چگونه نحوه معرفی خود را حرفه ای کنیم؟
نحوه معرفی خود یکی از اصول مهم برقراری ارتباط موثر با دیگران است. تاکنون در موقعیتهایی قرار گرفتهاید که از خودتان بپرسید چگونه خود را معرفی کنیم تا دیگران به خوبی ما را بشناسند؟ در این مقاله سعی داریم شما را با نحوه معرفی حرفه ای سخنران آشنا کنیم.
البته لازم به ذکر است که این مقاله تنها مربوط به سخنرانها نیست، هر فردی که برای اولین بار با شخص یا اشخاصی مواجه میشود، به این مهارت نیاز دارد.
قبل از خواندن متن، پیشنهاد میکنم حتما این ویدیوی کوتاه را تماشا کنید. در این ویدیو نحوه معرفی به روش رزومه پنهان، با بیان داستانهای شخصی بیان شده است.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleمعرفی چیست؟
همه کارها و فعالیتهای ما سیگنالی به مخاطب میرسانند، مانند شیوه نگاه کردن، زبان بدن، نحوه نشستن و ایستادن، انعطاف تُن صدا و… . مخاطب نیز با استفاده از این سیگنالها درباره شخصیت ما قضاوت کرده و برای ادامه همصحبتی، تصمیمگیری میکند.
به همین دلیل لازم است به بهترین روش ممکن خود را معرفی کنیم تا بتوانیم پیام و منظور خود را به درستی به دیگران منتقل کنیم. مخاطب نباید برای درک و شناخت ما بیش از اندازه تلاش کند، چه بسا در اکثر مواقع در شناخت ما اشتباه کرده و دچار سوءتفاهم شود.
اولین مهارت در هوش کلامی روش معرفی خود است. بنابراین لازم است به یادگیری این مهارت توجه کنیم تا بتوانیم سیگنال درست را ارسال کرده و منظور خود را به بهترین شکل به مخاطب انتقال دهیم.
نکته مهمی که لازم است بدانیم این است که اگر ما در ابتدای سخنرانی، خود را به درستی معرفی نکنیم، علاوه بر اینکه مخاطب نمیتواند به خوبی به ما اعتماد کند، برای معرفی ما به دیگران نیز دچار مشکل میشود. این اتفاق ابدا به نفع ما نیست.
توصیه میکنم مقاله جملات زیبا برای شروع سخنرانی را حتما مطالعه کنید. با مطالعه این مقاله میتوانید بهترین و موثرترین جملات را با توجه به موضوع سخنرانی خود انتخاب کنید.
توصیه مهم
موضوع مهمی که باید به آن اشاره کنیم این است که ما زمانی میتوانیم در معارفه موفق عمل کنیم که فن بیان عالی و بدون نقصی داشته باشیم و بتوانیم بدون ترس و واهمه در برابر دیگران صحبت کنیم. به همین دلیل برای تقویت فن بیان توصیه میکنم مقاله تکنیک های بهبود فن بیان را بخوانید و محصول رایگان آموزش فن بیان و سخنرانی را دانلود کنید.
هر چه برای یادگیری مهارت فن بیان زمان بگذارید، بدون شک میتوانید در تمام جنبههای زندگی خود به موفقیتی که انتظار دارید، برسید.
سخنرانی یخشکن یا آسانسوری؟
به نحوه معرفی در سخنرانی، سخنرانی مقدماتی یا سخنرانی آسانسوری گفته میشود. زیرا باید به گونهای مختصر و کامل باشد که بتوانیم در مدت زمان سوار شدن در آسانسور، خود را معرفی کنیم.
ممکن است به آن سخنرانی «یخشکن» نیز گفته شود. زیرا در معرفی حرفهای میتوانیم یخ دیگران را بشکنیم و به آنها فرصت دهیم تا ما را بشناسند.
چرا نحوه معرفی خود لازم است؟
مهمترین اصل در برقراری ارتباط، شناخت طرفین از یکدیگر است. هر دو طرف باید بدانند که قرار است با چه کسی همصحبت شوند تا بتوانند میزان صمیمیت خود را از قبل تعیین کنند.
همه ما بهطور ناخودآگاه در لحظه اول ملاقات با طرف مقابل، در مدت زمان کوتاهی (معمولا کمتر از 30 ثانیه)، با توجه به نوع حرکات، لباس پوشیدن، راه رفتن و صحبت کردن، او را مورد قضاوت قرار داده و تصمیم میگیریم که در ادامه چگونه با او رفتار کنیم. در همان لحظات اول از خود میپرسیم که آیا فرد مقابلمان انسان ارزشمندی است و ارزش وقت گذاشتن دارد یا نه؟ با او صمیمی صحبت کنم یا خشک و رسمی؟
با توجه به این نکات، پی میبریم که ارائه یک معرفی حرفهای تا چه اندازه میتواند در مورد قضاوت درست فرد مقابل از ما، تاثیر داشته باشد. در اکثر مواقع، تنها 30 ثانیه تا 1 دقیقه برای شناساندن خود زمان داریم تا بتوانیم با فرد مقابلمان ارتباط مؤثر برقرار کنیم.
در معرفی حرفه ای سخنران ، دانستن چه نکتهای لازم است؟
قبل از هر چیز لازم است عنوان کنم همانطور که در ابتدای مقاله نیز بیان شد، منظور از سخنران در این مقاله، تنها فردی نیست که پشت تریبون قرار میگیرد تا با جمعی صحبت کند. در طول زندگی موقعیتهای مختلفی به وجود میآید که لازم است خود را به فردی و یا جمعی معرفی کنیم. بنابراین ما نیز در آن لحظه یک سخنران محسوب میشویم.
قبل از دانستن این موضوع که چرا و چگونه باید خودمان را به دیگران بشناسانیم، مهمترین نکته شناخت مخاطب است. باید بدانیم مخاطبان ما چه کسانی هستند و به چه اطلاعاتی در مورد ما نیاز دارند. مطمئنا نحوه معرفی در یک کنفرانس علمی با جمعهای دوستانه متفاوت است.
لازم به ذکر است که اگر در موقعیتی قرار گرفتید که نمیدانستید چگونه باید خود را معرفی کنید، به این فکر کنید که مخاطبانتان تا چه اندازه به شناخت شما نیاز دارند.
در چه زمانهایی به نحوه معرفی دقت کنیم؟
قبل از اینکه بگوییم چگونه خود را معرفی کنیم ، باید بدانید هر بار که در حال صحبت کردن هستیم، عملا داریم خود را به دیگران معرفی میکنیم، خواه آن فرد غریبه باشد، خواه آشنا. برای مثال:
- رد و بدل کردن احوالپرسی،
- صحبت کردن پشت تلفن،
- گپ زدن با خانواده، دوستان، همکاران و حتی غریبهها،
- صحبت کردن در یک جلسه رسمی یا خانوادگی،
- ارائه دادن یک گزارش،
- مصاحبه شغلی،
- تدریس کردن،
- موعظه کردن،
- مذاکره کردن،
- و… .
بنابراین لازم است در حین صحبت کردن به خوبی مراقب رفتار و گفتار خود باشیم.
در نحوه معرفی باید خودمان را نشان دهیم
به سه دلیل، لازم است در زمان معرفی کردن خود را حرفهای نشان دهیم:
- شایستگی،
- دوست داشتنی بودن،
- و شانس.
اگر در نشان دادن دو مورد اول موفق عمل کنیم، بدون شک به مورد سوم دست پیدا خواهیم کرد. مخاطب نیاز دارد که بداند ما فردی دوست داشتنی و شایسته همصحبت شدن هستیم یا خیر. کافی است در هنگام معارفه، خود واقعیمان باشیم و اصرار به دروغگویی نداشته باشیم.
پیوند 3 عنصر در نحوه معرفی خود
هر زمان که لازم بود خود را به دیگران بشناسانید، باید 3 عنصر مهم را به هم پیوند دهیم: در ابتدا باید خود را با موضوع مرتبط کنیم و سپس موضوع را با مخاطب.
این مفهوم به مثلث اعتماد معروف است. زیرا زمانی که بتوانیم معرفی خود را به درستی انجام دهیم، مخاطبان ما را میپذیرند و با ما همراه میشوند.
شاید بگویید نحوه معرفی با موضوع چه ارتباطی با یکدیگر دارد؟
اگر در هنگام معرفی، به موضوع مورد بحث توجهی نداشته و ارتباطتان را با موضوع مشخص نکنیم، مخاطبمان گمان میکند که ما اطلاعات کافی در مورد موضوع سخنرانی نداریم و در این زمینه حرفهای نیستیم. بنابراین مخاطب کل زمان را با بیاعتمادی سپری خواهد کرد.
برای مثال اگر قصد داریم در مورد توسعه فردی و یا مهارتهای ارتباطی صحبت کنیم، حتما لازم است رزومهای مرتبط با موضوع مورد بحث عنوان کنیم تا صحبتهایمان اعتبار پیدا کنند. تنها با خواندن یک کتاب نمیتوان در مورد موضوعی ادعا داشت.
چگونه خود را معرفی کنیم ؟
متداولترین و رایجترین سبک معرفی در سخنرانی، سلام و معرفی مختصر خود است. اما اگر بتوانید نحوه معرفی خود را حرفه ای و جذاب مطرح کنید، بدون شک میتوانید از همان ابتدا مخاطب را با خود همراه کنید. ساختار یک معرفی حرفهای به صورت زیر است:
- نام خدا،
- سلام و احوالپرسی،
- حسنجویی از مخاطب (از مخاطب برای زمانی که به سخنرانی شما اختصاص داده و در برابر شما حضور یافته، تشکر کنید)،
- معرفی کوتاه خود (در این لحظه ابدا رزومه کاری خود را طولانی عنوان نکنید. با این کار مخاطب کلافه شده و از شما به عنوان فردی پر ادعا و مغرور یاد میکند)،
- تصویر کلی از موضوع مورد بحث (تنها کافی است در چند جمله موضوع صحبتهای خود را برای مخاطب عنوان کنید تا به یک شناخت کلی از صحبتهایتان برسد)،
- جلبتوجه مخاطب (با روشهایی مانند بیان داستان، استفاده از ابزار، گفتن آمار و ارقام و… میتوانید به راحتی توجه مخاطب را جلب کنید).
تغییر نحوه معرفی ، بسته به موقعیتهای مختلف
در این قسمت باید به نکته مهمی توجه کنید. لازم نیست برای تمام معرفیهای خود، از تمام 6 مرحله بالا استفاده کنید. رعایت تمام این مراحل تنها برای معرفی حرفه ای سخنران ضروری است.
برای مثال زمانی که در جمعی دوستانه برای اولین بار قرار میگیرید، استفاده از نام خدا، معرفی کوتاه خود و جلبتوجه، در معرفی شخصیت خود کاری بیهوده و غیر حرفهای خواهد بود و ممکن است مورد تمسخر دیگران قرار بگیرید.
چند نکته مهم در نحوه معرفی خود
توجه داشته باشید که زمانی میتوانید یک معرفی عالی داشته باشید که به تمام نکاتی که در این بخش مطرح میکنیم، دقت کافی داشته باشید. به کارگیری تمامی این نکات در کنار هم معنا پیدا میکنند.
1-دور کردن ترس
ترس داشتن در هنگام معرفی، تمام برنامههایتان را خراب میکند. اغلب افراد زمانی که برای اولین بار در جمعی حضور پیدا میکنند، به هیچوجه راحت نبوده و به این فکر میکنند «اگر صحبت کنم همه به من نگاه میکنند و من از خودم یک احمق خواهم ساخت» . این تصور شروع شکست است.
باید تمام سعی خود را به کار بگیریم تا با بیان معرفی خوب از خودمان، در ذهن مخاطب جای گرفته و او را به ادامه همصحبتی با خود ترغیب کنیم.
برای کنترل ترستان پیشنهاد میکنم مقاله مفصل ترس از سخنرانی را مطالعه کنید. در این مقاله تمام نکات و تکنیکهای لازم را معرفی کردهایم. از خواندن آن غافل نشوید.
3-راحت باشید
چیزی که زیاد اهمیت دارد، طبیعی ظاهر شدن و راحت بودن ما در لحظه معرفی خودمان است. ما فکر میکنیم برای تحتتاثیر قرار دادن مخاطب باید حرفهای به نظر برسیم و عالی صحبت کنیم. این طرز تفکر نیز کاملا اشتباه است.
تنها کافی است در لحظه معرفی خودتان باشید و صمیمی و دوستانه رفتار کنید.
3-واقعی باشید
همه ما در اکثر مواقع اصرار داریم در لحظه معرفی، مخاطب را تحتتاثیر قرار دهیم و او را جذب شخصیتمان کنیم. تصور میکنیم که مخاطب توقع دارد با فردی قوی، شایسته، حرفهای و بالغ مواجه شود. به همین دلیل سعی داریم خود را نیرنگ و دروغ بیشتر از آنچه هستیم، نشان دهیم.
دلیل برقراری ارتباط با دیگران، تنها حضور در لحظه و لذت بردن از آن موقعیت است. بدین ترتیب باید در لحظه معرفی، خود واقعیمان باشیم، بدون نقاب و دورغ.
4-مکان معرفی
یکی از مهمترین نکات در نحوه معرفی خود ، توجه به مکان است. در طول زندگی در موقعیتهای مختلفی قرار میگیریم که لازم است خود را به دیگران معرفی کنیم. برای مثال در جلسه خواستگاری، در جلسهای که قرار است به عنوان سخنران حضور پیدا کنیم، در جمع دوستانه، در آسانسور، در مصاحبه شغلی و دهها موقعیت دیگر.
دقت داشته باشید که هیچ کدام از این مکانها به یک مدل معرفی نیاز ندارند و لازم است بر اساس موقعیت و مکانی که در آن قرار دارید، عمل کنید.
5-استفاده از نقلقول و داستان
زمانی که در معرفی خود از نقلقول و داستانی از بزرگان جهان استفاده کنید، به صحبتهای خود اعتباری دو چندان میدهید. سعی کنید از افرادی نام ببرید که بیشتر مخاطبان آنها را میشناسند و شخصیت و هدفی متناسب با موضوع صحبتهای شما دارند.
به این نکته نیز توجه کنید که نقلقول و داستانی که بیان میکنید، با موضوع صحبتهایتان تناسب داشته باشد. در غیر این صورت نه تنها اعتبار کسب نمیکنید، بلکه اعتبارتان را نیز در نظر مخاطبان از دست میدهید.
6-مدت زمان معرفی
اگر زمان زیادی را به معرفی خود اختصاص دهید، مطمئن باشید که خواه ناخواه در مورد خود غلو کرده و زیادهگویی میکنید. از طرف دیگر نیز با این کار مخاطب را خسته و کلافه میکنید. بهترین زمان برای معرفی 30 ثانیه تا یک دقیقه است. دقت داشته باشید که در این زمان کم باید به همه اصولی که در بالا به آن اشاره کردهایم، عمل کنید. البته بسته به موقعیتی که در آن قرار دارید، باید اصول مناسب را انتخاب کنید.
معرفی حرفه ای سخنران
اگر برای معرفی خود، از قبل برنامه ریزی و تمرین نکنید و مسئله را جدی نگیرید، نمیتوانید در لحظه معرفی موفق عمل کنید و در ذهن مخاطب تاثیر مثبت بگذارید.
هر چقدر در نحوه معرفی خود حرفهایتر عمل کرده و خود را بهتر به دیگران معرفی کنید، با مخاطب وارد یک رابطه طولانی مدت (چه در زمینه کسب و کار و چه در روابط شخصی) خواهید شد. بنابراین در زندگی حرفهای و شخصیمان باید بدانیم که چگونه خود را معرفی کنیم ؟
پیشنهاد میکنم در کامنتها خودتان را معرفی کنید تا در اصلاح آن شما را همراهی کنیم.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
8 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام وقتتون بخیر
منم میخواستم خودم را به صورت خوب واور گذار معرفی کنم
البته جایی هست به عنوان یک سخنران میخاهم معرفی کنم
سلام نیلوفر عزیز وقت بخیر
پیشنهاد می کنم از طریق لینک زیر دوره رایگان فن بیان رو مشاهده کنید
https://memariezendegi.com/product/%d8%af%d8%a7%d9%86%d9%84%d9%88%d8%af-%d8%b1%d8%a7%db%8c%da%af%d8%a7%d9%86-%d9%81%db%8c%d9%84%d9%85-%d8%a2%d9%85%d9%88%d8%b2%d8%b4-%d9%81%d9%86-%d8%a8%db%8c%d8%a7%d9%86/
معمار زندگی خود باشید
درود بر شما عالی بود
سلام خانم پور کار
خوشحالیم که مطالب آموزشی ما برایتان موثر بوده
سپاس از همراهی شما
معمار زندگی خود باشید
BA Salam va Arze Adab
MamnunaM Az Ink Tajrobiate Arzeshmandetun ro Dar Ekhtiare Ma Gozashid..
سلام وقتتون بخیر
همراهی شما باعث افتخار ما است.
در این راستا پیشنهاد میکنم مقاله زیر را نیز مطالعه کنید.
https://memariezendegi.com/%D9%86%D8%AD%D9%88%D9%87-%D9%85%D8%B9%D8%B1%D9%81%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D8%A6%D9%87%E2%80%8C%DB%8C-%DB%8C%DA%A9-%D8%B3%D8%AE%D9%86%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%AA%D8%A7%D8%AB%DB%8C/?preview=true&_thumbnail_id=5829
در هر زمینهای سوالی داشتید، با کمال میل در خدمتتون هستیم.
خیلی عالیه.
من میخوام یه فیلم مختصر از رزومه خودم تهیه کنم و واقعا نمیدونم چی بگم…
سلام وقتتون بخیر
برای محتوای فیلمی که قصد دارید آن را ضبط کنید، بیش از هر مسئلهای مهم است که قصد دارید آن را کجا ارائه کنید.
زیرا بر این اساس باید مطالبی که برای مخاطبتان اهمیت دارد را در فیلم بگویید.
اما به صورت کلی اطلاعات شخصی خودتان، دورههایی گه گذراندهاید و مدارکی که دارید، نظر دیگران در مورد خودتان، تجربهها و تخصصهایی که دارید و از همه مهمتر خدماتی که میتوانید ارائه دهید را باز کنید.
این موارد لازمه تمام رزومهها هستند.