چگونه موضوع سخنرانی انتخاب کنیم؟
انتخاب موضوع سخنرانی جذاب، گامی اساسی در جهت ارائه یک سخنرانی موفق و تاثیرگذار است. اما در اکثر مواقع برای سخنران، امری کشنده و طاقتفرسا است.
خبر خوب اینکه در این مقاله به شما کمک میکنیم تا با یادگیری اصول و روشهای انتخاب بهترین موضوعات زیبا برای سخنرانی، بتوانید موضوعات زیبا و پرمخاطب انتخاب کرده و سخنرانی منحصر به فردی را ارائه دهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleدغدغه اصلی افراد
همیشه این سوالات ذهن افراد را درگیر میکنند:
- موضوع و سوژه سخنرانی من چه چیزی باید باشد؟
- درباره چه موضوعی بهتر است صحبت کنم؟
- با چه موضوعی میتوانم مخاطب را تحتتاثیر قرار بدهم؟
- چه موضوعی را انتخاب کنم تا برای مخاطب جذاب باشد؟
اینها سوالاتی هستند که اکثر افرادی که برای سخنرانی دعوت میشوند، از خودشان و یا از دیگران میپرسند. در دورههای فن بیان و سخنرانی که برگزار میکنیم اینها سوالات پرتکراری هستند که شرکتکنندگان میپرسند. آنها همیشه برای انتخاب موضوع دغدغه دارند.
بنابراین انتخاب موضوع، یکی از دغدغههای مهم افراد است. این دغدغه که درباره چه موضوعی صحبت کنیم تا مورد توجه مخاطبان قرار بگیرد و باعث شود با اشتیاق به صحبتهای ما گوش بدهند.
پیشنهاد ویژه
برای یادگیری و تقویت فن بیان خود پیشنهاد میکنم دوره رایگان آموزش فن بیان و سخنرانی را دانلود کنید تا از نکات و تمرینات بیان شده در آن بهرهمند شوید. در مقابل نیز مقاله تکنیک های بهبود فن بیان را مطالعه بفرمایید.
تفاوت موضوع سخنرانی با عنوان سخنرانی
در ابتدا باید این نکته مهم را بدانید که این دو مفهوم با یکدیگر متفاوت هستند. یعنی زمانیکه مطلبی را برای سخنرانی خود انتخاب می کنید، لزوما نباید با عنوان سخنرانی شما یکسان باشد.
به عنوان مثال سخنرانی که در شهر کاشان داشتم عنوان آن نقشه راه موفقیت و مطلب مورد بحث درباره باورها بود.
در برخی از مواقع ممکن است موضوعی که انتخاب میکنید برای مخاطب جذاب و گیرا نباشد و یا اصلا اطلاعات کافی در مورد آن نداشته باشد. به همین دلیل لازم است تا برای جلب توجه و جذب مخاطب، عنوانی دیگر انتخاب کنید.
چرا انتخاب بهترین موضوع برای سخنرانی مهم است؟
ممکن است شما سخنرانی توانا باشید اما اگر سوژه و مطلب خوبی برای سخنرانیتان انتخاب نکنید، بدون شک در پایان سخنرانی نتیجه مطلوب را به دست نخواهید آورد. اگر موضوع شما جذاب نباشد مخاطب توجهی به شما و صحبتهایتان نمیکند.
در هنگام انتخاب موضوع، لازم است از خود بپرسید: با انتخاب چه موضوعی میتوانم مخاطب را با صحبتهای خود همراه کنم؟
لذا اگر تصمیم دارید مخاطب تا پایان با توجه و اشتیاق کافی شما را همراهی کند، باید به انتخاب موضوع دقت داشته و به نکاتی که در ادامه مطرح میکنیم، توجه کنید.
روش های انتخاب بهترین موضوع جذاب برای سخنران
در این بخش در مورد روشهایی توضیح میدهیم که اگر برای انتخاب موضوع خود از آنها استفاده کنید، بدون شک موضوع عالی و جذابی را انتخاب خواهید کرد.
در این ویدیو آقای احمد دباغیان در مورد روشهای انتخاب موضوع صحبت کردهاند. پیشنهاد میکنم برای دیدن این ویدیو چند دقیقه زمان بگذارید.
3 روش ارزشمند برای انتخاب موضوع عبارت است از:
1)در مورد مطلب مورد بحث تخصص داشته باشید
یکی از مهمترین مواردی که در انتخاب موضوعات سخنرانی لازم است به آن توجه کنید این است که آیا درباره مطلب انتخابی تخصص و اطلاعات کافی دارید؟
سخنرانهایی دیدهام که با خواندن یک کتاب یا جزوه در شب قبل از سخنرانی، انتظار دارند سخنرانیهای عالی را ارائه دهند. در صورتی که این طرز فکر کاملا اشتباه بوده و با خواندن یک کتاب آن هم درست یک شب قبل، بر مطلبی که قرار است درباره آن صحبت کنید، تسلط کافی پیدا نخواهید کرد.
سخنران باید در مورد محتوایی که ارائه میدهد، اطلاعات کافی داشته باشد تا بتواند به درستی به سوالات مخاطبان خود پاسخ دهد.
2)مخاطب موضوع سخنرانی را دوست داشته باشد
سوال دومی که بایستی در انتخاب موضوع در نظر بگیرید این است که آیا مخاطب من نیز به موضوعی که من انتخاب کردهام علاقه دارد یا نه؟
اغلب سخنرانان متاسفانه به این موضوع اهمیتی نمیدهند و خود را مقدم بر مخاطبان خود میدانند. باید با شناخت مخاطب، سوژه و مطلب سخنرانی خود را انتخاب کرد.
در پایان سخنرانیهایی که به علاقه مخاطب توجهی نمیشود؛ نباید انتظار داشت که مخاطب راضی و با حال خوب از سالن خارج شود. زیرا در مورد سوژه و مطلبی که مخاطب به آن علاقه داشته، صحبت نکردهایم و در نتیجه نتوانستهایم توجهاش را به خوبی جلب کنیم.
3)خودم موضوع را دوست داشته باشم
در یک سازمان دولتی مشغول به کار بودم، وقتی قرار بود سخنرانی داشته باشم اصلا مطلب سخنرانیها را دوست نداشتم. در صورتیکه به مطلب سخنرانی تسلط کافی داشتم و از طرفی مخاطب هم این مطلب را دوست داشت اما خودم علاقهای به آن نداشتم. این عامل باعث شد که در زمان صحبت کردن انرژی و انگیزه کافی نداشته باشم.
بنابراین این روش نیز در انتخاب موضوع بسیار موثر است. زیرا باعث میشود با شور و هیجان مطالب را بیان کنیم و در ذهن مخاطب تاثیر دوچندان داشته باشیم.
به طور کلی موضوعی را باید انتخاب کنید تا شامل هر 3 مورد بشوند. یعنی هم خودمان و هم مخاطب موضوع را دوست داشته باشیم و در مقابل نیز در آن زمینه از تسلط کافی برخوردار باشیم.
توصیه می کنم برای خواندن مطالب و کسب اطلاعات بیشتر حتما مقاله روش های انتخاب موضوع در سخنرانی را مطالعه کنید.
اشتباهات رایج در انتخاب موضوعات برای سخنرانی
اشتباهات رایجی در انتخاب سوژه مورد بحث در بین سخنرانها رایج است که در این بخش قصد داریم به بیان برخی از آنها بپردازیم.
1)به زمان دقت نکنیم
اولین و مهمترین سوالی که به عنوان سخنران باید از خود بپرسید این است که زمانی که در اختیار دارم، چقدر است؟
این سوال به این دلیل از اهمیت بالایی برخوردار است که شما باید محتوا و مطلبی انتخاب کنید که با زمانتان متناسب باشد. برخی از موضوعات و مطالب به گونهای هستند که باید زمان زیادی را برای بیان کردنشان در احتیار داشت و زمان کوتاه برای مطرح کردنشان کافی نیست.
اگر مطلبی انتخاب کنید که به زمانی بیش از زمان سخنرانی شما نیاز دارد و محبور شوید سخنرانی خود را نیمه تمام رها کنید، در پایان:
- محتوایتان ناقص میماند،
- ذهن مخاطب با کلی سوال بدون پاسخ رها میشود،
- مخاطب احساس نارضایتی دارد،
- ممکن است مخاطب احساس کند زمانش را تلف کرده است،
- اعتبار شما به عنوان سخنران زیر سوال میرود.
2)ندانیم مخاطب چه غذایی را دوست دارد
یکی از دوستانم علاقهای به خورشت بادنجان ندارد. در ابتدای ازدواجشان همسرش هفتهای 2 وعده بدون اطلاع از این موضوع خورشت بادنجان درست میکرد تا جایی که دوستم حالش بد شده بود. در واقع همسرش فقط به علاقههای خودش توجه میکرد.
اجازه بدهید برای درک بهتر مطلب مثال دیگری را عنوان کنیم. تصور کنید که میهمانی را به منزل خود دعوت کردهاید. برای اینکه میهمانتان بیشترین لذت را ببرد، حتما سعی میکنید غذایی که دوست دارد را بپزید. اینطور نیست؟
در سخنرانی هم همینطور است اگر نمیخواهید مخاطبتان حالش بد شود و احساس بدی پیدا کند و برعکس مایل هستید تا بهترین خاطره را برای مخاطبتان فراهم کنید، بایستی صحبتهایتان درباره موضوعات مورد علاقه و چالشها و دغدغههای او باشد.
3)موضوعات کلی و کلیشهای انتخاب کنیم
انتخاب موضوعاتی که بهصورت کلی مطرح میشوند، دغدغه مخاطب را به خوبی مشخص نمیکنند. این مورد از رایجترین اشتباهات در انتخاب موضوع است. برای مثال موضوعاتی مانند زندگی، خوشبختی، موفقیت و…، کلی بوده و ابدا برای مخاطب جذاب نیستند. بنابراین در انتخابهای خود به این نکته توجه کنید.
بهترین موضوع برای سخنرانی چیست؟
ابدا بهترین وجود ندارد زیرا با توجه به مخاطبتان و شرایط موجود در جامعه، باید بهترین موضوع و مطلب را انتخاب کنید. شاید مطلبی در یک سخنرانی بهترین انتخاب ولی در سخنرانی دیگر و در محیطی دیگر، بدترین انتخاب باشد.
بهطور کلی بهترین موضوع میتواند در یکی از بخشهای زیر قرار بگیرد. مخاطبان در این شرایط بیشتر به صحبتهای شما گوش میدهند زیرا به خوبی متوجه میشوند که دغدغههای آنها برای شما از اولویت بالاتری برخوردار است.
ترس:
بررسی کنید که مخاطب شما از چه موضوعاتی ترس دارد و شما در آن سخنرانی راهکارهایی که باعث کاهش ترس او میشوند را ارائه کنید. ترسهای مخاطبان اغلب بیپولی و فقر، شکست در زندگی شغلی و خانوادگی و… هستند.
آرزوها:
آرزوهای مخاطبتان را بشناسید و راهکارهایی برای رسیدن به آرزوهایشان مطرح کنید.
مشکل:
مشکلات مخاطبانتان را پیدا کنید و روشهایی که با استفاده از آنها بتوانند مشکلاتشان را حل کنند، بیان کنید.
بارش فکری در انتخاب موضوع برای سخنرانی
برای نوشتن لیست موضوعاتی که میتوانید درباره آنها صحبت کنید یا اینکه میدانید مشکلات مخاطبان هست، بارش فکری کنید. به این صورت که برگه و خودکاری در دست بگیرید و به مدت 20 تا 30 دقیقه هر موضوعی که به ذهنتان میرسد را بنویسید. در این مدت سعی کنید هیچ چیزی حواس و تمرکز شما را از بین نبرد.
در بارش فکری، کیفیت موضوعاتی که مینویسید اهمیتی ندارند بلکه تعداد مواردی که مینویسید مهم هستند. سپس از بین آنها بر اساس آنچه در این مقاله یاد میگیرید موضوع خود را انتخاب نمایید.
1)پیشنهاد دعوت کننده
در این بارش فکری موضوعاتی که توسط دعوتکننده سخنرانی به شما پیشنهاد شده است را بنویسید.
2)دغدغه روز
موضوعاتی که مخاطبان شما با آن درگیر هستند نیز مهم است. در واقع دغدغههای آنها را میتوانید از طریق روزنامه، اخبار، مجلات و از همه مهمتر از شبکههای اجتماعی پیدا کنید.
3)توجه به اطرافیان
برای نوشتن بهترین موضوعات زیبا برای سخنرانی میتوانید به زندگی و دغدغههای اطرافیانتان نیز توجه کنید و حتی به طور مستقیم از خودشان بپرسید.
اما راه چاره چیست؟
اکنون با خواندن این مقاله به خوبی میتوانید به این سوال پاسخ دهید که چگونه بهترین سوژه و مطلب را انتخاب کنیم؟
دو گام مهم برای انتخاب صحیح عبارتند از:
گام اول:
بارش فکری داشته باشید. بارش فکری باید بر اساس شناخت مخاطبان در سخنرانی، ترسها، آرزوها و مشکلاتشان و همچنین موضوعات پیشنهادی دعوتکننده باشد.
گام دوم:
موضوعی را انتخاب کنید که دارای سه ویژگی زیر باشد:
- درباره موضوع اطلاعات و دانش کافی داشته باشید،
- مخاطبانتان به موضوع علاقه داشته باشند،
- خودتان هم به موضوع علاقه داشته باشید.
با استفاده از این دو گام می توانید بهترین موضوع سخنرانی را با توجه به مهمترین مسائل پیدا کنید.
در کامنتها برای ما بنویسید که آیا تا الان برای انتخاب مطلب برای سخنرانی دچار چالش و مشکل شدهاید؟ و برای ما بنویسید که با توجه به این آموزشها اگر بخواهید مطلبی برای سخنرانی خود انتخاب کنید، چه مطلبی به ذهنتان میرسد؟
دیدگاهتان را بنویسید