازمندان، مسئولیتپذیری، نظم، راستگویی و… .
برای اینکه بتوانیم عادتهای شخصیتی خود را اصلاح کنیم، میتوانیم:
- آموزش ببینیم،
- کتاب بخوانیم،
- از افراد موفق الگوبرداری کنیم.
پیشنهاد میکنم مقاله انواع عادتها در زندگی را حتما بخوانید. در این مقاله در مورد هر کدام از روشهای بیان شده در بالا توضیحات مفصلی را ارائه کردهایم.
7 روش برای ترک عادتهای بد
همه ما باید برای زندگی بهتر معنی و تعریف عادتها را بدانیم، عادتهای خود را بشناسیم، عادتهای بد را ترک کنیم و عادتهای خوب را جایگزینشان کنیم. زیرا تحقیقات نشان دادهاند که 95 درصد از تمام چیزهایی که فکر میکنیم، احساس میکنیم و انجام میدهیم از عادتهایمان نشات گرفتهاند.
روشهای ترک عادات بد
برای رها کردن عادتهای بد و مخرب در ابتدا باید معنی و تعریف عادت را بشناسیم وسپس لیستی از عادتهایی که دوست نداریم، بنویسیم و سپس با روشهایی که در ادامه بیان شدهاند، آنها را به مرور زمان ترک کنیم.
- در طی چندین روز به رفتارهایتان دقت کنید تا محرکهای درونی خود را بشناسید. محرکهایی که شما را به تکرار عادتهای بد وادار میکنند،
- برای پایبندی به ترک عادتهای بد، به اطرافیان نزدیکتان بگویید که قصد انجام چه کاری را دارید تا با شما همراه شده و تشویقتان کند،
- محرکهای بیرونی که شما را وادار میکنند تا شروع به تکرار عادتهای بدتان کنید، بشناسید و از آنها دوری کنید،
- با خودتان قرار بگذارید که تنها یک عادت بد خود را ترک کنید. بسیاری از افراد میخواهند چندین عادت را همزمان ترک کنند. این کار سخت و در اکثر مواقع غیر ممکن است،
- از کوچکترین عادت بدی که قصد دارید آن را ترک کنید، شروع کنید،
- برای اینکه لذت ترک عادتهای بد را بچشید، عادتهای خوب و مثبت را جایگزین آنها کنید،
- برای ترک کردن هر عادت بد، به خودتان پاداش دهید تا به ترک کردن عادتهای دیگر تشویق شوید.
7 موردی که در بالا بیان شدهاند را میتوانید در مقاله ترک عادت های بد با جزئیات و توضیحات بیشتر بخوانید تا بهتر بتوانید برای ترک عادتهای بدتان اقدام کنید.
همچنین در این مقاله به معرفی حلقه عادتها پرداختهایم. حلقهای که از 3 بخش سرنخ، رفتار و پاداش تشکیل شده و به شما ثابت میکنند که عادتها در انجام کارهای روزانه چه نقشی دارند و اگر نباشند با چه مشکلاتی مواجه میشویم.
عادتهای خوب روزانه که به آنها توجهی نمیکنیم
تصور کنید که عادت مسواک زدن را در خود ایجاد نکردهایم. این اتفاق باعث میشود تا برای هر بار مسواک زدن، زمان زیادی را صرف فکر کردن درباره نحوه انجام آن کنیم. اما اگر آن را به عادتی برای خود تبدیل کرده باشین، در عرض چند ثانیه این کار را انجام خواهین داد.
به همین دلیل داشتن عادتهای خوب و مثبت در طول روز به ما کمک میکنند تا سریعتر کارهای خود را انجام داده و پیش ببریم. در نتیجه زمان خود را صرف انجام کارهای مهمی میکنیم که ما را سریعتر به اهدافمان میرسانند.
معنی عادت : لیست عادتهای خوب
برای اینکه بتوانیم عادتهای خوب خود را افزایش دهیم، ابتدا لازم است تعریف و انواع عادت های خوب را بشناسیم تا بتوانیم به درستی تشخیص دهیم که ایجاد کدام عادت، روند زندگی ما را بهبود میبخشد.
عادتهای خوب عبارتند از:
- شبها زود بخوابید،
- صبحها زودتر از خواب بیدار شوید تا بتوانید کارهای بیشتری را در طول روز انجام داده و سرحالتر شوید،
- لبخند زدن را فراموش نکنید،
- در طول روز سپاسگزاری و شکرگزاری کنید،
- برنامهریزی روزانه داشته باشید و کارهای خود را با برنامه پیش ببرید،
- ورزش کردن را جزوی از روتین روزانه خود قرار دهید،
- زیاد آب بنوشید،
- از شبکههای اجتماعی و اخبار منفی دوری کنید،
- زیاد مطالعه کنید،
- کار خیر انجام دهید.
در مقاله زیر به 15 عادت مثبت اشاره کردهایم و برای هر کدام از آنها توضیحات مختصری ارائه دادهایم. همچین 7 مورد از کارهای مثبتی که افراد موفق در طول زندگی خود انجام میدهند را نیز در این مقاله بیان کردهایم.
توصیه میکنیم خواندن مقاله عادت خوب روزانه را از دست ندهید. این مقاله در بهبود روند زندگی شما میتواند تاثیرگذار باشد.
تعریف و معنی عادت را بشناسید
این نکته را به هیچوجه فراموش نکنید، عادت هایی که در ابتدا کوچک و نه چندان مهم به نظر میرسند، به مرور زمان به نتایج قابل توجهی ختم میشوند. بنابراین لازم است به کوچکترین عادتهای خود نیز توجه کنید تا نتایجی که در طول زندگی به دست میآورید مثبت باشند، نه منفی.
شما چه عادتهایی دارید؟ دوست دارید کدامیک از آنها را تغییر دهید؟ در کامنتها برای ما بنویسید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
این که قبول کنی چه عادتای بدی داری و بخوای بذاریشون کنار خدایی کار خیلی سختیه. من که هر چی سعی می کنم نمیشه. با این که می تونم ساعتا از ضرراشون بگم.
مشکل من با دوتا عادته که نمیتونم بذارمشون کنار، یکی اینکه زیاد از گوشی استفاده می کنم و یکی هم اینکه نمیتونم صبح زود بیدار شم.
تا الانم چند بار سعی کردم هر دو تارو کنار بذارما ولی فقط چند روز موفق بودم بعد دوباره همون آش و همون کاسه بوده. هر دو سه روزی که صبح زود بیدار می شم، فرداش زیاد می خوابم. مثلا یه مدت شبا قبل خواب کتاب می خوندم، خوب بود زود خابم می برد ولی چون از روی گوشی کتاب میخوندم تا لامپ روشن نکنم چند دقیقم میرفتم سراغ اینستا. یا این که گوشیم رو ساعت 11 شب خاموش می کردم ولی همه فکر و ذکرم پیشش بود.
همیشه همین بوده. یهمدت می خواسم ورزش کنم و رژیم بگیرم ، یه مدت خواسم زبان یاد بگیرم ، همه رو گذاشتم کنار و نصفه نیمه ولشون کردم.
ولی الان مشکلم صبح زود بیدار شدنه. قبلا که درس می خوندم برای مدرسه و دانشگاه رفتن مشکل داشتم، الانم برای سر کار. همیشم برای همین دیر رسیدن جریمه شدم. دلیلشم اینه که شبا تا دیر وقت گوشی دسمه یا در اینستا میچرخم یا بازی می کنمو دیر می خوابم. کلا هر وقت حوصلم سر میره یا خسته میشم میرم سراغ گوشیم. حتی بین کارام. نمی دونم چجوری بذارمش کنار. فکر کنم این عادتمو ترک کنم به خیلی از کارام میرسم.
سلام وقتتون بخیر
ممنون از همراهیتون
برای اینکه بتوانید عادتهایتان را تغییر بدهید و یا ترک کنید باید به یک سری اصول و قوانین پایبند باشید.
قبل از هر کاری ابتدا باید لیستی از عادتهایی که قصد دارید ترک کنید و یا تغییرشان بدهید را بنویسید، سپس یکی از عادتهایی که نوشتهاید را انتخاب کنید، باید از سادهترین عادت شروع کنید و به مرور زمان به سراغ بقیه عادتهایتان بروید.
بعد از انتخاب عادت مهمترین کارهایی که باید انجام دهید عبارتند از: برای خودتان یادآور بگذارید تا پایبندی به برنامههایتان را فراموش نکنید، کارها و فعالیتهایتان را ثبت کنید تا بتوانید عملکردتان را تجزیه و تحلیل کنید، برای رسیدن به کوچکترین موفقیتی که به دست میآورید به خودتان پاداش بدهید تا برای تلاش بیشتر انرژی و انگیزه بگیرید و از همه مهمتر رسیدن به موفقیت را در ذهنتان تصویرسازی کنید.
در مقاله زیر میتوانید بهتر با راهکارهای ترک و تغییر عادتها آشنا شوید و مطالب بیان شده را بهتر درک کنید.
https://memariezendegi.com/%da%86%da%af%d9%88%d9%86%d9%87-%d8%b9%d8%a7%d8%af%d8%aa-%d8%ac%d8%af%db%8c%d8%af-%d8%a7%db%8c%d8%ac%d8%a7%d8%af-%da%a9%d9%86%db%8c%d9%85-%d8%9f-9%da%af%d8%a7%d9%85-%d8%a8%d8%b1%d8%a7%db%8c-%d8%b3/
با انجام این روشها، بدون شک میتوانید تا اندازه زیادی به موفقیتی که انتظار دارید، برسید. اگر در این مسیر نیاز به کمک و همراهی داشتید، روی کمک ما حساب کنید.