آموزش آداب معاشرت به کودکان از سن 1 تا 5 سالگی
آموزش آداب معاشرت به کودکان را بیاموزید تا بتوانید کودکانتان را به گونهای تربیت کنید که مورد تحسین دیگران باشند. در ابتدای این مقاله به اهمیت و اشتباهات رایج در آموزش آداب معاشرت پرداخته و در ادامه به شما آموزش میدهیم که در چه سنی میتوانید چه آدابی را به کودکانتان آموزش دهید.
خواندن این مقاله را از دست ندهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleاهمیت آموزش آداب معاشرت به کودکان
«بچهاس نمیفهمه»، «الان بچهاس، بزرگ بشه یاد میگیره»، «بچه که چیزی یادش نمیمونه»، «یاد گرفتن آداب را درسنین بالاتر یاد میگیره، الان باید بچگی کنه» و… .
بدون شک این جملات را یا خودتان به زبان آوردهاید و یا از زبان دیگران شنیدهاید. لازم است بدانید که این جملات ابدا درست نیستند. بچهها از همان دوران کودکی، تمام رفتارها و آداب صحیح را احساس میکنند و یاد میگیرند. از همه مهمتر باید به این نکته توجه کنید که شما الگویی برای آنها هستید و همیشه باید مراقب رفتار و رفتارتان باشید.
از طرف دیگر تمام ناهنجاریها و رفتارهایی که فرد در بزرگسالی از خود بروز میدهد، ریشه در دوران کودکیاش دارد. به همین دلیل است که آموزش دادن آداب و رفتارهای اصولی و صحیح از دوران کودکی لازم است.
اگر مایل هستید اطلاعات بیشتری در زمینه آداب معاشرت بیاموزید مقاله آداب معاشرت چیست را حتما مطالعه کنید. در این مقاله به بیان اصول و انواع آداب معاشرت و آداب معاشرت در مهمانی و میزبانی، فضای مجازی، غذا خوردن، صحبت کردن و… پرداختهایم.
از چه زمانی آموزش را شروع کنیم؟
اکثر والدین این سوالات را در ذهنشان دارند که رفتارهای اجتماعی و آداب معاشرت را بهتر است از چه زمانی به کودکانشان آموزش دهند؟ آیا کودکان این آموزشها را میآموزند؟
به یاد داشته باشید که آموزش دادن به کودکان از زمان تولدشان، آغاز میشود. زیرا همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد، شما به عنوان والدین الگوی فرزندانتان هستید و آنها دقیقا همان کارهایی را انجام میدهند که شما انجام میدهید.
کودکان در حین رشد جسمانی، مراحل مختلفی از رشد اجتماعی را هم تجربه میکنند مانند آداب غذا خوردن، صحبت کردن، راه رفتن، درخواست کردن و… .
اگر از همان ابتدا به این مسائل توجه کنید و رفتارهای کودکتان را به درستی شکل دهید، در بزرگسالی مشکلات کمتری خواهید داشت.
اشتباهات آموزش آداب معاشرت به کودکان
برخی از والدین مدام به فرزندانشان نکتههایی را گوشرد میکنند و از همان ابتدا به تربیت فرزندشان سختگیر هستند. در مقابل نیز والدینی هستند که فرزندانشان را از دوران کودکی آزاد میگذارند تا هر کاری دوست دارند، انجام دهند و زمانی که بزرگتر شدند تصمیم میگیرند آنها را تربیت کنند.
بدون شک با این افراد مواجه شدهاید. هیچ کدام از این روشهای تربیتی درست نیست. شما باید از همان ابتدای کودکی آداب لازم را به ندرت به فرزندانتان آموزش دهید. در این صورت میتوانید مطمئن باشید که آموزشهای شما عمیقتر و ماندگارتر خواهد بود.
شما باید از همان ابتدا بدانید که چه انتظاراتی از فرزندانتان دارید و چه آداب و رفتارهایی برایتان مهم است. در این صورت بهتر میتوانید به فرزندانتان آموزش دهید. البته باید برای تربیت فرزندتان به دو نکته مهم توجه کنید:
1)شخصیت فرزندتان
شما نمیتوانید بدون در نظر گرفتن شخصیت کودکتان او را مانند دیگر کودکان تربیت کنید. به عبارتی نباید در تربیت فرزندتان از روشهای تربیتی بقیه استفاده کنید. زیرا کودک شما منحصر به فرد است. حتی دو فرزند شما هم شخصیت یکسانی ندارند و شما نباید انتظار داشته باشید که آداب و رفتارهای صحیح را به یک روش به هر دو آموزش دهید.
2)سن فرزندتان
باید به سن فرزندتان نیز توجه کنید و بدانید که در چه سنی باید به کودکتان چه آموزشهایی بدهید.
در ادامه مقاله آموزشها را به سه دسته از کودکان زیر 1 سال، 1 تا 3 سال و 3 تا 5 سال تقسیم کردهایم. برای موفقیت در این امر و یادگیری نکات مهم، خواندن ادامه مقاله را از دست ندهید.
آموزش آداب معاشرت به کودکان
همانطور که گفته شد آموزش آداب معاشرت و رفتارهای اجتماعی را باید از بدو تولد آغاز کنید. در ادامه به شما آموزش میدهیم که در هر سن به چه آموزشهایی بپردازید تا بتوانید در بحث تعلیم و تربیت موفق عمل کنید.
- از تولد تا 1 سالگی
بچهها در یک سال اول زندگی تمام اتفاقاتی که در اطرافشان رخ میدهد را حس میکنند. به همین دلیل در مقابل کودک خود باید به رفتارهایتان در محیط خانواده و در برخورد با اطرافیان توجه کنید.
1)استفاده از کلمات جادویی
در برقراری ارتباط با دیگران لازم است از کلمات جادویی استفاده کنید. کلماتی مانند «لطفا»، «ممنون»، «خواهش میکنم»، «لطف دارید» و… .
زمانی که این کلمات جادویی از همان دوران کودکی در حضور فرزندانتان به زبان آورده شود، بدون شک مورد استفاده آنها نیز قرار میگیرد و لازم نیست در آینده این کلمات را در هر موقعیتی مدام به فرزندانتان یادآوری کنید.
به قدرت کلمات توجه کنید و هر کلمهای را به زبان نیاورید.
2)سلام کردن
کودکان 2 ماهه قبل از صحبت کردن، دست تکان دادن را میآموزند. بنابراین اگر با لبخند به آنها سلام کنید، فرزندتان نیز زمانی که صحبت کردن را میآموزد، بهطور ناخودآگاه میداند که در مواجهه با هر شخصی باید سلام کند.
توجه به این موضوع باعث میشود تا در سنین بالاتر لازم نباشد در هر موقعیتی سلام کردن را به او گوشزد کنید.
3)آموزش آداب معاشرت به کودکان :حرف زدن
از همان دوران کودکی باید با لحنی آرام و شمرده شمرده با کودکتان صحبت کنید. زیرا کودک شما لحن و تن صدایتان را تشخیص میدهد و در حین صحبت کردن، مانند شما صحبت میکنند.
به یاد داشته باشید که کودکان قبل از تشخیص و مفهوم کلمات، صدای شما را میشنوند.
4)آداب غذا خوردن
زمانی که برای کودکتان پیشبند میبندید، به او آموزش میدهید که مهم است در هنگام غذا خوردن لباسش کثیف نشود. یا شستن دستهایش قبل از غذا خوردن به او میآموزد که باید دستهایش موقع غذا خوردن تمیز باشد.
اگر کودکتان را آزاد بگذارید تا با دستش غذا بخورد، بدون شک در آینده برای استفاده از قاشق با او مشکل خواهید داشت. بنابراین کارهایی که موقع غذا خوردن انجام میدهید و اصولی که رعایت میکنید، باعث میشود تا آداب و اصول مهم را به او آموزش دهید.
نکته مهم
برخی از والدین موقع غذا خوردن کودکانشان آنها را با تلویزیون و یا کامپیوتر سرگرم میکنند تا بیشتر غذا بخورند. این کار اشتباه است.
شما باید موقع غذا خوردن تلویزیون و کامپیوتر را خاموش کنید و تنها خودتان با کودکتان صحبت کنید و برایش زمان بگذارید تا غذا بخورد. با این کار به خوبی متوجه میشود که غذا خوردن نیز آداب دارد.
مقاله آداب غذا خوردن در این زمینه میتواند به شما کمک زیادی کند.
5)آداب خارج از خانه
شما در اولین سال زندگی کودکتان او را به مکانهای زیادی میبرید، مکانهایی مانند مطب دکتر، فروشگاه، پارک و شهربازی، خانه اقوام و… .
در هر کدام از این مکانها باید با رفتارهایی که از خود نشان میدهید به کودکتان آداب خارج از خانه و احترام به دیگران را آموزش دهید. بنابراین به رفتارها و نوع برخوردتان با دیگران توجه کنید.
در خارج از خانه باید تمام وسایل کودک را به همراه داشته باشید، مانند وسایل تعویض پوشک، وسایل بازی، شیشه آب و… . در این صورت نه به شما سخت میگذرد و نه به کودک و اطرافیانتان.
- آموزش آداب معاشرت به کودکان : از 1 تا 3 سالگی
این سن زمان یادگیری اولین مهارتها در کودک شما است، به خصوص مهارتهای کلامی. کودک شما در این سن اولین کلمات و اولین خطخطیها را انجام میدهد، به کتاب علاقهمند میشود، راه رفتن را میآموزد، میتواند سر میز و یا سفره میبنشیند و با شما غذا بخورد و… .
بنابراین لازم است در این سن بیش از سن 1 سالگی به فرزندتان و خصوصیاتی که دارد، توجه کنید و زمان بیشتری را به او اختصاص دهید.
1)گفتن کلمات جادویی
در این سن لازم است کلماتی مانند «لطفا» و «ممنون» را بیشتر از قبل به زبان بیاورید. باید از گفتن کلمات سخت در این سن خودداری کنید و کلماتی را انتخاب کنید که کودکتان راحتتر بتواند آنها را به خاطر بسپارد و بیان کند.
حتی لازم است در حین صحبت کردن با دیگران نیز در انتخاب کلمات دقت کنید.
2)سلام کردن
کودک شما در این سن به شدت خجالتی میشود و در برخورد با افراد غریبه تمایل دارد پشت شما پنهان شود. شما باید به او آموزش دهید که با گشادهرویی و لبخند به دیگران سلام کند و به مرور زمان خجالتی بودن را کنار بگذارد.
مقاله درمان خجالت کودکان به شما کمک میکند تا در این امر موفقتر عمل کنید. در این مقاله تمام نکات و تکنیکهای مهم را بیان کردهایم. به همین دلیل در این بخش از بیان توضیحات اضافهتر خودداری میکنیم.
3)آموزش آداب معاشرت به کودکان :حرف زدن
در این سن لازم است زیاد با کودکتان حرف بزنید تا بتواند کلمات را بیاموزد و بهتر و واضحتر آنها را ادا کند. شما میتوانید:
- برای او کتاب خوانید،
- با یکدیگر تلویزیون تماشا کنید،
- به جاهای مختلف بروید،
- به موسیقی گوش کنید،
- بازیهای عروسکی انجام دهید،
- و… .
در این سن لازم است کارها را با یکدیگر انجام دهید و همراهش باشید.
3)آداب غذا خوردن
شما تا قبل از یک سالگی سعی میکنید تا به صورت جداگانه غذای کودکتان را بدهید و سپس به غذای خودتان برسید. اما در این سن کودک شما میتواند سر میز و یا سفره بنشیند و همراه شما غذا بخورد.
در حین غذا خوردن با او صحبت کنید و غذاهایی را در مقابلش بگذارید که به راحتی بخورد. اگر متوجه شدید که کودکتان با غذایش بازی میکند و یا غذایش را پرت میکند، باید بدانید که سیر شده و به او اصرار نکنید که غذای بیشتری بخورد.
4)آداب خارج از خانه
در این سن باید با احترام بیشتری با اطرافیانتان و کسانی که در خارج از خانه با آنها مواجه میشوید، رفتار کنید. زیرا کودکانتان رفتارهای شما را الگوی خود قرار میدهند.
میتوانید زمانهایی که با کودکتان دکتر و یا به مهمانی میروید، برایش کتاب بخوانید و یا اسباب بازی به او بدهید تا آرام بنشیند و دیگران را با سر و صدا کلافه نکند.
- آموزش آداب معاشرت به کودکان : از سن 3 تا 5 سالگی
این زمان سنی است که باید به فرزندتان مسئولیت بدهید تا اعتماد به نفس کافی پیدا کند. مسئولیتهایی که در توان او باشد و بتواند آنها را به راحتی انجام دهد.
کودکان در این سن میتوانند با برخورداری از اعتماد به نفس کافی و حمایت والدین، مهارتهایی که دوست دارند را بیاموزند. در مقاله افزایش اعتماد به نفس در کودکان، موثرترین راهکارها را بیان کردهایم. خواندن آن را از دست ندهید.
1)استفاده از کلمات جادویی
کودک در این سن میتواند علاوه بر کلماتی که در بخشهای قبلی بیان کردیم، کلماتی مانند «خواهش میکنم»، «متاسفم» و… را نیز به کار ببرد. شاید لازم باشد در موقعیتهای مختلف به او یادآوری کنید که باید از چه کلمهای استفاده کند. البته در یادآوری کلمات زیادهروی نکنید و اجازه دهید کودکتان با اندکی تامل به کلمه مناسب برسد و آن را بیان کند. این کار را انجام دهید و هرگز تسلیم نشوید.
کار دیگری که به شما کمک میکند تا کودکتان به استفاده از این کلمات ترغیب شود این است که برای تشکر از دیگران متنی بنویسید و از کودکتان بخواهید در پایین آن متن نقاشی بکشد. سپس این متن و نقاشی را به عنوان تشکر به دیگران هدیه دهد. مثلا زمانی که شخصی برای کودکتان هدیه میآورد و یا شما را به مهمانی دعوت میکند.
2)آموزش آداب معاشرت به کودکان :حرف زدن
بچهها در این سن تمایل زیادی به صحبت کردن، دارند. شما باید در این سن نکاتی را به آنها آموزش دهید. مثلا به او یاد بدهید که:
- آرام صحبت کند،
- جملاتش را شمرده شمرده و کامل ادا کند،
- حرف کسی را قطع نکند،
- در حین حرف زدن جیغ نکشد،
- و… .
کودکان در این سن میتوانند با تلفن نیز صحبت کنند. البته نباید از او انتظار داشته باشید که مانند شما سلام و احوالپرسی کند. باید به او اجازه دهید دقایقی با تلفن صحبت کند تا مهارتش زیاد شود. بهتر است با افرادی تماس بگیرید که کودکتان آنها را میشناسد و دوستشان دارد.
نکته مهمی که باید به خاطر داشته باشید این است که کودکان در این سن بیش از اندازه صحبت میکنند. شما نباید از این موضوع خسته و کلافه شوید و با دعوا و یا صدای بلند آنها را ساکت کنید. زیرا این کار باعث میشود تا کودک شما اعتماد به نفس خود را از دست بدهد و به مرور زمان از صحبت کردن در حضور دیگران ترس داشته باشد.
3)آداب غذا خوردن
در این سن میتوانید بهطور کامل به فرزندتان آداب غذا خوردن صحیح را آموزش دهید. در این سن حتی کودک شما میتواند علاوه بر قاشق از چنگال هم استفاده کند. به آنها آموزش دهید:
- که غذای خود را روی زمین نریزند،
- لباسشان را کثیف نکنند،
- با دهان پر صحبت نکنند،
- غذایشان را با دهان بسته بجوند،
- در کارهای ساده مانند جمعآوری میز یا سفره کمک کنند،
- و… .
کودکان در این سن همکاری را دوست دارند. البته سختگیری بیش از اندازه باعث میشود تا کودک شما از غذا خوردن فراری باشد. باید حد اعتدال را رعایت کنید.
4)در بیرون از خانه
کودکان در این سن همیشه و همه جا در کنار شما حضور دارند. بنابراین آداب رفتار در مکانهایی مانند پارک، فروشگاه، منزل اقوام و… را به او آموزش دهید. برای مثال به او بیاموزید که در مطب دکتر باید ساکت باشد، در فروشگاه خریدهایش را در سبد بگذارد، با دیگران مودبانه رفتار کند، آرام صحبت کند و خواستههایش را مطرح کند و… .
در این سن باید به کودکانتان آموزش دهید که بتوانند به خوبی با کودکان هم سن خود بازی کند و در برقراری ارتباط مؤثر موفق باشد.
از آموزش آداب معاشرت به کودکان غافل نشوید
همانطور که در این مقاله به شما آموزش دادیم، باید آداب صحیح و رفتارهای اجتماعی را با توجه سن و ویژگیهای رفتاری کودکتان به او آموزش دهید.
اما اگر این کار را انجام ندادهاید، هیچ زمانی برای آموزش دادن آداب و اصول صحیح رفتاری دیر نیست. از امروز شروع کنید. تنها باید نحوه آموزش دادن و رفتار درست را با توجه به سن کودکان بیاموزید. در این امر میتوانید از مشاور کمک بگیرید.
شما چه تجربیاتی در خصوص یاد دادن آداب معاشرت به کودکتان داشتهاید؟ در کامنتها برای ما بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید