ویژگی جملات شروع سخنرانی را بیاموزید تا سخنران موفقی شوید
ویژگی جملات شروع سخنرانی را بیاموزید تا بتوانید شروع جذابی را برنامهریزی کنید. استفاده از عباراتی مانند «متشکرم» و «صبح بخیر» نمیتواند شروع جذابی باشد. بنابراین حتما در این مقاله همراه ما باشید تا نحوه نوشتن جملات شروع سخنرانی را بیاموزید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleشروع سخنرانی چیست؟
شروع سخنرانی مهمترین بخش در سخنرانی است. زیرا مخاطب از همان ابتدای سخنرانی تصمیم میگیرد شما را به عنوان سخنرانی حرفهای در نظر بگیرد و به صحبتهایتان گوش دهد یا نه.
لازم است تکتک جملات شروع سخنرانی خود را برنامه ریزی کنید تا بتوانید مخاطب را جذب صحبتهایتان کنید. شروع سخنرانی مانند شروع رابطه با افرادی است که آنها را نمیشناسید و قصد دارید بهترین تصویر از خودتان را در ذهنشان حک کنید. در ادامه به شما آموزش میدهیم که چگونه میتوانید این کار را به درستی انجام دهید.
توصیه میکنم مقاله جملات زیبا برای شروع سخنرانی را حتما بخوانید. در این مقاله جملاتی را به تفکیک موضوع بیان کردهایم که با استفاده از آنها میتوانید متن سخنرانی را راحتتر بنویسید.
لازمه یادگیری ویژگی جملات شروع سخنرانی
این نکته را هرگز فراموش نکنید که ثانیههای آغازین دیدار با یک فرد، ثانیههایی مهم و سرنوشتساز هستند.
به عنوان یک سخنران تنها چند ثانیه در ابتدای سخنرانی فرصت دارید تا توجه مخاطبان را به سخنان خود جلب کنید و به آنها اطمینان دهید که گوش دادن به سخنرانی شما برایشان بسیار مفید خواهد بود. تنها روش شما برای این کار استفاده از جملاتی جذاب است.
مقاله اهمیت شروع سخنرانی را بخوانید تا بیشتر به اهمیت این موضوع پی ببرید.
چه جملاتی برای شروع سخنرانی مناسب هستند؟
حتما در سخنرانیهای بسیاری شرکت کردهاید که از ابتدا شروع صحبت نتوانستهاید مفهوم جملات را با یکدیگر درک نکرده و ارتباطی بینشان برقرار کنید.
این اتفاق به این دلیل رخ میدهد که سخنران نمیتواند به خوبی بین نقاط اصلی صحبتهای خود در شروع سخنرانی ارتباط برقرار کند و نحوه نوشتن جملات شروع سخنرانی را نمیداند. به همین دلیل در دقایق ابتدایی از این شاخه به آن شاخه میپرد و نمیتواند انسجامی بین صحبتهایش برقرار کند.
جملاتی که در شروع سخنرانی از آن استفاده میکنید باید به چندین سوال مخاطبان پاسخ دهد و گرهای تا انتهای سخنرانی در ذهنش ایجاد نکند. برای مثال باید به خوبی خود را معرفی کنید، موضوع سخنرانی و عنوانین اصلی را بهطور کامل بیان کنید و به مخاطب قول دهید که تا پایان سخنرانی به سوالاتی که در ذهن دارد، پاسخ خواهید داد.
مخاطب باید بهطور کلی بداند که شما قصد دارید تا پایان سخنرانی چه مطالبی را عنوان کنید.
9 ویژگی جملات شروع سخنرانی
کلمات میتوانند بر روح و روان و کل زندگی ما تاثیرات مثبت یا منفی بگذارند. به همین دلیل باید برای انتخاب جملات ابتدایی، لازم است به چند ویژگی مهم دقت کنید. در ادامه به بیان این ویژگیها میپردازیم.
قدرت کلمات را دستکم نگیرید.
1)استفاده از جملات مثبت
کلمات مثبت، حامل انرژیهای مثبتی هستند که به سخنرانی ما روح داده و آن را دلنشینتر میکند. به یاد داشته باشید که با بیان جملات مثبت، چهره و لحن صدای زیباتری خواهید داشت.
در شروع سخنرانی ابدا از کلمات منفی مانند شکست، بدبختی، ناموفق و… استفاده نکنید، حتی اگر قصد دارید آنها را نفی کنید. این کلمات احساس خوشایندی را به مخاطبانتان منتقل نخواهند کرد.
حتی اگر قبل از شروع سخنرانی و یا در دقایق ابتدایی اتفاق ناخوشایندی رخ داد، نباید از شرایط به وجود آمده گلهمند باشید و منفی صحبت کنید.
توصیه
از همین امروز تصمیم بگیرید در طول روز از کلمات مثبت استفاده کنید تا ملکه ذهنتان شود. زیرا به عنوان یک سخنران اگر حرف و عملتان یکسان باشد، تاثیر حرفهایتان بر مخاطب دو چندان خواهد شد. مخاطب این موضوع را به خوبی احساس میکند که شما شعار میدهید و یا خودتان نیز آن را اجرا کردهاید.
تمرین
دفترچهای تهیه کنید و آن را باکلمات مثبت پر کنید. سپس تصمیم بگیرید که در طول روز از چند مورد از آنها استفاده کنید تا شما را به مرور زمان به انسانی بهتر، خوشکلامتر و تاثیرگذارتر تبدیل شوید.
2)ویژگی جملات شروع سخنرانی : دوری از اصطلاحات تخصصی
اگر به حرفهای مشغول هستید که تخصصی است، دقت کنید که برای معرفی آن به افراد معمولی، از واژگان تخصصی استفاده نکنید. شما باید برای توضیح جزئیات ضروری کار خود از کلماتی استفاده کنید که صحبتهایتان برای مخاطب ساده و قابلفهم باشد.
استفاده از اصطلاحات تخصصی دو احساس را در مخاطب ایجاد میکند. ممکن است فرد با شنیدن این اصطلاحات:
- احساس بیسوادی کرده و به یقین برسد که تا پایان صحبتهای شما را درک نخواهد کرد،
- به خوبی با حرفه و کار شما آشنا نشده و نتواند ارتباطی بین حرفه شما و صحبتهایتان پیدا کند.
توصیه
این نکته را در نظر بگیرید که باید کم استعدادترین مخاطب خود را انتخاب کرده و تلاش کنید او را به صحبتهای خود علاقهمند کنید. این کار تنها با کلماتی واضح و روشن امکانپذیر است. بنابراین در نحوه نوشتن جملات شروع سخنرانی خود دقت کنید.
تمرین
چندین بار متن معرفی حرفه خود را به شیوههای مختلف در دفترچهای بنویسید تا برای هر نوع سخنرانی بتوانید با خیال راحت از آن استفاده کنید.
بهکارگیری اصطلاحات تخصصی زمانی کاربرد دارد که سخنرانی علمی در جمع اساتید حرفه خود داشته باشید. در این صورت استفاده از اینگونه کلمات به مخاطب ثابت میکند که شما اطلاعات کافی در این زمینه دارید.
3)استفاده از کلمات تصویرساز
یکی از مهمترین ویژگی جملات شروع سخنرانی استفاده از کلمات تصویرساز است. بسیاری از سخنرانان مبتدی به این موضوع توجهی ندارند. زمانیکه از اینگونه کلمات استفاده کنید، سخنرانی سرگرمکنندهتری داشته و شنوندهها به خوبی میتوانند صحبتهای شما را درک کرده و به خاطر بسپارند.
برای درک بهتر این موضوع به ضربالمثلها توجه کنید. دلیل عدم فراموشی این ضربالمثلها در بین عموم مردم، قابلیت تصویرسازی آن است. برای مثال به ضربالمثلهای زیر توجه کنید:
- موش تو سوراخ نمیرفت جارو به دمش میبست،
- یه گوشش در و یه گوشش دروازه،
- با دم شیر بازی نکن،
- سری که درد نمیکند دستمال نمیبندند.
تنها با تصویرسازی میتوان به مفهوم این ضربالمثلها پی برد. به همین دلیل استفاده کلمات و عبارات تصویرساز، مفهوم سخنرانی را برای مخاطبان قابلفهمتر میکنند.
توصیه
برای تصویرسازی بهتر است در سخنرانیهای خود از مثالها و داستانها استفاده کنید. با بیان داستان و مثال، مخاطب بهتر با شما ارتباط برقرار میکند. به خصوص اگر داستانها و مثالها شخصی باشند.
تمرین
برای اینکه بهتر بتوانید از این روش استفاده کنید، ابتدا باید تصویرسازی ذهنی خود را تقویت کنید. برای تقویت تصویرسازی نیز مطالعه اهمیت زیادی دارد. رمان بخوانید و در ذهنتان صحنهها و شخصیتها را تصویرسازی کنید.
در گوشهای آرام بنشینید و آینده خود را در ذهنتان تصور کنید. به این بیاندیشید که دوست دارید در آینده در چه جایگاه و موقعیتی باشید.
4)تحریک کردن کنجکاوی مخاطب
از کلمات و جملاتی استفاده کنید که مورد علاقه مخاطب بوده و حس کنجاوی او را برانگیخته کند.
برای مثال ریچارد واشبرن چایلد، سفیر ایالات متحده وقت در ایتالیا، یکی از سخنرانیهای خود را اینگونه آغاز کرد: «من در مورد زندگی چنان هیجانزدهام که نمیتوانم ساکت بمانم. من در مورد زندگی با مردم حرف میزنم.» افراد بدون شک نمیتوانند در برابر چنین سخنرانی بیتفاوت بمانند.
در نحوه نوشتن جملات شروع سخنرانی میتوانید از شایعاتی که وجود دارند، استفاده کنید. شایعات و داستانهایی که به زندگی انسانها ارتباط دارند، همیشه مورد توجه مخاطبان هستند.
توصیه
برای اطلاع از اخبار و اتفاقات روز میتوانید از سایتهای خبری، مجلهها، روزنامهها و شبکههای اجتماعی استفاده کنید. در این صورت به راحتی میتوانید از اخبار روز، مرتبط با موضوع سخنرانی خود استفاده کنید.
تمرین
سعی کنید از کلمات و عباراتی در جمع خانواده و دوستان خود استفاده کنید که باعث جلبتوجه آنان شود. در این صورت متوجه خواهید شد که آیا سخنان شمابر مخاطبانتان تاثیرگذار است یا خیر.
پیشنهاد میکنم عبارات و کلمات را در دفترچهای جمعآوری کنید تا بتوانید در نوشتن متن سخنرانی از آنها استفاده کنید.
5)ویژگی جملات شروع سخنرانی : استفاده از طنز
از شوخطبعی متناسب با شخصیت خود استفاده کنید. زیرا اگر بتوانید در ثانیههای اول سخنرانی، مخاطبان را بخندانید، مطمئنا توجهشان را به صحبتهای خود جلب خواهید کرد. فقط به این نکته توجه کنید که برای انجام این روش باید از مهارت کافی برخوردار باشید. زیرا اگر مخاطبان به شوخی شما نخندند، شروع سختی داشته و ممکن است مورد قضاوت منفی قرار بگیرید.
توصیه
برای شوخطبعی به موارد زیر دقت کنید:
- مخاطبان خود را از نظر سن، جنسیت، فرهنگ، موقعیت اجتماعی و اقلیت بشناسید،
- در بیان شوخی، طبیعی رفتار کنید تا بتوانید دیگران را بخندانید،
- لحن سخنرانی و صحبت خود را تا انتها حفظ کنید، (یعنی در طول سخنرانی هر از گاهی شوخی کنید).
تمرین
شوخی کردن با نزدیکان را امتحان کنید تا متوجه شوید در این کار مهارت کافی دارید یا نه. اگر اطرافیانتان از شوخی شما ناراحت و دلگیر شدند، بدانید در استفاده از این روش موفق نیستید.
6)استفاده از واقعیتهای شوکهکننده
بیان یک واقعیت شوکهکننده برای مخاطبان میتواند سخنرانی شما را هیجانانگیزتر کند. با استفاده از این روش نظر مخاطب را برای به صحبتهای خود جلب کرده و او را به شنیدن ادامه صحبتها، مشتاق میکنید.
مهمترین نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که بلافاصله بعد از بیان واقعیت، سکوت کنید. سکوت باعث میشود تا سخنان شما بیش از پیش در مخاطب نفوذ کند. مکث در سخنرانی به شما کمک میکند تا در موقعیتهای مناسب، تاثیرگذاری دوچندان داشته باشید.
توصیه
برای استفاده از این روش از اخبار بد و تلخ استفاده نکنید و نحوه نوشتن جملات شروع سخنرانی خود را مثبت و انگیزهبخش کنید.
تمرین
واقعیتهای شوکهکنندهای را که شنیدهاید و یا در زندگیتان رخ داده است را در دفترچهای بنویسید تا بتوانید در انتخاب آنها بهتر عمل کنید.
7)بیان کلی از ساختار سخنرانی
لازم است در مقدمه سخنرانی خود مخاطبان را از موضوع اصلی و عناوین مورد بحث آگاه کنید تا بدانند در پایان سخنرانی چه مطالبی را میآموزند. با این کار مخاطب میتواند سوالات بهتری از شما بپرسد و مطالب را بهتر درک کند.
توصیه
برای استفاده از این روش میتوانید از چند نمونه زیر استفاده کنید:
- … نکته اصلی وجود دارد که در ادامه در مورد آنها صحبت خواهم کرد.
- من قصد دارم به موضوع … بپردازم و سپس عناوین … را برایتان بیان کنم.
- این ارائه به … قسمت تقسیم میشود، که عبارتند از … .
تمرین
برای بیان این موضوع، چندیدن متن را به روشهای مختلف بنویسید تا بتوانید به بهترین و موثرترین روش برسید.
8)ویژگی جملات شروع سخنرانی : استفاده از کلمات جدید
سعی کنید از کلمات و عبارات قدیمی در متن خود پرهیز کرده و از کلمات جدید و امروزی استفاده کنید. برای استفاده از این روش داشتن خلاقیت اهمیت زیادی دارد. اگر خلاقیت بیان متن نداشته باشید، خلاقیت فکری نیز نخواهید داشت.
توصیه
بهتر است در هنگام نوشتن متن از دیکشنری استفاده کنید و کلمات جدیدتر و تازهتر را جایگزین کلمات قدیمی کنید. البته به یاد داشته باشید که منظور از کلمات و عبارات جدید و امروزی، اصطلاحات عامیانه نیست.
تمرین
تا میتوانید برای افزایش خلاقیت خود تمرین کنید. برای مثال روزانه سعی کنید چند ویژگی دو شی بیربط را بیان کنید.
مقالههای خلاقیت چیست و تمرینات خلاقیت در این زمینه به شما کمک بسزایی میکنند. از خواندن آنها غافل نشوید.
9)یافتن ریشه کلمات
یافتن ریشه کلماتی که قصد دارید در متن شروع سخنرانی خود از آن استفاده کنید، بسیار جالب و مفید خواهد بود. زیرا داستانهای پشت این کلمات اغلب برای مخاطبان جذاب است.
برای مثال کلمه دستمزد یعی پول نمک. سربازان رومی برای خریدن نمک مبلغی را دریافت میکردند و روزی فردی شوخطبع با اشاره به دستمزد خود به عنوان پول نمک، این اصطلاح را به وجود آورد.
توصیه
از کتابها و گوگل کمک بگیرید تا به راحتی بتوانید کلمات مهم صحبتهای خود را ریشهیابی کرده و در صورت لزوم در سخنرانیهای خود استفاده کنید.
تمرین
چند مورد از ریشه کلمات مورد استفاده خود را برای دیگران بازگو کنید و بازخورد بگیرید تا بررسی کنید که کدامیک از داستانها برایشان جذابتر است.
نکته مهم در ویژگی جملات شروع سخنرانی
نکته مهمی که باید حتما به آن توجه کنید این است که جملات شروع خود را با چندین روش مختلف بنویسید تا بتوانید بهترین روش را انتخاب کنید. این کار به شما کمک میکند تا سبک خود را در نحوه نوشتن جملات شروع سخنرانی پیدا کرده و تبدیل به سخنرانی منحصربهفرد شوید.
نکته مهم بعدی که باید به آن توجه کنید این است که جملهای را انتخاب کنید که بیان آن برای شما راحت بوده و نیازی به حفظ کردن آن نداشته باشید. در این صورت مطمئن باشید که نفوذ کلام تان در مخاطب بیشتر خواهد بود.
فنی هرست، رماننویس آمریکایی میگوید: «گاهی جملات خود را 50 تا 100 مرتبه به روشهای گوناگون مینویسم و سپس جملهای را انتخاب میکنم که بیشتر به دلم مینشیند و من را راضی میکند.»
توصیه مهم
ابتدا متن خود را بنویسید و سپس به ویژگیهای بیان شده در بالا (به خصوص تصویرسازی) دقت کنید. اگر این ویژگیها را در برنداشت دوباره متنتان را بازنویسی کنید. آنقدر این کار را ادامه دهید تا متنی کامل و تاثیرگذار داشته باشید. فراموش نکنید که جملات شروع سخنرانی بیشترین اهمیت را در طول سخنرانی شما دارند.
مطمئن باشید زمانیکه سبک خود را در شروع سخنرانی پیدا کنید، نوشتن متنهای بهتر و جذابتر برای سخنرانیهای بعدی برایتان راحتتر خواهد شد. برای این کار خلاقیت داشتن نیز لازم است.
آیا تنها کلمات در شروع سخنرانی مهم هستند؟
جواب این سوال منفی است. چه بسا سخنرانانی که متن شروع سخنرانی خود را عالی مینویسند و از تمام ویژگی جملات شروع سخنرانی که در بالا بیان شد، استفاده میکنند اما به موفقیتی که انتظار دارند، نمیرسند. عوامل مهم دیگری نیز در نحوه نوشتن جملات شروع سخنرانی اهمیت دارند که عبارتند از:
1)طبیعی بودن
در شروع سخنرانی لازم است طبیعی رفتار کنید و خودتان باشید، نه اینکه برای تاثیرگذاری بیشتر به مخاطبان دروغ بگویید و یا رفتاری غیر عادی داشته باشید.
2)کنترل حرکات
حرکات دست، نحوه ایستادن، نحوه راه رفتن، زاویه بدن و ارتباط چشمی خود را کنترل کنید تا بتوانید ارتباط موثرتری را با مخاطبانتان برقرار کنید.
برای موفق بودن در این حوزه و برنامهریزی دقیق برای حرکات خود، حتما مقالههای زبان بدن در سخنرانی و ارتباط چشمی در سخنرانی را مطالعه کنید.
3)تسلط داشتن
بر متن شروع سخنرانی خود تسلط داشته باشید تا کلمه و یا عبارتی را اشتباه تلفظ نکنید. تلفظ اشتباه باعث میشود تا مخاطب اعتماد خود را نسبت به اطلاعاتی که بیان میکنید، از دست بدهد.
4)سکوت کردن
باید بدانید که در کدام قسمت از صحبتهای خود سکوت کنید تا تاثیر صحبتهایتان بر مخاطب چند برابر شود. با سکوت کردن به مخاطبانتان فرصت میدهید تا صحبتهای شما را هضم کنند.
5)کنترل استرس و هیجانات
استرس و هیجانات خود را کنترل کنید تا به عنوان سخنرانی حرفهای در ذهن مخاطب ماندگار شوید، نه فردی مبتدی و تازهکار. برای کنترل بهتر آب بنوشید و نفس عمیق بکشید.
6)لبخند زدن
در شروع سخنرانی لبخند زدن را فراموش نکنید. با لبخند زدن میتوانید احساس خوب و خوشایندی در مخاطب خود ایجاد کرده و در نتیجه ارتباط بهتری برقرار کنید.
ارزش جملات شروع سخنرانی
در نحوه نوشتن متن جملات شروع سخنرانی ، به ویژگیهای بیان شده در بالا دقت کنید تا بتوانید شروع خوبی داشته باشید. برای این کار تمرینات بیان شده در هر قسمت را نیز انجام دهید.
یک توصیه عالی برای یادگیری شروع تاثیرگذار دیدن سخنرانیهای افراد مشهور است. با دقت به سخنرانیهای آنها گوش دهید تا بیشتر به اهمیت ویژگی جملات شروع سخنرانی پی ببرید.
دیدگاهتان را بنویسید