راهکارهای تضمینی برای استعدادیابی کودکان
استعدادیابی کودکان در عصر حاضر به یکی از دغدغههای والدین تبدیل شده است و والدین از دوران کودکیِ فرزندشان در تلاش هستند که استعدادها و تواناییهای او را بشناسند تا بتوانند از همان دوران شرایط مناسب برای پرورش و حفظ آن استعداد را فراهم کنند.
مسئله اینجا است که امروزه موسسههای استعدایابی بسیاری وجود دارند که این دغدغه والدین را حل میکنند. اما به عنوان والدین زمانی به خواسته خود میرسید که بتوانید راههای پی بردن به استعدادهای فرزندتان را بشناسید. زیرا فرزند شما رفتارها و عملکردهایی را از خود نشان میدهد که با شناخت راههای استعدادیابی میتوانید تشخیص درستی داشته باشید.
در این مقاله به بیان راهکارها و گامهای اساسی برای شناخت استعدادهای کودکان پرداختهایم. توصیه میکنم خواندن این مقاله را از دست ندهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleاستعداد چیست؟
لازم است در ابتدا به تعریف استعداد بپردازیم.
استعداد و توانایی، الگویی فکری، احساسی یا رفتاری تکرار شونده است که میتواند به شکلی خلاقانه به کار گرفته شود.
با توجه به این تعریف میتوان گفت اگر کودک شما بهطور غریزی کنجکاو است، در این زمینه استعداد دارد. اگر پشتکار و تلاش بالایی برای رسیدن به خواستهاش دارد، استعداد بالایی دارد. حتی اگر از انجام کاری لذت میبرد، ممکن است در آن استعداد داشته باشد. اما باید بدانید که این استعدادها زمانی کودک شما را به موفقیت میرسانند که بتواند بهطور خلاقانهای از آنها استفاده کند.
برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر، مقاله استعداد چیست را مطالعه کنید.
راههای شناخت استعدادیابی کودکان
در این بخش به معرفی 13 گام میپردازیم که به شما کمک میکنند تا به استعدادهای کودکتان پی ببرید و محیط مناسب را برای پرورش آنها فراهم کنید.
1)شناخت کودک
در گام نخست لازم است کودکتان را از نظر زیستی، روانی و اجتماعی به خوبی بشناسید. در این صورت میتوانید به علایق و قابلیتهای او پی ببرید.
برای شناخت کودکتان تمام رفتارها و فعالیتهای او را زیر نظر بگیرید تا متوجه شوید که:
- به انجام چه کارهایی علاقه بیشتری دارد،
- چه کارهایی را با علاقه به پایان میرساند،
- بازیهای مورد علاقه او چه بازیهایی هستند،
- در چه زمینههایی خیالپردازی و رویاسازی میکند،
- دوست دارد با دیگر بچههای همسن خود بازی کند و یا بازی انفرادی را ترجیح میدهد،
- کنجکاو است بداند که اسباببازیهایش چگونه ساخته شده و آنها را خراب میکند.
2)صحبت کردن
هر چه بیشتر با کودک خود صحبت کنید، بهتر میتوانید به علایق و استعدادهای او پی ببرید. زیرا کودک شما در مورد موضوعی صحبت میکند که توجهش را جلب کرده و به آن علاقه زیادی دارد.
به همین دلیل یکی از سادهترین و موثرترین راهها، صحبت کردن است.
3)استعدادیابی کودکان :تشویق کردن
کودکتان را به انجام کارهای مختلف و متنوع تشویق کنید و برای او فرصتهای جدیدی خلق کنید تا بتواند هر چیزی را امتحان کند.
برای مثال اگر به نقاشی علاقه دارد، برای او انواع وسایل رنگآمیزی مانند پاستیل، رنگ روغن، مداد شمعی و… را تهیه کنید و در صورت امکان برای او بوم نقاشی بخرید تا تجربههای جدیدی داشته باشد.
4)کنار گذاشتن خودخواهی
بسیاری از والدین اصرار دارند تا کودکشان همان کاری را انجام دهد که آنها میخواهند. حتی در شیوه انجام آن کار نیز دخالت میکنند.
اگر شما نیز این کار را انجام میدهید و این ذهنیت را دارید که صلاح فرزندتان را بیشتر از خودش میدانید و به همین دلیل باید همان کاری را انجام دهد که شما میخواهید، باید بدانید که والدین خودخواهی هستید.
کودکان شما موظف نیستند به دنبال علایق و خواستههای شما بروند و کمبودهایتان را جبران کنند و یا کاری انجام دهند که شما در جمعهای مختلف بتوانید خودنمایی کنید.
بنابراین لازم است برای کشف استعداد در فرزندتان، خودخواهیهایتان را کنار بگذارید و به علایق و خواستههای او توجه کنید.
5)خواندن داستان
برای کودکتان داستانهای متنوع و جذاب تعریف کنید تا بتوانید ذهنش را گستردهتر کنید. در این صورت کودک شما میتواند در ذهنش تصویرسازی کرده و با ایدهپردازی و خلاقیت کارهای متفاوتی انجام دهد. در این صورت به راحتی میتوانید به استعدادش پی ببرید.
6)استعدادیابی کودکان :دوری از امر و نهی
لازم است زمانیکه کودک شما مشغول به انجام بازی و یا فعالیت دلخواهش است، او را آزاد بگذارید و به او امر و نهی نکنید.
امر و نهی کردن شما باعث میشود تا کودکتان به مرور زمان:
- اراده خود را در انجام کارها از دست بدهد،
- ترس از شروع کارهای جدید داشته باشد،
- و به این باور برسد که نمیتواند هیچ کاری را به درستی انجام دهد.
7)توجه به انتخاب برنامههای تلویزیون
به این موضوع توجه کنید که کودکتان در طول روز چه برنامههای تلویزیونی را تماشا میکند. برای مثال اگر کودک شما برنامههای مربوط به مسابقات رالی و خودروسازی را تماشا میکند، احتمالا به ماشین علاقه زیادی دارد و در رانندگی استعداد خواهد داشت.
8)سنجیدن آرامش کودک
به احساسات و رفتارهای روزانه فرزندتان دقت کنید تا متوجه شوید که در چه لحظاتی از روز و در حین انجام چه کارهای آرامش بالایی دارد و آن کار را بدون استرس انجام میدهد.
با توجه به این موضوع میتوانید احتمال دهید که فرزندتان در آن کار استعداد بالایی دارد.
9)استعدادیابی کودکان :توجه به سرعت یادگیری
زمانهایی که در حال آموزش دادن به کودکتان هستید به سرعت یادگیری او توجه کنید. هر کاری را که با سرعت بیشتری انجام میدهد و دقت بالایی در حین انجام آن دارد، را میتوانید جزوی از استعدادهای او در نظر بگیرید.
هر چند که بالا بودن سرعت یادگیری نیز میتواند یکی از استعدادهای فرزندتان باشد. به این معنی که فرزند شما استعداد یادگیری دارد.
10)توجه به میزان خلاقیت
خلاقیت داشتن نیز یکی دیگر از راههای کشف استعداد در فرزندتان است. بدون شک کودک شما برخی از کارهای خود را متفاوتتر از دیگران انجام میدهد. در نتیجه با اطلاع از این نکته میتوانید به استعداد او پی ببرید.
برای خلاقیت بیشتر میتوانید کودکتان را به موزهها و نمایشگاهها ببرید. در این مکانها بهتر میتوانید به علاقه و درنتیجه استعداد کودکتان پی ببرید. البته لازم است در انجام کارها، فرزندتان را آزاد بگذارید تا بتواند در حین انجام آن به ایده و خلاقیت برسد.
مقاله خلاقیت در کودکان را حتما مطالعه کنید. در این مقاله به بیان راهکارهایی برای افزایش و حفظ خلاقیت در کودکان پرداختهایم.
11)استعدادیابی کودکان :عملکرد تحصیلی
اگر فرزند شما در یکی از درسهای مدرسهاش توانسته است نمره بالایی کسب کند، بدون شک میتوانید به این نتیجه برسید که کودکتان در آن درس استعداد بالایی دارد.
12)استعدادهای نامتعارف
اکثر والدین استعداد داشتن را تنها در رشتههای ریاضی، موسیقی، نقاشی و از این قبیل موضوعات تعریف میکنند، در صورتیکه زمینههای زیادی وجود دارند که نشاندهنده استعداد کودک شما است.
برای مثال اگر کودک شما در جمع خوب صحبت میکند، استعداد صحبت کردن دارد. یا اگر لباسها و وسایلش را مرتب میکند، استعداد نظافت و تمیزی دارد.
بنابراین در شناخت استعدادها لازم است تا تفکرتان را تغییر دهید و دید بهتری نسبت به تواناییها و مهارتها داشته باشید.
13)از قضاوت دوری کنید
برای پی بردن به استعداد فرزندتان، لازم است از قضاوتهای منفی دوری کنید و به او برچسب نزنید. برای مثال نباید هرگز به کودکتان بگویید «تو استعداد انجام هیچ کاری را نداری»، «تو نمیتوانی هیچ کاری را درست انجام بدهی»، و «فلانی در انجام این کار از تو با استعدادتر و موفقتر است» و… .
این کار انگیزه لازم برای انجام هر کاری را از کودکتان سلب میکند و او را به این باورمیرساند که فردی بیعرضه، کودن و بیاستعداد است.
استعدادیابی کودکان لازمه رسیدن به موفقیت
تجربههای کودک در سالهای اولیه زندگی میتواند تاثیر زیادی در موفقیت آینده او داشته باشد. به همین دلیل لازم است تا والدین به این موضوع توجه کنند و به دنبال راههایی برای شناخت توانایی و استعداد کودکانشان باشند.
برای اینکه بتوانید به تشخیص درستی از استعدادی خود دست پیدا کنید، توصیه میکنم مقاله استعدادیابی را مطالعه کنید. در این مقاله به بیان 4 راهکار اساسی و تضمینی برای شناخت استعدادها پرداختهایم.
دیدگاهتان را بنویسید