استعدادیابی راهی برای رسیدن به موفقیت
استعدادیابی یکی از مهمترین عواملی است که زندگی را هدفمند و رضایتبخش میکند.
اما قبل از پرداختن به هر موضوعی به سوالات زیر دقت کنید. معمولا همه ما در طول زندگی با این نوع سوالات مواجه شدهایم:
- فردی که آهنگ ساز قدرتمندی است، میتوان ادعا کرد که استعداد او در این زمینه بالاتر از دیگران بوده است؟
- فردی که میتواند معادلات ریاضی را سریعتر از دیگران حل کند، به این معنی است که استعداد بالایی در ریاضیات و حل مساله دارد؟
- برخورداری از فن بیان خوب برای جلبتوجه دیگران یک استعداد محسوب میشود؟
- یادگیری نقاشی حتما به استعداد بستگی دارد؟
پاسخ هیچیک از سوالات بالا قطعی نیست. زیرا هیچ معیار مشخصی برای اندازهگیری میزان استعداد یک فرد وجود ندارد. حتی تستهای استعدایابی نیز نمیتوانند جواب قطعی به این سوالات بدهند و به فرد بفهمانند که در چه زمینههایی از استعداد بالایی برخوردار است. اگر اینگونه بود تمامی افراد به راحتی مسیر رسیدن به موفقیت را پیدا میکردند.
در این مطلب راهکارهایی را برای شناخت استعدادها و تواناییهایتان میآموزید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleاستعداد چیست؟
استعداد و توانایی، الگویی فکری، احساسی و یا رفتاری تکرارشونده است که میتواند به شکلی خلاقانه به کار گرفته شود.
برای یادگیری این مفهوم، توصیه میکنم مقاله استعداد چیست را حتما مطالعه کنید. در این مقاله میآموزید که استعدادها ماندگار هستند یا خیر.
باورهای محدود کننده در استعدادیابی
باورها و عقایدی در ذهن برخی از افراد شکل گرفته است که باعث میشود به دنبال شناخت استعدادها و تواناییهای خود نباشند. باورهایی که اطرافیان نیز در شکلگیری آن نقش اساسی دارند.
باورهای محدود کننده در این زمینه عبارتند از:
- استعداد من باید در دوران کودکی شناخته میشد و والدین، من را برای پرورش آن همراهی میکردند،
- من در انجام برخی از کارها هیچ استعدادی ندارم و اصلا برای آن کار ساخته نشدهام،
- در سنین بزرگسالی دیگر راهی برای شناخت استعدادها نیست،
- استعدادهای من در دوران کودکی نادیده گرفته و ریشه آن خشک شده است،
- من مانند دیگران، استعداد موفق شدن در این حرفه را ندارم،
و دیگر باورهایی که بیشتر بهانهای برای تنبلی و اهمالکاری در انجام کارها هستند و با واقعیت فاصله زیادی دارند.
همه ما باید در طول دوران زندگی خود به دنبال شناخت استعدادهایمان باشیم تا بتوانیم به اهداف و خواستههایی که در ذهن داریم، دست پیدا کنیم. این باور که استعداد فرد تنها باید در دوران کودکی شناخته شود، کاملا اشتباه است. همه ما از استعدادهایی برخوردار هستیم که خواسته و یا ناخواسته آنها را حفظ کردهایم و با کوچکترین جرقهای خود را نمایاین میکنند.
در بخش بعدی میآموزید که چگونه استعدادهایتان را پیدا کنید و راهی برای حفظ و پرورش آنها بیابید.
چطور میتوانید استعدادهایتان را بشناسید؟
قبل از بیان راهکارهایی تضمینی برای استعدادیابی ، باید در ابتدا ردپای استعدادهایتان را در موقعیتها و شرایطی که تاکنون در آنها قرار گرفتهاید، بررسی کنید. به این موضوع توجه کنید که در موقعیتهای مختلف چه واکنشهایی را به شکلی ناخواسته و ناخودآگاه از خودتان بروز دادهاید. رفتارها و واکنشهایتان، ارتباطهای مغزی شما را نمایان میکنند.
برای مثال به مهمانی اخیری که دعوت داشتهاید فکر کنید و واکنشهایتان را بررسی کنید. بیشتر زمان خود را با چه کسانی گذراندهاید؟ افرادی که از قبل آنها را نمیشناختهاید و یا افرادی که میشناختهاید؟ اگر با افراد غریبه وقت بیشتری گذراندهاید، به این معنی است که شما استعداد برقراری ارتباط مؤثر با دیگران را دارید و اگر با افراد آشنا بودهاید، میتوان گفت که میل و استعداد زیادی به عمیق کردن روابط خود با دیگران دارید.
یا زمانهایی را تصور کنید که یکی از دوستانتان با شما تماس میگیرد و قرار بعد از ظهری که با شما داشته را به دلیل مریض شدن فرزندنش کنسل میکند. اگر در ابتدا برای مریض شدن فرزندش نگران شوید و از او بپرسید که چه کمکی از دستتان برمیآید، شما استعداد همدلی بالایی دارید. اما اگر به این فکر کنید که برنامههایتان به هم ریخته است، برنامهریزی و نظم یکی از استعدادهای شما است.
بنابراین با شناخت واکنشهای غریزی خود به راحتی میتوانید به شناختی از استعدادهایتان دست پیدا کنید. این مورد یکی از مهمترین موارد برای شناخت استعداد است.
راهکارهای تضمینی استعدادیابی
زمانیکه به واکنشهای ناخواسته و فیالبداهه خود پی بردید و تا اندازهای به خودشناسی رسیدید، در مرحله بعد لازم است 3 نشانه دیگر را بررسی کنید: اشتیاق، یادگیری سریع و خشنودی.
در ادامه به توضیحات مفصلی در رابطه با این 3 مورد میپردازیم:
1)اشتیاق داشتن
برخورداری از اشتیاق در هر زمینهای، نشاندهنده وجود استعداد در آن زمینه است. برای پی بردن به اشتیاقهای خود به دوران کودکیتان مراجعه کنید. به این نکته توجه کنید که در حین بازی کردن از چه وسایلی بیشتر لذت میبردید، یا بیشتر زمانهایتان را در طول روز به انجام چه کارهای اختصاص میدادید.
اگر در این زمینه موردی را به یاد نمیآورید، میتوانید از والدینتان کمک بگیرید و با به سراغ آلبوم عکسهایتان بروید. در برخی از موارد ممکن است در دوران کودکی به چیزی علاقه زیادی داشتهاید اما اصرارهای والدین و یا جبر زندگی شما را از آنها دور کرده است.
این ذهنیت را از خودتان دور کنید که اگر در دوران کودکی استعداد شما شناخته نشده و به آن بها داده نشده است، دیگر نمیتوانید در سنین بزرگسالی راهی برای پی بردن و در نتیجه پرداختن به آن پیدا کنید. برای اطمینان از این موضوع، کافی است کمی زمان بگذارید و در گوگل جستجو کنید، متوجه میشوید که افراد زیادی هستند که در سنین بزرگسالی به سراغ استعدادها و تواناییهایشان رفته و به موفقیت رسیدهاند.
نمونههایی از استعدادیابی افراد موفق
همه افراد نمیتوانند مانند موتزارت از سن کودکی به نوازندگی بپردازند تا بتوانند در 12 سالگی اولین سمفونی خود را بنویسند و یا مانند مت دیمون در سن 10 سالگی در مورد پروژههای بازیگریشان صحبت کنند. اغلب افراد همانطور که گفتیم به دلیل اهمیت ندادن والدین و یا جبر زندگی از پرداختن به استعدادهایشان باز میمانند. برای نمونه:
- بنلوپه فیتز جرالد، نویسنده برنده جایزه پوکر، تا سن 50 سالگی به دلیل شرایط مالی نامناسب نتوانست زمانی را به نوشتن اختصاص دهد. اما زمانیکه در سن 50 سالگی از همسر الکلیاش جدا شد، توانست در طول 20 سال، 12 رمان منتشر کند و به عنوان «بهترین رماننویس ایتالیایی» شناخته شود.
- آنا ماری رابرتسون موزز، در مزرعهای در شمال نیویورک به دنیا آمد. وی علاقه زیادی به طراحی از منظرههای اطرافش داشت. اما به خاطر کار در مزرعه، این علاقه را کنار گذاشت. او در سن 78 سالگی به سراغ طراحی و نقاشی رفت و توانست منظرههایی را به تصویر بکشد که در 51 نمایشگاه به نمایش گذاشته شود.
این نمونهها به شما ثابت میکنند که با وجود عوامل سرکوبکننده در دوران کودکی، باز هم میتوان به انجام کارهایی پرداخت که اشتیاق فراوانی در وجودتان ایجاد میکند. تنها باید به جرقههایی که در ذهنتان ایجاد میشود، اهمیت دهید.
2)استعدادیابی :یادگیری سریع
آموختن سریع نیز میتواند ردپایی از استعداد باشد. در اغلب مواقع استعدادهایی در درونتان وجود دارد که در طول زندگی فرصتی برای شناختن آنها وجود ندارد. اما در زمان نسبتا دیرتری، سرعت یادگیری یک مهارت، آن استعداد را در وجودتان بیدار میکند.
افراد بسیاری در طول تاریخ این اتفاق برایشان رخ داده است. ممکن است شما نیز تاکنون این شرایط را تجربه کرده باشید. مثلا در موقعیت شغلیتان برای رسیدن به جایگاههای بالاتر، آموختن مهارتی را آغاز کرده و با شکل جدیدی از استعدادهای خود آشنا شده باشید. استعدادی که باعث شده است مسیر شغلیتان به کلی تغییر کند.
اگر در مدت زمان کوتاهی به تغییرات شگرفی با توجه به مهارتی که آموختهاید، دست پیدا کردهاید، میتوانید بگویید که استعداد بالایی در آن زمینه دارید. در نتیجه باید برای بهبود بخشیدن به شرایط خود از هیچ تلاشی فروگذار نمانید.
3)خشنود شدن
در نهایت نیز کافی است به خشنودی و احساس رضایتی که در طول روز تجربه میکنید، اهمیت دهید. به این معنی که اگر در حین انجام کارتان، احساس خوبی را تجربه میکنید، میتوان گفت که احتمالا در حال استفاده از استعدادهایتان هستید. پی بردن به این مورد از دیگر موارد آسانتر است.
البته در این زمینه باید به کارهای مثبتی که انجام میدهید و برایتان خشنودی زیادی به همراه دارند، توجه کنید. نه زمانهایی که از تمسخر و سرزنش دیگران لذت میبرید یا کارهایی انجام میدهید تا دیگران به موفقیت نرسند. اینگونه موارد نیز استعداد محسوب میشوند اما از نوع استعدادهایی نیستند که شما را به موفقیتی که انتظارش را دارید، برسانند.
برای نتیجهگیری بهتر، در حین کارهایتان به طرز فکری که در آن موقع دارید، توجه کنید. اگر به این فکر میکنید که چه زمانی آن کار تمام میشود، از آن کار لذتی نمیبرید. اما اگر به آینده فکر میکنید و اینکه در چه زمانی میتوانید دوباره به انجام آن کار بپردازید، میتوان گفت شما از آن کار لذت میبرید و ممکن است یکی از استعدادهای شما باشد.
استعدادیابی را آغاز کنید
واکنشهای ناخواسته، داشتن اشتیاق، یادگیری سریع و خشنودی در لحظه، به شما کمک میکنند تا استعدادهایتان را بشناسید و برای تقویت آنها اقدام کنید.
شناخت استعدادها به شما کمک میکند تا مسیر رسیدن به موفقیت را آسانتر و راحتتر طی کنید، زیرا با این شناخت میتوانید اهدافی ممکن و قابل دسترس انتخاب کنید.
نکات بیان شده در این مقاله با استفاده از کتاب کشف توانمندیها نوشته مارکوس باکینگهام و دونالد کلیفتون، نوشته شده است. توصیه میکنم خواندن این کتاب را از دست ندهید.
اگر صاحب فرزند هستید، مقاله استعدادیابی کودکان را حتما مطالعه کنید. اگر بتوانید در شناخت استعدادهای فرزندتان موفق عمل کنید، آینده روشن و درخشانی برای او رقم خواهید زد.
دیدگاهتان را بنویسید