روش های انتخاب موضوع در سخنرانی
روش های انتخاب موضوع در سخنرانی هم برای سخنران اهمیت ویژهای دارد و هم برای مخاطب. اگر موضوعی که انتخاب میکنید جذاب و مورد توجه مخاطب باشد، بدون شک سکوی پرتاب شما برای سخنرانیهای بعدی خواهد بود. در این مقاله با ما همراه باشید تا بتوانید در نحوه انتخاب موضوع در سخنرانی حرفهای شوید.
آقای احمد دباغیان در ویدیوی زیر به خوبی 3 روش برای انتخاب موضوع سخنرانی را بیان کردهاند. دیدن این ویدیو را از دست ندهید. برای دیدن آن تنها به کمتر از 4 دقیقه زمان لازم دارید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleاهمیت توجه به روش های انتخاب موضوع در سخنرانی
حتما در جمعها و سخنرانیهایی حضور داشتهاید که موضوع مورد بحث را دوست نداشته و لحظهشماری میکردهاید که صحبتهای آن شخص تمام شود. حتی افرادی که در کنار شما حضور داشتهاند نیز مانند شما از موضوع سخنرانی کلافه بودهاند. متاسفانه اکثر اوقات این اتفاق در سخنرانیهای مدیران دولتی و یا مراکز دانشگاهی بسیار دیده شده است.
این اتفاق به این دلیل رخ میدهد که سخنرانان در اغلب مواقع به نحوه انتخاب موضوع در سخنرانی توجهی ندارند. اگر قصد دارید به این مشکل دچار نشوید باید به عنوان یک سخنران و فردی که میخواهد در جمع و حتی در حضور یک نفر صحبت کند، روش های انتخاب موضوع را یاد بگیرید. در ادامه نکات و روشهای لازم را برای شما شرح دادهایم.
توصیه می کنم برای آموختن نکات لازم جهت انتخاب موضوع و رسیدن به موفقیت، مقاله موضوع سخنرانی را بخوانید.
از طرف دیگر نیز برای موفقیت در سخنرانی و داشتن بیان بهتر و جذابتر، مقاله تکنیک های بهبود فن بیان را با دقت مطالعه کرده و به تکنیکهای بیان شده در آن توجه کنید.
روش های انتخاب موضوع در سخنرانی
برای انتخاب موضوع صحبت باید به روشهایی که در ادامه بیان میشود، توجه کنید:
1)موضوعاتی که در مورد آنها اطلاعات دارید
صحبت کردن در رابطه با موضوعاتی که در مورد آنها اطلاعات کافی دارید، برای شما امری ساده و لذتبخش است و مخاطبانتان به خوبی میتوانند اشتیاق و شوق شما را در هنگام بیان مطالب احساس کنند. از طرف دیگر نیز اشتیاق شما باعث میشوند تا مخاطبان با توجه بیشتری به صحبتهای شما گوش دهند.
تسلط شما به موضوع مورد بحث نیز باعث میشود تا:
- در حین صحبت، استرس و اضطرابتان کاهش پیدا کند،
- در نظر دیگران به فردی متخصص و حرفهای تبدلی شوید،
- و برای پاسخ دادن به سوالات مخاطبان آمادگی کافی داشته باشید.
2)موضوعاتی که آن را دوست دارید
یکی دیگر از روش های انتخاب موضوع در سخنرانی این است که به سراغ موضوعاتی برویم که عاشق آن هستیم و همیشه دوست داریم در موردشان با دیگران صحبت کنیم. علاقه ما به موضوع باعث ایجاد علاقه در مخاطب نیز میشود. زیرا با شور و اشتیاق در مورد آن صحبت میکنیم.
البته نکته قابل توجه این است که حتما باید روش اول را نیز در نظر بگیرید و موضوعی انتخاب کنید که به آن تسلط کافی دارید. تنها علاقه شما به موضوع و دانش سطحی در مورد آن، دلیل کافی برای صحبت کردن نیست.
برای پیدا کردن موضوعات مورد علاقه خود میتوانید از تجربیات شخصیتان در زندگی فردی و یا کاری، کتابی که خواندهاید و آن را دوست داشتهاید، رشته تحصیلیتان در دانشگاه و یا کاری که در حال حاضر به آن مشغول هستید، ایده بگیرید.
3)موضوعاتی که مخاطب به آن علاقه دارد
روش سوم این است که موضوعی انتخاب کنید که مخاطبتان به آن علاقه داشته و با لذت و اشتیاق به آن گوش بدهند. نکته مهم این است که باید به موضوع کاملا اشراف داشته باشیم تا بتوانیم سخنرانی مطلوبی ارائه دهیم.
با توجه به این روش میتوانیم توجه اکثر مخاطبان را به صحبتهای خود جلب کنیم. برای اینکه بدانیم چه موضوعی برای مخاطبان ما مورد توجه است و در مورد آن دغدغه دارند، میتوانیم:
- به اطرافیان خود توجه کنیم،
- به طور مستقیم از دیگران بپرسیم،
- از طریق شبکههای اجتماعی با دغدغهها آشنا شویم،
- اخبار و روزنامهها را دنبال کنیم،
- و….
یکی از شرکتکنندگان دورههای فن بیان و سخنرانی پزشک بودند. در این دوره به شرکتکنندگان میگوییم که روزانه به مدت 3 دقیقه تمرین سخنرانی را با موضوع دلخواه خود انجام داده و برای ما ارسال کنند. ایشان در هر یک از تمرینات خود بلافاصله به سراغ موضوعاتی که در آن تخصص کافی داشتند، میرفتند و سخنرانی 3 دقیقهای خود را ارائه میدادند.
اما نکتهای که ایشان از آن غافل بودند این بود که آیا دیگران هم موضوعی که انتخاب کردهاند را دوست دارند و از صحبتهایشان لذت میبردند یا نه؟ ممکن است مخاطبان به موضوعاتی که در موردشان صحبت میکنید علاقه ای نداشته باشند و این امر موضوع مهمی است که حتما باید به آن توجه کنید.
حالتهای نحوه انتخاب موضوع در سخنرانی
مطمئنا انتخاب یکی از روش های بیان شده در بالا برای انتخاب موضوع سخنرانی ، سخنرانی را جذاب نمیکند و کافی نیست. در ادامه چندین حالت را از ترکیب روشها بررسی میکنیم تا بتوانید به نتیجه بهتری برسید. در پایان این بخش متوجه خواهید شد که چرا باید در انتخاب موضوع مناسب به هر سه روش توجه کنید.
1)روش اول و دوم
یک روش این است که شما در مورد موضوع مورد بحث هم اطلاعات کافی داشته و هم آن را دوست داشته باشید. در این صورت میتوانید ساعتها در مورد موضوع صحبت کنید و در بیانتان شور و اشتیاق و هیجان را به مخاطبان نشان دهید و بدون ترس و واهمه به سوالات مخاطبان پاسخ دهید.
در این روش دو حالت وجود دارد یا مخاطب به موضوع علاقهمند است و با لذت به صحبتهای شما گوش میدهد و یا علاقهمند نیست و در طول مدت صحبتهای شما کلافه و بیحوصله است.
حالت اول که بهترین حالت است و بهراحتی میتوانید ارائه خوبی داشته باشید. زیرا هم خودتان به موضوع علاقه دارید و هم مخاطبانتان.
اما در حالت دوم شرایط برای شما سختتر میشود. شما باید با استفاده از ترفندهای خلاقانه، نهایت تلاش خود را به کار بگیرید تا مخاطب را به موضوع علاقهمند کرده و با خود همراه کنید. باید بتوانید به گونهای صحبت کنید تا مخاطب متوجه شود موضوع بیان شده به نفع او بوده و در بهبود حالات روحی و نحوه زندگیاش بسیار موثر است. در این صورت مخاطب را با خود همراه خواهید کرد.
توصیه میکنم برای یادگیری روشهای جلب توجه و جذب مخاطب، مقاله جلب توجه مخاطب در سخنرانی را مطالعه کنید.
2)روش دوم و سوم
در این روش ترکیبی شما موضوع سخنرانی را دوست دارید و با لذت به بیان آن میپردازید و در مقابل مخاطب نیز آن را دوست دارد. اما مسئلهای که در اینجا مطرح میشود این است که آیا در مورد موضوع اطلاعات کافی دارید یا نه.
اگر اطلاعات کافی نداشته باشید، مدام ترس و واهمه دارید که صحبتهای خود را فراموش کنید و یا نتوانید به سوالات مخاطبانتان به خوبی پاسخ دهید. انتخاب این روش نمیتواند شما را به سخنرانی حرفهای در نظر مخاطبان تبدیل کند.
3) روش های انتخاب موضوع در سخنرانی : روش اول و سوم
این روش از دو روش دیگر معقولتر و منطقیتر است. به این صورت که شما هم اطلاعات کافی در مورد موضوع مورد بحث دارید و هم مخاطب به موضوع انتخابی شما علاقهمند است.
در این روش به خوبی میتوانید اطلاعات را به مخاطب منتقل کنید و برخلاف دو روش قبلی ترس فراموش کردن محتوا و پاسخ به مخاطبان را نداشته باشید.
اما نکته مهم این است که اگر شما موضوع را دوست نداشته باشید، نمیتوانید در لحظه ارائه محتوا شور و هیجان داشته و آن را به مخاطبان نیز منتقل کنید. با انتخاب این روش به احتمال زیاد سخنرانی را خشک و رسمی برگزار خواهید کرد.
4)انتخاب هر 3 روش با هم
در نهایت بهترین روش این است که هر سه روش را با هم ادغام کنید. یعنی موضوعی انتخاب کنید که هم شما آن را دوست داشته باشید و هم مخاطبتان و از طرف دیگر نیز حتما اطلاعات کافی در مورد آن داشته باشید.
در این صورت هم ارائه لذتبخشی خواهید داشت و هم بدون ترس و استرس به راحتی به تمام سوالات پاسخ خواهید داد.
سخن پایانی
با توجه به روش های انتخاب موضوع در سخنرانی و فن بیان که در بالا به آن پرداختیم، سعی کنید بهترین روش را انتخاب کنید. نحوه انتخاب موضوع در سخنرانی امری مهم و تاثیرگذار است و برای تاثیرگذاری بیشتر روی مخاطبانتان باید به آن اهمیت دهید.
شما در انتخاب موضوع برای سخنرانی2های خود به چه نکاتی توجه می کنید؟ خوشحال میشویم در کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید