14 مورد از اشتباهات پایان سخنرانی که حتما باید بدانید
اشتباهات پایان سخنرانی میتواند کل سخنرانی شما را زیر سوال ببرد و مخاطبانتان را از زمانیکه برای گوش دادن به صحبتهای شما صرف کردهاند، دلسرد کند. در این مقاله شما را با بایدها و نبایدهای پایان سخنرانی آشنا میکنیم. خواندن این مقاله و عمل به نکات بیان شده در آن بدون شک میتواند شما را به موفقیتی که انتظارش را دارید، برساند.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleلازمه دانستن اشتباهات پایان سخنرانی
به عنوان یک سخنران باید بدانید که شروع و پایان سخنرانی، برای مخاطب اهمیت زیادی دارد. زیرا مخاطبان در این زمان بیش از هر زمان دیگری هوشیار بوده و با دقت به صحبتهای شما گوش میدهند. در ابتدای سخنرانی توجه زیادی دارند تا بتوانند با شما و موضوع مورد بحث آشنا شده و ارتباط برقرار کنند. در پایان سخنرانی نیز به این دلیل که زمان رو به اتمام است، هوشیارتر میشوند.
البته اگر بتوانید در استفاده از روشهای جلب توجه مخاطب در سخنرانی موفق عمل کنید، مخاطب را در میانه صحبت نیز با خود همراه کردهاید.
بنابراین حتما باید برای پایان سخنرانی خود یک برنامه ریزی دقیق داشته باشید. بسیاری از سخنرانان تنها به متن اصلی سخنرانی خود توجه کرده و برای نوشتن آن زمان میگذارند، اما به شروع و پایان سخنرانی توجه چندانی ندارند. اگر شما نیز به این موضوع توجه نکنید کل سخنرانی را با شکستی جبرانناپذیر مواجه میکنید.
اگر اشتباهات رایج در پایان را بشناسید و از بروز آنها جلوگیری کنید، میتوانید:
- مخاطب را راضی نگه دارید،
- خود را در ذهن مخاطب ماندگار کنید،
- مطالب را به خوبی در ذهن مخاطب قرار دهید،
- مطمئن باشید که پیام سخنرانی را به مخاطب منتقل کردهاید.
توصیه میکنم حتما مقاله پایان سخنرانی را مطالعه کنید تا بتوانید با روشهای بیان شده در آن، پایان موفقیتآمیزی داشته باشید.
اشتباهات و نبایدهای رایج در پایان سخنرانی
اگر نتوانید انتهای سخنرانی خود را به خوبی به پایان برسانید، تمام تلاشها و زحمات خود را از بین میبرید. در ادامه به چند مورد از اشتباهات اشاره میکنیم که با به خاطر سپردن آنها، سخنرانی موفقی خواهید داشت.
1)عذرخواهی کردن
«عذرخواهی میکنم که وقت شما را گرفتم»، «از اینکه پرحرفی کردم، عذرخواهی میکنم»، «عذرخواهی میکنم اگر زیاد از حد صحبت کردم»، «عذرخواهی میکنم که سرتان را درد آورد» و جملاتی از این قبیل که بارها آنها را شنیدهایم، یکی از بزرگترین اشتباهات رایج است.
اگر از مخاطب خود عذرخواهی کنید، مخاطب با خود میگوید «اگر قرار بود عذرخواهی کنی، اصلا چرا سخنرانی خود را شروع کردی و وقت ما را گرفتی؟».
این اتفاق باعث میشود که مخاطب به کلی نسبت به تمام صحبتهای شما بیاعتماد شود. زیرا خودتان با عذرخواهی کردن، ثابت کردهاید که به صحبتها و گفتههای خود ایمان ندارید. اگر مخاطبان شما به عذرخواهی نیاز داشتند، در سخنرانی شما شرکت نمیکردند. آنها تنها برای شنیدن صحبتهای شما، حضور یافتهاند.
پس لازم است تواضعی که گمان میکنید با بیان عذرخواهی به دیگران ثابت میکنید را کنار بگذارید و قرص و محکم سخنرانی خود را به اتمام برسانید.
2)جمعبندی نکردن در پایان
اگر در پایان سخنرانی خود مطالبی که بیان کردهاید را جمعبندی نکنید، مخاطب نمیتواند کلیت مطالب را به خاطر بسپارد. جمعبندی نکردن مطالب مانند این است که داستانی تعریف کنید که پایان نداشته باشد و مخاطب را سردرگم رها کند.
نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که اصلا نباید در جمعبندیِ مطالب پایانی، تمام موضوعاتی که در طول سخنرانی بیان کرده را دوباره تکرار کنید. هر چه جمعبندی مطالب را کوتاهتر و تیتروار بیان کنید، تاثیرگذاری بیشتری داشته و در ذهن مخاطب ماندگارتر میشود.
3)بدون پاسخ گذاشتن سوالات مخاطبان
یکی از مهمترین اشتباهات و نبایدهای پایان سخنرانی ، پاسخ ندادن به سوالات مخاطبان است. مطمئنا مخاطبان در پایان سخنرانی، ذهنشان پر از سوال است و اگر به سوالاتشان پاسخ داده نشود، گیج و سردرگم سالن را ترک میکنند. شما به عنوان یک سخنران موظف هستید که به سوالاتشان پاسخ دهید.
در پایان سخنرانی باید زمانی را برای پرسش و پاسخ در نظر بگیرید و به مخاطب اطمینان دهید که سوالی را بدون پاسخ نخواهید گذاشت.
برای اینکه بتوانید در پاسخ دادن به تمام سوالات موفق عمل کنید، مقاله پاسخ به سوال در سخنرانی را مطالعه کنید.
4)رفع نکردن نیازهای مخاطبان
باید در انتهای سخنرانی تمام نیازهای مخاطبان را با مطالبی که بیان کردهاید، رفع کنید و جای شک و شبههای برایشان باقی نگذارید.
برای پیبردن به نیازهای مخاطبان میتوانید در حین سخنرانی از مخاطبانتان سوالاتی بپرسید تا به شناخت بهتری دست یافته و مسیر برایتان روشنتر شود. در سخنرانی میتوانید سوالات گوناگونی مطرح کنید که در مقاله سوال پرسیدن در سخنرانی بهطور مفصل به بیان آنها پرداختهایم.
یکی دیگر از راهکارها این است که در حین طراحی سخنرانی در مورد موضوع خود با اطرافیانتان صحبت کرده و از دغدغههایشان مطلع بشید.
5)اشتباهات پایان سخنرانی : بیان نکردن راه ارتباطی
اگر فراموش کنید که در پایان صحبتهایتان راههای ارتباطی خود را با مخاطبان در میان بگذارید و به آنها اطمینان دهید که بعد از سخنرانی نیز میتوانند با شما در ارتباط باشند، اشتباه بزرگی مرتکب شده و عده بسیاری از مخاطبانتان را از دست خواهید داد.
شاید بعضی از مخاطبان بخواهند در دورهها و یا سمینارهای دیگر شما هم شرکت کنند، از شما مشاوره بگیرند و یا در مورد مطالبی که بیان کردهاید، سوالات شخصی بپرسند. بنابراین صددرصد وجود راه ارتباطی یکی از مهمترین مسائل است.
اگر زمان کافی برای پاسخ دادن به سوالات و ارتباط داشتن با دیگران ندارید، پیشنهاد میکنم حتما یکی را به عنوان پشتیبان برای این کار در نظر بگیرید و تا حد امکان به او آموزش دهید تا بتوانید پشتیبان مطمئنی برای پاسخدهی باشد.
6)حفظ نبودن جملات پایانی
یکی از نبایدهای پایان سخنرانی ، بیتوجهی در بیان بخشها مهم متن است. فرض کنید، قصد دارید سخنرانی خود را با شعر و یا جملهای انگیزشی به پایان برسانید. اگر موقع بیان کردنشان تپق بزنید، اشتباه تلفظ کنید، فراموش کنید و یا بخواهید از روی دستنوشتههای خود روخوانی کنید، بدون شک با تمسخر مخاطبان روبهرو خواهید شد.
بنابراین سعی کنید اینگونه جملات را با چندین بار تکرار و تمرین، در خاطر بسپارید تا بتوانید تاثیرگذار عمل کنید.
7)اشتباهات پایان سخنرانی : انعطافپذیر نبودن
زمانیکه برای پایان سخنرانی خود برنامهریزی کرده و متنی را مینویسید، پافشاری نکنید که حتما باید تمام آن متن را بدون کم و کاست بیان کنید. شما نمیتوانید زمان پاسخدهی به سوالات مخاطبان و برخی از اتفاقات مانند قطعی برق سالن، خرابی وسیله گرمایشی و یا سرمایشی و… را پیشبینی کنید و طبق برنامهریزی خود پیش بروید.
به همین دلیل سخنرانان حرفهای چندین متن را برای پایان سخنرانی خود مینویسند تا بتوانند خود را با اتفاقات پیشبینی نشده تطبیق دهند.
8)اعلام نکردن پایان سخنرانی
به عنوان یک سخنران باید با استفاده از ترفندهایی، به مخاطبانتان بفهمانید که به پایان سخنرانی نزدیک شده و قصد دارید جملات پایانی را بیان کنید.
بسیاری از سخنرانان همانطور که مطالب میانه سخنرانی را بیان میکنند، مطالب پایانی را نیز بیان میکنند و مخاطبان به یکباره متوجه میشوند که سخنرانی پایان یافته و این اتفاق ابدا به نفع شما نیست.
سخنرانهای مبتدی عموما سخنرانی خود را به پایان نمیرسانند، بلکه بهطور ناگهانی ساکت میشوند. میتوانید برای نشان دادن پایان سخنرانی از عباراتی مانند:
- در پایان قصد دارم بگویم…،
- بنابراین در پایان سخنرانی…،
- بنابراین در بخش پایانی صحبتها نتیجه میگیریم که…،
- اکنون جمعبندی از مطالب بیان شده در طول سخنرانی را ارائه میدهم… .
9)بیان کردن محتوای جدید
بسیاری از سخنرانان در لحظات پایانی متوجه میشوند که بخشی از مطالب را بیان نکردهاند و قصد دارند در پایان آن را ارائه کنند. این کار یکی از اشتباهات و نبایدهای رایج در پایان سخنرانی است. شما به عنوان یک سخنران حرفهای ابدا نباید این کار را انجام دهید.
تنها کافی است ایمیل مخاطبان را از آنها گرفته و مطالب جدید را به صورت یک فایل صوتی و یا تصویری برایشان ارسال کنید. باید به آنها بگویید این مطالب جدید را به عنوان هدیه برایشان در نظر گرفتهاید و به این موضوع که فراموش کردهاید، اشارهای نکنید.
10)منتقل نکردن پیام به مخاطب
سعی کنید در پایان سخنرانی خود پیامی را به مخاطب منتقل کنید تا دست پر سالن را ترک کند. بدون شک سخنان پایانی بهتر در ذهن مخاطب میماند. شاید لازم باشد هدف و هسته سخنرانی خود را دوباره بیان کنید.
11)فراموش کردن دعوت به اقدام
اگر از مخاطبان خود درخواست نکنید که بعد از اتمام سخنرانی کاری را مطابق با مطالبی که شنیدهاند، انجام دهند، بعد از اینکه سالن را ترک کردند به کلی صحبتهای شما و حتی خود شما را فراموش میکنند.
لازم نیست انجام کاری بزرگ را از آنها بخواهید، تنها کافی است به آنها بگویید که برای تاثیرگذاری بهتر مطالب بیان شده، فلان کتاب را حتما بخوانند یا حتی از این به بعد با هر کسی که روبهرو شدند لبخند بزنند و از این قبیل کارها.
12)اشتباهات پایان سخنرانی : پایانی طولانی داشتن
پایان سخنرانی خود را کوتاه برنامهریزی کنید. از زمانیکه به مخاطبان اطلاع میدهید که قصد دارید مطالب پایانی را بیان کنید، آنها منتظر پایان یافتن سخنرانی شما هستند. هر چه پایان را طولانیتر کنید، مخاطبان کلافه شده و هیچ توجهی به صحبتهای شما نخواهند داشت.
13)از این شاخه به آن شاخه پریدن
مطالب پایانی خود را باید به صورت منسجم بیان کنید، نه پراکنده و تکه تکه. باید به گونهای بیان کنید تا مخاطب دوباره به صورت کلی مطالب را بشنود و مطمئن شود که در طول سخنرانی تمام مطالبی که در ابتدا بیان کردهاید را آموختهاند. با پراکندهگویی مخاطب را گیج و کلافه نکنید.
14)به کار بردن جملات اشتباه
از معمولترین و رایجترین نبایدهای پایان سخنرانی ، استفاده از جملاتی است که اغلب سخنرانان مبتدی از آن استفاده میکنند. مانند: «این تمام مطالبی بود که قصد داشتم در مورد این موضوع به شما بگویم. بنابراین صحبتهای خود را کوتاه میکنم.»
زمانیکه اینگونه صحبت میکنید، مخاطب با خود میگوید زودتر صحبت خود را تمام کن و بنشین، اصلا چرا سخنرانی خود را شروع کردهای؟
بعد از بیان اینگونه جملات، مخاطب به صحبتهای شما توجه زیادی نخواهد داشت.
اشتباهات پایان سخنرانی را بیاموزید
اگر قصد دارید به سخنرانی حرفهای تبدیل شوید و افراد بیشتری در سخنرانیهایتان شرکت کنند، حتما این مقاله را با دقت بخوانید و با توجه به نبایدها و بایدهای رایج در پایان سخنرانی ، برای پایان دادن به صحبتهای خود برنامهریزی کنید.
بهطور حتم شما هم در سخنرانیهایی شرکت داشتهاید که پایانهایی کسلکننده داشته و دوست داشتهاید هر چه زودتر سالن را ترک کنید. تجربههایتان را در کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید