14 روش تضمینی و کاربردی برای شناخت زبان بدن افراد دروغگو ؛ دروغگویی یا راستگویی؟
زبان بدن دروغگو را بشناسید تا بتوانید دروغگویی را از راستگویی تشخیص داده و با بهترین افراد رفت و آمد داشته باشید. همه ما از دروغگویی بیزار هستیم و به همین دلیل از مراوده با افراد دروغگو دوری میکنیم. این مقاله در زمینه شناخت افراد دروغگو به شما کمک بسزایی میکند. آن را با دقت بخوانید و سوالاتتان را در کامنتها مطرح کنید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleزبان بدن چیست؟
اگر برای برقراری ارتباط با دیگران از حرکات بدن خود استفاده کنید و کلامی به کار نبرید، برقراری رابطه شما از نوع زبان بدن خواهد بود. به عبارت دیگر با استفاده از زبان بدن به خوبی میتوانید در موقعیتهای خاص منظورتان را به دیگران انتقال دهید.
برای اینکه بتوانید مطالب کاملتری را در این زمینه مطالعه کنید و به اهمیت کنترل زبان بدن پی ببرید، پیشنهاد میکنم حتما مقاله زبان بدن چیست را بخوانید.
لازمه توجه به زبان بدن افراد دروغگو
برای اینکه بیشتر به اهمیت این مقاله پی ببرید، لازم است بدانید که شما به سختی میتوانید دروغگویی فرد را از روی کلماتی که به زبان میآورد، تشخیص دهید. زیرا افراد بیشترین تسلط را روی کلماتی که بیان میکنند، دارند، به خصوص اگر دروغگوی ماهری باشند.
به همین دلیل مهمترین گزینه برای شناخت افراد دروغگو توجه به حرکاتی است که در حین صحبت انجام میدهند. زیرا زمانی که افراد در حال دروغ گفتن هستند، کنترل کمتری روی رفتارها و حرکاتشان دارند. اگر به این مهارت دست پیدا کنید، فریب نخواهید خورد.
آیا گفتن حقیقت محض به دیگران کار درستی است؟
جواب این سوال کاملا بدیهی است. درست است که راستگویی و صداقت مهمترین مسئلهای است که باید همیشه به آن توجه کنیم، اما گفتن حقیقت محض در برخی از مواقع اصلا کار درستی نیست.
برای مثال اصلا درست نیست زمانی که رئیس خود را دیدید به او بگویید «صبح بخیر رئیس، چقدر ژولیده به نظر میرسی». یا اینکه اگر دوستتان از شما پرسید که «این لباس من را چاق نشان میدهد؟» به او بگویید «این لباس نیست که تو را چاق نشان میدهد، آن همه شیرینی و بستنی که هر روز میخوری تو را چاق نشان میدهد.»
بنابراین همیشه گفتن حقیقت خوب نیست. به این نوع دروغ، دروغ مصلحتی یا خیرخواهانه گویند که به ما کمک میکند روابط دوستانهتری با دیگران برقرار کنیم. زیرا هدف آن این است که به جای بیان حقیقتهای تلخ، حرفی گفته شود که دیگران با شنیدنش احساس بهتری داشته باشند.
راههای شناخت زبان بدن افراد دروغگو
با راههایی که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم، به راحتی میتوانید افراد دروغگو را بشناسید و در موردشان تصمیمگیری کنید.
1)پوشاندن دهان با دست
همه افراد تمایل دارند زمانی که دروغ میگویند، دروغشان از دیگران پنهان بماند. به دلیل همین تمایل بعد از هر دروغی که میگویند، ممکن است به سرعت دست خود را مقابل دهانشان قرار دهند تا دروغشان پنهان شود. این کار اغلب بهطور غیر ارادی صورت میگیرد.
در اینگونه مواقع مهم نیست که به نحوه قرار گرفتن دستها دقت کنید. ممکن است فردی کف دست خود را روی دهانش بگذارد، یا دستش را مشت کند و یا چند تا از انگشتانش را روی دهانش قرار دهد. معنی تمام این حالتها یکسان است. در برخی از موارد نیز فرد چند سرفه ساختگی کرده و سعی میکند به واسطه آن دهان خود را بپوشاند.
نکته مهم
اگر زمانهایی که در حال صحبت هستید (به خصوص به عنوان سخنران)، فرد مقابلتان با دست جلوی دهانش را بپوشاند، به این معنی است که گمان میکند شما دروغ میگویید و یا اینکه با صحبتهای شما مخالف است.
زمانی که این حرکت را دیدید لازم است با اتمام صحبتهایتان از او بپرسید در رابطه با مطالب بیان شده سوالی از شما دارد و یا مخالفتی که عنوان کند.
2)لمس کردن بینی
گاهی ممکن است فرد انگشت خود را به زیر بینیاش بکشد و یا به صورت نامحسوس و سریع بینی خود را لمس کند.
لمس کردن بینی نیز یکی از شایعترین حرکتهای مربوط به شناخت افراد دروغگو است. زیرا فرد به خوبی نمیتواند این حرکت خود را کنترل کند و ناخودآگاه این کار را انجام میدهد.
3)زبان بدن دروغگو :خاراندن بینی
طی تحقیقاتی که در موسسه تحقیقاتی و درمانی حس ذائقه و بویایی شیکاگو انجام شده است، محققان دریافتهاند زمانی که فردی دروغ میگوید فشار خونش افزایش مییابد که این امر باعث تورم بینی و خارش آن میشود.
به همین دلیل میتوان نتیجه گرفت فردی که در حین صحبت کردن مدام بینی خود را میخاراند، در حال دروغ گفتن است.
نکته مهم
برای قضاوت کردن فرد در لحظه خاراندن بینی، حتما باید چندین مورد را بررسی کنید تا به نتیجهگیری درستی برسید. زیرا هر فردی که این کار را انجام میدهد، دلیلی بر دروغگویی او نیست. برای مثال ممکن است فرد مقابلتان سرما خورده و یا حساسیت داشته باشد که باعث شده بینی خود را بخاراند.
4)لمس کردن گوش
به حرکات کودکان دقت کنید. آنها زمانی که نمیخواهند مورد سرزنش والدین خود قرار بگیرند، اغلب گوشهای خود را با دستهایشان میگیرند تا صدا را نشنوند. این حرکت معمولا در افراد بزرگسال به صورت گرفتن و یا کشیدن لاله گوش انجام میشود.
بنابراین فردی که دروغی را مطرح میکند و این حرکت را انجام میدهد به این معنی است که از این رفتار خود شرمنده بوده و نمیخواهد هیچ صدایی را بشنود. به عبارت دیگر مایل نیست به صحبتهای شما گوش دهد و سعی دارد مکالمه را زودتر به پایان برساند.
لمس کردن گوش اغلب به صورت مالیدن پشت گوش، انگشت را داخل گوش کردن، کشیدن لاله گوش و یا خم کردن لاله گوش اتفاق میافتد.
نکته مهم
این حرکت میتواند معنای دیگری نیز داشته باشد. به این معنی که فرد سعی دارد بگوید که به اندازه کافی صحبتهای شما را شنیده و الان نوبت اوست که صحبت کند.
5)ور رفتن با یقه لباس
دزموند موریس اولین محققی بود که دریافت دروغ گفتن باعث ایجاد سوزش در بافتهای ظریف گردن و صورت میشود. به همین دلیل است که افراد دروغگو اغلب قسمتهایی از گردن و یا صورت خود را میخارانند و یقه لباس خود را میکشند.
از طرف دیگر نیز همانطور که در بخش خارش بینی مطرح کردیم، دروغگویی سبب افزایش فشار خون در بدن شده و افزایش فشار خون نیز باعث عرق کردن گردن میشود. به ویژه زمانی که فرد احساس کند فرد مقابلش پی به دروغگویی او برده است بیشتر این کار را انجام میدهد.
