5 تکنیک دستیابی به توانایی سخنرانی در جمع
سخنرانی در جمع برای همه افراد کاری سخت و دشوار است، مگر آن دسته از افرادی که برای به دست آوردن این توانایی آموزش ببینند و مهمترین تکنیک های سخنرانی را بیاموزند.
اگر شما هم قصد دارید جزو این دسته از افراد قرار بگیرید و ترس از صحبت در برابر جمع را کنار بگذارید، این مقاله میتواند به شما کمک بسزایی کند.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleتوانایی سخنرانی در جمع
همه ما به این امر واقف هستیم، که افرادی در زندگی فردی و اجتماعی خود موفقتر عمل میکنند و از دیگران متمایز میشوند که توانایی صحبت در جمع را داشته باشند. بدون شک در لحظهای که قرار باشد برای اولین بار در جمعی حضور داشته باشیم، ترس و اضطراب وجود ما را فرا میگیرد، چه برسد به لحظهای که قرار باشد در حضور جمعی از افراد آشنا و غریبه صحبت کنیم.
اما به شما اطمینان میدهیم که با یادگیری تکنیک های سخنرانی و انجام تمرینات مکرر به راحتی میتوانید بر ترس خود غلبه کرده و به فردی تبدیل شوید که از سخنرانی و صحبت کردن در برابر دیگران لذت میبرد.
توصیه میکنم برای علاوه بر این مقاله، مقاله تکنیک های بهبود فن بیان را با دقت مطالعه کنید. در این مقاله تمام نکات و تکنیکهای لازم برای برخورداری از فن بیان مناسب را بیان کردهایم.
راه رسیدن به موفقیت
اگر برای خواندن این مقاله، این دیدگاه را دارید که: «خودم را در حین صحبت کردن به انجام این کارها مجبور میکنم، بعد همه چیز درست خواهد شد و من به نتیجه دلخواهم خواهم رسید»، باید بگویم که سخت در اشتباه هستید. چنانچه خود را ملزم به انجام این کارها کنید، به آدمکی چوبی یا ماشینی تبدیل میشوید.
شما باید اکثر این قوانین را به اندازهای تمرین کنید که بتوانید آنها را به صورت ناخودآگاه انجام دهید، به گونهای که انگار در حال انجام هضم غذای دیشبتان هستید. این تنها راه رسیدن به موفقیت است و جز با تمرین فراوان محقق نمیشود. هیچ راهحل آسان دیگری وجود ندارد.
یادگیری 5 تکنیک برای سخنرانی در جمع
هنگام صحبت کردن در بین دوستان و آشنایان و یا در لحظات حساس سخنرانی باید به تکنیک های سخنرانی که در ادامه بیان میکنیم، دقت کافی داشته باشید. با عمل به این تکنیکها میتوانید به فردی تبدیل شوید که مخاطب از همصحبتی با او لذت میبرد. در نتیجه به موفقیتهای که انتظارش را دارید، خواهید رسید.
1-روی هجاهای مهم تاکید کنید
همه ما در طول مکالمات روزمره خود یکی از هجاهای هر کلمه را با تاکید بیان میکنیم و از سایر هجاها سریعا میگذریم. این کار یک فرآیند عجیب و غیرعادی نیست. هر فرد، یک متن را متفاوت میخواند و بر روی کلمات خاصی تاکید میکند. در مورد آن هیچ قانونی وجود ندارد.
بنابراین لازم است در حین بیان کلمات به خوبی بدانید که باید روی کدامیک از هجاها بیشتر تاکید کنید تا صحبتهایتان قابل درکتر شوند.
2-آهنگ صدای خود را تغییر دهید
آهنگ صدای ما در طول مکالمات روزمره و بطور ناخودآگاه، پیوسته بالا و پایین میرود و هیچگاه یکنواخت نیست. این موضوع یکی از مسائل طبیعی است و هیچکس برای آن آموزش نمیبیند. اما زمانی که در حال سخنرانی هستید لازم است تا بیش از دیگر مواقع به این موضوع مهم اهمیت دهید.
به همین دلیل پیشنهاد میکنیم زمانیکه روبهروی حضار قرار گرفتهاید و با لحنی کسلکننده در حال صحبت هستید، لحظهای مکث کرده و با خود بگویید: «چرا مانند یک عروسک چوبی صحبت میکنی؟ با حضار رسا و واضح حرف بزن. درست رفتار کن و طبیعی باش. مانند همه زمانهای دیگری که به راحتی با اطرافیانت صحبت میکنی.» این مکث کوتاه به شما خیلی کمک خواهد کرد.
برای بهبود بخشیدن به صدای خود و راهکارهایی برای بهتر صحبت کردن، توصیه میکنم مقاله کامل تغییر صدا را مطالعه کنید. با تغیر صدایتان به صدایی دلنشین و جذاب، میتوانید نفوذ کلام بیشتری در ذهن مخاطبانتان داشته باشید.
3-سخنرانی در جمع :قبل و بعد از نکات مهم، مکث کنید
مهمترین نکتهای که لازم است در تکنیک های سخنرانی بیاموزید، تاثیر سکوت ناگهانی در حین سخنرانی خواهد بود، که مانند تاثیر صدای بلند ناگهانی، تاثیرگذار است. این کار توجه مخاطب را جمع کرده و او را هوشیارتر میکند زیرا متوجه میشود که شما قصد دارید موضوع مهمی را عنوان کنید. سکوت ابزاری قدرتمند است و آن چنان اهمیت دارد که نمیتوان نسبت به آن بیتفاوت بود.
اگر بخواهید سخنان شما تاثیرگذار باشند، در لحظاتی از سخنرانی باید مکث کنید. با این کار به مخاطب فرصت میدهید تا موضوع بیان شده در ذهنش جا بیوفتد و یا اینکه نظرش به ادامه سخنان شما جلب شود.
در مقاله مکث در سخنرانی به بیان راهکارهایی موثر برای استفاده از این ترفند را آموزش دادهایم.
4-متن سخنرانی خود را حفظ نکنید
حفظ کردن کلمه به کلمه متن سخنرانی باعث میشود به دلیل ترس از فراموشی محتوا، استرستان موقع صحبت افزایش پیدا کند. از طرف دیگر نیز حفظ کردن متن، لحن صحبت کردنتان را خشک و رسمی میکند و نمیتوانید به خوبی معنی و مفهوم جملات را به مخاطب منتقل کنید. لحن در فن بیان از اهمیت بالایی برخوردار است.
5-سرعت بیانتان را تغییر دهید
در حین صحبت کردن لازم است برای تایید روی برخی از جملات، سرعت بیانتان را کم و یا زیاد کنید. این کار به فهم و درک بیشتر مخاطب کمک بسزایی میکند.
لازم است برخی از جملاتی که اهمیت زیادی دارند را شمرده شمرده و با صدایی آرام بیان کنید تا مخاطب متوجه شود که این جملات ارزشمند هستند و باید با دقت بیشتری گوش دهند.
به عنوان مثال، شما میتوانید مبلغ «سی میلیون تومان» را به گونهای با سرعت بالا بیان کنید که به کمارزشی «سی هزار تومان» به نظر برسد.
با تمرین متن سخنرانی خود به خوبی متوجه خواهید شد که کدامیک از جملات را باید با سرعت بیان کنید و کدامیک را آهسته.
تکنیک های سخنرانی در جمع برای جلبتوجه مخاطب
در ادامه چند راهکار معرفی میکنیم تا با استفاده از آنها بتوانید با مخاطبتان ارتباط مؤثر برقرار کنید:
1-مشکلی از مخاطبانتان را حل کنید
قبل از نوشتن متن سخنرانی از خودتان سوال کنید که صحبتهایتان تا چه اندازه میتواند مشکلات مخاطبانتان را حل کند؟
لازم است قبل از هر چیز در ابتدا شناختی از نیازها، دغدغهها، ترسها و مشکلات مخاطبانتان به دست آورید تا بتوانید اشتیاق کافی برای شنیدن صحبتهایتان در مخاطب ایجاد کنید.
2-سخنرانی در جمع :صادقانه تعریف و تمجید کنید
از اینکه افراد در سخنرانی شما شرکت کرده و زمانشان را صرف گوش دادن به صحبتهایتان کردهاند، باید از صمیم قلب تشکر و قدردانی کنید.
نباید به این فکر کنید مطالبی که بیان کردهاید به اندازهای عالی و منحصر به فرد بوده است که مخاطبان باید از شما تقدیر و تشکر کنند. فراموش نکنید که اگر دیگران در سخنرانی شما شرکت نمیکردند، باید برای صندلیهای خالی سخنرانی میکردید.
3-بین خود و مخاطبتان یک وجه مشترک پیدا کنید
از مهمترین تکنیک های سخنرانی این است که در آغاز صحبت، تمام تلاشتان را به کار گیرید تا بین خود و مخاطبانتان یک وجه اشتراک پیدا کنید. پیدا کردن این وجه اشتراک باعث میشود تا مخاطب بداند که دغدغههای مشترکی بینتان وجود دارد و در نتیجه با توجه بیشتری شما را همراهی کند.
برای یافتن وجه اشتراک میتوانید از دو روش استفاده کنید:
- مرتبط با موضوعی که قرار است در مورد آن صحبت کنید، جامعه هدفی مشخص تعیین کنید،
- و یا اینکه در ابتدا از دغدغهها و مشکلات افراد آگاهی پیدا کنید و سپس متناسب با آن موضوعی مناسب برای سخنرانی انتخاب کنید.
4-سخنرانی در جمع :مخاطبان را در سخنان خود شریک کنید
سعی کنید در تمام مدت سخنرانی، متکلم وحدع نباشید و مخاطبان را نیز با خودتان همراه کنید. این کار باعث میشود تا سخنرانی خسته کننده و یکنواختی نداشته باشید و توجه مخاطب را نیز به صحبتهای خود جلب کنید.
برای همراه کردن مخاطب با خود میتوانید:
- سوال بپرسید و از مخاطب جواب بخواهید،
- بازیها و فعالیتهایی را برنامهریزی کنید (هم میتوانند فردی باشند و هم گروهی)،
- از مخاطب بخواهید متناسب با موضوع مورد بخث، اگر خاطرهای دارد به اشتراک بگذارد.
5-متواضع باشید
هیچچیز مانند تواضع و صمیمیت برای شنوندهها و خود سخنران سودمند نیست. مخاطب از رفتارها و نوع صحبتهایتان به خوبی متوجه میشود که فردی متواضع هستید و یا مغرور و خودپسند.
تواضع باعث میشود تا بیان شما و مخاطبانتان رابطهای صمیمانه، دوستانه و همراه با اعتماد شکل بگیرید.
نکته آخر صحبت در جمع
در نهایت به همه افرادی که قصد دارند به سخنرانی حرفهای در جمع بپردازند ،در ابتدا فن بیان و نحوه صحبت کردنشان را اصلاح کنند و سپس در جایگاه سخنران قرار بگیرند. هر چه بتوانید مهارتهای لازم برای سخنران شدن را بیاموزید، بدون شک مخاطبان زیادی جذب کرده و از دیگر سخنرانان متمایز خواهید شد.
از امروز تصمیم بگیرید با یادگیری تکنیک های سخنرانی و نحوه صحیح صحبت کردن، به همصحبت خوبی برای دیگران تبدیل شوید.
در پایان توصیه میکنم برای افزایش مهارت و توانایی خود در صحبت کردن، کتاب صحبت در جمع به زبان ساده را مطالعه بفرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید