راهکارهایی طلایی برای غلبه بر اهمال کاری و تنبلی که شما را به هدف میرسانند
غلبه بر اهمال کاری و تنبلی به ما کمک میکند تا بتوانیم به فردی پویا و فعال تبدیل شویم. به گونهای که کار امروز را به فردا واگذار نکنیم و سختی تغییر و بهبود شرایط را بپذیریم.
در ابتدای این مطلب به بیان یک نکته مهم و اساسی برای تغییر و پیروزی بر اهمال کاری و به تعویق انداختن کارها میپردازیم و سپس راهکارهای اساسی را بیان میکنیم. اگر برای تغییر و تحول آماده هستید، با ما همراه شوید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleتعریف اهمال کاری
به بیان ساده اگر کاری که انجام آن واجب و ضروری است را به روز دیگری موکول کنیم و به جای آن کاری که اهمیت کمتر و لذت بیشتری دارد را انجام دهیم، در انجام کار مهمتر اهمال کاری و تعلل کردهایم.
برای مثال تصور کنید که باید همین امروز به دکتر مراجعه کنید ولی شرکت در مهمانی را به دکتر رفتن ترجیح میدهید. با مهمانی رفتن شما دچار تنبلی و اهمال شدهاید. یا اینکه باید درس بخوانید اما ترجیح میدهید در حالیکه روی کاناپه لم دادهاید، با گوشی همراه خود بازی کنید.
برای یادگیری بهتر این مفهوم و خواندن توضیحات بیشتر، پیشنهاد میکنم مقاله تعریف اهمال کاری را مطالعه فرمایید.
چرا اهمال کاری را ترجیح میدهیم؟
پاسخ این سوال کاملا ساده است. چون ما نتیجه تنبلی و تعلل خود را در همان لحظهای که کار را به تعویق میاندازیم، نمیبینیم و لذت کوتاه مدت را به سختی انجام آن کار ترجیح میدهیم.
اما اگر نتیجه تنبلی خود را در همان لحظه ببینیم و متوجه ضررها و پیامدهای آن شویم، ابدا اهمال کاری نمیکنیم.
به عنوان مثال اگر زمانی که در هنگام رانندگی تخلف میکنیم در همان لحظه مجبور به پرداخت جریمه شویم، در روزهای بعدی حواسمان را موقع رانندگی جمع میکنیم تا تخلفی صورت نگیرد. اما چون پرداخت جریمه موقع فروش ماشین انجام میشود و یا در روزها و ماههای بعد، ما در همان لحظه متوجه ضرر نمیشویم و به انجام اشتباهاتمان ادامه میدهیم.
خوشبختانه برای رها شدن از این مخمصه راهحلی تضمینی و طلایی وجود دارد، بخش بعدی را از دست ندهید.
برای غلبه بر اهمال کاری، تغییر ذهن لازم است
راهکارهای زیادی برای درمان تنبلی و تعلل وجود دارد که در ادامه آنها را بیان میکنیم. اما نکتهای وجود دارد که اگر به آن توجهی نداشته باشیم، یادگیری راهکارها نیز موثر واقع نمیشوند. زیرا ما هنوز هم به اینکه در انجام کارهای خود تعلل داریم، واقف نیستیم و ضررهای آن را درک نکردهایم.
قبل از استفاده از راهکارها باید بدانیم که درمان اهمال کاری، یک تلاش ذهنی است و در ابتدا ما باید ذهنیت خود را آماده تغییر کنیمد! هیچ راه و فرمول سادهای وجود ندارد که بتوانیم با استفاده از آن به سرعت به تعویق انداختن کارها را رها کنیم.
زیرا همیشه موانع و سختیهایی در مسیر وجود دارند که بدون تغییر ذهن، نمیتوان از آنها عبور کرد. ذهنیت ما نوع نگاهمان را به موقعیت تعیین میکند. اجازه دهید با یک داستان پیش برویم.
1)داستان واقعی
فردی با دیدن زندگی کارآفرینان و افراد موفق و ثروتمند، تصمیم میگیرد کار فعلی خودش را کنار بگذارد و برای افزایش درآمد و بهبود کیفیت زندگی خود و خانوادهاش، کارآفرین شود. آن فرد میداند که رسیدن به موفقیت و ثروتمند شدن نیاز به تلاش زیادی دارد و به راحتی محقق نمیشود، اما اطلاع دقیقی از میزان دشواری راه نداشت.
بنابراین هنگامی که آن فرد قدم در راه میگذارد، با چالشها و مسائل زیادی روبهرو میشود که تا به امروز آنها را تجربه نکرده است. چالشهایی مانند:
- سرمایهگذاریهای کلان و پر ریسک که ابدا از نتیجه آن اطلاعی ندارد و ممکن است پول خود را از دست بدهد،
- کنار گذاشتن و دوری از تفریحات و تجملاتی که به آنها عادت کرده و جزوی از زندگیاش شده است،
- روزی 12 ساعت و حتی بیشتر کار کردن برای رسیدن به هدف و نداشتن چهارچوبی خاص برای کار کردن،
- یادگیری مهارتها و دانشی که تا به امروز هیچ اطلاعی از آنها نداشته است،
- و… .
او با مواجه شدن با این مشکلات و چالشها، تصمیم میگیرد که رویا و هدف خود را کنار بگذارد و به همان زندگی گذشته خود برگردد. به عبارت دیگر تنبلی و تعلل را به سختیهای مسیر ترجیح میدهد.
2)راهکار چیست؟
راهکار غلبه بر اهمال کاری و تنبلی در این مواقع، همانطور که گفتیم درست کردن ذهنیت است. اگر آن فرد به جای فرار و بها دادن به ذهنیت منفی خود، سختیهای موقتی را به جان میخرید و چند برابر گذشته تلاش میکرد، در آینده میتوانست مانند کسانی که آرزوی موقعیتشان را دارد به موفقیت برسد.
در اغلب مواقع از خودگذشتی و انعطافپذیری برای رسیدن به هدف الزامی است. اما با ذهنیتی که داریم از مواجه شدن با آن فرار میکنیم. برای تغییر ذهنیت باید:
- در ابتدا به خود بگوییم که این تلاشها و سختیها ارزشش را دارد و بخشی از مسیر رسیدن به هدف است. اگر به این امر واقف باشیم، انجام هر کاری را ارزشمند میدانیم و در انجام آن تنبلی و سستی نمیکنیم.
- در مرحله بعد باید بپذیریم که عدم آسایش فعلی، موقتی است و باید برای رسیدن به آسایش و آرامش بیشتر آن را تحمل کنیم. اگر مانند دیگران آسایش و راحتی را ترجیح بدهیم، به فردی معمولی تبدیل خواهیم شد. مثلا نخواندن درسی در دانشگاه که آن را دوست نداریم، تنها فرار از سختی است. اما اگر بپذیریم که برای اتمام آن مقطع تحصیلی باید آن درس را با نمره خوبی پاس کنیم و تمام زمانی که طول میکشد تنها یک ترم است، در خواندن آن تعلل نمیکنیم.
- در نهایت نیز باید بدانیم که برای یادگیری هر مهارت و بهبود هر عملکردی، نیاز به آموزش داریم. با آموزش دیدن به خوبی میتوانیم شرایط خود را بهبود ببخشیم.
حال که آموختیم چگونه تغییر تفکر راه را برای دوری از سستی و تعلل هموار میکند، زمان آن است که راهکارهای مهم برای درمان اهمال کاری را بیاموزیم.
راهکارهای غلبه بر اهمال کاری و تنبلی چیست؟
عوارض اهمال کاری و تنبلی در انجام کارها، برای ما چیزی به جز نا امیدی، استرس، نگرانی و شلختگی در پی نخواهد داشت. در مقاله دلایل اهمال کاری به بیان دلایلی پرداختهایم که باعث میشوند تنبلی و به تعویق انداختن کارها را بر انجام به موقع آنها ترجیح دهیم.
در ادامه به بیان راهکارهایی میپردازیم که راه را برایتان هموارتر میکنند.
1)در نظر گرفتن پاداش
موثرترین راه برای غلبه بر تنبلی و انجام کارهای سخت و مهم به جای کارهای لذتبخش و کم اهمیت، این است که برای انجام به موقع کارها به خودتان پاداش دهید. اینکه هر زمان کاری را به ثمر برسانید تا زودتر به پاداشی که برای خود تعیین کردهاید، برسید، انگیزه کافی برای ادامه راه را به دست آوردهاید.
در مقاله مفصل انگیزه چیست میتوانید با مطالبی در مورد فواید انگیزه و انواع آن آشنا شوید و راههای افزایش آن را بشناسید.
2)انجام دو فعالیت همزمان
برخی از کارها را میتوان همزمان با هم انجام داد و بیشتر لذت برد. این روش را کیتی میلکمن، متخصص رفتار در دانشگاه پنسیلوانیا ابداع کرده است. با کمک این روش میتوانید بهطور همزمان هم کاری را انجام دهید که برایتان لذتبخش است و هم به انجام کار مهم و اصلی خود بپردازید.
برای مثال میتوانید در حین ورزش کردن به تماشای برنامه تلویزیونی مورد علاقه خود بپردازید و یا موزیک مورد علاقه خود را گوش دهید. یا اینکه میتوانید در حین انجام کار با سیستم کامپیوتر خود، پاهایتان را در آب گرم قرار دهید و….
البته این نکته را در نظر بگیرید که باید کارهایی را همزمان با کار اصلی و مهم انجام دهید که تمرکزتان را کاهش ندهند. مثلا نمیتوانید همزمان با درس خواندن، تلویزیون هم تماشا کنید.
برای رهایی از این مشکل، مقاله افزایش تمرکز را بخوانید.
راهکار
برای اینکه بتوانید کارهایی را انتخاب کنید که تمرکزتان را کاهش ندهند، یک قلم و کاغذ بردارید و روی کاغذ از بالا به پایین خط بکشید. به گونهای که صفحه به دو قسمت تقسیم شود.
سپس در یک طرف لیستی از کارهای لذت بخش و مورد علاقهتان را بنویسید و در طرف دیگر کارهایی که باید برای رسیدن به اهدافتان انجام دهید.
در نهایت نیز طبق مثالهای بیان شده، چند روش خلاقانه برای انجام همزمان آنها پیدا کنید.
اگر کاری هست که نمیتوانید همزمان با کار لذتبخش انجام دهید، برای انجام آن کار پاداش تعیین کنید تا با فکر کردن به آن انرژی بگیرید.
3)غلبه بر اهمال کاری :شروع با گامهای کوچک
در این روش میتوانید وظایف خود را به کارهای کوچکتری تقسیم کنید تا برداشتن اولین قدمها برایتان راحت باشد. همیشه برداشتن اولین قدم کار آسانی نیست. به همین دلیل بسیاری از افراد از شروع کارهای جدید ترس دارند. اما اگر بتوانید مراحل رسیدن به هدف اصلی را کوچک و آسان کنید، برداشتن اولین قدم نیز آسان خواهد شد.
تصور کنید که قصد دارید 30 کیلو از وزنتان را کم کنید. اگر از ابتدا به دنبال راهی باشید که در عرض یک ماه 30 کیلو از وزن خود را کاهش دهید، تصمیم سختی گرفتهاید. این کار محال و غیر ممکن نیست، اما بدون شک با انجام تمرینات ورزشی سخت و رژیمهای نامعقول به سلامتی خود آسیب خواهید زد.
اما اگر کاهش وزن را با روزی 15 دقیقه پیادهروی آغاز کنید و به ندرت زمان آن را افزایش دهید، گام کوچکی برداشته و از ادامه راه خسته یا ناامید نخواهید شد. میتوانید برای خود تعیین کنید که قصد دارید هفتهای 500 گرم کم کنید که این کار به راحتی با 15 دقیقه پیادهروی و رعایت رژیم غذایی سبک ممکن خواهد شد.
4)تعیین کردن زمان
قطعا شما نیز این تجربه را داشتهاید که با اهمال کاری در انجام کارها، آنها را به شب آخر واگذار کردهاید. مثلا درسهای خود را روی هم تلنبار کردهاید تا شب امتحان و یا پروژه خود را آنقدر به تعویق انداختهاید که مجبور شدهاید شب تحویل آن تا صبح بیدار بمانید.
بدون شک با این تجربهها درک کردهاید که کیفیت کار بیش از اندازه پایین میآید و ابدا نتیجه مطلوبی حاصل نمیشود. به همین دلیل باید قبل از شروع کارها برای خود زمان تعیین کنید و مصمم باشید تا آن را سر موعد به سرانجام برسانید.
برای مثال به خود بگویید که تا روز تحویل پروژه، باید روزی 1 ساعت برای انجام آن زمان بگذارم تا بتوانم آن را به موقع تمام کنم.
نکته مهم
برای انجام کاری که دیگری برای شما زمان تعیین نکرده و یا مهارتی که قصد یادگیری آن را دارید نیز زمان تعیین کنید. این کار باعث میشود تا ماهها و سالها از سرانجام رساندن آن نگذرد.
برای مثال اگر قصد دارید زبان انگلیسی را بیاموزید. برای خود تعیین کنید که تا چه زمانی این سطح را به اتمام برسانید و برای تمرین روزی چند دقیقه زمان بگذارید. سپس برای آن برنامهریزی کنید.
5)غلبه بر اهمال کاری :فکر کردن به چالشها
از فکر کردن به مشکلات و چالشهایی که پیشروی شما قرار دارند، غافل نشوید. این کار باعث میشود تا بتوانید از بروز اتفاقات بد و ناگهانی جلوگیری کنید و یا حداقل از قبل برای رفعشان برنامهریزی کرده و چارهای اندیشیده باشید.
از طرف دیگر نیز ترس از بروز مشکل باعث میشود تا اهمال کاری را کنار بگذارید. زیرا به خوبی میدانید که انجام ندادن کارهای مهم شما را با چه مشکلات و چالشهایی روبهرو میکند. بنابراین از انجام هر کاری که شما را از رسیدن به اهدافتان دور کند، حذر خواهید کرد.
باید همواره عواقب تنبلی، به تعویق انداختن کارها و اقدام نکردن را در نظر بگیرید تا بتوانید به هدف مورد نظرتان برسید.
6)برنامهریزی برای انجام کارها
سرانجام رساندن هر کاری نیاز به برنامهریزی دقیق و اصولی دارد تا سر موعد مقرر و به درستی انجام شود.
بنابراین لازم است برای انجام هر کاری که شما را به هدفتان میرساند، برنامهریزی دقیقی داشته باشید. برای برنامهریزی دقیق مراحل زیر را انجام دهید:
- در ابتدا خودتان را بشناسید تا بتوانید برنامههای معقولی برای خود بنویسید. برخی از افراد در هنگام برنامهریزی به استعدادها و تواناییهای خود توجهی ندارند و بعد از مدت زمان کوتاهی از انجام کارها خسته میشوند،
- کارهایی که باید انجام دهید را به سه دسته تقسیم کنید. به کارهایی که خودتان باید انجام دهید، به عهده دیگران بگذارید و یا به کلی حذف کنید. سپس کارهای خود را بر اساس اهمیت آنها اولویتبندی کنید،
- محدودیتها و چالشهای موجود بر سر راه خود را بشناسید تا بتوانید برای رفع آنها برنامهریزی کنید،
- برای خود حتما زمان استراحت و پاداش در نظر بگیرید تا بتوانید انرژی خود را بازیابی کنید،
- در نهایت نیز در پایان هر روز، هفته، ماه و سال، فعالیتهای خود را تجزیه و تحلیل کنید.
برای اینکه بتوانید این مهارت را به خوبی بیاموزید، مقاله برنامه ریزی را مطالعه کنید. تکینکهای بیان شده در این مقاله شما را از انجام اشتباهات رایج دور میکند.
غلبه بر اهمال کاری را جدی بگیرید
با دوری از اهمال کاری و تنبلی میتوانید زودتر از تصورتان به هدفی که در ذهن دارید، برسید. همیشه موانع و دلایل زیادی برای به تعویق انداختن کارها وجود دارند که با شناخت آنها و استفاده از راهکارهای بیان شده در بالا میتوانید به موفقیتی که انتظار آن را دارید، برسید.
شما چه راهکارهای مهم دیگری برای دوری از اهمال کاری میشناسید؟ در کامنتها برای ما بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید