11 مورد از تکنیک های افزایش هوش کلامی
تکنیک های افزایش هوش کلامی ، باعث میشوند دیگران از همصحبتی با شما لذت ببرند و در موقعیتهای شغلی و اجتماعی، مورد احترام قرار بگیرید. زیرا با داشتن این مهارت میتوانید از مهمترین عامل برقراری ارتباط که سخن گفتن است، به درستی بهرهمند شوید.
در این مقاله به بیان مهمترین تکنیکها برای افزایش این مهارت ارزشمند و کاربردی پرداختهایم. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleتعریف هوش کلامی به زبان ساده
نظریه هوشهای چندگانه اولین بار توسط هوارد گاردنر، روانشناس ارشد و استاد دانشگاه هاروارد مطرح شد. گاردنر معتقد است که هوش هر فرد تنها مربوط به هوش ریاضی نمیشود، زیرا هر فرد در طول زندگی در موقعیتهای اجتماعی مختلفی قرار میگیرد که برای حل مسائل و رهایی از آنها نیاز به هوش دارد.
هوشهای چندگانهای که گاردنر معرفی کرد عبارتند از: هوش درون فردی، هوش برون فردی، هوش زبانی-کلامی، هوش منطقی ریاضی، هوش بصری-فضایی، هوش طبیعتگرایی، هوش بدنی-جنبشی، هوش موسیقیایی، هوش وجودی و هوش اخلاقی.
برای داشتن ارتباط مؤثر با دیگران و رسیدن به موفقیت، لازم است تمامی مهارتهای هوشهای چندگانه را بیاموزید.
در تعریف هوش کلامی باید بگوییم که اگر بتوانید در زبان گفتار و نوشتار از کلمات مناسبی بر اساس مفهوم و موقعیت استفاده کنید تا مفاهیم را به درستی به دیگران انتقال دهید، میتوانید ادعا کنید که از هوش کلامی بالایی برخوردار هستید.
هوش کلامی اساس توانایی در اطلاعرسانی صحیح، متقاعدسازی دیگران، مذاکره، تدریس و… است.
ارتباط هوش کلامی بالا و فن بیان در چیست؟
زمانیکه قرار باشد ساختن خانهای را شروع کنید، در ابتدا به مصالح نیاز دارید، هوش کلامی برای فن بیان قوی، حکم مصالح را دارد. به عبارت دیگر فن بیان به ارائه شفاهی و نحوه صحبت کردن اشاره دارد و هوش کلامی به تسلط بر سخنوری و استفاده صحیح از کلمات. اگر فردی هوش کلامی مناسبی نداشته باشد، بدون شک فن بیان مناسبی نیز نخواهد داشت.
بنابراین در ابتدا شما باید توانایی صحبت کردن و سخنوری را بیاموزید و سپس برای یادگیری مهارت فن بیان اقدام کنید.
برای اینکه با مفهوم هوش کلامی بیشتر آشنا شوید، پیشنهاد میکنم مقاله هوش کلامی چیست را مطالعه کنید. سپس برای یادگیری فن بیان، از خواندن مقاله تکنیک های بهبود فن بیان غافل نشوید.
فن بیان مجموعهای از مهارتها است که به شما کمک میکند تا منظور خود را به درستی به مخاطب انتقال دهید و از ایجاد کجفهمی و سوءتفاهم جلوگیری کنید.
هوش کلامی ذاتی است یا اکتسابی؟
شاید بتوان گفت که تنها درصد کمی از هوش کلامی ذاتی است ولی همه ما توانایی یادگیری این مهارت را داریم. مانند مهارت رانندگی و یا آشپزی که هر کسی که به یادگیری آنها علاقه داشته باشد با کمی تمرین میتواند به آنها دست پیدا کند، هوش کلامی نیز مهارتی اکتسابی است.
تنها برای یادگیری این مهارت لازم است تمرینها و تکنیکها را بهطور مستمر انجام دهید. بدون شک بعد از گذشت مدت زمان کوتاهی به خوبی میتوانید به تغییرات ایجاد شده در لحن و کلامتان پی ببرید.
لازمه یادگیری تکنیک های افزایش هوش کلامی
این نکته مهم را به یاد داشته باشید، اگر خودتان را برای موفق شدن در هر شرایطی آماده نکنید، بدون شک در آن شرایط شکست خواهید خورد. توجه به این نکته، گام اول در هوش کلامی است.
شما در هر شغل و در هر جایگاهی که باشید، به داشتن هوش کلامی بالا نیاز دارید، حتی در بین خانواده و دوستانتان. زیرا هوش کلامی قدرت صحبت کردن شما است که همیشه و همه جا به آن نیاز دارید، درست مانند زبان بدن و افکارتان.
برای پی بردن به اهمیت این موضوع به گفتههای زیر توجه کنید:
- دیل کارنگی، سخنران و نویسنده آمریکایی: «دیگران و جهان بیرون از ما، از چند کانال درباره ما اظهارنظر و فکر میکنند. دو تا از این کانالها، نحوه حرف زدن ما و چیزهایی است که میگوییم.»
- هوارد گاردنر: «افرادی که هوش کلامی بالایی دارند در شغلهایی مانند وکالت، سخنرانی، تدریس و خبرنگاری موفقتر هستند و اتفاقات بسیار خوبی را میتوانند در این شغلها برای خود رقم بزنند.»
- تونی بوزان، نویسنده و مشاور آموزشی: «بین مقدار و قدرت واژگان با موفقیت شخصی، ارتباط مستقیمی وجود دارد. به عبارت دیگر هر چه واژگان و هوش کلامی شما بهتر و بیشتر باشد، بهطور کلی در کار، زندگی اجتماعی، زندگی شخصی و تحصیل موفقتر خواهید بود.»
مهارتهای به دست آمده از تکنیک های افزایش هوش کلامی
افرادی که از هوش کلامی بالایی برخوردار هستند، مهارتهایی را در اختیار دارند که با استفاده از آنها میتوانند در زندگی فردی و اجتماعی خود موفقتر از دیگران عمل کنند. مهارتهای اینگونه افراد عبارتند از:
- توانایی متقاعدسازی دیگران را دارند و حرفهایشان نفوذ بیشتری روی مخاطب میگذارد،
- به خوبی میتوانند به مفهوم صحبتهای دیگران پی برده و آنها را درک کنند،
- روان و واضح صحبت میکنند و در هنگام صحبت، حرف کم نمیآورند،
- برای دیگران، فردی الهامبخش و انرژیدهنده هستند،
- به خوبی لحن مناسب صحبت کردن را در هر موقعیتی تشخیص میدهند،
- خوب گوش میکنند،
- نویسندههای ماهری هستند،
- در صحبت کردن فردی منطقی هستند،
- و میتوانند از کلمات جدید و متنوع استفاده کنند.
11 تکنیک افزایش هوش کلامی
برایان تریسی، از نویسندههای کتابهای خودیاری و از مشهورترین سخنرانان دنیا میگوید: «85% موفقیت افراد، زمانی است که آنها ارتباطات و نوع مهارتهای ارتباطی خودشان را ارتقا دهند.»
بنابراین اگر میخواهید در تمامی جنبههای فردی و اجتماعی زندگی خود به موفقیت رسیده و ارتباطات قویتری بسازید، به تکنیکهای کاربردی که در ادامه معرفی شدهاند، اهمیت دهید.
1-نوشتن روزانه
یکی از بهترین تکنیکها، نوشتن است. برای اینکه درگیر انتخاب موضوع برای نوشتن نشوید، پیشنهاد میکنیم وقایع و اتفاقاتی که در طول روز تجربه میکنید را بنویسید. نوشتن به شما کمک میکند تا جملهبندی درستی داشته باشید و بتوانید کلمات و عبارات را در جای مناسب قرار دهید.
هوارد گاردنر معتقد است که شعر تجسم هوش کلامی است، زیرا شاعر با تسلط به واژهها و برخورداری از دایره لغات فراوان است که میتواند شعر بنویسد.
بهترین زمان نوشتن، زمانی است که از خواب بیدار میشوید و ذهن هنوز به هوشیاری کامل نرسیده است. موضوع سادهای را انتخاب کنید و به اندازه یک برگه A4 در مورد آن بنویسید.
2-تکنیک های افزایش هوش کلامی :مطالعه کردن
هر چه بیشتر مطالعه کنید، میتوانید با کلمات بیشتر و جدیدتری آشنا شده و جملهبندیهای بهتری داشته باشید. بهتر است کتابهایی انتخاب کنید تا شما را به چالش بکشند و وادارتان کنند برای فهم و درک دقیق مطالب، فکر کنید. در ابتدا نیز به سراغ کتابهایی بروید که به موضوعاتشان علاقه داشته و در آن زمینه بیشتر با دیگران صحبت میکنید.
هر چه اطلاعات بیشتری در رابطه با موضوع مورد بحث داشته باشید، میتوانید به همصحبت بهتری برای دیگران تبدیل شوید. بنابراین لازم است مطالعه را به یکی از عادتهای روزانه خود تبدیل کنید تا بتوانید به نتیجه دلخواهتان برسید.
3-نظارهگر نبودن در هنگام بحثها و مکالمات
از هر فرصتی برای صحبت با دیگران استفاده کنید. در جمعهای مختلف درباره موضوعات گوناگونی صحبت میشود، اگر در آن زمینه اطلاعاتی دارید، در بحثها شرکت کنید. در این شرایط، مغز تمام تلاش خود را به کار میگیرد تا به بهترین اطلاعات و پاسخها دست پیدا کنید.
شرکت در بحثها به شما کمک میکند تا:
- اطلاعات خود را محک بزنید،
- اعتماد به نفستان را افزایش دهید،
- توانایی نفوذ کلام خود را بسنجید،
- خود را در نظر دیگران به فردی باسواد تبدیل کنید،
- و همواره سعی کنید اطلاعاتتان را افزایش دهید،
4-تکنیک های افزایش هوش کلامی :نامه نوشتن
امروزه نامه نوشتن جایگاهی در بین روابط روزمره ما ندارید. زیرا به راحتی، بدون هزینه و در سریعترین زمان ممکن میتوانیم با استفاده از گوشی همراه و شبکههای اجتماعی از حال یکدیگر باخبر شویم.
برای پی بردن به اهمیت نامه نوشتن باید بگوییم که بسیاری از نویسندههای معروف و مطرح، کار خود را با نوشتن نامه شروع کردهاند و توانستهاند مهارتشان را در نوشتن افزایش دهند.
برای نامه نوشتن میتوانید از دو روش استفاده کنید. روش اول این است که با یکی از دوستان و یا اقوامتان که از شما دور هستند، قرار بگذارید که برای یکدیگر نامه بنویسید و پست کنید. یا اینکه میتوانید نامههایی را خطاب به یک نفر بنویسید و نزد خودتان نگه دارید.
این کار جدید و جذاب را حتی شده یکبار امتحان کنید.
5-بازی با کلمات و افزایش دایره واژگان
یادگیری کلمات جدید و توانایی استفاده از آنها در طول مکالمات به شما کمک میکند تا هوش کلامی خود را افزایش داده و از دیگران متمایز شوید.
برای افزایش دایره واژگان، دفترچهای تهیه کنید و هر کلمه جدیدی که در کتابها، روزنامهها و بیلبوردهای تبلیغاتی میبینید در آن یادداشت کنید. حتی میتوانید از کلمات جدیدی که در فیلمها و پادکستها میشنوید نیز استفاده کنید.
سعی کنید با کلمات بازی کنید و با آنها شعر و یا کاریکلماتور بنویسید. برای این کار لازم است پسوندها و پیشوندها را به خوبی بشناسید.
6-صحبت درباره اشیاء پیرامون
یکی از اشیاء پیرامونتان را انتخاب کنید و به مدت 15 دقیقه در مورد آن صحبت کنید. این کار باعث میشود در آن واحد کلمات زیادی به ذهنتان برسند، توانایی صحبت کردنتان را افزایش دهید و از همه مهمتر در حین صحبت با دیگران به دنبال کلمه نباشید.
8-تندگویی
یک موضوع را انتخاب کنید و به مدت سه دقیقه، تند تند در مورد آن صحبت کنید. تحقیقات ثابت کردهاند، هر انسان بالغی که در اجتماع زندگی میکند، بین ۱۸ هزار تا ۲۵ هزار لغت در ذهن خود دارد، اما در ایدهآلترین حالت ممکن تنها ۴۵۰ لغت را در حین صحبت و یا نوشتن، مورد استفاده قرار میدهد.
این تمرین اطلاعات مغز ما را منظم میکند و باعث میشود لغات، عبارات و اصطلاحات موجود در مغز دستهبندی شوند. در حین انجام این تمرین تنها به صحبت کردن ادامه دهید و هر کلمه و عبارت نامربوطی که به ذهنتان میرسد را بیان کنید. نباید به ارتباط صحبتهایتان با موضوع اهمیت چندانی بدهید.
9-تکنیک های افزایش هوش کلامی :حل جدول
بازیهایی مانند حل جدول از تکنیک های افزایش این مهارت بوده و باعث فعال نگه داشتن مغزتان میشوند. حتی اگر برای رسیدن به پاسخ صحیح در گوگل جستجو میکنید، سعی کنید جدول را به اتمام برسانید. این کار به شما در درک بهتر معنی کلمات کمک زیادی میکند.
7-ضبط کردن فایل صوتی
در حین صحبت کردن، صدای خود را ضبط کنید تا بتوانید به درستی متوجه اشتباهاتتان شوید. این کار به شما کمک میکند تا بدانید در صحبت کردن بیش از اندازه آرام صحبت میکنید و یا تند، تن صدایتان یکنواخت و خستهکننده است یا جذاب، کلمات را واضح و درست ادا میکنید یا نه، تا چه اندازه از کلمات پرکننده مانند «آآآآآ» و «اِاِاِاِاِ» استفاده میکنید و… . حتی ممکن است به این نتیجه برسید که از یک کلمه بیش از اندازه استفاده میکنید و باید آن را کنار بگذارید.
هر چه این کار را بیشتر انجام دهید و بیشتر به صدای ضبط شده خود توجه کنید، به مرور زمان میتوانید به نتایج بهتری برسید.
فایلهای صوتی که در ابتدا ضبط کردهاید را ابدا حذف نکنید. زیرا میتوانید با گذشت هفتهها و ماهها، با گوش دادن به فایلهای ضبط شده اولیه به تغییرات به وجود آمده در صحبتهایتان پی ببرید.
این تکنیک را برای تغییر صدا، سخنرانی بدون لهجه و بداههگویی نیز به کار میبرند.
10-اگر جاش بودم
همه ما در زندگی لحظاتی را تجربه میکنیم که دوست داریم جای فرد دیگری باشیم، مثلا جای معلم، استاد، سخنران، بازیگر و… . یکی از تکنیکها این است که خود را جای دیگران قرار دهید و از خودتان بپرسید: «من اگر جای او بودم، در این موقعیت چه میگفتم؟» و بلافاصله به جای او صحبت کنید.
این تمرین علاوه بر تقویت مغز و رسیدن به هوش کلامی بالا ، میتواند شما را در درک بهتر موقعیت فرد مقابل یاری کند. از طرف دیگر نیز میتوانید به تواناییهایی از جمله کنترل خشم، تقویت قدرت تصمیمگیری، حل مسئله و… دست پیدا کنید.
11-صحبت بدون مکث و تپق
از تکنیک های افزایش هوش کلامی و بهترین راه برای بهتر صحبت کردن، ایستادن و صحبت کردن در مقابل آیینه است. برای این تمرین جلوی آیینه بایستید و سعی کنید یک دقیقه بدون مکث و تپق صحبت کنید. مهم نیست موضوع صحبت شما چیست و چه چیزهایی به زبان میآورید، مهم روان صحبت کردنتان است.
این کار باعث میشود در موقع صحبت بتوانید تمرکز بیشتری داشته باشید، کلمات و جملات را در جای درست به کار ببرید و به زبان بدنتان تسلط داشته باشید. مقاله افزایش تمرکز در این زمینه میتواند به شما کمک بسزایی کند.
12)تقلید از دیگران
از موفقترین آدمهایی که دوستشان دارید، تقلید کنید. آن فرد میتواند استادتان باشد یا یک شخصیت ورزشی، بازیگر، رئیس جمهور ،سیاستمدار و… .
به مشاهده و بررسی رفتارها و خصوصیات آنها بپردازید و کلمات جالبی که استفاده میکنند را یادداشت کنید. با این تکنیک میتوانید به فردی تبدیل شوید که دوستش دارید. البته همانطور که میدانید، تقلید کورکورانه و بدون فکر کار درستی نیست. بنابراین باید فرد درستی را برای این کار انتخاب کرده و به خوب و بد رفتارهای او توجه کنید.
13)رژیم مغز
لازم است مغزتان را تحت یک رژیم غذایی سالم قرار دهید. باید توجه کنید که مغز شما با 4 خوراکی اطلاعات، عشق، مواد غذایی و اکسیژن زنده است. یکی از منابع اصلی و مهم اطلاعرسانی به مغز نیز واژهها هستند.
بنابرانی مغز خود را با رژیم مناسبی از کلمات تغذیه کنید. به این معنی که پادکستهایی مناسب و جذاب گوش دهید، کتاب بخوانید تا با واژههایی جدید آشنا شوید، فیلمهای خود تماشا کنید، با افرادی همصحبت شوید که در صحبت کردن سرآمد دیگران هستند و… .
اهمیت بدن و هوش کلامی
به احتمال زیاد شما نیز مانند دیگران هیچ ارتباطی بین این دو موضوع نمیبینند و هوش کلامی را تنها به کلمات و صحبت کردن اختصاص میدهید. اما باید بدانید که این تصور کاملا اشتباه است. بدن شما مهمترین قسمت از هوش کلامی شما است.
باید بدانید که بدن شما از گفتارتان جدا نیست. شما زمانی که صحبت میکنید، سه بخش را درگیر میکنید:
- کلمات و محتوایی که به زبان میآورید،
- صدا و لحنی که از آن استفاده میکنید،
- و بدن و زبان بدنتان که با کمکشان مفاهیم را انتقال میدهید.
اگر این سه بخش در کنار یکدیگر نباشند، هوش کلامی هیچ معنا و مفهومی ندارد.
دکتر آلبرت محرابیان، نویسنده و روانشناس ایرانی در طی تحقیقاتی رابطه این 3 عامل را اینگونه بیان کرده است که کلمات و محتوا تنها 7 درصد، لحن صدا و انرژی 38 درصد و بدن و زبان آن 55 درصد در انتقال مفاهیم به مخاطب نقش دارد. زیرا با مخاطب با دیدن زبان بدن به خوبی میتواند به عقاید، تفکر و احساسات شما پی برده و شما را قضاوت کند.
تکنیک های افزایش هوش کلامی :توجه به دستها
برای پی بردن به این موضوع، در حین صحبت کردن خودتان و یا اطرافیانتان به تکان دادن دستها توجه کنید. همه افراد با تکان دادن دستهایشان صحبت میکنند. زیرا دستها در انتقال مفاهیم و اطلاعات به دیگران نقش اساسی داشته و فرد سعی میکند با کمک دستهایش به فهم و درک بیشتر مخاطب کمک کند.
از طرف دیگر، دانشمندان در طی تحقیقاتی متوجه شدند که حرکت دستها علاوه بر انتقال بهتر مفاهیم، به تقویت حافظه و ماندگاری مطالب در ذهن خود فرد نیز کمک بسزایی میکند.
بنابراین تاثیر زبان بدن را بر هوش کلامی جدی بگیرید و برای درک بهتر خود و دیگران، به سازگاری و عدم سازگاری زبان بدن با کلماتی که بیان میشوند، توجه کنید.
داستانی آموزنده از دیل کارنگی
روزی در نیویورک، مردی ژنده پوش به دفتر یکی از تاجران خوشنام شهر رفت و تقاضای مصاحبه شغلی کرد. تاجر نگاهی به وضعیت او انداخت. ابتدا نمیخواست با او مصاحبه کند، ولی دلش به حال او سوخت و یک فرصت به او داد.
چند دقیقه فرصت کوتاه برای مصاحبه شغلی، تبدیل به مصاحبتی یک ساعته شد. سرانجام این تاجر سرشناس، وی را به همکاران خود معرفی کرد و به این ترتیب این مرد ژنده پوش، توانست شغل بسیار خوبی را به دست بیاورد.
چرا این اتفاق افتاد؟
این مرد، از فارغ التحصیلان دانشگاه آکسفورد بود. برای ماموریتی به نیویورک آمده و با شکست مواجه شده بود. در نتیجه بدون توجه به ظاهرش و تنها با استفاده از هوش کلامی بالا ، توانست تاجر را متقاعد کند.
حتی اگر باور دارید که از مهارت ارزشمند هوش کلامی بالا برخوردار هستید و توانایی صحبت کردن با دیگران را دارید، توصیه میکنم به این تکنیکها اهمیت دهید تا این مهارت را حفظ و تقویت کنید.
تکنیک های افزایش هوش کلامی را جدی بگیرید
با مطالعه مقاله بالا پی میبریم که افزایش هوش کلامی برای همه افراد، در هر زمینه شغلی و جایگاه اجتماعی مفید است. این مهارت نیز مانند هر مهارت دیگری به راحتی قابل دستیابی است و میتوان با تمرین مستمر و با بهکارگیری روشهای تقویت هوش کلامی، به بهبود آن کمک کرد. با داشتن هوش کلامی و رسیدن به توانایی خوب و موثر صحبت کردن، به احترام شغلی و اجتماعی که انتظار دارید، میرسید.
تا میتوانید در این زمینه تمرین کنید و آموزش ببنید. در مقاله بازی برای تقویت هوش کلامی میتوانید با استفاده از سرگرمی و با جذابیت بیشتری این مهارت را بیاموزید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
من معلمم و میخوام علاوه بر خودم که باید این نکات را یاد بگیرم به دانش آموزامم یاد بدم بهتر حرف بزنن و بنویسن. چند باری که به آموزش های جدا از درس پرداختم دیدم که بچه ها بیشتر دوست دارن و دقتشون بیشتر میشه. در کنارشم گیرایی شون در درس میره بالاتر.
درسته اموزش و پرورش باید به این اموزش ها و مهارت ها توجه کنه و جزو برنامه های کلاسی بذاره ولی معلمام میتونن در کنار درس دادنشون این کارو انجام بدن.
البته معلما به خاطر حقوق پایین و گرفتاری هایی که دارن کمتر به این چیزا توجه می کنن، به خصوص معلمای خانم. براشون درس دادن و تموم کردن کتاب مهمتره. ولی اگه چند نفر این کارو بکنن بقیه هم انگیزه می گیرن.
سلام وقتتون بخیر
خوشحالیم از همراهیتون و سپاسگزاریم بابت دغدغهای که برای آموزش دادن، دارید.
متاسفانه نه مدارس به اینگونه مهارتها توجهی دارند و نه والدین. به همین دلیل افراد در بزرگسالی با مشکلاتی در صحبت کردن و متقاعدسازی مواجه میشوند.
به شما پیشنهاد میکنیم در کنار تکنیکهای این مقاله، به تکنیکهای معرفی شده در دوره رایگان آموزش فن بیان هم توجه کنید.
از طریق لینک زیر میتوانید فایلهای دوره را دانلود کنید.
https://memariezendegi.com/product/%d8%af%d8%a7%d9%86%d9%84%d9%88%d8%af-%d8%b1%d8%a7%db%8c%da%af%d8%a7%d9%86-%d9%81%db%8c%d9%84%d9%85-%d8%a2%d9%85%d9%88%d8%b2%d8%b4-%d9%81%d9%86-%d8%a8%db%8c%d8%a7%d9%86/
در این راه اگر به کمک نیاز داشتید، با کمال میل همراهتان هستیم.
افرین به شمامعلم خوب ودانا طرزفکرتون خیلی عالیه 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
سپاس از همراهی شما
معمار زندگی خود باشید