مهارت مذاکره چیست ؟ چرا بعضی از افراد در هر کاری موفق هستند؟
مهارت مذاکره چیست ؟ شما در زندگی خود تا چه انداره به مهارت مذاکره اهمیت میدهید؟ آیا به این امر مهم پی بردهاید که برای رسیدن به موفقیت به این مهارت نیازمند هستید یا مانند برخی از افراد ادعا میکنید که به این مهارت هیچ نیازی ندارید و در امر مذاکره، بدون آموزش مهارت کافی دارید؟ در این مقاله سعی داریم به بیان این مهارت بپردازیم.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleتعریف مذاکره
در ویکیپدیا مذاکره اینگونه تعریف شده است: «مذاکره (به انگلیسی Negotiation)، گفتگویی میان دو یا چند فرد و یا گروهی از افراد است که به هدف دستیابی به یک درک و نتیجه مشترک، رفع اختلافها، رسیدن به منفعتی خاص، ایجاد توافق در خصوص یک موضوع مهم و ضروری و در نهایت برای رسیدن به یک نتیجه رضایتبخش انجام میشود.»
در کنار یادگیری مهارت مذاکره، پیشنهاد میکنم مقاله تکنیک های بهبود فن بیان را نیز مطالعه کنید. فراموش نکنید که برای موفقیت در مذاکره بیش از هر چیز لازم است فن بیان قدرتمندی داشته باشید و بتوانید به خوبی صحبت کنید.
لازمه یادگیری مذاکره در زندگی چیست ؟
برای اینکه بتوانید در زندگی و کسب و کاری که دارید به موفقیت برسید، باید بتوانید تحت هر شرایطی به نفع خودتان مذاکره کنید. مذاکره مهارتی است که بر رفتار، گفتار و تمامی تعاملات شخصی و کاری شما تاثیر میگذارد.
این نکته را فراموش نکنید که تنها آدم مرده است که به مهارت مذاکره نیازی ندارد. بنابراین تا هر زمان که زنده هستید و با دیگران تعامل دارید، باید با دیگران مذاکره کنید. به همین دلیل میتوان بدون شک گفت که مذاکره بخش اساسی زندگی است.
شاید بگویید که من به این مهارت نیازی ندارم. مواردی را برایتان در ادامه نام میبریم که بدانید ناخودآگاه شرایطی در زندگی شما پیش میآید که به این مهارت نیاز پیدا میکنید. اگر حداقل یکی از موارد زیر برایتان صادق بود، باید بدانید که شما نیز به این مهارت نیاز دارید.
- برای داشتن روابط بهتر با دیگران،
- برای عملکرد عالی در مصاحبههای شغلی،
- برای اینکه بتوانید به مراتب بالاتر در کارتان برسید،
- برای ارائه توضیحات و گزارشات ماهیانه در کسب و کارتان،
- برای ارائه مقالات دانشگاهی و دفاع از پایاننامه،
- برای بیان خواستههای خود در زندگی فردی و اجتماعی،
- برای گرفتن حقتان از دیگران،
- برای بیان درست منظورتان به دیگران بدون ایجاد سوءتفاهم،
- برای بیان خواستههایتان در جلسات خاستگاری.
و دهها موقعیتی که هر روز برایتان ایجاد شده و شما نیاز دارید مهارت مذاکره را آموخته باشید تا بتوانید بهترین نتیجه را بگیرید. بنابراین لازم است ابتدا این ذهنیت را از خود دور کنید که من به مهارت مذاکره نیازی ندارم و این مهارت را تنها باید وکلا، سخنرانان، خبرنگاران و… بلد باشند.
فواید داشتن مهارت مذاکره در زندگی چیست ؟
اگر به خوبی از مهارت مذاکره با دیگران برخوردار باشی، میتوانید:
- به خواستهها و اهداف خود در زندگی برسید،
- در برقراری ارتباط مؤثر با دوستان و نزدیکانتان موفق باشید،
- درآمد خود را در کارتان افزایش دهید (چه کارمند باشید و چه شغل آزاد داشته باشید)،
- معاملات را به سود خود پیش ببرید،
- منظور خود را به خوبی به دیگران انتقال دهید،
- ارزشها و سلیقههای یکدیگر را برای تعامل بهتر بشناسید،
- عزت نفس و اعتماد به نفس بیشتری پیدا کنید،
- و… .
مضرات نداشتن مهارت مذاکره چیست ؟
اگر شما توانایی مذاکره با دیگران را چه در زندگی فردی و چه در زندگی اجتماعی نداشته باشید:
- نمیتوانید به نفع خودتان صحبت کنید،
- قربانی افرادی میشوید که فن مذاکره را بلد هستند،
- نمیتوانید منظور صحبتهای خود بدون ایجاد سوءتفاهم به دیگران انتقال دهید،
- خانهنشینی و گوشهگیری را به بودن در جمعهای مختلف ترجیح میدهید،
- در زندگی در حال درجا زدن هستید،
- و… .
ریشه نداشتن مهارت مذاکره در زندگی چیست ؟
ترس، ریشه اصلی عدم مذاکره است. تا به حال برایتان پیش آمده که برای بهتر کردن شرایطتان از ترس نتوانید خواستههای خود را مطرح کنید؟
بدون شک همه ما این لحظات را در مدرسه، محیط خانواده، جمع دوستان، دانشگاه، محل کار و… تجربه کردهایم. ریشه این اتفاق در کودکی ما است. اغلب ما همیشه از مطرح کردن خواستههایمان ترس داشتهایم. زیرا از طرد شدن، مورد تمسخر قرار گرفتن و انتقادهای نادرست و تند دیگران ترسیدهایم.
از کودکی این باور اشتباه را به ما آموختهاند که هیچوقت پایتان را از گلیمتان درازتر نکنید و به شرایطی که در آن هستید، راضی باشید. به همین دلیل است که ما شرایط بهتر را درخواست نمیکنیم زیرا از «نه» شنیدن فراری هستیم و ترس داریم.
برای اینکه بر ترس خود غلبه کنید، باید شجاع باشید. راههایی را که در ادامه بیان میکنیم را در زندگی خود به کار بگیرید تا بتوانید شجاعت خود را افزایش دهید و به خوبی بیاموزید که مهارت مذاکره چیست .
1)تماس تلفنی با افرادی که نمیشناسیم
اشتباه برداشت نکنید، منظور ما مزاحمت تلفنی نیست.
برای این منظور به کسب و کاری که دارید، توجه کنید. برای بیشتر شدن درآمدتان و بهتر شدن شرایط کاریتان با دیگران تماس بگیرید (به راهها و بهانههایی فکر کنید که میتوانید با دیگران تماس بگیرید).
یک نکته مهم را فراش نکنید. پاسخ منفی شنیدن از دیگران به شخص شما مربوط نمیشود. بلکه به این موضوع مربوط میشود که فرد در آن لحظه به محصولات و یا خدمات شما نیازی دارد یا خیر. ترس از نه شنیدن را در خود از بین ببرید.
برای اینکه بتوانید مهارن نه شنیدن را داشته باشید باید در ابتدا مهارت نه گفتن را بیاموزید. اگر به خودتان حق بدهید که به دیگران نه بگویید، به دیگران نیز این حق را میدهید که به شما نه بگویند.
2)به مذاکره به چشم بازی نگاه کنید
مذاکره را نوعی بازی فرض کنید که برای رسیدن به شرایط بهتر و اهداف و خواستههایتان به آن نیاز دارید. توجه کنید که شما باید این بازی را به ماهرانهترین شکل ممکن انجام دهید تا هر روز از روز قبل ماهرتر شوید.
زمانیکه به مذاکره به عنوان یک بازی نگاه کنید، این کار برایتان جذابتر شده و آن را با آرامش و اطمینان خاطر انجام خواهید داد.
مذاکره چیست : مهارتی آموختنی است
همانطور که گفته شد، مذاکره ضرورت زندگی انسان و یک مهارت است. مهارت نیز اکتسابی و آموختنی است. جالب است بدانید که کودکان به خوبی از این مهارت برخوردار هستند تا زمانیکه بزرگترها با رفتارها و کارهایشان این مهارت را در آنها سرکوب کنند. اگر به رفتارهای کودکان توجه کنید، آنها به خوبی میدانند که در آغوش گرفتن و محبت کردن، وسیلهای است برای مذاکره بهتر با والدینشان.
برای اینکه به این مهارت برسید، سعی کنید همیشه کاری که انجام دادهاید را با کاری که میتوانستید بهتر انجام دهید، مقایسه کنید. این کار باعث میشود تا زمانیکه بخواهید کار مشابه دیگری انجام دهید، عملکرد بهتری داشته باشید.
با مثالی این نکته را برایتان شفافتر میکنیم. همه ما افرادی را میشناسیم که در امر فروش بهترین هستند و در زمینههای کاری خود موفقیتهای بزرگی کسب کردهاند. اگر به زندگی گذشته این افراد دقت کنید، متوجه میشوید که روزی شکستهای بزرگی را تجربه کردهاند و در امر مذاکره عملکردهای ضعیفی داشتهاند. اما سعی کردهاند با گذشت زمان، مهارت خود را در این زمینه افزایش دهند.
شما نیز میتوانید با خواندن اصول مذاکره موفق، با تکنیکها و اصول این مهارت ارزشمند و کاربردی آشنا شوید.
به مهارت مذاکره بهطور ویژه توجه کنید
برای داشتن زندگی بهتر و رسیدن به رضایتمندی بیشتر، توصیه میکنیم یادگیری و تقویت این مهارت را جدی بگیرید. مهارت مذاکره به شما کمک میکند به فردی تبدیل شوید که دیگران از برقراری ارتباط با او رضایت کامل داشته و به شما برای داشتن این مهارت، احترام بگذارند. در مقابل نیز بتوانید با صحبت کردن اصولی به تمام خواستههای خود در زندگی فردی و اجتماعی برسید.
علاوه بر کسب و کارتان این مهارت در زندگی فردی نیز برایتان اهمیت ویژهای دارد.
در کامنتها برای ما بنویسید که چه مواقعی در زندگی به دلیل ترس از مذاکره، حرفی نزدهاید و خواستههای خود را مطرح نکردهاید؟ این ترس برایتان چه ضرری به همراه داشته است؟
دیدگاهتان را بنویسید