نکته مهم
زمانی که متوجه شدید فرد مقابلتان با یقه لباس خود در حال بازی کردن است و یا آن را از گردنش دور میکند، از او بخواهید تا حرفش را دوباره تکرار کند و یا واضحتر توضیح دهد. این کار باعث میشود به خوبی بتوانید پی به دروغگویی او ببرید و قضاوت نادرست نداشته باشید.
6)شناخت زبان بدن دروغگو :تکان نخوردن
یکی دیگر از راههای شناخت دروغگوها، تکان نخوردن آنها به مدت زمان طولانی است. فردی که دروغ میگوید، سعی دارد تا حد امکان تکان نخورد تا توجه شما را کمتر به خودش جلب کند. بنابراین اگر فرد مقابلتان در مدت زمان طولانی تکان نخورد و ثابت بماند، میتوانید احتمال دهید که در صحبتهایش دروغی به شما گفته است.
7)تند شدن تنفس
دروغگویی نفس فرد را به شماره میاندازد و بهطور کلی نفس کشیدن را برایش سخت میکند. این مورد از واکنشهای غیر ارادی فرد در زمانی است که قصد دارد دروغی را مطرح کند.
نکته مهم
این اتفاق ممکن است قبل از بیان دروغ نیز در فرد مقابلتان اتفاق بیافتد. بنابراین لازم است زمانی که احساس کردید نفس فرد مقابلتان به شماره افتاده است، با دقت به صحبتهای او گوش دهید.
8)سخت حرف زدن
فرد دروغگو اغلب در حین صحبت کلمات را گم کرده و به سختی صحبت میکند. زیرا استرس ناشی از دروغی که مطرح کرده، باعث خشک شدن گلویش شده و ذهنش را نیز درگیر کرده است. به همین دلیل دیگر نمیتواند ذهن خود را به موضوع مورد بحث متمرکز کند.
نکته مهم
اگر متوجه شدید که فرد مقابلتان در صحبت کردن از این شاخه به آن شاخه میپرد، در صورتی که ابتدای مکالمه راحت و روان صحبت میکرد، احتمال دارد مطالبی را به شما دروغ گفته که باعث پراکندگی ذهنش شده است.
اما اگر فردی از همان ابتدای مکالمه به سختی صحبت میکند، نشاندهنده وجود استرس فراوان و خجالت از صحبت کردن او است.
9)زبان بدن دروغگو :مالیدن چشم
حرکت مالیدن چشم، تلاشی است از طرف مغز برای جلوگیری از تقلب، تردید و یا تنفر از چیزی که میبیند. مانند کودکی که هر گاه از چیزی میترسد و نمیخواهد به آن نگاه کند، چشمان خود را با دستانش میپوشاند.
این اتفاق توسط افراد بهانهای است برای ندیدن فردی که به او دروغ گفتهاند و اغلب این کار را از روی خجالت و یا ترس برملا شدن دروغشان انجام میدهند.
نکته مهم
برای اینکه بهتر بتوانید این حرکت را تحلیل کنید و به واقعیت برسید، به دندانها و لبهای فرد به خوبی دقت کنید. فرد بعد از اینکه دروغ میگوید، لبهای خود را به لبخندی مصنوعی باز کرده، دندانهایش را به یکدیگر فشار داده و چشمهای خود را مالش میدهد.
10)تعرق بیش از حد
تعرق بیش از حد نیز میتواند یکی دیگر از علائم شناخت افراد دروغگو باشد. زیرا فرد استرس دارد از اینکه دروغی که گفته برملا شود و شما نسبت به آن واکنش نشان دهید.
حتی ممکن است فرد به خاطر دروغی که گفته عذاب وجدان داشته و ذهنش درگیر باشد. این نیز دلیل دیگری بر تعرق شدید است. تعریق اغلب در ناحیه پیشانی، بینی، گونهها و لب بالایی اتفاق میافتد.
نکته مهم
حتما باید به شرایطی که در آن مشغول صحبت با طرف مقابلتان هستید نیز دقت کنید تا بتوانید قضاوت درستی داشته باشید. ممکن است در محیط گرمی باشید که باعث تعرق شدید شده است. به خصوص اگر فرد مقابلتان کمی چاق بوده و یا فشار خون بالایی داشته باشد، میزان تعریق بالایی دارد و این نشان از دروغگویی او نیست.
11)قطع تماس چشمی
هر زمان احساس کردید که فرد مقابلتان دیگر به چشمان شما نگاه نمیکند، بدانید که به شما دروغ گفته و از نگاه کردن به چشمهای شما ترس و واهمه دارد.
شاید بگویید که دلیل ترسش چیست؟ قطع تماس چشمی فرد به 2 دلیل ممکن است اتفاق بیافتد. مورد اول اینکه به خاطر دروغی که گفته از شما خجالت میکشد و مورد دوم نیز ترس دارد از اینکه با نگاه کردن به چشمهای شما متوجه شود که به دروغ او پی بردهاید.
نکته مهم
برای شناخت دروغگو باید به حرکتهای دیگر او نیز توجه کنید. فرد ممکن است حرکتهای دیگری نیز برای قطع تماس چشمیاش با شما از خود نشان دهد، مانند تند تند پلک زدن (افزایش از 10 پلک در دقیقه به 50 پلک) و یا حرکتهای سریع سر به طرفین.
دیدن این علائم نیز در کنار نگاه نکردن به چشمهای شما در مدت زمان طولانی میتواند گواهی بر دروغگویی فرد باشد.
با خواندن مقاله ارتباط چشمی در سخنرانی بهتر میتوانید با این مهارت مهم در حین صحبت آشنا شوید. مهارتی که تنها به سخنرانان اختصاص ندارد، بلکه همه افراد برای تاثیرگذاری بر دیگران باید آن را بیاموزند.
12)زبان بدن دروغگو :تکرار جملات
فرد دروغگو مدام به دنبال تایید گرفتن از شما است. به همین دلیل کلمات و عبارات را مجددا تکرار میکند تا مطمئن شود که شما او را تایید کرده و پی به دروغگویی او نبردهاید.
این رفتار از دوران کودکی ما نشات میگیرد. برای پی بردن به موضوع به رفتارهای کودکان دقت کنید. آنها اغلب تلاش میکنند در زمانهایی که والدین خود را ناراحت کردهاند، توجه آنها را با انجام حرکات و گفتن عبارات و کلماتی به خود جلب کنند تا مطمئن شوند که والدینشان ناراحت نیستند.
نکته مهم
با دقت به نحوه صحبت کردن فرد مقابلتان توجه کنید. اگر احساس کردید که کلمات و عباراتی را مدام پشت سر هم تکرار میکند، بدانید که قبلا دروغی را عنوان کرده و به دنبال تایید گرفتن از شما است.
13)پنهان کردن دستها
در مقالات قبلی مطرح کردهایم که اگر قصد دارید صداقت و راستگویی خود را به فرد مقابلتان ثابت کنید، کف دستهای خود را به او نشان داده و سعی در پنهان کردن آنها نداشته باشید.
بنابراین میتوان نتیجه گرفت که اگر فردی سعی در پنهان کردن دستهای خود دارد، حتما در مورد موضوعی به شما دروغ گفته است. این راه یکی از بهترین راههای شناخت دروغگو هاست.
نکته مهم
به این نکته حتما دقت کنید که فرد مقابلتان اگر این کار را از همان ابتدای شروع مکالمه انجام میدهد، ممکن است از ناراحتی پوستی رنج برده و یا بهطور کلی دستانش مشکلی دارد و دوست ندارد شما متوجه آن موضوع شوید. برای مثال ممکن است کف دستهایش زیاد عرق میکند.
اگر فرد در ابتدا دستهای خود را به شما نشان داد و بعد از مدتی آنها را از شما پنهان کرد، میتوان گفت که فرد دروغگو است.
14)دادن اطلاعات زیاد
اگر فرد مقابلتان از یک جایی به بعد اصرار به دادن اطلاعات بیشتر به شما داشته و روی برخی از آنها مدام تاکید میکند، میتواند دلیلی بر دروغی باشد که به شما گفته است.
حتما در طول زندگی تجربه این اتفاق را داشتهاید که فردی قصد دارد محصولی را به شما بفروشد و بیش از حد لازم در مورد آن به شما اطلاعات میدهد و از آن تعریف میکند. بدون شک این کار باعث میشود تا به این باور برسید که حتما ریگی در کفش دارد و در برخی از مواقع دروغ میگوید تا به سود بیشتری برسد.
نکته مهم
البته همیشه این نتیجهگیری درست نیست. در برخی از مواقع فرد اصرار دارد تا شما صحبتهای او را بپذیرید تا به هدفش برسد. مانند زمانهایی که فرد قرار است با شما شراکتی را راهاندازی کرده و همکاری داشته باشد. در این صورت فرد خود را موظف میداند تا به شما تمام اطلاعات لازم را بدهد.
چرا دروغگویی و شناخت دروغگوها سخت است؟
دروغگویی برای هر کسی سخت است به جز کسانی که همیشه به دیگران دروغ گفته و به آن عادت کردهاند. سختی آن به این دلیل است که زمانی که حرف دروغ از زبانمان خارج میشود، ذهن نیمه هوشیار ما به شدت واکنش نشان داده و سعی دارد به ما بفهماند که چیزی که گفتهایم، اشتباه است.
واکنش ذهن ما و پیامهای عصبی که ارسال میکند، باعث بروز حرکتهای غیر ارادی و علامتهای معکوسی میشود که کنترل آن در اغلب مواقع از توان ما خارج است. این حرکات به راحتی دروغ ما را به دیگران لو میدهند. مانند حرکاتی که در این مقاله بیان کردهایم.
بنابراین بهتر است در هنگام دروغ گفتن بدن خود را از دید دیگران پنهان کنیم. زیرا کنترل آن سخت میشود. به همین دلیل دروغ گفتن از پشت تلفن و یا ارسال ایمیل و پیامک راحتتر است.
زبان بدن دروغگو با توجه به شرایط
در پایان حتما لازم است به شما یادآوری کنیم که برای قضاوت و تصمیمگیری صحیح دروغگویی، لازم است تمام شرایط فرد مقابلتان را در نظر بگیرید. بروز برخی از احساسات مانند ترس، استرس، نگرانی، خشم و عصبانیت، عشق و علاقه و… میتواند اکثر این علائم را به همراه داشته باشد.
بنابراین بهتر است در شرایطی که احساس کردید فرد دروغ میگوید، از خود بپرسید که با بیان این دروغ چه منفعتی به آن فرد میرسد و در چه موقعیتی قرار دارد. در این صورت قضاوت درستتری خواهید داشت.
نکته مهم دیگری که باید به آن توجه کنید این است که با فهمیدن این موضوع که فرد در حال دروغ گفتن است، نباید واکنشهای تندی از خود نشان داده و به اصطلاح از کوره در بروید. بلکه باید صبور باشید و به این فکر کنید که شما دروغ فرد را تشخیص دادهاید. بنابراین باید سر فرصت تمام مسائل را دوباره بررسی کرده و تصمیم نهایی را بگیرید.
شما چه علائم دیگری را در مورد شناخت افراد دروغگو میتوانید بیان کنید. در کامنتها برای ما بنویسید تا بتوانیم این مقاله را با کمک شما کاملتر کنیم.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام من یه دوستی داشتم در بیشتر مواقع می گفت: این را دیگه دروغ نمی گم