یادگیری آداب معاشرت در مهمانی و میزبانی به کیفیت مهمانی ها کمک بسیاری میکنند
آداب معاشرت در مهمانی و میزبانی تاثیر زیادی در کیفیت دورهمیها و برقراری ارتباط با یکدیگر دارد. در این مقاله به شما این آداب مهم و ضروری را توضیح میدهیم. آدابی که چه مهمان باشید و چه میزبان باید رعایت کنید.
اگر شما و دوستتان به سادگی یکدیگر را به صرف چای دعوت کنید، نقش میزبان و مهمان را به عهده گرفتهاید و باید توقعات یکدیگر را در این نقشها بر طرف کنید.
حتما مهمانیهای زیادی را شرکت کردهاید که اصلا احساس راحتی نداشتهاید و یا حتی میزبان مهمانیهایی بودید که در پایان از برگزاری آن مهمانی پشیمان شدهاید. این اتفاق به دلیل عدم رعایت اصول مهم میزبانی و مهمانی توسط شما و یا دیگران رخ میدهد.
با خواندن این مقاله و رعایت نکات بیان شده در آن به راحتی میتوانید هم از مهمان بودن لذت ببرید و هم از میزبان بودن.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleآداب معاشرت چیست؟
زمانی که صحبت از یادگیری آداب معاشرت و چگونگی رفتار صحیح با دیگران میشود، اغلب افراد گمان میکنند که حتما باید راه سختی را طی کنند تا اینگونه موارد را بیاموزند. این باور اشتباه باعث میشود تا راحتترین راه را انتخاب کنند، دوری از اصول رفتاری و آداب معاشرت صحیح.
باید بدانید که تنها آشنایی مختصر با یک سری از آداب و اصول صحیح، میتواند به کلی رفتار شما را تغییر دهد. شما باید آداب معاشرت صحیح را بیاموزید تا بتوانید تعاملات گستردهتری داشته باشید.
برای یادگیری بهتر این مفهوم، خواندن مقاله آداب معاشرت چیست را از دست ندهید. در این مقاله به بیان توضیحاتی در مورد آداب معاشرت در فضای مجازی، صحبت کردن، غذا خوردن و… پرداختهایم.
لازمه دانستن آداب معاشرت در مهمانی
آداب مهمانی رفتن را از دوران کودکی به ما آموزش دادهاند. همیشه به ما یادآوری کردهاند که درمهمانی باید:
- مودب باشیم،
- مودبانه غذا بخوریم،
- صحیح بنشینیم،
- بلند حرف نزنیم،
- داد و فریاد نکنیم،
- با بچهها آرام بازی کنیم،
- و… .
میتوان گفت که آداب مهمانی رفتن را تا حدودی بیشتر از آداب میزبان بودن، آموختهایم. اما نمیتوان ادعا داشت که رفتارها و کارهایمان در مهمانیها کاملا درست و بدون نقص است. شاید اصولی را باید رعایت کنیم که ابدا به آن توجهی نکردهایم.
در حقیقت باید به عنوان یک مهمان، تمام خصوصیات خوب خود را نشان دهیم و با گرمی رفتار کنیم، همانگونه که میزبان با گرمی از ما استقبال میکند. اگر غیر از این باشد افراد از دعوت ما به مهمانیهایشان خودداری کرده و با سختی با ما ارتباط برقرار میکنند.
در ادامه مقاله آداب و رسوم مهمانی رفتن را به شما آموزش میدهیم تا بتوانید فرد خوشمشربی در نظر دیگران باشید.
لازمه دانستن آداب معاشرت در میزبانی
میزبان خوب بودن یک هنر است. هنری که با استفاده از آن:
- احساس خوبی به مهمانانتان منتقل میکنید،
- همه با کمال میل دعوت شما را میپذیرند،
- در پایان مهمانی هر دو طرف راضی هستند،
- برقراری ارتباط به شکلی صحیح و اصولی صورت میگیرد،
- در مهمانی دلخوری و ناراحتی پیش نمیآید،
- و… .
میزبانی ابدا به آسانی که همه فکر میکنند، نیست و شما باید اصول و قوانین را رعایت کنید تا بتوانید مهمانی خوبی برگزار کنید. اصول و قوانینی که در ادامه حتما به توضیح آنها میپردازیم.
ابتدا آداب شرکت در مهمانی را بیان میکنیم و سپس به وظلیف میزبان میپردازیم.
اصول آداب معاشرت در مهمانی
اصولی برای مهمان بودن وجود دارد که با رعایت آنها به فردی دوست داشتنی و خوشمشرب تبدیل خواهید شد. فردی که افراد با کمال میل و با اشتیاق کامل او را به مهمانیهای خود دعوت میکنند و از مراوده و همصحبتی با او لذت میبرند.
در این بخش قصد داریم به بیان اصولی بپردازیم که به عنوان مهمان باید در مهمانیهایی که دعوت میشوید، رعایت کنید.
1)وقتشناسی
سعی کنید زمانی به خانه میزبان بروید که به شما اعلام کردهاند، نه دیرتر و نه زودتر. وقتشناسی مهمترین اصلی است که باید در مراوده با دیگران رعایت کنید.
اگر زودتر به مهمانی بروید، ممکن است میزبان هنوز آمادگی لازم را نداشته باشد و اگر دیرتر بروید، بدون شک میزبان را از انتظار کشیدن خسته و کلافه میکنید. شاید میزبان بخواهد بعد از اتمام مهمانی جایی برود و دیر رفتن شما تمام کارها و برنامههای او را کنسل کند.
2)مکان نشستن
در جایی بنشینید که میزبان شما را راهنمایی میکند تا برنامهریزیها و روال مهمانی را به هم نریزید.
بسیاری از افراد از این کار امتناع کرده و اصرار دارند مکان دیگری را برای نشستن انتخاب کنند. این رفتار شما نشاندهنده صمیمیت نیست. بلکه نشاندهنده دخالت در برنامههای میزبان است.
3)هدیه بردن
ادب حکم میکند که حتما دست پر و با هدیه به مهمانی بروید. به خصوص اگر برای اولین بار قصد دارید به خانه میزبانتان میروید.
برای هدیه بردن میتوانید از گل و یا شیرینی استفاده کنید. حتی اگر میزبان شما صاحب فرزند کوچکی است، میتوانید برای او هدیه کوچکی تدارک ببینید.
نکته مهمی که باید در نظر بگیرید این است که برای هدیه بردن نباید به دنبال هدیهای گرانقیمت باشید. این کار باعث میشود فرد میزبان از هدیه شما معذب و ناراحت شود.
4)آداب معاشرت در مهمانی : پوشیدن لباس مناسب
هر مهمانی لباس مخصوص به خود را دارد و شما نمیتوانید برای مهمانیهای رسمی همان لباسی را بپوشید که در مهمانیهای دوستانتان به تن دارید. بنابراین به نحوه لباس پوشیدن خود توجه کنید زیرا نشاندهنده شخصیت و ادب شما است.
5)نحوه صحبت کردن
متین و با وقار صحبت کنید و تن صدای خود را کنترل کنید.
برخی از افراد گمان میکنند که در حین صحبت حتما باید همه حضار صدایشان را بشنوند، این کار اعصاب دیگر مهمانان را بههمریخته و باعث قضاوتهای نه چندان خوشایندی در مورد شما میشود. به خصوص اگر افراد غریبهای در جمع حضور داشته باشند.
حتی لازم است که صدای خنده خود را نیز کنترل کنید و در جمع قهقهه نزنید.
دوره رایگان آموزش فن بیان و سخنرانی به شما کمک میکند تا فن بیان و نحوه صحبت کردن خود را به سادگی تقویت کنید. این دوره آموزشی کاملا کاربردی را از دست ندهید. در کنار دیدن این دوره نیز میتوانید مقاله تکنیک های بهبود فن بیان را مطالعه کنید. هر چه بیان مناسبتر و بهتری داشته باشید، همصحبتی را لذتبخشتر خواهید کرد.
6)انتخاب موضوع صحبت
لازم است موضوع صحبت را به گونهای انتخاب کنید که همه افراد بتوانند در آن مشارکت داشته و به آن علاقهمند باشند.
در انتخاب موضوع صحبت سعی کنید از موضوعات زیر دوری کنید:
- سیاست دولتها،
- اوضاع اقتصادی نامساعد کشور،
- غیبت و بدگویی در مورد دیگران،
- موضوعات تخصصی و مرتبط با رشته و یا کار خود،
- پرسیدن سوالات شخصی از دیگران،
- صحبت کردن در مورد مسائل خصوصی دیگران،
و هر موضوعی که باعث ایجاد احساس بد و ناراحتی در میان افراد حاضر در مهمانی میشود. به یاد داشته باشید که این موضوعات هم دیگران را کلافه میکند و هم در برخی از مواقع باعث بروز جنگ و دعوا در مهمانی میشود.
مقاله موضوع سخنرانی میتواند در انتخاب موضوع مناسب برای صحبت کردن به شما کمک بسزایی کند. در این مقاله به بیان 3 نکته مهم پرداختهایم که توجه به آنها یافتن موضوع را برای شما راحتتر خواهد کرد.
حال که اصول آداب معاشرت در مهمانی را آموختهاید، بهتر است در مورد اصول میزبانبودن نیز بدانید. دانستن این آداب در کنار یکدیگر، مهمانیها را جذابتر میکنند.
اصول آداب معاشرت در میزبانی
برای اینکه بتوانید میزبان خوبی باشید باید تمام مهارتها و خصوصیات لازم را در کنار هم داشته باشید.
لازم نیست بترسید و به این موضوع فکر کنید که تا الان میزبان خوبی نبودهاید. بدون شک شما اغلب این کارها را بهطور ناخودآگاه تا به امروز انجام دادهاید. اما شاید برخی از کارها را از یاد بردهاید که ما آنها را به شما یادآوری میکنیم.
- خصوصیات یک میزبان خوب عبارتند از:
1)صمیمیت
با مهمانانتان صمیمی و دوستانه رفتار کنید تا احساس راحتی داشته باشند. هر چه خشک، رسمی و غیر دوستانه رفتار کنید، مهمانانتان معذب خواهند بود و ترجیح میدهند هر چه زودتر مهمانی تمام شود.
البته نباید صمیمیت را با شوخیهای زننده و بیاحترامی یکسان در نظر بگیرید. بسیاری از افراد گمان میکنند که با شوخیهای زننده و به هر قیمتی دیگران را خندادن، میتوانند فضای حاکم بر مهمانی را صمیمیتر کنند.
2)انضباط
قبل از دعوت مهمان و برگزاری مهمانی باید بهطور کامل برنامه ریزی کنید و برای هر چیزی آماده باشید. به این معنی که:
- سر وقت آماده باشید،
- شام و یا ناهار را به موقع سرو کنید،
- میز پذیرایی را از قبل آماده کنید،
- و… .
3)آرام و متین
نوع رفتارها و احساسات شما روی مهمانتان تاثیر میگذارند. به همین دلیل لازم است آرام و متین رفتار کنید تا به مهمانانتان احساس راحتی و آرامش بدهید.
استرس و نگرانی زیاد و یا ناراحت و عصبی بودن، به خوبی در نحوه صحبت کردن و رفتارتان قابل تشخیص است. به همین دلیل با کنترل نداشتن روی احساسات، رفتارها و عملکردهای خود، احساس خوشایندی را به مهمانانتان منتقل نخواهید کرد.
4)آداب معاشرت در میزبانی : قدردان
از اینکه مهمانان برای شما زمان گذاشته و دعوتتان را پذیرفتهاند، قدردان باشید و این قدردانی را در رفتارهایتان نشان دهید. به آنها نشان دهید که از حضورشان در کنارتان خوشحال و راضی هستید.
اگر به گونهای رفتار کنید که مطمئنا کسی به دعوت شما پاسخ منفی نمیدهد و همه بدون شک از شرکت در مهمانیهای شما لذت میبرند، احساس بدی به مهمانانتان منتقل کرده و به فرد خودخواه و مغروری تبدیل خواهید شد.
5)با ملاحظه
به مهمانانتان و حال و احوالی که دارند، توجه کنید. شاید قصد دارند سوالی از شما بپرسند اما خجالت میکشند. اگر با ملاحظه باشید و بهطور مستقیم به چشمها و چهره آنها نگاه کنید، به خوبی متوجه این موضوع میشوید و به آنها کمک میکنید.
برای مثال قبل از اینکه مهمانان بگویند، مکان دستشویی را به آنها نشان دهید و یا پارچ آب را روی میز قرار دهید. اگر مهمانتان نماز میخواند، اتاق را از قبل برای او آماده کنید و جهت قبله را یادآور شوید.
اغلب میزبانها به همین نکات کوچک بیتوجه هستند و شما میتوانید با توجه به آنها از دیگران متمایز شوید.
- مهارتهایی که لازم است در آداب معاشرت در مهمانی به عنوان یک میزبان بیاموزید عبارتند از:
6)نحوه استقبال از مهمان
اولین رفتاری که از خود نشان میدهید، باعث جذب مهمان میشود. به همین دلیل مهمترین وظیفه شما به عنوان میزبان این است که به گرمی و با خوشرویی از مهمانتان در لحظه ورود استقبال کنید.
در لحظه ورود مهمان به جلوی در بروید و در ورودی را با لبخندی بر چهره به روی مهمان باز کنید.
7)نحوه سلام و احوالپرسی
یکی دیگر از مهمترین وظایف شما، نحوه سلام و احوالپرسیتان در لحظه ورود با مهمان است. شما باید به مهمانانتان خوشامد بگویید و اگر یکدیگر را نمیشناسند، آنها را معرفی کنید.
به گرمی دستشان را بفشارید و کمی سر و شانه خود را به نشانه احترام، رو به جلو خم کنید.
8)نحوه سوال پرسیدن
مراقب باشید که سوالات شخصی و خصوصی را از مهمانانتان نپرسید و وارد حریم خصوصی آنها نشوید. همیشه قبل از پرسیدن سوال به این نکته فکر کنید که مخاطبتان با شنیدن آن چه احساسی خواهد داشت و آن سوال برای او یادآور چه خاطرهای خواهد بود؟ اگر احساس بد و یا خاطرهای تلخ را برای او یادآور میشود، از پرسیدن آن سوال منصرف شوید.
ممکن است افرادی در مهمانی حضور داشته باشند که حضورشان باعث شود فردی که سوال را از او پرسیدهاید، احساس حقارت، ناراحتی، خشم و تمسخر را تجربه کند.
9)نحوه باز کردن سر صحبت
شما به عنوان میزبان وظیفه دارید که سر صحبت را با مهمانانتان باز کنید و از سکوت حاکم بر جمع جلوگیری کنید. با این کار فاصلهها را پر کرده و فضای گرم و صمیمی را برقرار خواهید کرد.
مقاله نحوه باز کردن سر صحبت به شما کمک میکند تا این مهارت را به خوبی بیاموزید.
10)آداب معاشرت در میزبانی :برقراری ارتباط چشمی
در هنگام صحبت کردن بهطور مستقیم به چشمان مخاطبانتان نگاه کنید تا بدانند که به آنها توجه میکنید. اگر موقع صحبت کردن به جای دیگری نگاه کنید، مهمانتان متوجه حواسپرتی شما شده و ممکن است این کار نشانه بیاحترامی تلقی کند.
در مقاله ارتباط چشمی در سخنرانی، به بیان نکات و راهکارهایی پرداختهایم که به شما کمک میکند برقراری ارتباط چشمی را به یکی از عادتهای خود تبدیل کنید.
11)پوشیدن لباس مناسب
بر اساس نوع مهمانی و مهمانانی که دعوت کردهاید، لباس بپوشید.
اگر مهمانی شما رسمی است باید لباسهای رسمی و مرتب بپوشید و اگر مهمانی شما دوستانه و خانوادگی است، لباسهای راحتتری را انتخاب کنید.
ولی این نکته را همیشه به یاد داشته باشید که در مهمانیهای دوستانه و خانوادگی نیز نمیتوانید لباسهایی بپوشید که در خانه به تن دارید. این کار نشاندهنده بیاحترامی به مهمانانتان است و احساسات ناخوشایندی را به آنها منتقل میکند.
12)مدیریت اتفاقات پیشبینی نشده
همیشه در همه مهمانیها اتفاقاتی رخ میدهند که از قبل پیشبینی نشدهاند. مانند:
- رسیدن مهمانان سر زده،
- کم بودن غذا،
- ریختن آب یا غذا روی زمین،
- شکستن ظروف،
- افتادن بچهها،
- دیر رسیدن مهمانان،
- شوخی زننده یک نفر،
- و… .
اتفاقاتی که اگر از قبل پیشبینی نشوند بهطور حتم بینظمی، ناراحتی و بد رفتاری در پی خواهند داشت.
شما میتوانید برای جلوگیری از کم آمدن غذا، غذای بیشتری تدارک ببینید، برای جلوگیری از شکستن ظروف، از ظروف شکستنی محبوبتان استفاده نکنید و… .
13)آداب معاشرت در میزبانی :انعطافپذیر بودن
حتما موقعیتهایی در مهمانی رخ میدهد که باعث ایجاد ناراحتی و دلخوری در شما میشود. در این مواقع ممکن است حفظ آرامش کار بسیار سختی باشد و ما به شما حق میدهیم. اما باید قبل از آن انعطافپذیری را تمرین کنید. باید کاری کنید که حالت چهره، تن صدا، زبان بدن و رفتارتان در این مواقع تغییری نکند و بتوانید خودتان را کنترل کنید.
برای مثال مهمان شما فردی را با خود به مهمانی آورده که شما او را دعوت نکردهاید و ابدا از او خوشتان نمیآید. در این صورت شما باید بتوانید آرامش خود را حفظ کرده و با خوشرویی به او خوشامدگویی کنید. سپس در موقعیتی دیگر با فردی که مهمان ناخوانده را با خودش آورده، صحبت کنید تا به اشتباهش پی ببرد.
14)مدیریت موضوعات مورد بحث
همیشه باید مراقب این موضوع باشید که بحثهای مطرح شده منجر به دعوا و جر و بحث بین مهمانان نشوند. به این ترتیب اول باید سلیقه و طرز فکر افرادی که به مهمانی دعوت میکنید را بشناسید و تا میتوانید افرادی را با یکدیگر دعوت کنید که طرز فکرهای مشابهی دارند.
هر زمان که متوجه شدید بحث وارد بیراهه شده و ممکن است مهمانان را خشمگین کند، موضوع صحبت را بالافاصله با شوخی و خنده عوض کنید. فراموش نکنید که جلوگیری از ناراحتی و جر و بحث، تنها وظیفه میزبان است.
آداب معاشرت در مهمانی و میزبانی را جدی بگیرید
در این مقاله به معرفی اصول و قوانین آداب مهمانی و میزبانی پرداختهایم که دانستن و رعایت آنها مسیر مهمانی را بهبود میبخشد و شما را به همصحبتی دلنشین و دوستداشتنی در نظر دیگران تبدیل میکند. این آداب و اصول باعث برقراری ارتباط مؤثر با دیگران میشود.
شما چه اصول و قوانین دیگری را پیشنهاد میکنید و چه تجربیات ناخوشایندی را در مهمانیها تجربه کردهاید؟ در کامنتها برای ما بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید