آسیب های فضای مجازی و شبکه های اجتماعی + معرفی نرم افزار برای کنترل استفاده از گوشی
آسیب های استفاده از فضای مجازی و شبکههای اجتماعی چیست؟ چند روز پیش در پیج اینستاگرام موضوعی را مطرح کردم با این عنوان که چند ساعت در طول روز را صرف کار با گوشی همراهتان میکنید. جوابهای افراد به شدت نگرانکننده بود، به همین دلیل تصمیم گرفتم مقالهای در این مورد بنویسم و نرمافزاری را برای کنترل استفاده از گوشی همراه و شبکههای مجازی معرفی کنم.
توصیه میکنم این مقاله را با دقت بخوانید و به دوستانتان پیشنهاد دهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleفضای مجازی چیست؟
کامپیوتر، اینترنت، گوشیهای هوشمند و نرمافزارهای کاربردی و فناوریهای مرتبط با آن فقط یک نوع ابزار هستند که میتوانند برای نسل امروز هم مفید و هم مضر باشند.
به عبارت دیگر این ابزارها هم میتوانند آسیبهایی به فرد، جامعه و خانواده وارد کنند و هم میتوانند بستری برای پیشرفت، تحول، سلامتی و آسانتر شدن روند زندگی باشند. امروزه رسانهها و فضاهای مجازی توانستهاند نحوه زندگی و فعالیت انسانها را بهطور کلی تغییر دهند.
تعریف دقیق فضای مجازی
فضای مجازی یا فضای سایبری به رسانههای الکترونیکی اشاره دارد که به افراد این امکان را میدهد تا به راحتی با یکدیگر ارتباط و تعامل برقرار کنند.
یکی از راههایی که میتوان این فضا را توصیف کرد مربوط به استفاده از اینترنت جهانی برای اهداف مختلف تجاری یا سرگرمی است. بهطور کلی میتوان گفت هر کجا از اینترنت استفاده شود، فضای مجازی ایجاد میشود.
پیشنهاد میکنم مقاله آداب معاشرت در فضای مجازی را بخوانید. در این مقاله نحوه استفاده صحیح از فضای مجازی را میآموزید که به شما کمک میکنند تا زندگی همراه با آرامش را تجربه کنید. خواندن مطالب این مقاله به افزایش فرهنگ استفاده از فضای مجازی کمک بسزایی میکند.
ویژگیهای فضای مجازی را بشناسید
ویژگیهای لذتبخش استفاده از فضای مجازی به اندازهای است که اغلب افراد زمان زیادی را در طول روز به آن اختصاص میدهند. این ویژگیها عبارتند از:
- جذابیت و تنوع زیاد،
- دسترسی سریع و آسان،
- ارزان بودن اینترنت،
- تاثیرگذاری و نفوذ در تمام ابعاد زندگی،
- عدم وابستگی به زمان خاص،
- کم هزینه بودن برقراری ارتباط و تفریح،
- قابل دسترس بودن،
- دستیابی آسان به آخرین اخبار و اطلاعات،
- امکان برقراری ارتباط با سراسر دنیا،
- و… .
این ویژگیها باعث میشوند که از زمان و وقت خود غافل شده، زمان زیادی را بیهوده در شبکههای اجتماعی پرسه بزنید و به آسیبهای آن توجهی نداشته باشید.
دلایل استفاده از فضای مجازی و آسیب های آن
امروزه وجود گوشیهای همراه هوشمند، اعتیاد به فضای مجازی را در اغلب افراد به وجود آورده و باعث شده است تا افراد زمانهای زیادی را در فضای مجازی بگذرانند. دلایل بروز این مشکل عبارتند از:
1)سرگرمی
شبکههای اجتماعی به دلیل کم هزینه بودن، برای افراد یک سرگرمی محسوب میشوند. این موضوع که میتوانند از جذابیتهای زندگی روزمره خود عکس منتشر کنند و یا عکسهایی از زندگی دیگران را ببینند، لذت میبرند و این کار به یک سرگرمی برای آنها تبدیل شده است.
حتی پیدا کردن اطلاعات و آگاهی از اخبار روز دنیا را نیز از طریق شبکههای مجازی دنبال میکنند و به دنبال صحت اطلاعات و اخبار نیستند.
2)کسب و کار
بهترین دلیل استفاده از فضای مجازی میتواند راهاندازی و توسعه یک کسب و کار از طریق این فضا باشد. زیرا اکثر افراد بیشترین زمان خود را در شبکههای اجتماعی میگذارنند و توجه به این نکته میتواند به کسب درآمد کمک زیادی کند.
3)دوستیابی
از طریق فضای مجازی میتوانید دوستهایی پیدا کنید که علاقه و هدف مشترکی با شما دارند و این دوستی نیز محدود به مکان و فضای جغرافیایی نیست.
به همین دلیل به راحتی میتوانید دوستهایی را در سراسر دنیا و با صرف کمترین هزینه پیدا کنید. دوستهایی که با آنها میتوانید ارتباط برقرار کنید و حرفهای مشترکی داشته باشید.
4)آموزش دیدن
با استفاده بیش از حد کاربران در فضاهای مجازی، برخی از افراد آموزشهایی را در حیطه کاری خود منتشر کردهاند که به آسانی و با کمترین هزینه میتوان به آنها دست پیدا کرد. این اتفاق نیز باعث اعتیاد افراد به دنیای مجازی شده است.
البته باید به این نکته توجه داشته باشید که فضاهای مجازی جایی برای یادگیری عمیق نیست.
5)فعالیتهای اجتماعی
در فضاهای اجتماعی افراد به آسانی میتوانند با هزینه اندکی فعالیتهای اجتماعی انجام دهند و دغدغههای خود را بیان کنند، به همین دلیل بیشتر زمان خود را در این شبکهها صرف میکنند.
برای مثال برای حفظ محیط زیست چالشهایی را به راه میاندازند، برای کمک به نیازمندان و مناطق محروم هزینههایی را جمعآوری میکنند و… .
6)کم رنگ شدن مشکلات
زمانیکه افراد در فضاهای مجازی به سر میبرند، مشکلات و چالشهایی که در دنیای واقعی دارند را فراموش میکنند و از رنگ و لعابهای این فضا لذت میبرند.
به همین دلیل ترجیح میدهند حتی به جای مراوده و رفت و آمد با اطرافیانشان نیز در فضای اجتماعی باشند.
آسیب های استفاده از فضای مجازی
اگر به اطرافیان خود دقت کنید به خوبی متوجه میشوید که افراد کمی از گوشی همراه و شبکههای اجتماعی به درستی استفاده میکنند، برای مثال برای آموزش دادن به دیگران، فروش محصول و… و درصد زیادی از آنها تنها زمان خود را بیهوده تلف میکنند.
در این بخش قصد داریم به بیان آسیبهای استفاده بیش از حد از موبایل و شبکههای اجتماعی بپردازیم. آسیبهایی که خسارتهای جبرانناپذیری به زندگی شخصی و اجتماعی افراد وارد میکنند.
1)اطلاعات شما خصوصی نیستند
اغلب افراد گمان میکنند که اطلاعات حسابهای شبکههای اجتماعیشان خصوصی هستند و دیگران نمیتوانند به آنها دسترسی داشته باشند. این تفکر کاملا اشتباه است. روشهای زیادی وجود دارد که دیگران به راحتی میتوانند از اطلاعات شما سوءاستفاده کنند و امنیت شما را به خطر بیاندازند.
2)هیچچیز از بین نمیرود
در فضای مجازی هیچچیز از بین نمیرود، حتی اگر شما پستی را حذف کرده باشید. بنابراین باید در انتشار محتوا دقت و توجه کافی داشته باشید.
بنابراین اگر گمان میکنید که فعالیتهای شما در فضاهای مجازی، هر زمان که اراده کنید از بین میروند، سخت در اشتباه هستید.
3)کاهش سواد و اطلاعات
وابستگی به فضاها و شبکههای اجتماعی افراد را از کتاب خواندن و کسب اطلاعات صحیح دور میکنند و اصلا کسی برای یادگیری بیشتر زحمتی به خودش نمیدهد. زیرا تصور میکند که هر زمان به هر اطلاعاتی نیاز داشته باشد، به راحتی میتواند به آن دست پیدا کند. حتی برای رفع مشکلات و دغدغههای خود نیز ترجیح میدهد در شبکههای مجازی به دنبال راهحل باشد.
امروزه سواد و اطلاعات افراد متاسفانه محدود شده به اطلاعات منتشر شده در فضاهای مجازی که بسیاری از آنها اصلا صحت ندارند. هر چه بیشتر به سمت فضاهای مجازی برویم، جامعه بیسوادتری خواهیم داشت.
4)آسیب های فضای مجازی : تلف کردن زمان
اکثر افراد ساعتهای زیادی را در شبکههای اجتماعی و در گوشی همراه خود چرخ میزنند، بدون اینکه به زمانشان توجهی داشته باشند. برای مثال چک کردن یک پیام در واتس اپ باعث میشود که زمان زیادی را صرف گفتگو در گروههای دوستانه کنند.
یا باز کردن برنامه اینستاگرام باعث میشود تا ساعتها پیجهای مختلف را بدون هدف دنبال کنند و پستها و استوریهای مختلف را بدون اینکه کوچکترین فایدهای برایشان داشته باشند، بیهدف تماشا کنند.
در ادامه این مقاله نرمافزاری را به شما معرفی میکنیم که با نصب آن روی گوشی همراهتان متوجه میشوید که چند ساعت در روز را از گوشی همراهتان استفاده میکنید.
5)تنبلی و کمتحرکی
یک جا نشستن و استفاده طولانی از زمان باعث بروز تنبلی و کمتحرکی شده و به مرور زمان چاقی و بیماریهای زیادی را برای شما به همراه دارد. اگر مراقب زمان استفاده از گوشی همراه نباشید، ضررهای جبرانناپذیری خواهید داشت.
به همین دلیل بهتر است برای رفع این مشکل مشخص کنید که در چه ساعاتی از روز و در چه مدت زمانی به سراغ گوشی همراهتان بروید و شبکههای اجتماعی و پیامهای خود را چک کنید. با این کار به خوبی میتوانید زمانهایی را به ورزش و پیادهروی اختصاص دهید و حتی کارهای مهمتان را به سرانجام برسانید.
6)آسیب های فضای مجازی : کم خوابی
افراد زیادی در طول شب زمان خود را در شبکههای اجتماعی تلف میکنند و از خواب خود غافل هستند. کم خوابی باعث میشود تا در روز بعد کسل و خسته بوده و بابت کم بودن زمانتان در طول روز استرس داشته باشید.
بهطور معمول نیز درصد زیادی از افراد حتی بالافاصله بعد از بیداری گوشی همراه خود را چک میکنند و ساعتهایی را به چرخیدن در شبکههای اجتماعی میپردازند.
7)از دست دادن سلامت روانی
زمانیکه از شبکههای احتماعی استفاده میکنید و تنها زندگی عالی، خوشیها، مسافرتها و مهمانیهای افراد را میبینید، از زندگی خودتان و وجود اطرافیانتان ناراضی بوده و در مدت زمان کوتاهی به افسردگی دچار میشوید.
زیرا دیگران زندگی سخت، مشکلات و دغدغههایشان را با دیگران به اشتراک نمیگذارند و فقط از خوشیها و لذتهایشان عکس و فیلم منتشر میکنند. شما نیز گمان میکنید که تمام مشکلات و چالشها فقط شامل حال شما شده است. در نتیجه سلامت روانی خود را از دست میدهید و حالتان با خودتان و شرایط زندگیتان بد میشود.
برنامه و نرمافزار کنترل استفاده از گوشی همراه
در این بخش به معرفی نرمافزار کنترل استفاده از گوشی همراه و شبکههای اجتماعی میپردازیم تا بتوانید اعتیاد خود را از بین ببرید و از آسیبهای احتمالی جلوگیری کنید.
برنامه quality time، برنامهای است که به شما کمک میکند تا مدت زمان استفاده از گوشی همراه را در پایان روز بررسی کنید و ترغیب شوید در روز بعد کمتر از گوشی همراهتان استفاده کنید.
یکی از بهترین قابلیتهای این نرمافزار این است که زمان استفاده هر کدام از نرمافزارهای نصب شده روی گوشی را به صورت جداگانه به شما نشان میدهد و شما متوجه میشوید که در طول روز بیشتر از کدامیک از نرمافزارهای خود استفاده میکنید.
برای مثال اغلب ما از شبکههای اجتماعی، به خصوص اینستاگرام بیش از هر نرمافزار دیگری استفاده میکنیم. بنابراین اگر بتوانیم در پایان روز فعالیتهایمان را بسنجیم، بهتر میتوانیم زمان استفاده از اینستاگرام را کاهش دهیم.
آسیب های فضای مجازی را جدی بگیرید
در این مقاله به تعریف فضای مجازی، ویژگیها و آسیبهای آن پرداخته و در پایان نرمافزار quality time معرفی کردهایم.
برای اینکه بتوانید از آسیبهای دنیای مجازی جلوگیری کنید، ابتدا نرمافزار را نصب کنید و سپس سعی کنید زمانهای مشخصی را برای استفاده از گوشی همراهتان در نظر بگیرید.
امروزه حتی افراد زمانهایی که از کارهای روزانه خود خسته میشوند نیز ترجیح میدهند زمانهای استراحتشان را در شبکههای اجتماعی صرف کنند. این کار باعث میشود تا ذهن خستهتر از قبل به انجام کارها بپردازد.
شما چه راههایی را برای استفاده کمتر و بهینهتر از گوشی همراه پیشنهاد میدهید، در کامنتها برای ما بنویسید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
9 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام وقتتون به خیر مطالب مقاله بسیار کاربردی و مفید بود
سلام خانم قادری وقتتون بخیر
خوشحالیم که مطالب آموزشی ما برایتان موثر بوده
سپاس از همراهی شما
سلام وعرض ادب مطالب مقاله بسیار مفید وکاربردی بود سپاس از معرفی نرم افزار ،🙏
سلام خانم قادری عزیز
ممنون از همراهی شما
این همه فرمایش که فقط نرمافزار را نصب کنیم. ؟
سلام سید حسین عزیز
هدف اصلی این مقاله آشنایی با اسیب های فضای مجازی و سپس بیان یک راه حل برای مدیریت آن است . با کمک این نرم افزار و بسیاری از نرم افزار های دیگر می توانیم این موضوع رو مدیریت کنیم هدف معرفی نرم افزار خاصی نبوده است.
سپاس از همراهی شما
معمار زندگی خود باشید
سلام وقتتون به خیر مطالب مقاله بسیار کاربردی و مفید بود
عالی بود ممنون از شما.
سلام جناب نعمتی
ممنون از همراهیتون