10 مورد از نبایدها و اشتباهات رایج در هدف گذاری
اشتباهات و نبایدهای رایج در هدف گذاری در یافتن اهداف صحیح و اصولی شما را یاری میکنند. در این مقاله قصد داریم اشتباهات رایج در انتخاب اهداف را برایتان شرح دهیم. اشتباهاتی که در اکثر مواقع موانع بزرگی برای محقق ساختن اهداف میشوند.
قبل از خواندن متن، توصیه میکنم به صوت 5 دقیقهای زیر گوش دهید. در این فایل صوتی به اشتباهات متداول در تعیین اهداف اشاره کردهایم.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleاشتباهات رایج در هدف گذاری
احتمالا برای شما هم پیش آمده است که به هدف مورد نظر خود نرسیدهاید و یا اینکه با گذر زمان انرژی و انگیزهتان برای ادامه دادن کاهش یافته و اهداف انتخاب شده را در میانه راه رها کردهاید.
اتفاقی که باعث شده است بارها و بارها هدفگذاری کنید ولی به نتیجه مطلوبتان نرسید، اشتباهاتی است که اغلب در هدفگذاری ناخواسته مرتکب شدهاید. نادیده گرفتن این نبایدها به اندازهای خطرناک است که بهکلی ما را از هدفگذاری برای آینده منصرف میکنند.
حتما مقاله مفصل و کامل هدف چیست را مطالعه کنید تا با تمام نکات و تکنیکهای انتخاب هدف درست آشنا شوید.
پیشنهاد ویژه
محصول نقشه راه زندگی به راحتی میتواند شما را برای پیدا کردن رسالت و هدف زندگی همراهی کند. در این دوره در ابتدا یاد میگیرید که ارزشهای وجودی و فردی خود را پیدا کنید و بر اساس آنها اهداف و رسالت خود را تعیین کنید. در این صورت میتوانید اهداف و رسالتی قابلدسترس انتخاب کنید.
سخنان آنتونی رابینز در مورد اهمیت هدفگذاری
برای پی بردن به فواید داشتن هدف در زندگی، به سخنان آنتونی رابینز به خوبی توجه کنید:
-چنانچه خواستهها و اهداف خود را نشناسید، کشتی بدون سکانی خواهید بود که حتی در اوج مثبتاندیشی، همواره مسیر خود را دگرگون میکنید.
-برخی بی آنکه بدانند چه چیزهایی در زندگیشان به راستی ارزش دارد، هدفهایی را برای خود تعیین میکنند. به همین دلیل است که وقتی به هدفهای خود میرسند، از خود میپرسند: «آیا این دقیقا همان چیزی بود که میخواستم؟».
10مورد از اشتباهات رایج در هدف گذاری
در ادامه قصد داریم 10 مورد از نبایدهای هدف گذاری را برایتان شرح دهیم تا بتوانید اهداف دقیقی انتخاب کنید.
1)تعیین تعداد زیادی هدف
بسیاری از افراد، اهداف زیادی را برای خود تعیین کرده و قصد دارند همزمان به تمام آنها برسند. باید بدانید که این کار کاملا اشتباه است و شما همزمان نمیتوانید به چندین هدف برسید.
ابتدا باید راه هدفگذاری درست را بدانید. به این صورت که اهداف را دستهبندی کنید، یعنی اهداف مرتبط را در یک ظرف قرار دهید. سپس از بین آنها مهمترینشان را انتخاب کنید، تمام تلاش خود را برای محقق ساختن آن به کار بگیرید و برنامه ریزی درستی داشته باشیم.
منظور از دستهبندی این است که باید اهداف نوشته شده را در 6 دسته فردی، معنوی، اجتماعی، سلامت، خانواده و کسب و کار قرار دهید.
2)موفقیتآمیز نبودن اهداف
اغلب افراد اهداف خود را مانند امتحانی میبینند که باید در آن قبول شوند. یعنی گمان میکنند که حتما باید به تمام اهدافی که برای خود تعیین کردهاند، برسند و از تمامشان سربلند و موفق خارج شوند. این تصور ابدا درست نیست.
زمانیکه هدفی را با توجه به ارزشهای خود در زندگی تعیین میکنید و برای تحقق بخشیدن به آن تلاش میکنید، باید بدانید که تنها مسیر حرکت است که باعث رشد شما میشود. ممکن است اهداف را به اشتباه تعیین کرده باشید و رسیدن به آن با توجه به موقعیت و تواناییهای شما ممکن نباشد.
از طرف دیگر نیز در طول مسیر اتفاقاتی رخ میدهند که میتوانند شما را از رسیدن به اهدافتان باز دارند. مانند چالشها و موانع بیرونی که سر راهتان قرار میگیرد و یا تغییراتی که در تفکر و طرزفکرتان به وجود میآیند. سعی کنید در راه رسیدن به هدف، از مسیر لذت ببرید و تلاش کنید که ارزشهای خود را حفظ کنید. باید در مسیر شکستها را نیز بپذیرید و از آنها درس بگیرید.
3)اشتباهات و نبایدهای هدف گذاری : تعیین نکردن معیار سنجش
اغلب افراد برای رسیدن به اهدافشان معیار سنجش دقیقی ندارند و نمیدانند در طول مسیرشان کجا باید ایستگاههایی برای تحلیل خود در نظر بگیرند و بررسی کنند که تا اینجای مسیر را درست آمدهاندند و به مواردی که در نظر داشتهاند، رسیدهاند یا خیر.
به عبارت دیگر باید زمانهایی را برای بررسی پیشرفت و حتی پسرفت خود در نظر بگیرید تا بتوانید برای ادامه راه برنامهریزی بهتری داشته باشید. شاید لازم باشد مسیر را بهکلی تغییر دهید.
4)ندانستن پله بعدی
بزرگترین اشتباه این است که برخی از افراد زمانیکه به هدفی میرسند برای پله بعدی خود برنامهریزی ندارند و اصلا نمیدانند بعد از رسیدن به هدف باید چه کاری انجام دهند.
بنابراین حتما باید قبل از شروع مسیر، پله بعدی را بدانید و مشخص کنید که قرار است به کجا برسید. در واقع باید هدف بعدی را هم مشخص کنید. افرادی که انگیزه خود را برای ادامه راه از دست میدهند به این دلیل است که اصلا نمیدانند میخواهند به کجا برسند. در حقیقت باید اهداف بلند مدت خود را به اهداف کوتاه مدت و پلهپله تقسیم کنید.
5)تعیین اهداف غیر واقعبینانه
بلندپروازی در همه افراد وجود دارد و به همین دلیل ممکن است اهدافی غیر واقعبینانه برای خود تعیین کنید. به عبارت دیگر بعضی از افراد صبر کردن را بلد نیستند و دوست دارند راههای صد شبه را یک شبه طی کنند.
برای مثال فردی دوست دارد در مسابقهای ورزشی رتبه برتر را کسب کند و قهرمان شود. این فرد از لحظهای که این هدف را برای خود تعیین میکند، در نظر دارد که در مسابقات ماه بعد برای رسیدن به هدفش حتما شرکت کند. در صورتیکه این کار اشتباه است. او باید ماهها و حتی سالها تمرین کند و آموزش ببیند تا بتواند قهرمان شود.
نتیجه اینگونه اهداف غیر واقعبینانه، شکست زود هنگام است. شکستی که منجر میشود بهکلی از هدفگذاری دست ناامید شوید. شما باید اهداف خود را درست انتخاب کنید و برای تحقق بخشیدن به آن صبر داشته باشید.
6)اشتباهات و نبایدهای هدف گذاری: هدفگذاری تنها در یک زمینه
فرض کنید هدف شما ترفیع شغلی و افزایش حقوق است و زمانی 6 ماهه یا 1 ساله برای خود تعیین کردهاید و حتی برنامهریزیهای لازم را نیز انجام دادهاید. شاید به نظر خودتان هدفی درست برای خود انتخاب کرده و در تصوراتتان خود را فرد موفقی ببینید. اما باید بدانید که این هدفگذاری اشتباه است.
تا یک سال آینده که به هدفتان رسیدید، تضمینی وجود ندارد که حالتان در تمام زمینههای فردی و خانوادگیتان نیز خوب باشد. زیرا شما تمام یک سال اخیر، به کار و ترفیع شغلی خود فکر کرده و برای رسیدن به آن نهایت تلاشتان را به کار گرفتهاید و از زمینههای دیگر غافل شدهاید.
این نکته را هرگز فراموش نکنید که شما باید برای تمام زمینههای زندگی خود هدف تعیین کنید، برای رشد خانواده، رشد کسب و کار، تندرستی، علایق خود، جایگاه اجتماعی و معنویت و انسانیت. در این صورت بعد از رسیدن به یک هدف، حال خود و اطرافیانتان خوب خواهد بود.
7)تعیین نکردن زمان مشخص
باید برای هر هدفی که تعیین میکنید، زمان شروع و پایان در نظر بگیرید تا بتوانید آن را به موقع به اتمام رسانده و با انرژی که از این موفقیت کسب میکنید، به سراغ هدف بعدی بروید.
مشخص نکردن زمان شروع و پایان برای هر هدف، باعث میشود تا برنامههایی که برای رسیدن به آن در نظر گرفتهاید را پشت گوش انداخته و هیچ کاری را در زمان مشخص خود به اتمام نرسانید.
8)اشتباهات و نبایدهای هدف گذاری : بازگو کردن هدف به دیگران
اغلب افراد گمان میکنند که اگر اهداف خود را با دیگران در میان بگذارند، دیگران برای رسیدن به هدف آنها را همراهی میکنند. به همین دلیل تا هدفی برای خود تعیین میکنند بلافاصله آن را با دیگران به اشتراک میگذارند. این کار کاملا اشتباه است.
اگر شما هم از این دسته از افراد هستید باید بدانید که دیگران نه تنها شما را همراهی نمیکنند بلکه با بیان جملات منفی مانند «تو نمیتوانی، تو آدم این کار نیستی، ای خوشخیال و…» سعی میکنند مانعی بر سر راه شما شوند. این را بدانید که هیچکسی حاضر نیست موفقیت دیگران را ببیند مگر اینکه خودش قبلا به آن موفقیت رسیده باشد.
بنابراین اگر قصد دارید اهداف خود را با دیگران در میان بگذارید و یا در زمینههای مشورت بگیرید، باید به سراغ افراد متخصص و کاربلد بروید. هر کسی شایسته همفکری و مشورت گرفتن، نیست.
9)تعیین اهدافی با بیان منفی
در اغلب مواقع ممکن است اهداف را برای خود به صورت منفی مطرح کنید. برای مثال هدف «کاهش وزن» را تعیین میکنید که بیان آن منفی است. باید بگویید هدف من افزایش تندرستی و سلامت است.
یا اینکه میگویید «خدایا من خار و ذلیل نشوم» یا «خدایا من زمینگیر نشوم». این جملات بار منفی زیادی داشته و به ما شور و اشتیاق لازم برای تلاش بیشتر را منتقل نمیکنند.
قدرت کلمات چیزی نیست که آن را دستکم بگیرید و به آن بیتوجه باشید.
10)نداشتن تصویرسازی ذهنی
بسیاری از اهداف قابللمس و تصویرسازی نیستند. با توجه به این نکته باید هدفی انتخاب کنید که برایتان قابللمس و تصویرسازی باشد. یعنی زمانیکه چشمان خود را میبندید بتوانید محقق شدنشان را تصور کنید و برای ادامه راه انرژی بگیرید.
اشتباهات و نبایدهای هدف گذاری را بشناسید
اغلب ما بدون آگاهی، اهدافی را انتخاب میکنیم که باعث میشوند در میانه راه آنها را کنار بگذاریم. در نتیجه زندگی ما پر میشود از اهداف نیمهتمامی که مدام خود را برایشان سرزنش میکنیم. به مرور زمان نیز به این باور میرسیم که توانایی به اتمام رساندن هیچ کاری را نداریم و در نتیجه برای شروع کارهای جدید و ایدههای خلاقانه هیچ اقدامی نمیکنیم و در ادامه عمر درجا میزنیم.
با خواندن این مقاله و یادگیری اشتباهات هدفگذاری بیان شده در آن، بدون شک میتوانید هدفی درست برای خود تعیین کنید. هدفی که رسیدن به آن غیرممکن نباشد.
اگر اشتباهات دیگری را میشناسید و یا سوالی در این زمینه دارید، حتما در کامنتها با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید