14 مورد از اساسی ترین مهارت های آموزش مجازی برای تبدیل شدن به مدرسی حرفه ای
مهارت های آموزش مجازی برای هر فردی که قصد دارد به حیطه تدریس وارد شود و به صورت آنلاین و مجازی آموزشهایی را ارائه دهد، لازم و ضروری است. در این مقاله به معرفی 14 مهارت اساسی پرداختهایم. این مقاله را به دقت بخوانید و به دیگران نیز توصیه کنید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleلازمه یادگیری مهارتهای مدرس شدن
اگر قصد دارید حرفه تدریس را شروع کنید، بدون شک مایل هستید به مدرسی تبدیل شوید که دیگران از آموزشهای او لذت میبرند و شرکت در کلاسهایش را به دیگران توصیه کنند. از طرف دیگر نیز لازم است این توانایی را داشته باشید که در تدریس آنلاین محتواهایی عالی و درجه یک را در اختیار مخاطبانتان قرار دهید. زیرا این نوع تدریس به خلاقیت و جذابیت بیشتری نسبت به تدریس حضوری نیاز دارد.
رسیدن به این اندازه از معروفیت و محبوبیت تنها مستلزم این است که موثرترین مهارتها را بیاموزید و همیشه به دنبال تقویت آنها باشید. مهارتهایی که به شما کمک میکنند که همواره در حال رشد و پیشرفت باشید و به بهترین خود تبدیل شوید.
تنها نیاز است که به تواناییهای خود باور داشته باشید و نهایت تلاش و پشتکار خود را به کار ببرید. اگر مهارتهای لازم برای تدریس مجازی را بیاموزید، این نوع تدریس میتواند بیش از تدریس حضوری برای شما دلچسب باشد.
از خواندن مقاله تدریس چیست غافل نشوید.
پیشنهاد ویژه
یکی از مهمترین فواید آموزش دادن این است که در هر زمینهای که اطلاعات و مهارت کافی داشته باشید میتوانید وارد حرفه تدریس شده و به درآمد و جایگاه دلخواهتان برسید.
در وبینار نقشه راه کسب درآمد از آموزش به معرفی مهمترین گامهای مدرس شدن پرداختهایم. پیشنهاد میکنم حتما وبینار نقشه راه کسب درآمد از آموزش را تهیه کنید تا از آموزشها و هدایای آن بهرهمند شوید. با مشاهده این آموزش میتوانید گام موثری در تبدیل شدن به مدرسی حرفهای بردارید.
انواع مهارت های لازم برای آموزش مجازی
برای مدرس شدن در فضای مجازی باید مهارتهایی را بیاموزید که باعث شوند مسیر را بهتر و راحتتر طی کنید و از دیگر مدرسان متمایز شوید. مهارتهایی از جمله:
1)مهارت فن بیان
به عنوان مدرس اگر مهارت فن بیان و سخنرانی را نداشته باشید، بدون شک نمیتوانید توجه افراد را به آموزشهای خود جلب کنید. زیرا شما با استفاده از نحوه صحبت کردن و فن بیانتان میتوانید اطلاعاتی که در اختیار دارید را به دیگران منتقل کنید.
افراد بسیاری هستند که به دلیلی بیتوجهی به این مهارت و با وجود علم و دانش بالایی که دارند، نمیتوانند آنها را به درستی به دیگران منتقل کنند. اگر تمایل دارید که مانند این افراد نباشید، یادگیری این مهارت را جدی بگیرید.
این نکته مهم را هرگز فراموش نکنید. بسیاری از افراد به خاطر این باور که نمیتوانند فن بیان خود را تقویت کنند و یا لکنت زبان دارند، راه آسانتر را انتخاب کرده و دور مدرس شدن خط میکشند. این کار کاملا اشتباه است. شما میتوانید با شرکت در کلاسهای آموزش فن بیان، به راحتی این مهارت را تقویت کنید.
توصیه میکنم دوره رایگان آموزش فن بیان و سخنرانی را دانلود کنید تا بتوانید مهارت فن بیانتان را تقویت کنید. در کنار این دوره نیز مقاله تکنیک های بهبود فن بیان را حتما مطالعه کنید. تا میتوانید برای تقویت و حفظ این مهارت ارزشمند تلاش کنید.
2)مهارتهای زبان بدن
اگر تصور میکنید که در تدریس آنلاین نیازی به زبان بدن ندارید، سخت در اشتباه هستید.
قبل از اینکه مخاطبان صحبتهای شما را بشنوند و یا بخواهند اطلاعاتی در مورد شما به دست بیاورند، به زبان بدنتان توجه میکنند و مورد قضاوت قرارتان میدهند. این نکته هم در تدریس حضوری صادق است و هم در تدریس مجازی.
شما باید بتوانید به عنوان یک مدرس حرفهای، روی زبان بدنتان کنترل کافی داشته باشید. به این معنی که بدانید:
- چگونه باید بایستید و پاهای خود را حرکت دهید،
- چگونه باید دستهای خود را حرکت دهید و یا در مقابل خود قرار دهید،
- چگونه باید با مخاطبانتان ارتباط چشمی برقرار کنید،
- نحوه صحیح حرکت سر را بیاموزید،
- احساساتتان را کنترل کنید تا در چهره و صورت شما شخص نباشند،
- و… .
فراموش نکنید که مخاطبانتان در همان 30 ثانیهای که شما را میبینند، از روی حرکات و رفتارهایتان شما را قضاوت میکنند. مقاله زبان بدن در سخنرانی در این زمینه به شما کمک زیادی میکند. با خواندن این مقاله میتوانید به راحتی این مهارت را بیاموزید.
3)مهارت های آموزش مجازی : گوش دادن
برای اینکه بتوانید به بهترین مدرس تبدیل شوید، حتما باید مهارت گوش دادن را بیاموزید. یک مدرس باید به خوبی بتواند به صحبتهای مخاطبانش گوش دهد. زیرا در این صورت میتواند:
- سوالات مخاطبانش را به درستی پاسخ دهید،
- شرایط مخاطبانش را درک کند،
- در رابطه با موضوع تدریس، مشکلات مخاطبان را حل کند،
- مخاطبان را برای بهترین بودن، راهنمایی کند،
- پی به مشکلات و ایرادهای تدریس خود ببرید،
- تن صدایش را به خوبی کنترل کند،
- و… .
گوش دادن در تدریس آنلاین بسیار مهمتر از تدریسهای حضوری است. زیرا باید به خوبی به مخاطبانتان نشان دهید که صحبتهای آنها نیز برای شما اهمیت زیادی دارد و قصد ندارید تها خودتان صحبت کنید.
4)مهارتهای برقراری ارتباط
بهترین مدرسان و معلمان، کسانی هستند که میتوانند به شکلی صحیح و موثر با مخاطبانشان ارتباط برقرار کنند. خواه مخاطبانشان کودکان باشند و خواه بزرگسالان.
حتما شما نیز در طول تحصیل در مدرسه و یا کلاسهای آموزشی که شرکت کردهاید با مدرسانی مواجه شدهاید که اطلاعات و سواد زیادی نداشتهاند، اما با مهارت برقراری ارتباط موثر توانستهاند توجه مخاطبان را به خود جلب کنند و کلاسهای آموزشی جذابی داشته باشند.
اگر قصد دارید مدرس شوید باید بتوانید سبک برقراری ارتباطی خود را با توجه به سن، فرهنگ، جنسیت، توانایی و میزان هوش افراد تغییر دهید تا بتوانید محبوب همگان شوید. باید بیاموزید که در چه جمعهایی میتوانید شوخی کنید و دیگران را بخندانید، از چه روشهایی برای جلبتوجه مخاطب استفاده کنید و با چه لحنی صحبت کنید.
نحوه برقرای ارتباط صحیح در آموزشهای مجازی سختتر از آموزشهای حضوری است. این موضوع را فراموش نکنید و سعی کنید نحوه برقراری ارتباط با این شیوه تدریس را بیاموزید. مقاله ارتباط مؤثر را حتما بخوانید تا بتوانید با این مفهوم بهتر آشنا شوید.
5)مهارت رشد فردی
اگر قصد دارید به مدرسی عالی تبدیل شوید باید همواره در حال تلاش برای رشد فردی خود باشید و مهارتهای لازم را در این زمینه بیاموزید، چه با آموزش دیدن و چه با مطالعه کردن. مهارتهای مانند:
- مدیریت زمان،
- برنامهریزی و نظم،
- دوری از کمالگرایی،
- دوری از اهمالکاری،
- خودشناسی،
- شناخت ارزشها و استعدادها،
- تقویت نقاط قوت،
- و… .
بهترین کار این است که بر خلاف باور عموم تمام اطلاعاتی که در اختیار دارید را بدون کم و کاست به مخاطبانتان آموزش دهید. این کار به شما کمک میکند تا همواره برای رشد و پیشرفت خود تلاش کنید و آموزش ببینید.
6)مهارت های آموزش مجازی :تولید محتوا
اگر مهارت تولید محتوا را نیاموخته باشید، ابدا نمیتوانید به مدرس تبدیل شوید.
بسیاری از افراد تصور میکنند که کار محتوا را میتوانند به افراد و یا موسسههای دیگر واگذار کنند، این تصور کاملا اشتباه است. زیرا شما باید ابتدا خودتان توانایی نوشتن متنهای آموزشی و مقالات را داشته باشید تا اگر مقالهای را به دیگری واگذار کردید بتوانید در مورد کیفیت آن اظهارنظر کنید.
از طرف دیگر نیز ضبط ویدیو و صوت را بهتر است خودتان انجام دهید و برای ادیت، فایلهای ضبط شده را به دیگران بسپارید. یادگیری این موارد به شما کمک میکنند تا بتوانید سریعتر محتوا تولید کنید و به اهدافتان برسید.
این نکته را به یاد داشته باشید که در تدریسهای آنلاین شما باید مهارت تولید محتوا را بیش از هر مهارت دیگری یاد بگیرید تا بتوانید آموزشهایی با کیفیت به دیگران ارائه دهید. در غیر این صورت مخاطبانتان را از دست خواهید داد.
با خواندن مقاله انواع روش های تولید محتوا میتوانید به خوبی با این روشها آشنا شوید.
7)مهارت استفاده از ابزارهای ضبط صوت و تصویر
یک مدرس باید تا حدودی توانایی استفاده از ابزارهای ضبط صوت و تصویر را بشناسید تا بتواند کار تدریس را به خوبی شروع کنید.
شما برای تدریس آنلاین باید به خوبی استفاده از ابزارها و تجهیزات را یاد بگیرید تا بتوانید از بروز هر مشکلی جلوگیری کنید و به دیگران وابسته نباشید.
8)مهارتهای طراحی آموزش
طراحی آموزشی فرایندی نظاممند و حساب شده است و باید برای آن برنامهریزی دقیقی انجام دهید تا به موفقیت برسید. به خصوص برای آموزشهای آنلاین که کاملا متفاوت از آموزشهای حضوری هستند.
برای طراحی آموزشی باید مراحل اساسی زیر را حتما در آموزشهای خود در نظر بگیرید:
- هدفهای کلی در راستای موضوع آموزش خود تعیین کنید،
- طرحها و فعالیتهای حساب شدهای را در نظر بگیرید،
- بهترین روش آموزش را برای خودتان انتخاب کنید (از مقاله انواع روش های تدریس کمک بگیرید)،
- برنامه زمانی منظمی را برای فعالیتهایی که تعیین کردهاید، در نظر بگیرید،
- طرح ها و فعالیتهایتان را به مرحله اجرا برسانید،
- آموزشهای خود را چندین بار تجزیه و تحلیل کنید،
- برای تولید محتواهای مناسب متنی، ویدیویی و صوتی برنامهریزی کنید.
این نکته را فراموش نکنید که باید تمام این مراحل را به درستی تعیین کنید تا بتوانید به نتیجهای که مد نظر دارید، برسید.
9)مهارت های آموزش مجازی : هدفمندی
برای تبدیل شدن به مدرس حرفهای باید هدف داشته باشید. برای هدفگذاری صحیح لازم است در ابتدا به سوالات زیر با دقت پاسخ دهید:
- دوست دارید چه ایده و موضوعی را برای تدریس انتخاب کنید؟
- دوست دارید در این حرفه به چه شخصی تبدیل شوید؟
- و به چه موضوعاتی برای تدریس علاقه دارید؟
به این سه سوال به دقت پاسخ دهید و سپس به دنبال راهی باشید تا بتوانید به هدفتان برسید. در این صورت موفق خواهید شد.
برای یادگیری مهارت هدفگذاری، مقاله هدف چیست را مطالعه کنید. با عمل به نکات و تکنیکهای بیان شده در این مقاله میتوانید در تمام جنبههای زندگی خود اهدافی صحیح و قابل دسترس انتخاب کنید.
10)مهارتهای برنامهریزی
لازم است برای بهتر و راحتتر طی کردن مسیر مدرس شدن، برنامه ریزی دقیق و اصولی را بیاموزید تا بتوانید به اهداف خود برسید و موفق شوید. بدون برنامهریزی بدون شک در نیمههای راه از حرکت باز خواهید ماند زیرا نمیدانید قدم بعدی که باید بردارید، چیست.
از طرف دیگر نیز میتوانید با برنامهریزی صحیح، در حین مواجهه با چالشها و مشکلات بهترین واکنش را از خود نشان دهید. زیرا از قبل برای بروز هر اتفاقی، راهحل مناسبی را پیشبینی کردهاید.
شما با برنامهریزی میتوانید:
- زمانتان را به درستی مدیریت کنید،
- به اهدافی که در ذهن دارید، برسید،
- کارهایتان را در موعد مقرر به اتمام برسانید،
- موضوعات آموزشی را به درستی تعیین کنید،
- برای جلسات بعدی آموزشی برنامهای منظم داشته باشید،
- برنامهای را برای تمرین مخاطبانتان تدارک ببینید،
- و… .
11)مهارت های آموزش مجازی : شناخت مخاطب
به عنوان یک مدرس باید شناخت درست و نسبتا کاملی از مخاطبان خود به دست آورید تا بتوانید روند کلاسهای خود را با موفقیت برنامهریزی کنید و به مرحله انجام برسانید.
اگر بتوانید این مهارت را به خوبی بیاموزید، بدون شک برنامهریزی اصولیتر و حرفهایتری خواهید داشت. به این معنی که لازم است قبل از هر چیز سن، جنسیت، میزان تحصیلات و فرهنگ مخاطبانتان را با دقت بررسی کنید تا بدانید مخاطبان آموزش شما چه کسانی هستند.
12)مهارت صبر و حوصله
فردی که قصد دارد حرفه تدریس را انتخاب کند، حتما باید مهارت صبر و حوصله را در خود افزایش دهد. زیرا همواره اتفاقاتی در کلاس آموزشی رخ میدهد و شرایطی به وجود میآید که اغلب دشوار و غیر قابل پیشبینی هستند. اگر شما به عنوان مدرس نتوانید این شرایط را تحمل و برای رفع آن اقدام کنید، مدرس موفقی نخواهید بود.
حتی ممکن است مخاطبانتان از شما بخواهند چندینبار مبحثی که بیان کردهاید را دوباره توضیح دهید. اگر صبر و تحمل خود را افزایش ندهید با بیحوصلگی به این موضوع اعتراض کرده و واکنش تندی از خود نشان میدهید. این توانایی و مهارت در آموزشها و تدریسهای آنلاین بیش از آموزشهای حضوری اهمیت دارد.
برای افزایش مهارت صبر و حوصله باید:
- برای مخاطبانتان الگوی مثبتی باشید،
- با احترام رفتار کنید،
- حامی و پشتیبان مخاطبانتان باشید،
- شرایط مخاطبانتان را به خوبی درک کنید،
- مثبتاندیش باشید،
- همدلی و همراهی داشته باشید،
- و… .
چگونه میتوان مهارت های آموزش مجازی را افزایش داد؟
برخی از مهارتها را میتوانید با انجام تمرینات مکرر و آموزش دیدن به دست آورید و برخی دیگر را باید حتما در محیط آموزشی قرار بگیرید تا کسب کنید، مانند مهارت سر و کله زدن با افراد مختلف.
اما روشهای موثر دیگری نیز برای افزایش اینگونه مهارتها وجود دارد که عبارتند از:
1)دیدن ویدیوهای آموزشی سایر مدرسان
شما میتوانید دورههایی که دیگر مدرسان آموزش میدهند را تهیه کنید و با دقت نحوه آموزش دادنشان را ببینید و تجزیه و تحلیل کنید. اگر دورههایی را تهیه کنید که متناسب با موضوع آموزشی شما باشند، میتوانید به نتیجه بهتری برسید.
2)از مخاطبانتان بازخورد بگیرید
در پایان هر کلاسی که برگزار میکنید، برگه نظرسنجی را در اختیار مخاطبانتان قرار دهید و از آنها بخواهید تا نظرشان را در مورد کلاس و نحوه برگزاری آن بنویسند. این روش به شما میآموزد که چه نکاتی را لازم است رعایت کنید تا بتوانید به مدرس بهتری تبدیل شوید.
مهارت های آموزش مجازی را در خود تقویت کنید
توصیه میکنم حتما این مقاله را به همراه مقالههای معرفی شده در هر بخش با دقت بخوانید و برای تک تک مهارتهایی که نوشتهایم، برنامهریزی کنید. مقالههای کاملی را در هر بخش معرفی کردهایم، به همین دلیل از ارائه توضیحات اضافهتر خودداری میکنیم.
در این مقاله مهمترین مهارت های تدریس آنلاین را بیان کردهایم، شما چه مهارتهای دیگری را پیشنهاد میدهید؟ در کامنتها برای ما بنویسید.
اگر تجربهای از شرکت در کلاسهای آنلاین دارید، با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید