16 آداب غذا خوردن که باید رعایت کنید + راهکاری برای ترک عادات غذایی بد
آداب غذا خوردن یکی از مهمترین آدابی است که باید از دروان کودکی بیاموزیم تا دیگران از غذا خوردن در کنار ما لذت ببرند، نه اینکه از نشستن در کنارمان فراری باشند.
یادگیری این اصول و قواعد نیز ابدا مربوط به سن و سال خاصی نیست. بهتر است والدین این اصول را ابتدا خودشان بیاموزند و سپس به فرزندانشان یاد بدهند.
در این مقاله سعی داریم به بیان اصول و قواعدی بپردازیم که نحوه صحیح غذا خوردن را به شما میآموزند. ابتدای مقاله به بررسی 16 مورد از اصول و قواعد پرداخته و سپس قواعد غذا خوردن در رستوران را توضیح دادهایم. پایان مقاله نیز به شما آموزش دادهایم که چگونه عادتهای بد غذایی خود را ترک کنید.
توصیه میکنم خواندن این مقاله را از دست ندهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleتعریف آداب معاشرت
آداب به مجموعه ای از رسوم و قوانین رفتاری گفته میشود که در هر جامعه، طبقه و یا گروهی خاص باید رعایت شود و رعایت نکردن آن نشان دهنده هنجارشکنی و قانونشکنی است. به طور کلی آداب به معنی «راه درست معاشرت کردن با دیگران» است.
معاشرت نیز در فرهنگ لغت به معنای همنشینی، همصحبتی، جامعهپذیری، مراوده و دوستی است.
برای یادگیری دقیقتر تعریف آداب معاشرت، توصیه میکنم مقاله آداب معاشرت چیست را مطالعه کنید. در این مقاله به آداب صحبت کردن، فضای مجازی، مهمانی رفتن و میزبان بودن و… پرداختهایم.
آداب معاشرت در غذا خوردن چیست؟
همه ما در هنگام غذا خوردن عادتهایی داریم که از دوران کودکی در ما شکل گرفتهاند. برخی از این عادتها بد هستند و برخی خوب.
عادتهای خوب به این صورت هستند که:
- همیشه عادت داشته باشیم صبحانه بخوریم،
- موقع غذا خوردن صحبت نکنیم،
- آرام غذا بخوریم و غذا را خوب بجویم،
- کم غذا بخوریم،
- دهانمان را موقع غذا خوردن ببندیم،
- با دهان پر از غذا صحبت نکنیم،
- بدون ملچ و مولوچ غذا بخوریم،
- و… .
این عادتها، عادتهای خوبی هستند که به ما کمک میکنند تا هم خودمان از غذا خوردن لذت ببریم و هم اطرافیانمان از غذا خوردن در کنار ما اذیت نشوند. اما در مقابل ممکن است عادتهای بدی داشته باشیم که از آنها بیاطلاع بوده و موقع غذا خوردن دیگران را اذیت کنیم.
منظور از نوشتن این مقاله یادگیری اصول غذا خوردن و رعایت آن است. اصول و قواعدی که جزو آداب و رسوم بوده و کمتر کسی آنها را رعایت میکند.
آداب صحیح غذا خوردن
در غذا خوردن یک سری اصول و قوانین اولیه وجود دارد که باید در همه جا آنها را رعایت کنید، چه در مهمانی، چه در محیط خانواده و منزل و چه در محیط دوستانه.
رعایت این اصول نشاندهنده اتیکت و نزاکت شما است و باعث میشوند تا دیگران از نحوه غذا خوردن شما اذیت نشوند. این اصول مهم عبارتند از:
1)قوز نکردن
هنگام غذا خوردن قوز نکنید و صاف بنشینید و روی غذای خود خم نشوید. با این کار نمیتوانید به تمام اتفاقات اطرافتان توجه کنید و در نظر دیگران نیز جلوه خوبی ندارد.
بهتر است اگر پشت میز غذا میخورید، آرنجهایتان را روی میز قرار ندهید.
2)ملچ و مولوچ نکردن
هنگام غذا خوردن، ملچ و ملوچ کردن و تولید صداهایی از دهان، کاری منزجرکننده است و حال دیگران را بد میکند. اغلب افراد در حین غذا خوردن به این موضوع مهم بیتوجه هستند.
اگر در خانواده و یا اطرافیانتان فردی هست که از صدای ملچ و ملوچ کردن بیزار است، در حضور او این کار را انجام ندهید.
3)تند غذا نخوردن
تند تند غذا خوردن شما علاوه بر اینکه باعث دل دردتان میشود، در مقابل دیگران جلوه خوبی ندارد. بنابراین بهتر است آرام آرام غذا بخورید و غذای خود را خوب بجوید.
4)دست زدن به مو یا صورت
برخی از افراد موقع غذا خوردن عادت دارند همیشه با موهای خود بازی کنند و یا به صورتشان دست بکشند. اگر شما نیز این عادت را دارید مراقب باشید تا سر میز و در هنگام غذا خوردن با دیگران این کار را انجام ندهید.
5)آداب غذا خوردن : جویدن با دهان باز
تصور کنید فردی مقابل شما نشسته و با دهان باز مشغول جویدن غذای خود است. حتی تصور این نوع غذا خوردن نیز حال شما را بد میکند، این طور نیست؟
پس مراقب باشید موقع غذا خوردن دهان خود را ببندید و با دهان باز غذا را نجوید.
6)صحبت کردن با دهان پر
اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که موقع غذا خوردن عادت دارند صحبت کنند، باید برای احترام گذاشتن به دیگران این عادت ناپسند را ترک کنید.
اما اگر لازم شد صحبت کنید، ابتدا دهان خود را از غذا خالی کنید و سپس حرف بزنید. صحبت کردن با دهان پر باعث میشود صحبتهایتان نامفهوم باشد و غذا از دهانتان بیرون بریزد. این کار دیگران را از غذا خوردن منصرف میکند.
7)نوشیدنی نخوردن با دهان پر
یکی دیگر از اصول غذا خوردن این است که نوشیدنی را آخر غذا و با دهان خالی بنوشید. مانند برخی از افراد نباشید که با دهان پر نوشیدنی میخورند تا بتوانند لقمههای بزرگ خود را قورت بدهند. این کار از آداب صحیح غذا خوردن به دور است.
8)کنار کذاشتن گوشی همراه
برخی از افراد حتی حاضر نیستند گوشی همراه خود را موقع غذا خوردن هم از خودشان دور کنند و آن را کنار خود میگذارند و در هنگام غذا خوردن از آن استفاده میکنند. این کار اصلا در حضور دیگران خوشایند و شایسته نیست.
ادب حکم میکند که موقع غذا خوردن، به خصوص در مهمانیهای رسمی گوشی خود را بیصدا کرده و در کنارتان قرار ندهید. سپس بعد از غذا خوردن و زمانی که ظرفها جمع شد، اگر منتظر پیام و یا تماس هستید، به سراغ گوشی خود بروید و آن را چک کنید.
9)استفاده درست از قاشق و چنگال
اگر قاشق و چنگال را مانند بیل در دست میگیرید و غذا میخورید، این عادت را کنار بگذارید. برخی از افراد نیز عادت ندارند از چنگال استفاده کنند و این کار باعث میشود تا در برخی از مواقع با دست غذا را به داخل قاشق هل بدهند. این کار نیز به دور از اصول غذا خوردن است.
نکته مهم دیگری که باید رعایت کنید این است که قاشق خود را بیش از اندازه پر از غذا نکنید. این کار باعث میشود تا موقع قرار دادن قاشق در دهان، مقداری از غذا از دهانتان خارج شود.
10)آداب غذا خوردن : شستن دستها
حتما قبل از غذا خوردن دستهای خود را بشویید زیرا از همان مواد غذایی استفاده میکنید که دیگران استفاده میکنند. نشستن دستها کاری غیر بهداشتی است.
11)پر نکردن دهان
لقمههای حود را کوچک بگیرید و قاشق خود را کمتر از مواد غذایی پر کنید تا دهانتان پر از غذا نشود.
این کار جلوه خوبی ندارد و ممکن است غذا در گلویتان بپرد و با سرفه در وضعیت نامناسبی قرار بگیرید.
12)خم نشدن برای برداشتن وسایل
اگر به وسیلهای روی میز و یا سفره نیاز دارید که از دسترس شما دور است، ابدا روی سفره و یا میز خم نشوید. میتوانید از فردی که به آن وسیله نزدیکتر هستند، تقاضا کنید تا آن را به شما بدهند.
13)غذا نخوردن قبل از حضور بقیه
باید صبر کنید تا تمام افراد سر سفره و یا سر میز بنشینند و سپس شروع به غذا خوردن کنید. در غیر این صورت به عنوان فردی بیادب و بیملاحظه در نظر دیگران شناخته خواهید شد.
14)آداب صحیح غذا خوردن : اشاره نکردن
در برخی از مواقع بدون اینکه حواسمان باشد، موقع صحبت کردن، با کارد و چنگالی که در دست داریم به دیگران اشاره میکنیم. این کار باعث بیاحترامی به دیگران میشود، بنابراین باید این عادت را نیز از خود دور کنیم.
15)برنداشتن غذا از ظرف دیگران
گاهی اوقات به اندازهای با دیگران صمیمی میشویم که به خودمان اجازه میدهیم تا تکهای از غذای دیگری را بدون اجازه و برای امتحان کردن از ظرفش برداریم. این کار به دور از اصول و قوانین غذا خوردن است.
حتی اگر فرد مقابلتان والدین، خواهر، برادر و حتی فرزندتان است، این کار را انجام ندهید.
16)نخوردن سیر و پیاز
اگر در مهمانیهای رسمی حضور دارید و یا بعد از غذا خوردن با فردی قرار ملاقات دارید، از خوردن مواد غذایی مانند سیر و پیاز که باعث بوی بد دهانتان میشود، خودداری کنید.
بوی بد دهان، همصحبتی با شما را سخت میکند.
در رستوران نیز آداب و رسومی وجود دارد که حتما باید آنها را رعایت کنید. در بخش بعدی با این آداب و رسوم آشنا خواهید شد.
آداب صحیح غذا خوردن در رستوران
همه افراد غذا خوردن در رستوران را ترجیح میدهند و در اغلب مواقع خانواده و دوستانشان را برای صرف غذا به رستوران دعوت میکنند. امروزه اکثر افراد قرارهای کاری با مشتریانشان را نیز در رستوران برگزار میکنند.
بنابراین بیش از گذشته لازم است رفتار صحیح و قواعد غذا خوردن در رستوران را بدانید و ادب را رعایت کنید. ما به شما در این بخش از مقاله قواعد و آداب مهم در رستوران را آموزش میدهیم. اینکه باید میز رزرو کنید یا نه، چگونه با کارکنان رستوران ارتباط برقرار کنید، چطور غذا سفارش دهید و… .
به این نکته توجه کنید که هر چه محیط رسمیتر و رستوران شیکتر باشد، رعایت قوانین و آداب مهمتر است. اما اگر بخواهید با دوستان صمیمی خود در کافه و یا رستورانی کوچک غذا بخورید، لازم به رعایت همه نکات نیست، تنها باید اصول اولیه را رعایت کنید.
1)رزرو میز لازم است؟
اگر شما میزبان هستید و قرار شام رسمی با مهمانانتان دارید، باید قبل از هر چیز ابتدا میز را در رستوران مورد نظرتان رزرو کنید.
حتما در زمان رزرو بگویید که دوست دارید میزتان در گوشهای دنج باشد یا در میانه سالن و چند نفر مهمان دارید. میتوانید با توجه به شرایط و تمایلات مهمانانتان و همچنین شرایط آب و هوایی، در صورت امکان اگر تراس و یا محیط سربازی در رستوران وجود دارد، در آنجا میز رزرو کنید.
نکته مهمتر این است که در زمان رزرو میز، سوالاتی که در ادامه مینویسیم را از مسئول رزرو پرسجو کنید. زیرا شما میزبان مراسم هستید و باید همه جوانب را بررسی کنید تا مهمانانتان از دعوت و میزبانی شما لذت ببرند. سوالاتی که باید بپرسید عبارتند از:
- وضعیت پارکینگ رستوران چگونه است؟
- چه نوع غذاهایی در رستوران و با چه قیمتهایی سرو میشود؟
- قبل از رسیدن تمام مهمانان میتوان سر میز نشست؟
- تا چه ساعتی میتوانید میز را در اختیار داشته باشید؟
- اگر بخواهید میز را لغو کنید، چه شرایطی وجود دارد؟
- اگر تعداد مهمانان تغییر کرد، میتوان میز رزرو شده را تغییر دهید؟
- در صورت کودک داشتن مهمانانتان باید بپرسید آیا صندلی کودک دارند؟
و از این قبیل سوالاتی که پرسیدنشان به کیفیت مهمانی شما کمک بسیاری میکنند.
2)نحوه تعامل با گارسون
یکی از مهمترین آداب صحیح غذا خوردن در رستوران، تعامل صحیح با گارسون است. این کار در میزان لذت بردن شما و همراهانتان از غذا تاثیر بسیاری است. با گارسونها محترمانه رفتار کنید و در رابطه با هر کار کوچکی که برایتان انجام میدهند از آنها تشکر کنید.
برخی از افراد با گارسونها تعامل برقرار نمیکنند و انجام هر کاری را وظیفه آنها میدانند. شما نباید اینگونه باشید. به خصوص اگر میزبان هستید.
نکاتی که در ادامه بیان میکنیم را حتما در رفتار با گارسون رعایت کنید:
- بهتر است درخواستهای خود را محترمانه و با کلمه لطفا بیان کنید،
- در هنگام معرفی غذاها به صحبتهایشان توجه کنید،
- زمانی که غذا را آوردند، در نحوه پخش آنها را همراهی کنید،
- حضور گارسون را در هنگام گرفتن سفارش نادیده نگیرید،
- و مدت زمان سفارش غذا را بیش از اندازه طولانی نکنید.
3)نحوه سفارش دادن غذا
سفارش دادن غذا در رستوران شامل تصمیمگیری در مورد انتخاب پیش غذا، غذای اصلی و نوشیدنی است. به خوبی به منوی غذا و قیمتها توجه کنید تا بتوانید تصمیمگیری درستی داشته باشید.
نکاتی که برای سفارش غذا باید رعایت کنید به این صورت است که:
- قبل از اینکه همه افراد تصمیمشان را برای سفارش غذا نگرفتهاند، نباید گارسون را صدا بزنید و او را معطل کنید،
- بستن منوی غذا به معنی انتخاب سفارش غذا است و گارسون بعد از دیدن این مورد برای گرفتن سفارش به نزد شما خواهد آمد. بنابراین نباید دوباره در انتخاب غذا تردید کرده و منو را باز کنید،
- اگر گروهتان به صورت حسابهای جداگانه نیاز دارند و قرار است هر کسی دونگ خودش را پرداخت کند، قبل از سفارش این نکته را به گارسون اطلاع دهید،
- در صورت عدم توان تصمیمگیری برای سفارش، میتوانید از گارسون بخواهید به شما غذاهایی را پیشنهاد بدهد،
- اگر میدانید که میزان پرس غذای مورد دلخواهتان بزرگ است و قصد دارید آن را با کسی تقسیم کنید، حتما به گارسون اطلاع دهید تا برایتان وسایل اضافه بیاورد،
- اگر مواد غذایی و یا مخلفاتی را دوست ندارید در کنار غذای خود داشته باشید، حتما به گارسون اطلاع دهید.
4)رعایت نکات اساسی
حال که در مورد نحوه رزرو میز غذا، تعامل با گارسون و سفارش دادن نکاتی را گوشرد کردیم، لازم است چند نکته مهم و اساسی دیگر را نیز بیان کنیم:
- شستن دستها قبل از شروع غذا را فراموش نکنید،
- بلند بلند با یکدیگر و یا با تلفن همراهتان صحبت نکنید،
- به میزهای دیگر ابدا نگاه نکنید و دیگران را موذب نکنید،
- در پایان غذا میز خود را نامرتب و بههمریخته ترک نکنید،
- بیش از حد غذا سفارش ندهید تا روی میز بماند،
- اضافه غذای خود را با خود ببرید تا غذا دور ریخته نشود،
- هر چه را که لازم دارید از همان ابتدا سفارش دهید،
- بلند نخندید و قهقهه نزنید تا باعث سلب آرامش دیگران نشوید.
راهکارهای برای ترک عادتهای بد
در این بخش راهکارهایی را به شما آموزش میدهیم تا با استفاده از آنها به راحتی بتوانید ابتدا عادتهای بد خود را بشناسید و سپس آنها را ترک کرده و جایگزینی برایشان پیدا کنید. با این راهکارها به خوبی میتوانید آداب صحیح غذا خوردن را جزوی از عادتهای خود کنید.
این راهکارها عبارتند از:
1)لیست عادتهای بد
دفترچهای بردارید و لیستی از عادتهای بد خود را موقع غذا خوردن یادداشت کنید. این کار نباید برایتان سخت باشد زیرا در محتواهای ابتدای مقاله به عادات بد اشاره کردهایم و در مورد هر یک مختصری توضیح دادهایم.
میتوانید مجددا عادتهای خود را مرور کنید و لیستتان را کاملتر بنویسید. سعی کنید هر از چند گاهی لیست نوشته شده را مرور کنید و هر عادتی که به یاد آوردید را در آن یادداشت کنید. برای کامل کردن لیست میتوانید از اطرافیانتان نیز بپرسید چه عادتهای بدی موقع غذا خوردن دارید.
2)رفع تک تک عادتها
حال که به عادتهای بد خود پی بردهاید و لیستتان را نوشتهاید، لازم است که برای رفع آنها اقدام کنید.
برای این کار هر هفته یکی از عادتهایتان را که از همه پر رنگتر هستند، در نظر بگیرید. برای مثال با دهان پر صحبت کردن. سپس به مدت یک هفته هنگام غذا خوردن سعی کنید که با دهان پر صحبت نکنید تا این عادت را کنار بگذارید.
سپس هفته بعد یکی دیگر از عادتهایی که مایل به ترک آن هستید را انتخاب کنید و بهطور همزمان با عادت صحبت کردن با دهان پر، سعی کنید آن کار را نیز موقع غذا خوردن انجام ندهید.
مطمئن باشید به مرور زمان عادتهای بد خود را اصلاح خواهید کرد. ترک کردن همزمان عادتهای امری محال و کلافهکننده است و شما را به هدفتان نمیرساند. به همین دلیل باید تک تک این کار را انجام دهید.
مقالههای ترک عادت های بد و چگونه عادت جدید ایجاد کنیم را حتما بخوانید تا بتوانید عادتهای خود را با روشی درست و اصولی تغییر دهید. تمام نکات و راهکارهای تضمینی را در این دو مقاله بیان کردهایم. بدین ترتیب در این بخش از بیان توضیحات اضافهتر خودداری میکنیم.
آداب صحیح غذا خوردن را بیاموزید
احتمالا در بین تمامی قواعد و رسومی که برای برقراری ارتباط با دیگران باید رعایت کنیم، مهمترینشان غذا خوردن است.در این مقاله 16 اصل مهم غذا خوردن را بیان کردهایم و به اصول غذا خوردن در رستوران نیز پرداختهایم. در پایان نیز راهکاری موثر برای ترک عادتهای بد غذا خوردن را گفتهایم. با خواندن این مقاله به راحتی میتوانید عادتهای بد خود را هنگام غذا خوردن کنار بگذارید.
در کامنتها برای ما بنویسید که چه کارهایی دیگران در هنگام غذا خوردن انجام میدهند که حال شما را بد میکند؟
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
توضیحات کامل و جامع بود!
تشکر می کنم بابت اینکه خوب و در یک صفحه توضیحات مربوطه رو به صورت مفید و موثر ارائه کردین.
سپاس از همراهی شما
معمار زندگی خود باشید
عالی بودن. کاش از بچگی این آدابو میدونستیم.
ولی الانم دیر نشده.
سلام خانم هانیه عزیز
از همراهی و حسن نظرتان متشکریم
اگر به دنبال یادگیری اصول و آداب ضروری در مهمانی و میزبانی، در فضای مجازی، در نحوه صحبت کردن و… هستید، پیشنهاد میکنم مقاله مفصل آداب معاشرت را که لینک آن در ادامه قرار داده شده، مطالعه کنید.
https://memariezendegi.com/what-are-the-etiquettes/
خواندن مقاله معرفی کتاب جامع آداب معاشرت نیز خالی از لطف نیست.
https://memariezendegi.com/social-etiquette-book/
برای آموزش و یادگیری هیچوقت دیر نیست.
معمار زندگی خود باشید.