13 مورد از روش های شروع سخنرانی + 10 نکته مهم
روش های شروع سخنرانی را بیاموزید تا بتوانید سخنرانی به یاد ماندنی ارائه دهید. در این مقاله 13 روش بینظیر را برای شما ذکر کرده و 10 مورد از نکاتی که برای استفاده از روشها لازم است به آنها توجه کنید را در پایان معرفی کردهایم. مقاله را بخوانید تا بتوانید نحوه شروع سخنرانی و کنفرانس خود را بهبود ببخشید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleروش های شروع سخنرانی چیست؟
روشها همان چاشنیهای سخنرانی شما هستند. همان اندازه که برای خوشمزه شدن غذا به چاشنیهای متنوع و متعدد نیاز دارید، در سخنرانی هم نیاز به استفاده از روشهای گوناگون برای جذب مخاطب دارید.
روشهای زیادی برای مقدمه سخنرانی وجود دارند که میتوانند سخنرانی شما را منحصر به فرد و جذاب کنند. با استفاده از این روشها به خوبی میتوانید مخاطب را به سخنرانی خود جذب کنید.
اهمیت یادگیری روشها
اولین برخورد با مخاطب باعث ماندگاری شما در ذهن او میشود. شما تنها یک بار این فرصت را دارید تا تاثیر مثبتی بر جای بگذارید و نظر مخاطب را به صحبتهای خود جلب کنید. به همین دلیل باید تمام حرکات و جملاتی که قصد بیان کردنشان را دارید از قبل برنامهریزی و طراحی کنید تا به موفقیتی که انتظار دارید، برسید.
برای این کار لازم است روشهایی را بیاموزید و کمی خلاقیت داشته باشید. استفاده از روشهایی که با خلاقیت همراه است، شروع سخنرانی شما را منحصر به فرد و به یاد ماندنی خواهد کرد.
برای نوشتن متن سخنرانی خود میتوانید مقاله جملات زیبا برای شروع سخنرانی را مطالعه کنید. در این مقاله جملات جذاب برای شروع هر سخنرانی را به تفکیک بیان کردهایم. از خواندن آن غافل نشوید.
روش های جذاب برای شروع سخنرانی
در ادامه روشهایی را برای شما ذکر میکنیم که میتوانید به سلیقه خود آنها را انتخاب کرده و شروع منحصربهفرد و متفاوتی داشته باشید.
1)معرفی خود
میتوانید با نحوه معرفی خود به عنوان سخنران شروع کنید. بیان معرفی کوتاه و مختصری از خود تا جاییکه مخاطب بتواند نام و حرفه شما را به ذهن بسپارد و به دیگران انتقال دهد، کفایت میکند. نکته مهمی که باید رعایت کنید این است که از معرفی طولانی و بیان کامل رزومه خود پرهیز کنید. زیرا این کار مخاطب را کلافه کرده و شما را به عنوان فردی خودپسند خواهد شناخت.
بهتر است رزومه خود را در طول سخنرانی با بیان داستان به مخاطب بگویید تا شما را بهتر بشناسد. اینگونه معرفی بهتر در ذهن مخاطب میماند تا این که آنها را به یکباره بیان کنید.
برای پی بردن به اهمیت معرفی خود، به سخنرانان مدیران و اساتید دانشگاه در جلسات دقت کنید. اساتید و مدیران در ابتدای سخنرانی لازم میدانند تا تمام موفقیتهای خود را در دوران تحصیل بیان کنند.
2)تشکر از برگزارکنندگان و مخاطبان
برای استفاده از این روش در ابتدا از برگزارکنندگان سخنرانی تشکر کنید و سپس از مخاطبانی که در سخنرانی حضور یافتهاند. با این کار به دیگران ثابت میکنید برای زمانی که گذاشته و در سخنرانی شما شرکت کردهاند، ارزش قائل بوده و قدردان هستید.
به یاد داشته باشید که اگر عوامل برگزارکننده و مخاطبان حضور نداشته باشند، سخنرانی در کار نخواهد بود.
3)روش های شروع سخنرانی : حسنجویی از مخاطبان
از مخاطبان خود تعریف و حسنجویی کنید. این کار را با لبخند و صادقانه انجام دهید.
برای مثال به آنها بگویید:
- شما درصد کمی از مردم هستید که در این ساعت به فکر پیشرفت خود بوده و برای خود ارزش قائل هستند. شما بدون شک به موفقیت میرسید.
- بسیار خرسند هستم که در جمع مخاطبان با فرهنگ و اهل آموزش و یادگیری حضور دارم.
4)اخبار و وقایع روز
برای اینکه موضوع صحبت خود را به خوبی به مخاطب انتقال دهید میتوانید آن را به اخبار و وقایع صفحه اول آن روز ارتباط دهید. حتی میتوانید در صورت توان مجله و روزنامه مرتبط را با خود آورده و همانطور که آن را به مخاطب نشان میدهید، در موردش صحبت کنید. این روش برای مخاطب جالب خواهد بود زیرا افراد همیشه اخبار را دنبال میکنند.
برای پی بردن به اخبار و وقایع روز میتوانید سایتهای خبری و روزنامهها را مطالعه کنید و کمی در شبکههای اجتماعی وقت بگذرانید.
5)رجوع به واقعهای تاریخی
بهتر است به عنوان سخنران کمی از تاریخ سرزمین خود را بدانید تا بتوانید در مواقع لزوم و متناسب با موضوع سخنرانی خود از آن استفاده کنید. رجوع به تاریخ میتواند به صحبتهای شما قدمت و ارزش ببخشد، نحوه شروع سخنرانی و یا کنفرانس شما را متفاوت سازد و شما را به فردی باسواد در نظر دیگران تبدیل کند.
6)روش های شروع سخنرانی : نقل قول
از سخنان افراد مشهور در مقدمه سخنرانی خود استفاده کنید. باید در انتخاب شخص دقت کنید تا فرد معروف و موفقی نزد دیگران باشد. با اتصال موضوع سخنرانی خود به سخنان بزرگان و افراد مشهور جهان، به خود و صحبتهایتان نزد مخاطبان اعتبار میبخشید.
7)امید دادن
به گفته گوستاو لو بون، فیلسوف مشهور فرانسوی: «تنها دین بشر از گذشته تا امروز، امید است».
با توجه به این جمله، سخنان خود را با امید دادن به مخاطبان آغاز کنید. به آنها بگویید که به راحتی میتوانند با تکیه و ایمان بر تواناییهایشان، شرایط خود را تغییر داده و رویاهای خود را محقق سازند.
اگر در ابتدای صحبتهای خود، شرایط بد جامعه و اتفاقات ناخوشایندی که رخ داده است را به زبان بیاورید، مخاطبانتان نمیتوانند به بهبود شرایطشان در آینده امید داشته باشند. حتی اگر شما بهترین تکنیکها را برای خلاصی از چالشها و مسائل به زبان بیاورید.
8)استفاده از ابزار
اگر مایل هستید سخنرانی خود را به گونهای ساختارشکن و به دور از سخنرانیهای دیگران شروع کنید، میتوانید از ابزارها استفاده کنید و باعث تعجب مخاطبانتان شوید. زمانیکه از ابزارها استفاه کنید، توجه مخاطب را به شکل قابلتوجهی به خود جلب میکنید. زیرا مخاطب مشتاق است تا ارتباط ابزار را با موضوع سخنرانی شما پیدا کند.
البته همانطور تاکنون به آن اشاره کردیم، لازم است از ابزارهایی متناسب با موضوع سخنرانی خود استفاده کنید.
میتوانید از مخاطبان درخواست کنید تا به روی سن آمده و در ارتباط با ابزاری که به همراه دارید کاری انجام دهد. برای مثال بگویند که قصد شما از آوردن این ابزار چیست. این کار برای مخاطب جذاب خواهد بود.
9)روش های شروع سخنرانی : آمار عجیب و غریب
از آمارهای عجیب و تکاندهنده استفاده کنید. آمارهایی که با موضوع سخنرانی شما در ارتباط بوده و مخاطب را متعجب میکنند. بهتر است از اعداد و ارقام استفاده کنید. کافی است در گوگل چرخی بزنید تا آمارهای جالبی پیدا کنید. برای مثال:
- روزانه 1 میلیون و 700 هزار نفر در ایالات متحده آمریکا میلیونر میشوند.
- هر فردی میتواند در طول مدت زمان حیات خود، 4 یا 5 بار دور کره زمین قدم بزند.
- تعداد ستارگان منظومه راه شیری از تعداد کل درختان کره زمین، کمتر است.
- بیشترین تولدها در روز 5شنبه و کمترین آنها در روز شنبه اتفاق میافتند.
11)سوال پرسیدن
نحوه شروع سخنرانی و یا کنفرانس با سوال، یکی از معمولترین و رایجترین روشها است. در مقدمه سخنرانی خود از مخاطبان سوال بپرسید تا از همان ابتدا با سخنان شما و موضوع مورد بحث درگیر شده و شما را همراهی کنند. برای این کار میتوانید 3 نوع سوال مطرح کنید:
- آمار بگیرید،
- از مخاطب توضیح بخواهید،
- مخاطب را وادار به تفکر کنید.
در مقاله سوال پرسیدن در سخنرانی بهطور کامل در مورد هر کدام از این روشها توضیح داده و مثالها و نکات مهم را بیان کردهایم. به همین دلیل در این بخش تنها به معرفی روشها اکتفا میکنیم.
10)روش های شروع سخنرانی : داستان
تعریف داستان برای همه ما در هر سنی جذاب و دوستداشتنی است، به خصوص اگر داستان شخصی باشد. در سخنرانی نیز این موضوع کاملا صادق است. اگر سخنرانی خود را با داستانهای شخصی آغاز کنید، مخاطب برای شنیدن ادامه صحبتهای شما بیشتر مشتاق خواهد شد.
12)شعر
سخنرانی خود را با شعر شروع کنید. شعر خواندن شما برای مخاطب جذاب خواهد بود. نکته مهم این است که در هنگام خواندن شعر تپق نزنید و تلفظ اشتباه نداشته باشید. با این اتفاق، اعتبار خود را نزد مخاطبان از همان ابتدای سخنرانی از دست میدهید.
اگر قصد دارید صحبتهای خود را با شعر آغاز کنید، حتما شعری که انتخاب کردهاید را بارها و بارها تمرین کنید.
13)آیه و حدیث
صحبتهای خود را با آیهای از قرآن و یا حدیث شروع کنید. این روش نیز مانند استفاده از سخنان بزرگان به شما اعتبار میبخشد و شما را به عنوان فردی مومن به دیگران معرفی میکند.
اگر قصد دارید آیه و حدیث را به زبان عربی بیان کنید، حتما ترجمه فارسی آن را نیز به زبان بیاورید تا مخاطب بتواند به ارتباط آن با موضوع سخنرانی پی ببرد.
نکات مهم در انتخاب روش های شروع سخنرانی
نکات مهمی وجود دارد که اگر به آنها توجه نکنید، شروع خوبی نخواهید داشت. حتی اگر برای آن برنامهریزی دقیقی داشته باشید. نکاتی که باید به آنها توجه کنید عبارتند از:
1)فرهنگ
به فرهنگ مخاطبان خود توجه کنید. شاید شما در جمعی سخنرانی کنید که از اقشار مختلف جامعه در آن حضور دارند. اگر روشی که برای نحوه شروع سخنرانی و کنفرانس از آن استفاده میکنید با فرهنگهای مختلف همخوانی نداشته باشد، سخنرانی موفقی نخواهید داشت.
اگر قصد دارید در شهرهایی سخنرانی کنید که فرهنگ خاصی دارند، بهتر است از قبل شناخت مختصری از فرهنگ مردم آن منطقه داشته باشید.
2)طنز و شوخی
توصیه میکنم اگر تازهکار و مبتدی هستید، ابدا از این روش استفاده نکنید. زیرا اگر شوخی شما باعث ناراحتی عدهای شود و مخاطبانتان را نخنداند، پایان خوبی در انتظارتان نخواهد بود.
3)جلبتوجه
باید از همان ابتدا و شروع سخنرانی کاری انجام دهید و یا سخنانی بگویید که باعث جلب توجه مخاطب شود. اگر بتوانید مخاطب را از ابتدای شروع صحبت به سمت خود جذب کنید، بدون شک ارائه عالی در پیش خواهید داشت. اهمیت انتخاب راههای شروع سخنرانی شما به میزان جلبتوجه مخاطبتان بستگی دارد.
برای یادگیری روشهای جلبتوجه مقاله جلب توجه مخاطب در سخنرانی را بخوانید تا با بهترین و کاربردیترین روشها آشنا شوید.
4)روش های شروع سخنرانی :شناخت مخاطب
سعی کنید مخاطبان خود را بشناسید تا نحوه شروع سخنرانی و کنفرانس خوبی داشته باشید. باید مخاطبان خود را از نظر جنسیت، سن، تحصیلات، اقلیت و… بشناسید. میتوانید این کار را قبل از شروع سخنرانی با پرسوجو از برگزارکننده، برگههای نظرسنجی، حضور در بین مخاطبان و… انجام دهید.
5)مرتبط با موضوع
مهمترین نکتهای که باید همواره به یاد داشته باشید این است که هر روشی که قصد دارید از آن استفاده کنید، باید با موضوع سخنرانی شما مرتبط باشد و مخاطب به راحتی به ارتباط بینشان پی ببرد.
6)طولانی
بهتر است روش هایی که انتخاب میکنید، طولانی نباشند. طولانی بودن مقدمه مخاطب را خسته و کلافه میکند. شما باید تنها 10 تا 15 درصد از زمان خود را به مقدمه سخنرانی اختصاص دهید.
برای مثال اگر قصد دارید از ابزار در شروع سخنرانی خود استفاده کنید، سعی کنید بعد از گذشت چند دقیقه و شنیدن حدسهای دیگران به بیان ارتباط ابزار و موضوع سخنرانی بپردازید و سریع سر اصل موضوع بروید.
7)تسلط
بر متن سخنرانی خود به خصوص متن شروع سخنرانی، تسلط کامل داشته باشید. با عدم تسلط به متن، روخوانی و تپق زدن در شروع سخنرانی، اعتبار و اعتماد مخاطب را نسبت به خود از دست خواهید داد.
8)روش های شروع سخنرانی :قول دادن
در همان شروع سخنرانی به مخاطب توضیح دهید که گوش دادن به صحبتهای شما چه سودی برایش دارد و به او قول دهید که تا پایان سخنرانی، سالن را دست پر ترک خواهد کرد.
9)بیان
سرعت بیان خود را در مقدمه سخنرانی کنترل کنید و جملات را تند و یا کند بیان نکنید. بهتر است در جاهایی که صحبتهای شما مهمتر هستند و نیاز است تا مخاطب بیشتر به آن توجه کند از مکث کردن، استفاده کنید.
توصیه میکنم مقاله مکث در سخنرانی را حتما مطالعه کنید.
10)کلیشهای
حرکات و جملاتی که انتخاب میکنید بهتر است کلیشهای نباشند تا بتوانید نسبت به سایر سخنرانان در ذهن مخاطب بمانید.
امروزه به دلیل نداشتن مطالعه و یا خلاقیت در صحبت کردن، اغلب افراد مانند یکدیگر صحبت میکنند. شما از این کار پرهیز کنید.
روش های شروع سخنرانی
باید بدانید که صحبت کردن یک هنر است، بنابراین برای تبدیل شدن به سخنرانی خوب و موفق، لازم است هنرمند باشید. با یادگیری نحوه شروع سخنرانی و کنفرانس و بهکارگیری درست و به موقع از روشهای بیان شده در این مقاله، به خوبی میتوانید به یک هنرمند در عرصه خود تبدیل شوید.
توصیه میکنم برای حرفهای شدن در امر سخنرانی تمام مقالههایی که در بخشهای مختلف معرفی کردهایم را حتما بخوانید. در این مقاله هر کدام از موضوعات را به طور مختصر مطرح کردهایم اما در مقالات معرفی شده به توضیحات مفصلتر پرداختهایم. خواندن آنها را از دست ندهید.
این مقاله را با دقت بخوانید و اگر روشی به ذهنتان میسد را حتما برای ما در کامنتها بنویسید تا با کمک شما بتوانیم مقاله را کاملتر کنیم.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام ودرود خدمت استاد دباغیان، مطالب خیلی خوب و عالی هستند.تشکر از شما
سلام
سپاس از همراهی شما
معمار زندگی خود باشید
با سلام ممنون از مطالب مفیدتون
سلام متشکرم از شما