تفاوت کوچینگ و منتورینگ و مشاوره در چیست؟
تفاوت کوچینگ، منتورینگ و مشاوره یکی از نکاتی است که دانستن آن در انتخاب فردی مناسب برای راهنمایی گرفتن به ما کمک بسزایی میکند. زیرا میآموزیم که برای حل هر مشکلی باید از چه فردی مشورت بگیریم تا بهتر و سریعتر به مقصد برسیم. در این مقاله به شما آموزش میدهیم که بتوانید تفاوتها را به درستی تشخیص دهید تا انتخاب درستی داشته و در این انتخاب به اطرافیانتان نیز کمک کنید.
به گفته جان سی.ماکسول، نویسنده و از برجستهترین کارشناسان در زمینه رهبری و سخنرانی: «همه درون خود بذر موفقیت دارند. خیلی از افراد خودشان نمیتوانند بذر موفقیتشان را پیدا کنند و در نتیجه نمیتوانند قابلیتهای خود را شکوفا کنند. ولی خیلیها هم این بذر را پیدا میکنند و شاید شما هم یکی از آنها باشید.»
با توجه به این گفته همه ما برای رسیدن به موفقیت نیازمند یافتن بذر درونی خود هستیم. اگر خودمان توانایی یافتن آن را نداشته باشیم لازم است تا از مشاور، کوچ و یا منتور کمک بگیریم و مهمترین موضوع برای رسیدن به موفقیت این است که قبل از هر چیز توانایی تشخیص و انتخاب درست را داشته باشیم.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleتعریف کوچینگ
به زبان ساده کوچینگ، فرایندی است که در آن به افراد کمک میشود تا از فکر کردن به گذشته و آینده دست بردارند و تمام تمرکز و توجهشان را به زمان حال معطوف کنند.
کوچ نیز فردی است که این فرایند را به سرانجام میرساند و با پرسشگریهایی که انجام میدهد و ابزارهایی که در دست دارد، به فرد خودآگاهی میدهد تا بتواند خودش را هدایت کند.
اگر مایل هستید تعریف دقیقی از کوچینگ بدانید، پیشنهاد میکنم مقاله کوچینگ چیست را حتما مطالعه کنید. با خواندن این مقاله با تمام جنبههای کوچینگ آشنا خواهید شد. برای پی بردن به اهمیت این موضوع نیز به مطالعه مقاله فواید کوچینگ بپردازید.
تفاوت کوچینگ و منتورینگ
در ابتدا لازم است تعریفی از منتور (Mentor)، منتی (Mentee) و منتورینگ (Mentoring) را ارائه دهیم:
در زبان فارسی منتور و کوچ را به معنای «مربی» ترجمه میکنند. این کار باعث شده است تا به خوبی نتوان به تفاوت این دو مفهوم پی برد. لازم به ذکر است که به دلیل کلمات مشابه در زبان فارسی و دوری از ایجاد سوءتفاهم، بهتر است به دنبال معادل فارسی برای منتور نباشیم و از همین واژه استفاده کنیم.
منظور از منتورینگ رابطهای میان دو نفر است که یکی از افراد از تجربه، مهارت و دانش بیشتری نسبت به فرد مقابلش برخوردار است. به همین دلیل میتواند نقش منتور را برای کسی که از راهنماییهایش استفاده میکند، داشته باشد. به فرد مقابل منتور، منتی گفته میشود.
برای مثال فردی که قصد دارد در کسب و کارش پیشرفت کند، میتواند از راهنماییهای فردی استفاده کند که در آن حیطه به موفقیت رسیده و مسیر را تا انتها طی کرده است. به عبارت دیگر منتور فردی است که از بالا به همه مسائل اشراف کامل دارد، با سختیها و چالشهای مسیر آشنا است و میتوان از تجربیات و اطلاعاتش با خیالی آسوده استفاده کرد.
به تفاوت کوچینگ و مشاوره در انتهای مقاله خواهیم پرداخت.
تفاوت ها و شباهتهای کوچینگ و منتورینگ
بسیاری از محققان معتقد هستند که مرزی میان کوچینگ با منتورینگ نیست و نمیتوان آن دو را از یکدیگر تفکیک کرد. اما مری کانر در کتاب معتبر Coaching & Mentoring at Work با تحقیق در این زمینه به این نتیجه رسیده است که تفاوتها و شباهتهایی بین این دو مفهوم وجود دارد و به طور صریح نمیتوان گفت که کاملا به یکدیگر شبیه هستند.
1)شباهتها
- هر دو به مهارتهای یکسانی نیاز دارند مانند مهارتهای برقراری ارتباط مؤثر، هوش کلامی، شناخت مخاطب، حس همدلی، گوش دادن موثر، انتقادپذیری، آیندهنگری، نفوذ کلام و… .
- هدف مشترک آنها کمک به فرد مقابل برای رسیدن به اهداف و خواستههایش است. به گونهای که مسیر رسیدن برای او کوتاهتر و سریعتر طی شود.
- کوچ و منتور فرد مقابل را به توسعه مهارتهای فردی تشویق میکنند و معتقد هستند که بدون رشد مهارتهای فردی نمیتوان مسیر را به درستی طی کرد.
2)تفاوتها
- در منتورینگ حتما لازم نیست هدف مشخصی تعیین شود، تنها ممکن است فرد در رابطه با موضوعی خاص از منتور راهنمایی بگیرد. اما کوچینگ کاملا برعکس است، اگر هدفی در ابتدا مشخص نشود کوچ نمیتواند فرد مقابل را به درستی راهنمایی کند. به عبارت دیگر کوچ و کوچی تنها برای رسیدن به هدفی مشخص با یکدیگر همراه میشوند.
- منتورینگ فرایندی بلندمدت است اما طول فرایند کوچینگ مشخص نیست. ممکن است کوتاه مدت و یا بلند مدت باشد.
- منتور باید قبل از شروع آموزش و راهنمایی به منتی، برنامهای منظم را طراحی کند. اما کوچ به این کار نیازی ندارد و باید برنامهریزی را در طول مسیر و از صحبت با کوچی طراحی کند.
- منتور برای موفقیت در کارش باید منتی را به خوبی بشناسد و تمام جوانب را در نظر بگیرد. اما کوچ به شناخت کافی از کوچی نیازی ندارد و تنها برای رسیدن به هدفی از پیش تعیین شده، کوچی را راهنمایی میکند.
- رابطه بین منتور و منتی به شکلی دوستانه و غیر رسمی است. اما در مقابل رابطه بین کوچ و کوچی کاملا رسمی است.
تفاوت کوچینگ و مشاوره
اکنون که تفاوت کوچینگ و منتورینگ را آموختید، لازم است تا فرق آن را با مشاوره نیز بیاموزید. در فرایند مشاوره، مراجع زمانی که با مشکلی مواجه میشود به نزد مشاور میرود تا با راهنماییهای او بتواند مشکل به وجود آمده را برطرف کند. مشکل میتواند در زمینههای مختلفی مانند کسب و کار، روابط عاطفی، خانوادگی و… باشد.
برای اینکه بدانید در چه مواقعی میتوانید از مشاوره کمک بگیرید، لازم است تا تفاوتهای بین مشاور و کوچ را بشناسید.
- مشاور با اطمینان از خودش و اطلاعاتی که دارد، به شما کمک میکند تا مشکلتان را حل کنید. اما کوچ با صحبت کردن و پرسیدن سوالاتی مرتبط و اساسی، به شما کمک میکند تا خودتان با استفاده از اطلاعات، باورها و استعدادهایی که دارید بتوانید راهحلی برای مشکلتان پیدا کنید.
- مشاور راه را به شما میگوید و مسیر را مشخص میکند. اما کوچ به شما آموزش میدهد تا بتوانید هر زمان در ادامه مسیر زندگی با مشکل و چالشی مواجه شدید، به تنهایی و با توجه به تواناییها و استعدادهایتان، تصمیمگیری درستی داشته باشید.
- مشاور نیاز به مهارت و اطلاعات کافی در یک زمینه خاص دارد. برای مثال اگر در زمینه مشکلات خانوادگی و مهارتهای ارتباطی مشاوره میدهد باید در این زمینه اطلاعات کاملی داشته باشد تا بتواند برای هر کسی متناسب با دغدغهای که دارد، راهحلهای درستی ارائه دهد. اما کوچ نیاز به مهارت خاصی ندارد و تنها با پرسیدن سوالات حرفهای از کوچی او را راهنمایی میکند.
تفاوت های کوچینگ و منتورینگ و مشاوره را بشناسید
همه ما در طول زندگی با مسائل مختلفی مواجه میشویم که برای حل کردن و تصمیمگیری درست نیاز داریم از دیگران مشورت و راهنمایی بگیریم. اگر نتوانیم فرد مناسبی برای پیدا کردن راهحل انتخاب کنیم، ممکن است تصمیمات نادرستی بگیریم و شرایط را رو به وخامت ببریم.
قبل از هر چیز باید بپذیریم که نیاز به گرفتن راهنمایی از دیگران داریم و در نهایت بیاموزیم که باید نزد چه کسانی برویم. در این مقاله به شما آموزش دادهایم که با توجه به چه نکاتی میتوانید از بین منتور، کوچ و مشاور یکی را انتخاب کنید.
اکثر افراد برای حل مشکلاتشان در هر زمینهای، گمان میکنند که تنها باید به مشاور مراجعه کنند و این کار باعث میشود تا نتوانند آنگونه که باید مشکلات را حل کنند. شما میتوانید با خواندن این مقاله و آگاهی از تفاوتها به اطرافیانتان کمک کنید.
اگر تا به حال تجربیاتی از داشتن کوچ، منتور و یا مشاور در کنار خود داشتهاید، در کامنتها با ما و دیگران در میان بگذارید. تجربیات شما بدون شک به دیگران برای انتخاب درست کمک بسزایی میکنند.
دیدگاهتان را بنویسید