انتخاب شغل مناسب / معیارهای انتخاب شغل کدامند؟
انتخاب شغل مناسب و مورد دلخواه یکی از مهمترین چالشهای افراد در زندگی است. پس از فارغالتحصیلی از دانشگاه، یکی از مهمترین معضلات و چالشهای جوانان ورود به بازار کار است. برای انتخاب صحیح، اطلاع از آینده و اصول و معیارهای انتخاب شغل میتوانند در سرعت حرکت ما تاثیرگذار باشند.
اگر شما هم:
- دربارهی آینده شغلیتان نگران هستید؟
- از انتخاب شغل اول ترس دارید؟
- از انتخاب شغل مناسب هیچ اطلاعی ندارید؟
- نمیدانید چگونه وارد بازار کار شوید؟
- نمیدانید در شغلی که انتخاب کردهاید، موفق میشوید یا نه؟
- شک دارید که آیا در شغلی که انتخاب کردهاید به درآمد مطلوبتان خواهید رسید یا نه؟
- نمیدانید چه شغلی انتخاب کنید که آینده داشته باشد؟
ویدیوی آموزشی که در ادامه قرار داده شده، مناسب شماست. در این ویدیو که به صورت یک لایو در اینستاگرام برگزار شد، آقای احمد دباغیان و خانم مریم رفیعی آموزشها و نکات لازم را برای انتخاب شغل بیان کردهاند.
پیشنهاد میکنم یک خودکار و دفتر بردارید و شروع به تماشای این ویدیو کنید. با مشاهده این ویدیو به دیدگاه جدیدی درباره انتخاب شغل، بهخصوص شغل اول دست پیدا خواهید کرد.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleسر فصلهای ویدیوی انتخاب شغل مناسب
در این ویدیو روشهای انتخاب اولین شغل، نکاتی که باید رعایت کنید، موانع پیشرو و… بهطور کامل، آموزش داده شده است. سرفصل های ویدیو و توضیحات جزئی را میتوانید در ادامه بخوانید (توجه داشته باشید که تمام مطالب بیان شده در لایو در متن نوشته نشدهاند).
1.انواع شغل
شغلها به دو دسته تقسیم میشوند، شغل اول که لازمه رسیدن به رسالت و هدف در زندگی است و شغل دوم که شغل دائمی و بلندمدت است.
اگر ما شغل اول خود را، بدون سختگیریهای معمول و رویاپردازیهای غلط انتخاب کنیم، به راحتی میتوانیم از عهده انتخاب شغل دوم که در اغلب مواقع شغل دائمی و بلندمدت ما خواهد بود، موفق عمل کنیم.
2.اصول و معیارهای انتخاب شغل مناسب چیست؟
در انتخاب شغل اول باید به چند نکته توجه کنیم تا بتوانیم راحتتر و بدون دغدغه مسیر شغلی خود را طی کنیم. باید بدانیم که:
- شغل اول هیچ ارتباطی به شغل نهایی و مورد علاقه ما ندارد،
- با انتخاب شغل اول میتوانیم رسالت خود را پیدا کنیم و آینده شغلی بهتری داشته باشیم،
- این شغل باید تنها 6 ماه تا 3 سال طول بکشد، نه بیشتر (نباید به این شغل دائمی نگاه کنیم و همواره باید به دنبال موقعیتهای شغلی بهتر باشیم)،
- در این شغل میتوانیم مهارتهای برقراری ارتباط با دیگران را بیاموزیم و بدانیم که در شغل نهایی چه کارهایی را برای بهبود رابطه انجام دهیم تا مسئلهای در حین کار نداشته باشیم،
- شغل اول ما را برای ماندگاری در شغل مورد علاقه خود صبورتر میکند،
- در انتخاب اولین شغل نباید به برخی موضوعات سختگیری نشان دهیم، مانند اینکه حتما باید با رشته تحصیلیمان مرتبط باشد. سختگیریها را باید در شغل نهایی مورد توجه قرار دهیم،
- مهارتهای به دست آمده در این حرفه به ما کمک میکنند تا انتخابهای بهتری برای شغل بعدی خود داشته باشیم و در مقابل رزومه پربارتری.
2.چرا باید شغل داشته باشیم؟
شغل آفریننده نظم در زندگی است، به همین دلیل اهمیت و ضرورت ویژهای در زندگی ما دارد و در واقع یکی از تصمیمگیریهای اساسی و سرنوشتساز برای ما محسوب میشود. کار کردن نه تنها نیازهای مالی ما را رفع میکند بلکه میتواند شادابی ما را نیز در پی داشته باشد.
با انتخاب شغل مناسب:
- روابط خانوادگی و دوستانه ما بهتر میشود،
- میتوانیم به دیگر انسانها خدمت کنیم،
- احساس عزت و اقتدار خواهیم داشت،
- و در نهایت به همه اطرافیان اعلام میکنیم که ما فردی پوچ و مصرفگرا نیستیم.
3.در اولین انتخاب شغل مناسب چه موانعی داریم؟
همواره لازم است برای پیدا کردن مسیر درست آینده شغلی، اصول و معیارهای انتخاب شغل و اثبات خود به دیگران موانع زیادی را از سر راه برداریم. موانعی که با تمام قدرت قصد دارند ما را از رسیدن به اهداف خود بازداشته و ناامید کنند. موانعی مانند کاملگرایی، نداشتن اعتماد به نفس، حرفهای خانواده و… . باید بتوانیم این موانع را بشناسیم و با آنها به شیوه درست مبارزه کنیم.
4.در اولین شغل چه وظایفی داریم؟
باید به این نکته توجه داشته باشیم که شغل اول ما مهم نیست که از کجا شروع شود. میتواند یک سازمان دولتی یا یک شرکت خصوصی باشد و یا حتی فروشگاهی کوچک. تنها قرار است ما در یک بازه زمانی، مهارتهای لازم را کسب کنیم.
وظایفی که در قبال شغل اول داریم عبارتند از:
- فراتر از وظیفهای که به عهده ما گذاشتهاند، عمل کنیم. به این معنی که ما زمانی میتوانیم احساس بهتری را در محیط کار و بین مدیر و همکاران برقرار کنیم که کاری بیشتر از شرح وظایفی که به عهده ما قرار دادهاند، انجام دهیم.
- از دیگر همکاران خود در محیط کار راهنمایی بخواهیم. حتی اگر شما فرد ماهری در کار خود باشید، باز هم هر سازمان اصول و معیارهای کاری خود را دارد و به همین دلیل ما باید از دیگران راهنمایی بگیریم.
- در پایان هر ماه گزارش عملکرد بنویسیم. انشا نوشتن هم لازم نیست، تنها کافی است در چند خط بنویسیم که در ماه گذشته چه کارهایی انجام داده و چه دستآوردهایی داشتهایم.
5.در انتخاب شغل اول مناسب، چه نکاتی را رعایت کنیم؟
زمانیکه شغل اول خود را انتخاب میکنیم باید برای پیشرفت در کار و داشتن ارتباط موثر با همکارانمان اصول و نکات زیر را رعایت کنیم:
- محیط کمتنشی برای خود ایجاد کنید. در تمام مدتی که مشغول به کار هستید، صحبت در مورد سیاست، نوع پوشش، خانواده، اعتقادات و شوخیهای بیمورد را کنار بگذارید.
- مراقب انتقادات و پیشنهادات خود باشید. افراد سابقهدار در شرکت صحبتهای شما را به هیچ عنوان قبول نمیکنند چون تازهکار بوده و کارهای آنها را زیر سوال میبرید. بنابراین باید بیاموزید که چگونه انتقادات و پیشنهادات خود را مطرح کنید تا سوءتفاهمی پیش نیاید.
- شوخی بیش از حد نکنید و مراقب نحوه حرف زدن خود باشید. ایجاد ناراحتی و نارضایتی در بین شما و همکارانتان در ابتدای کار میتواند شما را از ادامه راه منصرف کند.
6.چرا اولین شغل متفاوت از بقیه شغلهاست؟
دلیل این تفاوت این است که یکی از اصول و معیارهای انتخاب شغل مناسب ، رسیدن به مهارتهای مهم و ضروری است. ما باید در این شغل مهارت به دست آوریم تا رزومه ارزشمندتری داشته باشیم و برای کار در محیطهای اجتماعی بزرگتر و مهمتر آماده شویم.
به همین دلیل است که نباید در شغل اول به درآمد بالا و پسانداز فکر کنیم. بلکه باید تمام تلاش خود را به کار بگیریم تا مهارتهای لازم را کسب کنیم، چه مهارتهای شغلی و چه مهارتهای اجتماعی مانند توانایی برقراری ارتباط موثر با دیگران، فن بیان صحیح و اصولی، نحوه بیان اعتقادات و… .
7.چه زمانی لازم است شغل اول خود را رها کنیم؟
زمانی در شغل بلندمدت و ثابت خود موفق عمل خواهیم کرد که ابتدا آگاهانه و با علم به این موضوع که قرار است مهارتی کسب کنیم، شغل اول خود را انتخاب کنیم. سپس هر زمان که احساس کردیم به مهارت و دستآورد موردنظر خود رسیدهایم و به اصول و معیارهای انتخاب شغل آگاهی داریم، شغل اول خود را رها کرده و به سراغ شغل دوم و دائم خود برویم.
سخن پایانی
انتخاب شغل مناسب یکی از مهمترین چالشهایی است که ذهن افراد را به خود مشغول کرده. در صورتی که شما نیز جزو این دسته از افراد هستید، دیدن ویدیوی بالا را از دست ندهید. اگر هم در اطرافیان شما فردی چالش انتخاب شغل اول را دارد، لینک این مقاله را برای او ارسال کنید و از او بخواهید ویدیو را با دقت ببیند.
سوالی در این زمینه دارید و یا در انتخاب شغل مردد هستید، می توانید روی کمک ما حساب کنید. با کمال میل شما را همراهی می کنیم.
برای تقویت مهارتهای فن بیان، پیشنهاد میکنم مقاله تکنیک های بهبود فن بیان را با دقت بخوانید. در این مقاله تکنیکها و تمریناتی را بیان کردهایم که با کمک آنها میتوانید به موفقیت برسید.
خوشحال میشویم اگر در زمینه انتخاب شغل و اصول و معیارهای آن نظر و یا تجربهای دارید، در کامنتها با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید