کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغه ها (روشی نو برای زندگی کردن)
هنر ظریف رهایی از دغدغه ها با عنوان فرعی روشی نو برای خوب زندگی کردن، نوشته مارک منسن، به شما میآموزد که چگونه زندگی خود را با کنار گذاشتن ترسها، مشکلات، نگرانیها و بهطور کلی دغدغهها، سر و سامان دهید.
در این مقاله به معرفی این کتاب و تک تک فصلهای آن پرداختهایم. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleمشخصات کلی کتاب
عنوان فرعی: روشی نو برای خوب زندگی کردن
نویسنده: مارک منسن
مترجم: میلاد بشیری
انتشارات: میلکان
موضوع کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغه ها
متن پشت جلد کتاب به خوبی گویای موضوع کتاب است:
«این کتاب رنجهای شما را به ابزار، زخمهایتان را به قدرت و مشکلاتتان را به مشکلاتی معمولیتر تبدیل میکند. این پیشرفتی واقعی است. این کتاب را به چشم راهنمایی برای رنجهایتان بنگرید؛ راهنمایی برای چگونگی رنج کشیدن آسانتر و معنیدارتر. با شفقت و فروتنی بیشتر نگاهش کنید.
این کتابی است درباره برداشتن قدمهای سبکتر با وجود بارهای سنگین روی دوشتان، درباره آرامش بیشتر در برابر بزرگترین ترسهایتان و خندیدن به اشکهایتان در همان حالی که از چشمتان سرازیر است. این کتاب به شما یاد نمیدهد چطور به دست بیاورید یا بیندوزید، بلکه یاد میدهد چطور ببازید و رها کنید.
به شما یاد میدهد چطور سیاههای از زندگیتان بسازید و همه چیز جز مهمترینها را خط بزنید. چگونه چشمانتان را ببندید و مطمئن باشید که میتوانید خودتان را به پشت رها کنید و اگر زمین خوردید، اشکالی ندارد. به شما میآموزد که دغدغههای کمتری داشته باشید. به شما میآموزد که سعی نکنید.»
فصل های کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغه ها
کتاب در 9 فصل نوشته شده که عبارتند از:
فصل اول: سعی نکن
روی سنگ قبر بوکفسکی، شاعر و نویسنده آمریکایی نوشته شده است: «سعی نکن». زیرا او میدانست که با وجود فروش کتابها و کسب شهرت، هنوز بازنده است. (توصیه میکنم داستان زندگی بوکفسکی بزرگ را بخوانید). اما با تمام وجود هرگز سعی نکرد چیزی غیر از خودش باشد.
فرهنگ امروز ما خلاصه شده است در انتظارات مثبت اما غیرواقعی: خوشحالتر باشید. سالمتر باشید. بهترین باشید. بهتر از دیگران، باهوشتر، فرزتر، ثروتمندتر، جذابتر، معروفتر، سازندهتر، رشکبرانگیزتر و تحسینشدهتر باشید.
اما اگر یک لحظه دست نگه دارید و واقعا به اینها فکر کنید، متوجه میشوید که توصیههای مرسوم زندگی، تمام توصیههای مثبت و خودیارانهای که هر روز میشنوید، در واقع بر نداشتههایتان تمرکز دارند. 3 بخش بعدی به توضیح این موارد پرداخته شده.
- حلقه بازخورد جهنمی.
- هنر ظریف رهایی از دغدغهها.
- مارک، پس اصلا هدف کوفتی این کتاب چیه؟
فصل دوم: خوشحالی یک مشکل است
برخی از ما گمان میکنیم که با رنج کشیدن و در مصیبت بودن، میتوانیم حال بهتری داشته باشید. برای مثال برای کسب درآمد بیشتر تلاشی نمیکنیم و شرایط را میپذیریم، چون اکثر اطرافیان ما اینگونه زندگی میکنند. اما این تصور کاملا اشتباه است.
رنج کشیدن هیچ لطفی ندارد و لزوما چیز خیلی با معنایی هم نیست. رنج کشیدن هم همچون ثروتمند بودن و آسایش داشتن، هیچ ارزشی ندارد اگر هدف خاصی پشت آن نباشد.
خوشحالی روال خاصی دارد. میتوان با کار و تلاش به راحتی آن را به دست آورد. اما باید این را بدانید که نارضایتی و ناخشنودی، اجزای ذاتی طبیعت انسان هستند و عناصری ضروری برای ایجاد خوشحالی پایدار. چگونه؟ با خواندن بخشهای بعدی این فصل به پاسخ این سوال میرسید.
- خوشحالی از حلکردن مشکلات بهدست میآید.
- کشمکشتان را انتخاب کنید.
فصل سوم هنر ظریف رهایی از دغدغه ها :شما خاص نیستید
کسانی که نگاه مثبتی به خودشان دارند، معمولا عملکرد بهتری دارند و مشکلات کمتری ایجاد میکنند. بنابراین افزایش اعتماد به نفس در جامعه میتواند فواید اجتماعی بسیاری در پی داشته باشد.
اما نکته مهم اینجا است که داشتن احساس خوب به خود، هیچ معنایی ندارد مگر اینکه دلیل خوبی برای داشتن احساس خوب به خودتان داشته باشید. برای اینکه بدانید چگونه این احساس را پیدا کنید، خواندن این بخش را از دست ندهید.
- همهچیز از هم میپاشد.
- استبداد استثناگرایی.
- ولی اگر قرار نیست خاص یا استثنایی باشم، پس چه هدفی داشته باشم؟
فصل چهارم: ارزش رنجبردن
اگر از رنج کشیدن ناگزیری هستیم، اگر مشکلاتمان در زندگی اجتنابناپذیر هستند، سوالی که باید از خودمان بپرسیم این نیست که چطور به رنج کشیدن خاتمه بدهم؟
بلکه باید از خود بپرسیم چرا رنج میکشیم؟ برای چه هدفی؟ برای پاسخ این سوال ابتدا باید به خودآگاهی برسید.
- پیاز خودآگاهی.
- مشکلات ستاره راک.
- ارزشهای مزخرف.
- تعریف ارزشهای خوب و بد.
فصل پنجم هنر ظریف رهایی از دغدغه ها :شما همیشه در حال انتخاب هستید
در بیشتر اوقات تنها تفاوت میان دردناک بودن یا لذت بخش بودن کارها، داشتن یا نداشتن حق انتخاب است. برای مثال کسی که انتخاب میکند دونده باشد، درد پاها و دویدن و تمرین زیاد برایش دردناک نیست. چون خودش این راه را انتخاب کرده.
اگر از وضعیت فعلیتان آزردهاید، به احتمال زیاد علتش این است که بخشی از آن خارج از اختیار شما است. مشکلی وجود دارد که قدرت حلش را ندارید، مشکلی که بدون انتخاب شما به گونهای بر شما تحمیل شده است.
اگر خودتان مشکلاتتان را انتخاب کنید، احساس توانمندی کرده و توان مقابله با آنها را خواهید داشت.
- انتخاب.
- سفسطه مسئولیت و تقصیر.
- واکنش به تراژدی.
- ژنتیک و قرعهای که بهناممان درآمده است.
- هیچ «چطوری» وجود ندارد.
فصل ششم: شما درباره همهچیز اشتباه میکنید؛ من هم همینطور
رشد، فرایندی تکرار شونده و بی پایان است. ما وقتی که چیز جدیدی یاد میگیریم، از اشتباه به درست نمیرویم، از اشتباه به اشتباه کمی کمتر میرویم. ما همیشه در فرآیند نزدیک شدن به حقیقت و کمال هستیم. بدون اینکه در واقع هرگز به حقیقت و کمال برسیم.
نکته مهم این است که نباید همیشه به دنبال یافتن پاسخ درست نهایی برای خودمان باشیم، بلکه باید به دنبال تیشه زدن به اشکال مختلف اشتباهات امروزمان باشیم تا بتوانیم فردا کمی کمتر اشتباه کنیم.
- معماران عقاید شخصی خودمان.
- مراقب باشید چه چیزی را باور میکنید.
- خطرهای قطعیت کامل.
- قانون اجتناب مانسون.
- خودتان را بکشید.
- چطور کمی کمتر درباره خودتان قطعیت داشته باشید
فصل هفتم: شکست راه پیشرفت است
پیشرفت در هر چیزی، بر پایه هزاران چیز کوچک است. ابعاد موفقیتتان بر پایه تعداد دفعاتی است که در چیزی شکست خوردهاید.
- پارادکس شکست/موفقیت.
- درد و رنج بخشی از فرایند است.
- اصل «کاری بکنید».
فصل هشتم هنر ظریف رهایی از دغدغه ها :اهمیت نهگفتن
همیشه به ما یاد دادهاند که باید سعی کنیم در تمام موارد پذیرا و تصدیقگر باشیم. این موضوع سنگبنای بسیاری از کتابهای به اصطلاح تفکر مثبت است. به این معنی که ذهن بازی برای فرصتها داشته باشید، پذیرا باشید، به همه چیز و همه کس بله بگویید و… .
اما اگر اینگونه رفتار کنیم و همه چیز را بپذیریم، به سرعت پشیمان خواهیم شد. بخشهای دیگر این فصل را بخوانید تا به اهمیت نه گفتن پی برده و به خواستههای نابجای دیگران نه بگویید.
- نپذیرش، زندگیتان را بهتر خواهد کرد.
- مرزبندیها.
- چطور اعتمادسازی کنیم.
- آزادی با تعهد.
در کنار خواندن این بخش از کتاب، مقاله مهارت نه گفتن را نیز با دقت بخوانید. یادگیری این مهارت لازمه رسیدن به خواستهها و اهداف است.
فصل نهم: و بعد شما میمیرید
مرگ همه ما را میترساند. چون ما را میترساند از فکر کردن به آن، صحبت کردن راجع به آن و گاهی اوقات حتی تصدیق وجود آن اجتناب میکنیم. حتی زمانی که برای یکی از نزدیکانمان رخ میدهد.
- چیزی فراتر از خودمان.
- نیمه آفتابی مرگ.
بخشهای کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغه ها
بخشهای جذاب کتاب را با هم بخوانیم. نکته مهمی که لازم است در اینجا به آن اشاره کنیم این است که این جملات ارزشمند تنها در فصل اول کتاب نوشته شدهاند. گمان میکنم با دانستن این موضوع بهتر به ارزش این کتاب پی ببرید.
- کلید زندگی خوب، داشتن دغدغههای بیشتر نیست. بلکه داشتن دغدغههای کمتر، واقعیتر، ضروریتر و مهمتر است.
- خواستن تجربهای مثبت، تجربهای منفی است. پذیرفتن تجربهای منفی، تجربهای مثبت است. این همان چیزی است که آلن واتس از آن به عنوان «قانون وارونه» یاد میکرد. هر چه بیشتر به دنبال احساس بهتری باشید، احساس رضایت کمتری خواهید داشت.
- شما هرگز شاد نخواهید بود، اگر همیشه در جستجوی منشا شادی باشید. هرگز زندگی نخواهید کرد، اگر در جست و جوی معنای زندگی باشید.
- درد، نخی جدانشدنی از بافته زندگی است و تلاش برای بیرون کشیدنش نه تنها غیر ممکن، بلکه مخرب است. تلاش برای بیرون کشیدن آن، باعث میشود همه بافته از هم بگسلد. تلاش برای اجتناب از درد، یعنی داشتن دغدغه بیش از اندازه برای درد.
کتاب را با دقت بخوانید
همانطور که گفتیم این کتاب به شما کمک میکند تا بتوانید دغدغههای اساسی و مهمی که گریبانگیر شما در زندگی هستند را از سر راهتان بردارید. این دغدغهها در بسیاری از موارد شما را از رسیدن به اهدافتان باز میدارند.
در این مقاله به معرفی این کتاب و نوشتن خلاصهای از هر فصل آن پرداختهایم. به شما توصیه میکنم که اگر تمایل دارید حال و احوال بهتری در زندگی به دست آورید، این کتاب را بخوانید و به دیگران نیز هدیه دهید.
در پایان پیشنهاد میکنم مقاله هدف چیست را مطالعه کنید تا بتوانید با تعیین اهداف اصولی، درصد زیادی از دغدغههای خود را کاهش دهید.
اگر کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغه ها را خواندهاید، خوشحال میشویم در کامنتها نظرتان را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید