سخنرانی بداهه چیست ؟ 4 گام برای ارائه سخنرانی بداهه
سخنرانی بداهه چیست ؟ اگر در جمعی بدون اطلاع قبلی از شما درخواست شود که سخنرانی کنید، چه احساسی به شما دست میدهد؟ از این پیشنهاد خوشحال میشوید و یا ناراضی بوده و استرس میگیرید؟
اگر مایل هستید در این لحظات با سری برافراشته، بدون استرس و با خیالی آسوده شروع به صحبت کنید، مقاله خوبی را برای خواندن انتخاب کردهاید. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleمنظور از مهارت سخنرانی بداهه چیست ؟
به مهارتی بداهه گویی میگویند که از شما به عنوان یک سخنران، در جمعی که حضور دارید، بدون اطلاع قبلی دعوت شود که به روی سن رفته و برای حضار سخنرانی کنید. اگر شما به خوبی از این مهارت برخوردار باشید، این کار را با کمالمیل و بدون ترس و نگرانی انجام خواهید داد. اما اگر از این توانایی برخوردار نباشید، دچار ترس و استرس شدیدی شده و همواره از بروز این اتفاق واهمه خواهید داشت.
باید بدانید که سخنرانی فلبداهه برای زمان بسیار کوتاهی در حد 5 تا 15 دقیقه انجام میشود. مثلا هیچوقت برای سخنرانی یک ساعته از شما درخواست نمیشود که بدون اطلاع قبلی و آمادگی لازم شروع به سخنرانی کنید. این نوع سخنرانی بیشتر حال و هوای برنامه را تغییر میدهند و به عنوان چاشنی عمل میکنند. اینگونه نیست که یک همایش تنها بر اساس بداهه گویی پیش برود.
بنابراین خیالتان از بابت این موضوع راحت باشید. اما اگر به حرفه سخنرانی علاقه دارید و مایل هستید که اطلاعات و دانش خود را در اختیار دیگران قرار دهید، برای بهدست آوردن این مهارت تلاش کنید.
پیشنهاد ویژه
برای اینکه بتوانید مهارت سخنرانی بداهه گویی را بهراحتی بیاموزید، باید ابتدا بیانتان را تقویت کنید. بنابراین توصیه میکنم دوره رایگان آموزش فن بیان و سخنرانی را حتما تهیه کنید.
قبل از هر چیز…
قبل از هر چیز باید بدانید که صحبت کردن، مهارتی است که میتواند انسان را از فرش به عرش برساند و ارتباطاتش را بهبود ببخشد. یکی از سختترین مهارتهای صحبت کردن، مهارت بداهه گویی است که همیشه باید آماده باشیم تا در موقعیتهای خاص بهترین عملکرد را داشته باشیم و بتوانیم در کلام خود انسجام ایجاد کنیم.
اهمیت مهارت سخنرانی بداهه در چیست ؟
حتما برای شما این سوال پیش آمده است که چرا باید مهارت بداهه گویی را بیاموزیم؟ وقتی میشود با آمادگی قبلی عالی، مسلط و با اعتماد به نفس فراوان سخنرانی کرد، لزومی ندارد که خودمان را در شرایط پراسترس قرار داده و سخنرانی بداهه داشته باشیم.
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که در بسیاری از مواقع نمیتوانیم با برنامه ریزی قبلی سخنرانی کنیم و مجبور به بداهه گویی هستیم. در این موقعیتها چارهای نیست جز اینکه در جلوی جمع قرار گرفته و شروع به صحبت کنیم. در ادامه مثالهایی را برای درک بهتر موضوع برای شما ذکر میکنیم:
مثال1:
برای مثال اگر شما معلم باشید، حتما زمانهایی را تجربه میکنید که بازرسهایی از طرف اداره آموزش و پرورش برای بازدید به مدرسه بیایند. در این موقعیتها حتما از شما به عنوان معلم درباره استراتژیتان در کلاس درس پرسیده میشود و یا از شما میخواهند یک گزارش اجمالی از روند آموزش و تربیت دانشآموزانتان ارائه دهید.
مطمئنا اگر نتوانید به خوبی سخنرانی کنید، اعتبار خودتان را از دست خواهید داد. حتی اگر معلمی باسواد، دلسوز و اثرگذار برای دانشآموزان خود باشید، زمانیکه نتوانید به خوبی در مورد کارها و فعالیتهایتان صحبت کنید، به عنوان معلمی حرفهای شناخته نخواهید شد.
مثال2:
یا برای مثال زمانیکه به عنوان والدین به مدرسه فرزندتان دعوت میشوید و بعد در جلسه انجمن اولیا و مربیان به شما گفته میشود که اگر مایل هستید به عنوان نماینده انتخاب شوید باید چند دقیقهای روی سن آمده و به سخنرانی بپردازید.
تصور کنید که در این لحظه شما خیلی دوست دارید که برای نماینده داوطلب شوید اما اصلا آمادگی سخنرانی در حضور دیگران را ندارید و دچار ترس و استرس میشوید. در نتیجه از ترجیح میدهید که اصلا برای نمایندگی داوطلب نشوید.
ممکن است موقعیتهای دیگری را نیز تجربه کنید و در شرایط مشابهی قرار بگیرید که لازم باشد چند دقیقهای بداهه گویی کنید. اگر قصد دارید در نظر دیگران به عنوان فردی سخنران قرار بگیرید و بعد افسوس از دست دادن آن موقعیت را نخورید، به خوبی بیاموزید که مهارت سخنرانی بداهه چیست ؟
جایگاه اجتماعیتان شما را مجبور به سخنرانی بداهه میکند!
تصور کنید در همایش سلامت بهداشت روح و روان که از طرف مدرسه دخترتان برگزار شده است، حضور دارید و مجری برنامه حین اعلام برنامهها و ضمن اعلام حضور شما به عنوان مدرس در حوزه توسعه فردی در همایش، از شما درخواست میکند بعد از پایان صحبتهای سخنران اول، چند دقیقهای در خصوص این موضوع برای دیگران سخنرانی کنید.
در این شرایط از قبل به شما هیچ اطلاعی داده نشده که باید در حضور دیگران صحبت کنید ولی از آنجایی که مورد تایید دیگران هستید، نمیتوانید از انجام سخنرانی شانه خالی کنید. شما تا شروع سخنرانی خود 30 دقیقه فرصت دارید. در این مدت زمان چه کاری انجام میدهید؟ آیا فقط دچار استرس میشوید؟ آیا پیش خودتان میگویید ای کاش امروز در این همایش شرکت نمیکردم؟ یا اینکه راه دیگری را در پیش میگیرید؟
اگر نمیدانیدکه باید چهکاری در این مدت زمان اندک انجام دهید تا بتوانید بداهه گویی عالی داشته باشید، ادامه مقاله را با دقت بخوانید.
مهارت سخنرانی بداهه چیست : 4 راهکار بداهه گویی
در این قسمت از مقاله به شما راهکارهایی ارائه میدهیم که در سخنرانیهای بداههای که فرصت کمی برای آماده شدن دارید، بتوانید بدرخشید.
1.ممنونم ازت مغز عزیز!
زمانیکه قصد دارید سخنرانی خود را به صورت بداهه و بدون آمادگی قبلی ارائه کنید، در سر شما صداها و گفتگوهای درونی شنیده میشود. مثلا آن صداها میگویند: «تو این سخنرانی را خراب میکنی. در پایان همه به تو میخندن. تو نمیتونی سخنرانی کنی. بدون آمادگی قبلی اصلا نمیشه سخنرانی کرد. نرو جلو، آبروت میره و…».
این دیالوگهای درونی باعث میشوند تا آرامش شما از بین رفته و دچار ترس و استرس شدیدی شوید. تنها راهحل ممکن در این شرایط این است که با لبخند به مغزتان بگویید: «ممنونم ازت مغز عزیز که داری از من محافظت می کنی!» به این ترتیب این دیالوگها حذف شده و بهراحتی میتوانید برای بداهه گویی آماده شوید.
بنابراین در مرحله اول باید گفتگوها و صداهای درونی خود را کنترل و خاموش کنید.
2.کشیدن مایندمپ برای سخنرانی بداهه
شما باید بدانید که قرار است در مورد چه موضوعی صحبت کنید. روی یک تکه کاغذ به صورت افقی موضوع اصلی را در یک دایره در وسط کاغذ بنویسید. سپس شاخههایی از موضوع اصلی انشعاب دهید و روی این شاخهها کلمات کلیدی سخنرانی خود را بنویسید.
بهتر است این کلمات درشت و به صورت تککلمهای نوشته شوند. برای داشتن نظم در رسم مایندمپ لازم است که شاخهها را در جهت عقربه ساعت بکشید تا در حین سخنرانی، دچار سردرگمی نشوید.
خیلی از افراد به اشتباه کل متن سخنرانی خود را روی کاغذ مینویسند. این کار به چند دلیل اشتباه است. اول اینکه قرار نیست که متن سخنرانی خود را حفظ کنید، چرا که با این کار سخنرانی شما را در نظر مخاطبانتان مصنوعی جلوه میدهد. دوم اینکه در حین بداهه گویی چون میزان استرستان زیاد است، چشم نمیتواند کلمات را بهراحتی ببیند. به این ترتیب عملا کل نوشتهها و متن شما بیاستفاده میشود.
در همین فرصت کوتاه روی برگه تعیین کنید که کل محتوایی که قصد ارائه آن را دارید، چیست.
3.گل 7 ثانیه اول را از دست ندهید
زمانیکه در مقابل مخاطبان خود شروع به سخنرانی میکنید، در همان 7 ثانیه اول مورد قضاوت قرار میگیرید. بنابراین فراموش نکنید که تنها 7 ثانیه فرصت دارید توجه مخاطبان را به صحبتهای خود جلب کنید تا با کمال میل و با اشتیاق به صحبتهای شما با جان و دل گوش دهند.
حتما میپرسید که چطور در ابتدا برنده به نظر برسیم؟ برای این کار لازم است که شروع قدرتمندی داشته باشید. یعنی شروع کلیشهای که بسیاری از سخنرانها از آنها استفاده میکنند را نداشته باشید. میتوانید با یک ابزار یا با گفتن یک داستان از موضوع سخنرانی خود، شروع هیجانانگیزی داشته باشید.
پیشنهاد میکنم برای طراحی شروع سخنرانی مقاله روش های شروع سخنرانی را با دقت بخوانید و روشها را به خاطر بسپارید تا بتوانید بهترین روش را در فرصتی که دارید، انتخاب کنید.
4.از مخاطب استفاده کنید
اگر در طول سخنرانی خود مطلب کمآورده و ندانستید چگونه به صحبتهای خود ادامه دهید، بهترین ترفند این است که از مخاطبان خود سوال بپرسید یا بخواهید که نظر خودشان را در خصوص موضوع مورد بحث عنوان کنند.
با این ترفند نه تنها زمان اضافه نمیآورید بلکه میتوانید به بهترین شکل از کسل شدن مخاطبانتان نیز جلوگیری میکنید. چرا که تنها شما نیستید که صحبت میکنید، افراد دیگری نیز در این سخنرانی مشارکت دارند و قبل از شما در مورد مسائل دیگر صحبت کردهاند.
با این ترفند میتوانید در ذهن مخاطبانتان ماندگار شوید.
برای به کار بردن این ترفند، حتما مقاله مفصل و کاربردی سوال پرسیدن در سخنرانی را مطالعه کنید.
10 ترفند در ارائه سخنرانی بداهه چیست ؟
در ادامه ترفندهایی را برای شما بیان میکنیم که با به کارگیری آنها در طول سخنرانیهای خود میتوانید بهترین عملکرد را داشته باشید. این ترفندها عبارتند از:
- برای رسیدن به موفقیت، تصویرسازی ذهنی انجام دهید تا به باوری ذهنی برسید.
- روزانه چندین بار جملات تاکیدی مثبت را با خود تکرار کنید.
- صادقانه و با باور قلبی و ذهنی صحبت کنید، به گونهای که خودتان از ارائه دادن، لذت ببرید.
- برای خود هدف تعیین کند تا بدانید قصدتان از ارائه سخنرانی چیست.
- در برگهای سعی کنید 10 مورد از کلمات کلیدی مرتبط با موضوع خود را بنویسید.
- از ساختار PREP پیروی کنید. (نکته، دلیل، مثال و نکته)
- روزانه تمرین تندگویی انجام دهید.
- قبل از شروع سعی کنید پاسخ سوالات مخاطبان را حدس زده و تمرین کنید.
- نقاط ضعف و نقاط قوت خود را بشناسید.
- برای افزایش اعتماد به نفس خود تلاش کنید.
در مقاله ترفندهای ارائه سخنرانی بداهه، هر کدام از موارد بالا را به طور مفصل توضیح دادهایم. توصیه میکنم حتما بخوانید.
در مقاله سخنرانی بداهه چیست ، چه چیزی یاد گرفتیم؟
در این بخش کل مقاله را در چند خط کوتاه برای شما خلاصه میکنیم تا بتوانید مطالب را بهتر به خطر بسپارید.
در مقاله آموزش مهارت سخنرانی بداهه گویی، یاد گرفتیم که ممکن است در رابطه با حیطه تخصصی که داریم، در هر جمعی از ما سوال برسند و یا از ما دعوت کنند تا چند دقیقهای برای دیگران صحبت کنیم، در صورتیکه از قبل در مورد این موضوع به ما اطلاعی ندادهاند. بنابراین با یاد گرفتن چهار تکنیک به خوبی میتوانیم جایگاه اجتماعی خود را حفظ و یا حتی ارتقا دهیم.
در گام اول یاد گرفتیم به دیالوگهای درونی خود بهدرستی پاسخ دهیم. در گام دوم باید محتوای سخنرانی را به صورت مایندمپ روی کاغذ پیاده کنیم. در گام سوم حواسمان به شروع جذاب سخنرانی باشد زیرا تنها 7 ثانیه فرصت داریم و در نهایت در گام چهارم از مخاطبان خود سوال پرسیده و پاسخ بخواهیم تا سخنرانی را از یکنواختی خارج کنیم.
حرف آخر
سخنرانی بداهه یک مهارت است که میتوانید با انجام تمرینات مکرر آن را در خود تقویت کنید. اکنون یک موضوع را انتخاب کنید و با اجرای مراحل بیان شده در بالا، جلوی آینه به مدت 10 دقیقه سخنرانی کنید.
هر سوالی در این زمینه دارید در کامنتها با ما در میان بگذارید تا به شما پاسخ دهیم.
دیدگاهتان را بنویسید