چرا عزت نفس نداریم ؟ دلایل عزت نفس پایین چیست؟
چرا عزت نفس نداریم ؟ ممکن است لحظاتی را تجربه کرده باشید که در مواجهه با مشکلات مختلف یا زمانهایی که از طرف دیگران مورد انتقاد قرار گرفتهاید، احساس کنید فرد بیارزشی هستید و به این دلیل احساس خشم و سرشکستگی کنید. دلیل تجربه چنین احساسی عزت نفس پایین است.
عزت نفس یا همان احساس ارزشمندی و علم به قابلیتهای فردی، احساسی درونی است که شکلگیری آن از بدو تولد و حتی از دوران جنینی آغاز میشود و در ادامه میتواند تحتتاثیر عوامل مختلف کم، زیاد و یا حتی نابود شود.
با علم به این موضوع که دلیل بسیاری از شکستها میتواند کمبود عزت نفس باشد، به شما کمک میکند تا بهتر از گذشته برای مسائل و مشکلات، راهحل پیدا کنید. در این مقاله به بیان دلایل کمبود عزت نفس میپردازیم. همراه ما باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleچرا عزت نفس نداریم ؟
برای یادگیری بهتر این مفهوم، مقاله عزت نفس چیست را مطالعه کنید. در ادامه دلایل کمبود عزت نفس را بیان میکنیم.
1)گفتگوهای درونی منفی
همه ما در طول روز گفتگوهایی درونی با خودمان داریم و مدام هر رفتار و عملکردی را چه از جانب خودمان و چه از جانب دیگران مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهیم. این امر کاملا طبیعی است.
اما اگر این گفتگوهای درونی منفی باشند و باعث شوند خودتان را در رابطه با هر موضوعی سرزنش کنید، بدون شک عزت نفستان بهطور چشمگیری کاهش پیدا میکند. برای مثال اگر به خودتان میگویید:
- به اندازه کافی خوب نیستی،
- توانایی و استعداد انجام کارها را نداری،
- نمیتوانی کارها را به سرانجام برسانی،
- بیعرضه و دست و پا چلفتی هستی،
- و…،
نشانه برخورداری از گفتگوهای منفی درونی است و لازم است برای رفع آنها اقدام کنید. در گفتگوهای درونی از قدرت کلمات غافل نشوید.
2)چرا عزت نفس نداریم :کمالگرایی
برخی از افراد در انجام هر کاری بیش از اندازه وسواس به خرج میدهند و گمان میکنند که در انجام کارها باید بهترین باشند. این ویژگی افراد کمالگرا است که باعث میشود به این باور برسند که برای انجام کارها مهارت و اطلاعات کافی ندارند و در نتیجه هیچ کاری را شروع نکنند و به خودشان در تمام امور مهم زندگی، سخت بگیرند.
اگر شما نیز این ویژگی را دارید، باید کمالگرایی را کنار بگذارید تا بتوانید با دستیابی به موفقیتهای کوچک و بزرگ، عزت نفستان را افزایش دهید. در مقاله کمال گرایی چیست به خوبی میتوانید با این مفهوم آشنا شده و راهکارهای رفع آن را بیاموزید.
خودتان را سرزنش نکنید
خودتان را برای اتفاقاتی که مسبب آنها نیستید و هیچ کنترلی روی آنها ندارید، سرزنش نکنید. فردی که عزت نفس پایین دارد خود را مقصر تمام اتفاقات ناخوشایند میداند، بدون اینکه فکر کند کدام اتفاق تحت اختیار و کنترل او بوده و کدامیک نه. فراموش نکنید که کمالگرایی عزت نفس شما را روز به روز کاهش میدهد.
3)نفرت از خود
هر طور که باشید با تمام تواناییها و ویژگیهای شخصیتی خوب و بد، تا زمانی که نتوانید خودتان را همانطور که هستید، بپذیرید و دوست داشته باشید، تغییری در زندگیتان رخ نمیدهد. باید بیش از هر چیز خودتان را ارزشمند بدانید.
در غیر این صورت اگر مدام خودتان را سرزنش کنید و از ویژگیهای شخصیتی و ظاهریتان نفرت داشته باشید، نه تنها نمیتوانید وضعیتی که در آن قرار دارید را بهبود بخشید، بلکه عزت نفس خود را نیز از بین میبرید.
3)مصرفکننده بودن
اگر از جمعی که احساس میکنید عزت نفس پایین دارند، بپرسید چرا احساس بیهودگی میکنید، بدون شک پاسخ میدهند:«چیزی برای عرضه کردن به دیگران نداریم».
این طرز فکر که «دیگران به موفقیتهای بزرگی رسیدهاند و من به جایی نرسیدهام، یا فرد مفیدی نیستم و یا چیزی ندارم که به جامعه عرضه کنم و یک مصرفکننده صرف هستم»، عزت نفس تان را بهطور چشمگیری پایین میآورد.
بنابراین اگر مدام تواناییهای خود را نادیده میگیرید و در حال مقایسه خود با دیگران هستید، نباید بپرسید چرا عزت نفس نداریم .
4)شانه خالی کردن از مسئولیت
اغلب افراد بدون عزت نفس، انسانهای مسئولیتپذیری نیستند. این افراد همیشه:
- از دیگران انتظار دارند تا حالشان را خوب کنند،
- انتظار دارند تا بدون حرف زدن، طرف مقابلشان پی به خواستهها و احساسات آنها ببرند،
- و از همه مهمتر دلیل تمام شکستها و ناکامیهایشان را جامعه و یا اطرافیانشان میدانند.
اگر شما نیز اینگونه فکر میکنید، باید بدانید که شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیتها، به رشد و پیشرفتتان کمکی نمیکند و عزت نفستان را به مرور زمان کاهش میدهد.
چرا عزت نفس نداریم : عزت نفس پایین در روابط عاطفی
کمبود عزت نفس تنها به زندگی شخصی شما لطمه نمیزند، بلکه روابطتان را نیز تحتتاثیر قرار میدهد. تا جایی که شما را به فردی منزوی و گوشهگیر تبدیل میکند. نشانههای کاهش این ویژگی در روابط اجتماعی عبارت است از:
1.انتظارات اشتباه از شریک عاطفی
بهطور حتم در یک رابطه مشترک، هر دو نفر مسئولیتهایی نسبت به یکدیگر و نسبت به رابطهای که شکل دادهاند، دارند. اما هر یک از افراد مسئول است که در احساسات خود تعادل ایجاد کند تا درگیر مسائل و مشکلاتی در روابطش نباشد.
افراد بدون عزت نفس، تنها از شریک عاطفی خود توقع دارند تا با فکر و تدبیر مشکلات به وجود آمده را حل کند و در بهبود احساسات او نیز نقش اساسی داشته باشد. اما خودش برای بهبود حال خود و رابطهشان هیچ تلاشی نمیکند.
2.برگزاری آزمون دوست داشتن
فردی با عزت نفس پایین که احساس ارزشمندی درونی ندارد، مدام در حال امتحان کردن شریک عاطفیاش است. این فرد مدام با خودش درگیر است که بداند آیا دوست یا همسرش واقعا او را دوست دارد یا نه.
نبود عزت نفس در افراد باعث میشود تا بهطور ناخودآگاه همه اعمال طرف مقابل را با یک برگه تست بسنجند. سوالاتشان نیز در اکثر مواقع این است که: «چقدر من را دوست داری؟»، «واقعا من را دوست داری؟»، «اگر بمیرم چیکار میکنی» و سوالاتی از این قبیل.
3. چرا عزت نفس نداریم ؟ احتیاط بیش از اندازه
ترس از طرد شدن در زندگی اجتماعی و در برقراری رابطه با دیگران، یکی دیگر از دلایل کمبود عزت نفس است. به خصوص فردی که طلاق والدین و اطرافیان و یا خیانت دیگران را تجربه کرده است. این فرد همواره سعی میکند وارد رابطهای نشود و یا چون ترس از کنار گذاشته شدن دارد، خودش زودتر از دیگری رابطه را ترک میکند.
4.بیقراری در پیدا کردن شریک عاطفی
همانطور که گفته شد، کمبود عزت نفس فرد را دچار احساس بیارزشی و نالایق بودن میکند. بنابراین فردی که این احساس را تجربه میکند، به هیچ عنوان خود را زیبا، کارآمد و قابل دوست داشته شدن نمیداند. در نتیجه برای برقراری یک رابطه عاطفی عجول است. در عین عجله نیز وسواس خاصی به طی کردن نوع رابطه طبق جدول زمانبندی ذهنی خود دارد و زمانی که همه چیز طبق میل او پیش نرود، بیشتر از قبل احساس بیارزش بودن کرده و آن رابطه را ترک میکند.
5.اهمیت مسائل مالی بیش از دیگر مسائل
کمبود عزت نفس فرد را به رابطه با اشخاصی میکشاند که شاید حتی ظاهر مناسبی نداشته و مطابق با استاندارهای او نباشند، اما منبع مالی خوبی دارند. فرد بدون عزت نفس، به دنبال تامین احساس امنیت مالی است و بودن با فردی که شاید خیلی هم دوستش ندارد و به او متعهد هم نیست، اما از نظر مالی میتواند تامینش کند، به او احساس آرامش میدهد.
با کسی که عزت نفس پایین دارد چطور رفتار کنیم؟
فردی که از کمبود عزت نفس رنج میبرد، نیار به احساس ارزشمندی و دوست داشته شدن از جانب دیگران دارد. بنابراین لازم است برای کمک به این فرد، او را برای ويژگیهای درونیاش ستایش کنید و تلاشش را مورد تشویق قرار دهید نه نتیجهای که از کارها و عملکردهایش میبینید.
اگر فرزند یا یکی از اعضای خانواده شما است، به او یادآوری کنید که در هر شرایطی و با هر ویژگی، دوستش دارید. شما با دوست داشتن صادقانه کسی که عزت نفس کمی دارد، میتوانید به او کمک کنید تا خودش و تواناییهایش را بهتر بشناسد تا بتواند به اهداف و خواستههایش برسد.
اگر مایل هستید در مورد اعتماد به نفس نیز اطلاعاتی به دست آورید، پیشنهاد میکنم مقاله معرفی کتاب های اعتماد به نفس را بخوانید. در این مقاله به معرفی بهترین کتابها در این زمینه پرداختهایم.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بینهایت این مقاله کمکم کرد خداروشکر که فرد با سوادی مثل شما رو سر راهم قرار داد تا ازتون بیاموزم🙏🏻💐
سپاس از همراهی شما
معمار زندگی خود باشید