آداب صحبت کردن در جمع را برای تبدیل شدن به یک همصحبت خوب بیاموزید
آداب صحبت کردن باعث میشود تا به همصحبت خوبی برای دیگران تبدیل شوید یا به فردی که دیگران از همکلام شدن با او فراری هستند. در این مقاله میآموزید که با رعایت چه نکات و تکنیکهایی میتوانید به فردی تبدیل شوید که دیگران از همصحبتی با او لذت میبرند.
در ابتدای مقاله در مورد دو اصل مهم صحبت کرده و در ادامه اصول و قواعد و اشتباهات مهم در صحبت کردن را بیان کردهایم. خواندن این مقاله را از دست ندهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleآداب صحبت کردن و اهمیت آن در چیست؟
اهمیت صحبت کردن به اندازهای است که اگر اصول و قواعد آن را رعایت نکنید، دیگران از اطرافتان دور میشوند و رفته رفته تنها خواهید ماند. زیرا مهمترین راه ارتباطی شما با اطرافیانتان صحبت کردن است، چه افراد غریبه و چه دوستان و نزدیکان.
در این مقاله به شما نحوه صحبت کردن با دیگران را آموزش میدهیم. اگر مایل هستید در مورد آداب معاشرت بیشتر بدانید، توصیه میکنم مقاله مفصل آداب معاشرت چیست را بخوانید.
توصیه میکنم دوره آموزش فن بیان و سخنرانی را به صورت رایگان دانلود کرده و از آموزشهای آن بهرهمند شوید.
اصول ابتدایی آداب صحبت کردن
برای اینکه بتوانید با دیگران از طریق صحبت کردن ارتباط مؤثر برقرار کنید و در ذهنشان ماندگار شوید، لازم است ابتداییترین اصول را بشناسید و رعایت کنید. اصولی که در ظاهر ساده به نظر میرسند و هر کسی در ابتدا ادعا میکند که از عهده انجام آن بر میآید. اما موقع صحبت کردن نمیتوان این دو اصل مهم و اساسی را به یاد سپرد و آنها را رعایت کرد.
این دو اصل ضروری عبارتند از:
1)قبل از صحبت، فکر کنید
لازم است قبل از صحبت کردن در مورد دو موضوع مهم بیاندیشید. موضوع اول این است که تعیین کنید در مورد چه موضوعی قصد دارید، صحبت کنید. این مورد از مورد دوم مهمتر است. چون موضوع مورد بحث روی ادامه صحبتها و میزان جذابیت آنها تاثیر زیادی دارد.
برای انتخاب موضوع مناسب به این سوالات پاسخ دهید:
- طرف مقابل به موضوع صحبتی که انتخاب کردهام، علاقه دارد؟
- من و فرد مقابل اطلاعات کافی در مورد موضوع مورد بحث داریم؟
- صحبت در رابطه با این موضوع کمکی در روند زندگی فرد مقابل دارد؟
و سوالاتی از این قبیل. برای مثال باید به این نکته توجه کنید که اگر فرد مقابلتان فرزند ندارد، صحبت کردن در مورد فضایل فرزندتان او را کلافه میکند. یا اگر فرد مقابلتان با شما هم رشته نیست و یا در حیطه کاری شما فعالیتی ندارد، نباید در مورد جزئیات رشته تحصیلی و یا کارتان با او صحبت کنید.
مورد دوم نیز در حین صحبت کردن است. باید در حین صحبت به حرفهایی که قصد بیان کردنشان را دارید، فکر کرده و واکنش طرف مقابلتان را پیشبینی کنید. به این فکر کنید که فرد مقابلتان نسبت به صحبتهای شما چه احساسی پیدا میکند، خوشحال میشود یا ناراحت؟ اگر احساس میکنید که حرفهایتان او را ناراحت میکند، از بیان آن خودداری کنید.
2)به خوبی گوش دهید
بسیاری از افراد به جای اینکه به صحبتهای فرد مقابلشان با دقت گوش دهند، به پاسخی که قرار است بدهند فکر میکنند. اگر با این کار پاسخهای نادرست و یا سوالات نابهجا مطرح کنید، فرد مقابلتان از صحبت کردن با شما دلسرد شده و گمان میکند که به صحبتهای او توجهی ندارید.
به همین دلیل لازم است به جای فکر کردن به پاسخی که قرار است عنوان کنید، به صحبتهای فرد مقابلتان به خوبی گوش دهید. با افزایش میزان توجه خود میتوانید پاسخ مناسبی داده و گفتگو را جذابتر پیش ببرید.
البته این اتفاق زمانی رخ میدهد که شما در برابر فرد مقابلتان استرس دارید و یا گمان میکنید که اطلاعات کافی از موضوع مورد بحث ندارید. به همین دلیل مدام با خودتان مرور میکنید “چه جوابی بدهم که درست باشد و مورد تمسخر قرار نگیرم”. در اینگونه موارد بهتر است صادق باشید و از همان ابتدای صحبت بگویید که اطلاعاتی در مورد این موضوع ندارید. این کار قضاوتهای منفی در مورد شما را از بین میبرد.
نکات افزایش مهارت گوش دادن
برای اینکه بتوانید به صحبتهای فرد مقابلتان گوش دهید و ذهن خود را متمرکز و کنترل کنید، باید نکات زیر را رعایت کنید:
- سعی کنید هر فکری را از ذهن خود خارج کرده و فقط به صحبتهای فرد مقابلتان گوش دهید،
- از کلماتی مانند «که اینطور…»، «واقعا؟» و… استفاده کنید تا نشان دهید که به صحبتهای او گوش میدهید،
- اگر متوجه مطلبی که فرد مقابلتان بیان میکند، نشدید از او بخواهید بیشتر توضیح دهد،
- کمی به سمت طرف مقابل متمایل شوید. این کار نشاندهنده گوش دادن به صحبتها است،
- حتما تماس چشمی با فرد مقابلتان برقرار کنید و سرتان را تکان دهید.
رعایت این نکات، مهارت گوش دادن را در شما افزایش میدهد. علاوه بر اصول ابتدایی باید از یک سری اصول و آداب دیگر نیز اطلاع کافی داشته باشید تا بتوانید به همصحبت خوبی تبدیل شوید. در بخش بعدی به این اصول و آداب مهم میپردازیم.
آداب و نحوه صحبت کردن با دیگران
صحبت کردن مانند یک خیابان دو طرفه است، هم شما باید مهارت صحبت کردن داشته باشید و اصول آن را بدانید و هم طرف مقابلتان. در این صورت، روند گفتگو جذابتر و عالیتر خواهد بود.
بسیاری از افراد گمان میکنند که برای شروع یک گفتگو تنها باید اطلاعات کافی در مورد موضوع مورد بحث داشته باشند و یا از کلمات فوقالعاده و قلمبه سلمبه استفاده کنند. این تصور کماملا اشتباه است.
علاوه بر این موارد باید اصول و قواعد دیگری را نیز رعایت کرد که عبارتند از:
1)رعایت فاصله
برای صحبت کردن باید فاصله خود را با فرد مقابل به درستی رعایت کنید تا بتوانید صدای یکدیگر را بدون دردسر بشنوید. عموما گفته میشود که فاصله نباید بیشتر از نیم متر باشد و شما میتوانید نسبت به شرایط این فاصله را تنظیم کنید.
در این رابطه باید به چند نکته مهم دقت کنید:
- اگر نشستهاید، میتوانید کمی به طرف یکدیگر خم شوید،
- اگر فرد مقابلتان آهسته صحبت میکند کمی به طرف او خم شوید تا صدایش را بهتر بشنوید و زمانی که شما صحبت میکنید به عقب برگردید،
- با فرد مقابلتان اگر تفاوت قد دارید، فاصله را به گونهای تنظیم کنید که مجبور نباشد یکی از شما در طول صحبت گردنش را رو به بالا نگه دارد،
- اگر با فرد معلول و یا سالمندی در حال صحبت کردن هستید، حتما شرایطی را فراهم کنید که فرد مقابلتان راحت باشد.
رعایت فاصله مناسب یکی از مهمترین اصول صحبت کردن است.
2)توجه به زبان بدن
به زبان بدن خود و یا فرد مقابلتان دقت کنید. برخی از حرکتها نشاندهنده کلافگی و خسته شدن است و شما میتوانید با توجه به رفتارهای فرد مقابلتان به راحتی به احساسات او پی ببرید. تا اگر احساس کردید که فرد مقابلتان خسته شده و یا حال مساعدی ندارد، مکالمه را کوتاه کنید.
نشانههای خسته شدن فرد مقابلتان به این صورت است که:
- دست خود را کلافه به صورت و یا گردنش میکشد،
- مدام به ساعت خود نگاه میکند،
- به جای نگاه کردن به چشمهای شما، به اطرافش نگاه میکند،
- مدام با دستهایش بازی میکند،
- پاهایش را با حالتی کلافه تکان میدهد.
میتوانید علاوه بر کلافگی متوجه شوید که فرد مقابل از ایستادن خسته شده، نحوه صحبت کردنتان و یا موضوع مورد بحث برایش آزاردهنده است، قرار و کار مهم دیگری دارد و بسیاری از موارد دیگر.
بنابراین لازم است که به زبان بدن فرد مقابلتان و همچنین زبان بدن خودتان توجه کنید. زبان بدن شما نیز میتواند احساس بدی را به فرد مقابلتان منتقل کند. در نتیجه باید بتوانید در حین صحبت با دیگران روی زبان بدنتان کنترل زیادی داشته باشید تا از بروز سوءتفاهم و ناراحتی جلوگیری کنید. این کار با شناخت زبان بدن ممکن میشود. مقاله زبان بدن در سخنرانی را مطالعه کنید تا به شناخت کافی برسید.
3)آداب صحبت کردن :کوتاه صحبت کردن
باید به خوبی بدانید که در چه موقعیتی به صحبتهایتان خاتمه دهید.
برخی از افراد بیش از اندازه معمول صحبت میکنند و به فرد مقابلشان این احساس را منتقل میکنند که هیچ کسی جز خودشان را نمیبینند و فردی مغرور و پر حرف هستند.
برخی دیگر نیز ترجیح میدهند که در جمعهای مختلف، ساکت در گوشهای بنشینند و بیشتر نظارهگر باشند. این افراد نیز سرد و به اصطلاح نچسب به نظر میرسند و دیگران میلی به همصحبتی با او ندارند.
شما باید میانه را در پیش بگیرید تا در نظر دیگران به عنوان فردی خوشصحبت شناخته شوید. در مقابل نیز باید به دیگران فرصت حرف زدن و بیان نظراتشان را بدهید و نشان دهید که برای صحبتهایشان احترام و ارزش قائل هستید.
4)کنترل صدا
در حین صحبت کردن باید بتوانید صدای خود را کنترل کنید. نه بیش از اندازه کوتاه صحبت کنید تا دیگران به سختی متوجه صحبتهای شما شوند و نه بیش از اندازه بلند صحبت کنید تا دیگران را با صدایتان آزار دهید. همیشه سعی کنید در صحبت کردن اعتدال را در تن صدای خود رعایت کنید.
نکته دیگری که باید به آن توجه کنید این است که باید تن صدای خود را در حین صحبت تغییر دهید. یکنواخت صحبت کردن باعث کلافه شدن فرد مقابلتان میشود. به این معنی که باید در مواقعی با صدایی آرام صحبت کنید و در مواقعی با صدای بلند.
مقاله تغییر صدا و صداسازی چیست در این زمینه به شما کمک بسزایی میکند. در این مقالهها تمام نکات و تکنیکهایی که برای تقویت و تغییر صدا به آنها نیاز دارید را بیان کردهایم. با توجه و رعایت موارد بیان شده میتوانید به صدای دلخواه خود دست پیدا کنید.
حال که آداب صحبت کردن در مقابل دیگران را آموختید، لازم است برخی از عاداتی که موجب رنجش دیگران در موقع صحبت کردن میشوند را نیز بیاموزید. در بخش بعدی بهطور مفصل در مورد این عادات صحبت کردهایم.
عادات زشت و ناپسند موقع صحبت کردن
حتما با کسانی همصحبت شدهاید که با رفتارها و کارهایی که انجام میدهند، باعث رنجش شما شدهاند. این افراد عادات زشتی موقع صحبت کردن دارند که اگر شما آن عادتها را بشناسید و از انجام آنها دوری کنید، میتوانید برای دیگران همصحبت خوبی شوید.
این عادتها و رفتارها عبارتند از:
1)وسط صحبت دیگران، صحبت کردن
سعی کنید میان صحبت دیگران، صحبت نکنید. این کار ابدا مورد تایید و مودبانه نیست. 3 دلیل وجود د ارد که فرد مقابلتان این کار را انجام دهد.
- دلیل اول این است که فرد متوجه میشود که فرد مقابلش حرف اشتباهی به زبان آورده و نمیتواند صبر کند تا صحبتهایش تمام شود. البته باید گفت که این اصلا دلیل درستی برای بیادبی و میان حرف کسی پریدن نیستو بلکه باید صبر کرد تا صحبتهای فرد مقابل به اتمام برسد.
- یا اینکه آن فرد به اندازهای در مورد موضوع مورد بحث، شوق دارد که نمیتواند ساکت باشد تا صحبتهای فرد مقابل تمام شود و میان حرف او میپرد.
- دلیل سوم نیز میتواند این باشد که فرد دوست دارد اطلاعاتش را در مورد موضوع مورد بحث به رخ دیگران بکشد و صبر ندارد که صحبتهای فرد مقابل تمام شود. گاهی نیز ممکن است اطاعاتی که دارد اشتباه و یا محدود باشد، اما ادعای او باعث میشود تا بدون آگاهی به این موضوع صحبتهای دیگران را قطع کند.
نحوه رفتار ما
ما باید در مقابل اینگونه افراد به گونهای رفتار کنیم که آنها متوجه اشتباهشان بشوند، اما نباید در این مورد بیادبی کنیم.
از جملاتی مانند «وسط حرفم نپر» یا «صبر کن من حرفم تموم بشه» استفاده نکنید. به جای این کار میتوانید دستتان را بالا بیاورید و به او بگویید «صبر کنید لطفا»، یا اینکه شما صبر کنید تا صحبت او تمام شود و سپس به صحبت خود ادامه دهید.
به یاد داشته باشید که نباید رفتار نادرست را با رفتار نادرست دیگری پاسخ دهید.
2)آداب صحبت کردن :حرفهای تکراری زدن
حتما این تجربه را داشتهاید که برخی از افراد یک خاطره را چندین بار در جمعهای مختلف تکرار میکنند و گمان میکنند که آن خاطره برای همه لذتبخش است. این اتفاق به این دلیل رخ میدهد که آن فرد از این خاطره بیش از اندازه لذت برده و گمان میکند که میتواند آن احساس لذتبخش را به دیگران نیز منتقل کند.
اگر شما فراموش کردهاید که خاطره و یا حرفی را قبلا بیان کردهاید یا نه، راه آسان را انتخاب کنید. از دیگران بپرسید که آیا در مورد این موضوع و یا خاطره قبلا صحبت کردهاید یا نه. این کار باعث میشود تا با حرفهای تکراری، مورد تمسخر دیگران قرار نگیرید.
4)خودمانی حرف زدن
همه افراد با خانواده و دوستانشان خودمانی صحبت میکنند و این امری طبیعی است. اما نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که بدانید در چه موقعیتهایی باید با چه افرادی رسمی صحبت کنید، نه محاوره و خودمانی.
بسیاری از افراد به این نکته توجهی نمیکنند و با همه با لحنی خودمانی صحبت میکنند. این کار باعث میشود تا فرد در نظر دیگران به فردی بیادب و بیملاحظه تبدیل شود.
بنابراین ابتدا موقعیت را بسنجید و سپس لحن حرف زدنتان را انتخاب کنید.
3)در گوشی حرف زدن
اگر در جمعی حضور دارید که افراد دیگری نیز در آن جمع هستند و باید حرف مهمی را به یک نفر بزنید، در گوشی صحبت نکنید. این کار احساس بدی به دیگران منتقل کرده و آنها گمان میکنند که در حال غیبت در موردشان هستید و یا اینکه آنها را غریبه میدانید.
بهتر است در اینگونه مواقع یکی از راههای زیر را انتخاب کنید:
- صبر کنید مهمانی و یا جلسه تمام بشود و در موقعیت دیگری صحبتهای خود را منتقل کنید،
- فرد را از جمع بیرون ببرید و آرام با او صحبت کنید،
- صحبتهای خود را در یک پیام به فرد مورد نظرتان بگویید،
- از جمع بیرون بروید و با آن فرد تماس بگیرید. به گونهای که دیگران به این موضع پی نبرند.
5)اصلاح اشتباهات
برخی از افراد زمانی که فردی کلمهای را اشتباه به زبان میآورد، با صدایی بلند میخندند و در جمع اشتباه او را اصلاح میکنند. این بزرگترین اشتباهی است که در حین صحبت کردن یک نفر میتوانید مرتکب شوید. زیرا فرد را مورد تمسخر و تحقیر قرار دادهاید.
شما باید تنها اشتباهات دوستان و خانواده خود را آن هم به صورت خصوصی و بدون حضور دیگران گوشزد کنید. در مورد افراد غریبه این کار بیادبی محسوب میشود، به خصوص در مقابل دیگران.
آداب صحبت کردن در مورد برخی خبرها
بهتر است در حین صحبت کردن از بیان برخی از خبرهای خصوصی خودداری کنید. خبرهایی که دانستنشان ممکن است حال طرف مقابلتان را بد کند و یا فردی که در موردش صحبت میکنید، ناراحت شود.
خبرهایی مانند:
- طلاق
- ازدواج
- سقط جنین
- بیماری
- مرگ
- اخراج
- افسردگی
- اعتیاد
- و… .
قبل از اینکه خبری را به اطلاع دیگران برسانید از خودتان بپرسید «آیا این خبر به او ارتباطی دارد؟»، «از شنیدن این خبر خوشحال میشود و یا ناراحت؟» و «فردی که قرار است در مورد او صحبت کنیم، دوست دارد در مورد خصوصیترین مسائل او با دیگران صحبت کنیم؟». با پاسخ دادن به این 3 سوال میتوانید به این نتیجه برسید که گفتن این خبر کار درستی است یا نه.
هنر سخن گفتن
هنر سخن گفتن را بیاموزید تا دیگران از همصحبتی با شما لذت ببرند. در این مقاله آداب و اصول صحبت کردن و مهمترین اشتباهات رایج را بهطور مفصل توضیح دادهایم و در نهایت نیز به شما گوشزد کردهایم که بهتر است در انتقال خبرها دقت کنید.
شما چه اصول و قواعد دیگری برایتان مهم است که رعایت نکردنشان از جانب دیگران باعث آزارتان میشود؟ در کامنتها برای ما بنویسید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سپاسگزارم از مطالب ارزشمندتون
سلام خانم جزینی
خوشحالیم که همراهانی مثل شما داریم
معمار زندگی خود باشید