4 راه برای کنترل ترس از صحبت در جمع
کنترل ترس از صحبت در جمع از جمله موضوعاتی است که اغلب افراد جامعه با آن روبهرو هستند زیرا از صحبت کردن در حضور دیگران واهمه دارند. در فایل صوتی حدودا 40 دقیقهای زیر 4 راه برای کنترل ترس از صحبت با دیگران را بیان کردهایم. نکاتی که به شما کمک میکنند با کنار گذاشتن این ترس بتوانید به تمام خواستهها و اهدافتان دست پیدا کنید.
اگر فرصت گوش دادن به فایل صوتی را ندارید، پیشنهاد میکنم حتما متن مقاله را مطالعه کنید، تمامی نکات بیان شده در فایل صوتی به همراه مطالب تکمیلی، در متن نوشته شدهاند.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleدلایل کنترل ترس از صحبت در جمع
در آمریکا طی تحقیقاتی در زمینه انواع ترسهایی که اغلب افراد به آن دچار هستند، مشخص شد که اولین ترس، ترس از صحبت در جمع است و جالب است بدانید که ترس از مرگ در رتبه ششم قرار دارد. اغلب افراد ترجیح میدهند در تابوت باشند تا پشت میز سخنرانی.
بنابراین این نوع ترس، ترس شایعی است که در بین اغلب افراد جامعه وجود دارد و به وضوح دیده میشود. زیرا به راحتی میتوان علائم آن را در افراد تشخیص داد، علائمی مانند استرس، افزایش دمای بدن، تعرق شدید، افزایش ضربان قلب، فراموشی محتوا و… .
اگر شما نیز به این علائم دچار هستید و همیشه سعی دارید از صحبت در برابر دیگران فرار کنید، لازم است برای مدیریت و مهار کردن آن اقداماتی را انجام دهید. زیرا این ترس باعث میشود تا نتوانید:
- خواستهها و نیازهایتان را با دیگران در میان بگذارید،
- در مصاحبههای شغلی موفق عمل کنید و به شغل دلخواهتان برسید،
- در شغلی که به آن مشغول هستید به راحتی با مدیر و همکارانتان صحبت کنید،
- به راحتی عقاید و باورهایتان را با دیگران به اشتراک بگذارید،
- به راحتی با اطرافیانتان ارتباط مؤثر و هدفمند برقرار کنید،
- علاقه خود را به دیگران ابراز کنید،
- و… .
توصیه میکنم مقاله ترس از سخنرانی را نیز با دقت بخوانید. در این مقاله بهطور مفصل اطلاعات لازم برای کنترل ترس را بیان کردهایم.
دو دیدگاه کنترل ترس از صحبت در جمع
قصد داریم ترس از صحبت با دیگران را از دو دیدگاه بررسی کنیم. ترسهای ما در دو گروه ترسهای ذهنی و ترسهای مهارتی قرار میگیرند. در ادامه این دو گروه را توضیح داده و در مورد هر کدام راهحلی ارائه خواهیم داد.
1-گروه اول: ترسهای ذهنی
ترسهای ذهنی نوعی از ترس هستند که ما را از انجام کارهای ضروری باز میدارند. اغلب این ترسها تنها در ذهنمان وجود داشته و واقعی نیستند. بنابراین لازم است برای خوب صحبت کردن و کنترل ترس، ابتدا ترسهای ذهنی بیپایه و اساس را کنترل کرده و از بین ببریم.
ترسهای ذهنی به سه بخش تقسیم میشوند:
الف) ترس از قضاوت شدن
اولین و مهمترین ترس، ترس از قضاوت شدن توسط مخاطبان است که باعث میشود کمتر در حضور جمع صحبت کنیم. با این ترس ذهنی، همیشه گمان میکنیم با هر حرفی که به زبان میآوریم، مورد قضاوتهای بیرحمانه دیگران قرار میگیریم. این ترس مهمترین ترسی است که ما را از صحبت در جمع منصرف میکند و باعث میشود مدام با خودمان کشمکشهای درونی داشته باشیم.
ب) ترس از شکست
با تفکر شکست خوردن، همیشه از صحبت کردن میترسیم و گمان میکنیم که نمیتوانیم با درست صحبت کردن، توجه دیگران را به خود جلب کنیم. ترس از کممحلی و بیتوجهی دیگران ما را از پیشقدم شدن در صحبت منصرف میکند.
پ)ترس از موفقیت
اغلب افراد از موفقیت و پیشرفت، ترس دارند. برای مثال اگر با این ترس ذهنی که داریم از ما بخواهند در یک جمع 100 نفره صحبت کنیم، از این قضیه میترسیم که مجبور شویم بعد از آن در مقابل یک جمع 500 نفره صحبت کنیم.
بنابراین ترس از صحبت در جمع بزرگتر باعث میشود که حاضر نباشیم در مقابل جمعهای کوچکتر صحبت کنیم و این اتفاق به دلیل ترس از موفقیت است. این ترس باعث میشود که ما در طول زندگی پیشرفتی نداشته باشیم و انجام کارها را به زمان دیگری موکول کنیم.
2-گروه دوم: ترسهای مهارتی
اغلب افراد از ترسهای مهارتی رنج میبرند. به این معنی که گمان میکنند به دلیل نداشتن مهارتهای لازم در برقراری ارتباط با دیگران، نمیتوانند به خوبی صحبت کنند.
ما ترس داریم از اینکه به دلیل نداشتن مهارت و تسلط کافی در صحبت کردن، در حضور مخاطبان تپق بزنیم و یا محتوا را فراموش کنیم.
بنابراین تنها راهحل این مسئله این است که به یادگیری مهارتهای لازم اقدام کنیم. مانند مهارت:
راهحلها و مهارتهای مقابله با ترسهای مهارتی
مهارتهای کنترل ترس از صحبت در جمع ، از دو قسمت مهارتهای حین سخنرانی و قبل از سخنرانی تشکیل میشوند.
الف-مهارتهای حین سخنرانی
2 مهارت وجود دارد که عبارتند از:
1)بالا بردن تن صدا
زمانیکه در حین صحبت ترس و استرس دارید و صدایتان میلرزد باید تن صدای خود را بالا ببرید و بلندتر صحبت کنید. این کار باعث میشود تا از لرزش صدایتان جلوگیری شود.
2)کنار گذاشتن هر چه در دست دارید
اگر کاغذ یا میکروفن در دست دارید، باید آنها را کنار بگذارید و دستهایتان را خالی کنید. زیرا باعث میشود که لرزش دست شما در نظر دیگران کاملا مشهود باشد.
ب-مهارتهای قبل سخنرانی
با یادگیری 4 مهارت به خوبی میتوانید کنترل ترس از صحبت در جمع را به دست آورید:
1)تمرین کنید
اگر قبل از اجرا به اندازه کافی متن صحبتهای خود را تمرین نکنید، بدون شک در حین اجرا استرس گرفته و محتوایتان را فراموش خواهید کرد. برای خوب صحبت کردن و سخنور خوبی بودن، لازم است چندین و چند بار محتوایی که قصد بیان کردنش را دارید، تمرین کنید.
بهترین راهحل برای کنترل ترس از صحبت با دیگران ، به همراه داشتن دستنوشته است. دست نوشته همان تقلب در امتحانات است. برای این کار میتوانید از اسلاید و یا کاغذ استفاده کنید. دستنوشته باید بهگونهای باشد که با یک نگاه بتوانید مطالب را به راحتی به یاد بیاورید و بیان کنید. به همراه داشتن دستنوشته را جدی بگیرید و به ذهنتان اکتفا نکنید. برای یادگیری نکات و تکنیکهای نوشتن دستنوشته، مقاله مایندمپ چیست را مطالعه کنید.
با تمرین و دستنوشته مطمئن باشید که هیچ محتوایی را در حین اجرا فراموش نخواهید کرد و دچار ترس و استرس نخواهید شد.
2)تقویت فن بیان
برای رفع تپق زدن باید تمرینها و تکنیکهای فن بیان را بیاموزید تا بتوانید شمرده شمرده، رسا و واضح صحبت کنید. تمریناتی مانند تمرین خودکار و یا تمرین بلندخوانی. این کارها باعث میشوند قویتر و بهتر صحبت کنید.
در مقاله تکنیک های بهبود فن بیان، بهطور کامل تمام نکات و تکنیکهای لازم را بیان کردهایم. به همین دلیل در این بخش از بیان توضیحات اضافهتر خودداری میکنیم.
3)تنفس شکمی
اغلب افراد طریقه درست نفس کشیدن را نمیتوانند و اکسیژن را به جای شکم به داخل ریهها فرو میبرند. این اتفاق باعث میشود که در حین صحبت کردن با دیگران نفس کم آورده و ضربان قلب افزایش پیدا کند.
تنفس شکمی به این صورت است که اکسیژن را در دم به داخل شکم فرو میبرید و در بازدم از دهانتان خارج میکنید.
بنابراین لازم است برای رهایی از این مسئله، تنفس شکمی را بیاموزید و به اندازهای تمرین کنید تا به یکی از عادتهایتان تبدیل شود. برای یادگیری تمرینات کاربردی، از خواندن مقاله تنفس صحیح در صداسازی غافل نشوید.
4)پیکربندی سخنرانی
شما باید صحبتهایتان را از قبل طراحی و پیکربندی کنید تا نظم داشته باشید. اگر مدام در حین صحبت از این شاخه به آن شاخه میپرید و به همین دلیل دچار ترس و استرس میشوید، لازم است این مهارت را بیامورید، مقاله طراحی سخنرانی در یادگیری این مهارت به شما کمک بسزایی میکند.
کنترل ترس از صحبت در جمع لازم است
اگر در موقعیتی قرار دارید که از چیزی نمیترسید، باید بدانید که در حال درجا زدن هستید و رو به جلو حرکت نمیکنید. زیرا اگر رو به جلو حرکت کنید و در مسیر رسیدن به اهدافتان گام بردارید، متوجه میشوید که هیچگاه ترسها از بین نمیروند بلکه نوعشان تغییر میکند.
بنابراین ترس داشتن در راه رسیدن به موفقیت و تحقق رویاها الزامی است. زیرا برای تحقق اهداف، به کمک و همراهی دیگران نیاز دارید و باید بتوانید با صحبتهایتان آنها را متقاعد و با خود همراه کنید. اما نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که اگر توانایی کنترل این نوع ترس را نداشته باشید، مانعی برای رسیدن به اهدافتان محسوب میشوند. بنابراین علاوه بر اینکه باید بتوانید بر ترسهایتان غلبه کنید، باید توانایی مدیریت و کنترل آنها را نیز بیاموزید.
توصیه میکنم مقاله غلبه بر ترس از سخنرانی را حتما مطالعه کنید. در بخش بعدی به بیان راههای درمان این نوع ترس میپردازیم تا بتوانید آن را مهار کنید.
4 راه برای درمان ترس از صحبت در جمع
راههای غلبه بر ترس عبارتند از:
1)پذیرش ترس
اولین نکته این است که بپذیرید ترس از صحبت با دیگران وجود دارد و امری کاملا طبیعی است. بنابراین اگر به دنبال کاری هستید که هیچ ترسی در آن وجود نداشته باشد، باید بدانید که تصورتان از کار اشتباه است.
ترس لازمه رشد و پیشرفت در شروع و انجام کارها است. زیرا باعث میشود تا بدون هدفگذاری و برنامهریزی دقیق کاری را شروع نکنید.
لازم به ذکر است که همه افراد ترس از تغییر دارند ولی میزان آن با یکدیگر متفاوت است. برای رسیدن به موفقیت تنها باید آن را مدیریت و کنترل کرد.
2)سه مرحله تمرین
قبل از صحبت در جمع نیاز دارید بارها و بارها تمرین کنید. بدون تمرین کردن مطمئن باشید به نتیجه مطلوبی نخواهید رسید. برای تمرین کردن سه مرحله را باید رعایت کنید:
- در تنهایی و بدون حضور دیگران تمرین کنید،
- در حین تمرین از خودتان فیلم بگیرید و با تماشای آن نحوه صحبت کردنتان را ارزیابی کنید،
- قبل از صحبت کردن با مخاطبان اصلی، متن صحبتهایتان را در مقابل دوستتان تمرین کنید و از آنها بازخورد بگیرید.
با انجام این سه مرحله به خوبی میتوانید بر ترس خود از صحبت در برابر دیگران غلبه کنید.
3)فکر کردن به مخاطب
یک سخنران حرفهای در حین صحبت در جمع به محتوا فکر نمیکند، تنها به رفتار مخاطبش فکر میکند و عکسالعملهایش را میسنجد. مخاطب شما میتواند هر کسی باشد، دوست، پدر، مادر و حتی استاد دانشگاهتان.
بنابراین برای کنترل ترس از صحبت در جمع به مخاطبتان فکر کنید، نه محتوای صحبتهایتان. با تمرین کردن به خوبی میتوانید به تسلط کافی برسید و ذهنتان را از فراموشی محتوا خالی کنید.
4) تصویرسازی ذهنی
تصویرسازی ذهنی داشته باشید. به این صورت که در ذهن خود تصور کنید جلوی مخاطبانتان قرار دارید و در حال صحبت کردن هستید. این روش نیز بسیار برای کنترل ترس شما مؤثر خواهد بود. توصیه میکنم در حین تمرین از این روش استفاده کنید.
سخن پایانی…
بنابراین بهترین کار برای کاهش و کنترل ترس از صحبت با دیگران ، کسب مهارتهای پیکربندی، انتخاب موضوع، تمرینات بیان و صداسازی و… است. هر چه مهارتهای بیشتری در این زمینه کسب کنید به تسلط کافی رسیده و از دیگران متمایز خواهید شد.
شما تنها با یک راه میتوانید در این زمینه موفق شوید و آن هم تمرین کردن است. هیچگاه به دنبال راههای غلبه بر ترس از سخنرانی نباشید زیرا همیشه این ترس وجود دارد و همراهتان هست، تنها سعی کنید آن را کنترل کنید.
در کامنتها بنویسید که شما تا چه اندازه از صحبت کردن در جمع ترس دارید؟ آیا تاکنون توانستهاید راهی برای کنترل آن به دست آورید؟
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
عالی بود، تشکر
ممنون از همراهیتون خانم صیادی
پیشنهاد می کنم مقاله زیر را مطالعه کنید.
https://memariezendegi.com/fear-of-speech/