7 روش تضمینی برای اینکه بدانید ترک عادت های بد موجب مرض نیست
ترک عادت های بد در 21 روز به راحتی ممکن است، تنها باید به خودتان قول دهید که به برنامه پایبند بمانید. در این مقاله ابتدا داستانی از کتاب اثر مرکب نوشته دارن هاردی میخوانید، حلقه عادتها را میشناسید و سپس میتوانید راههای ترک عادت در زندگی را بیاموزید تا بتوانید عادتهای بد خود را از بین ببرید.
توصیه میکنم خواندن این مقاله را از دست ندهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleعادت چیست و چرا باید آن را ترک کنیم؟
به گفته ارسطو: «ما همانی هستیم که مکرر انجام میدهیم».
عادتها، رفتارهایی هستند که بهطور ناخودآگاه انجام میدهیم، بدون اینکه به خوب و یا بد بودنشان توجهی داشته باشیم.
همه ما باید از این توانایی برخوردار باشیم که عادتهای خود را به خوبی بشناسیم و توانایی کنار گذاشتن عادتهای بد را داشته باشیم. زیرا تحقیقات روانشناسی نشان دادهاند که 95 درصد از تمام چیزهایی که احساس میکنیم، فکر میکنیم، انجام میدهیم و به آنها میرسیم، نتیجه عادتهای ما هستند.
بنابراین لازم است تا راهها و تکنیکهای ترک عادت را بشناسیم تا بتوانیم به نتایج و دستاوردهای مثبتی در زندگی خود برسیم. پیشنهاد می کنم اگر تمایل دارید مطالب بیشتری در زمینه عادتها بخوانید، مقاله معنی عادت را از دست ندهید.
داستانی در مورد ترک عادت بد در کتاب اثر مرکب
معلمی به همراه یکی از شاگردانش در جنگلی قدم میزد که رو به روی یک نهال کوچک ایستاد و به شاگردش گفت که نهال را از ریشه در آورد. شاگر نیز به راحتی آن نهال را از ریشه در آورد.
سپس در مقابل نهالی که کمی محکمتر به نظر میرسید و تا زانوهای شاگردش بود، ایستاد و به او گفت این نهال را نیز از ریشه در بیار. شاگرد به راحتی آن نهال را نیز از ریشه در آورد.
سپس بار دیگر در مقابل درختچه کاملا رشد یافتهای ایستاد و از شاگردش خواست آن را نیز از ریشه در آورد. شاگر نیز با کمک چوب و سنگ و با کمی سختی و تلاش بیشتر آن را از خاک بیرون کشید.
در ادامه معلم به درخت تنومندی اشاره کرد و از شاگردش خواست آن را نیز از ریشه خارج کند. اما شاگرد پاسخ داد که نمیتوانم درخت به این تنومندی را از ریشه خارج کنم.
دلیل این کار چه بود؟
معلم به شاگردش گفت «تو اکنون میتوانی قدرتی که عادتها در زندگیات دارند را درک کنی. هر چه عادتها قدیمیتر باشند، در وجود تو بزرگتر شده و ریشههایش نیز عمیقتر خواهند شد. در نتیجه کنار گذاشتن آنها کار دشواری خواهد بود.
در بعضی از مواقع به اندازهای این ریشهها عمیق میشوند که جرات نمیکنی برای از بین بردنشان کوچکترین تلاشی انجام دهی. مانند درخت تنومندی که سالها در زمین ریشه کرده است.
بنابراین باید قبل از اینکه عادتها در درون ما بزرگ و تنومند شوند، آنها را شناسایی کنیم و به مرور زمان از بین ببریم.»
حلقه عادت را برای ترک عادت های بد بشناسید
ابتدا باید بدانید که وجود حلقه عادت، به انجام کارهای روزانه افراد کمک بسیاری میکند. اگر این حلقه وجود نداشت، به سرعت مغز ما به خاطر انجام هر کار جزئی و هر فعالیت روزمرهای از حرکت میایستاد.
حلقه عادت (habit loop) از سه بخش سرنخ یا نشانه، جریان عادی یا رفتار و پاداش تشکیل شده است که نحوه شکلگیری عادتهای خوب و بد هستند. در ادامه تکتک موارد حلقه عادت را برایتان شرح داده و آنها را با مثالی توضیح میدهم که همه ما آن را تجربه کردهایم، رژیم گرفتن و ورزش.
تحقیقات نشان دادهاند که ترک عادت در 21 روز به راحتی ممکن است. به عبارت دیگر 21 روز زمان کافی است تا حلقه یک عادت جدید را در ذهن خود ایجاد کنید.
1)سرنخ
سرنخ و یا نشانه همان اتفاقی است که شما را وادار میکند تا کاری را انجام دهید، خواه آن کار خوب باشد یا بد. برای مثال شما قصد دارید به وزن ایدهآلتان و سلامتی برسید. بدون شک باید زمانهایی را به ورزش کردن اختصاص دهید و از خوردن غذاها و خوراکیهای چرب، شیرین و پر کالری خودداری کنید.
ولی زمانی که تنها چند کیلوگرم وزن کم میکنید به خود میگویید من توانایی کاهش وزن را دارم، بنابراین هیچ ایرادی ندارد که کمی کیک شکلاتی بخورم و یا چند روزی ورزش نکنم. اینگونه است که سرنخ انجام عادت بد در شما شکل میگیرد.
در صورتی که باید ترغیب شوید که بیشتر ورزش کنید و به رژیم غذایی خود پایبند بمانید، نه اینکه به عادتهای بد قبلی خود بازگردید.
2)رفتار
رفتار زمانی شکل میگیرد که به خود برای انجام هر کاری حق میدهید. برای مثال به خود حق میدهید که برای رفع خستگی از رژیم و ورزش، کمی به خوردن غذاهای ناسالم روی بیاورید.
برعکس این امر نیز همانطور که در بالا به آن اشاره شد، ممکن است. یعنی ممکن است شما به جای خوردن غذاهای ناسالم، ورزش بیشتر و پایبندی بیشتر به رژیم غذایی را در پیش بگیرید.
3)پاداش
پاداش حیاتیترین مرحله در حلقه عادت است. زیرا ذهن ما از پاداش گرفتن خوشحال میشود و در آن لحظه اهمیتی نمیدهد که آن رفتار خوب است یا بد.
برای مثال زمانی که غذاهای ناسالم ولی دلخواه خود را میخورید و زمانی که کیک شکلاتی میخورید، ذهنتان از خوردن خوراکیهای لذیذ لذت میبرد. یا زمانی که به جای ورزش کردن گوشهای مینشینید و زمانتان را به پرسه زدن در شبکههای مجازی صرف میکنید، ذهنتان لذت میبرد از اینکه لازم نیست از فعالیت زیاد خسته شود.
نتیجه
بنابراین لازم است به تکتک عادتهای کوچک و کم اهمیت خود نیز توجه کنید. زیرا کوچکترین عادتها میتوانند برای شما نتایج جبراننشدنی به همراه داشته باشند.
ترک عادت های بد در 21 روز
چرا میگویند برای کنار گذاشتن عادتها به 21 روز زمان نیاز دارید؟ زیرا تحقیقات نشان دادهاند که برای تغییر عادت بد و یا ایجاد یک عادت خوب، ذهن شما به 21 روز زمان نیاز دارد تا آن عادت ماندگار شود.
نحوه انجام این عادتها نیز به شرح زیر است:
ابتدا عادتی که دوست دارید آن را تغییر دهید را انتخاب کنید و در بالای برگهای بنویسید. سپس در آن برگه بنویسید که برای ایجاد عادت جدید و یا تغییر عادتهای گذشته لازم است چه کارهایی انجام دهید.
این نکته را به یاد داشته باشید که هر زمان عادتی را انجام ندادید، از فردای آن روز دوباره 21 روز را از ابتدا در نظر بگیرید. این کار باعث میشود تا به قول خود پایبند بمانید و هر طور شده تلاش کنید تا 21 روز را به اتمام برسانید.
برای مثال کتاب خواندن
فرض کنید مایل هستید عادت کتاب خواندن را در خود ایجاد کنید. برگهای بردارید و لیستی تهیه کنید از کارهایی که باید انجام دهید. سپس سعی کنید کارهای نوشته شده را در 21 روز انجام دهید تا در ذهنتان ماندگار شوند.
برای مثال روز اول تنها کافی است کتاب را از قفسه کتابخانه خارج کنید، چند روز اول تنها 5 صفحه از آن را بخوانید، چند روز آینده 10 صفحه و الی آخر. تنها باید به خودتان قول دهید تا هر روز کارهای نوشته شده را انجام دهید و به تعویق نیاندازید تا عادت جدید را ایجاد کنید.
روشهای تضمینی برای ترک عادت های بد در 21 روز
در پایان روشهایی را برایتان ذکر میکنیم که اگر به آنها عمل کنید، بدون شک میتوانید هر عادتی که دوست ندارید و یا آن را مانعی برای پیشرفتتان میدانید، ترک کنید. بنابراین ابتدا باید عادت مورد نظر خود را پیدا کنید و سپس با روشهایی که در ادامه بیان میکنیم، آنها را از بین ببرید.
1)شناخت محرکهای درونی
مسلما همه ما کارهایی که به آنه عادت کردهایم را در مواقعی انجام میدهیم که عواملی باعث تحریک ما شده باشند. سختترین کار این است که بتوانید محرکهای درونی خود را به خوبی بشناسید و از آنها دوری کنید. برای این کار لازم است در طول چندین روز به رفتارهای خود دقت کنید تا متوجه شوید که در چه زمانهایی آن عادت را از خود نشان میدهید.
برای مثال من در حین کار عادت کرده بودم که در زمانهای خستگی و استراحت گوشی همراه را بردارم و شبکههای اجتماعی را چک کنم. این عادت باعث میشد تا در طول روز زمان زیادی تلف کنم و مجبور شوم ساعتهای بیشتری را صرف اتمام کارهایم کنم.
حال عادت خود را ترک کردهام و در زمانهای خستگی از کار، از پشت میز بلند شده و چند دقیقهای را صرف انجام فعالیتهای کششی میکنم و یا خوراکی میخورم. باید بدانید که اوایل، ترک کردن هر عادتی کار سختی خواهد بود. اما شما باید بتوانید عادتهای بد خود را از بین ببرید.
2)ترک عادت : خبر دادن به دیگران
اکثر ما به این باور رسیدهایم که باید کارهایی که قصد انجام دادنشان را داریم، از دیگران پنهان کنیم تا به موفقیت برسیم. این باور به کلی اشتباه است. برای اینکه بتوانید عادتهای خود را از بین ببرید، نیاز به یک همراه دارید. فردی که بتواند شما را تا پایان همراهی و تشویق کند و محرک شما برای تلاش بیشتر باشد.
برای مثال اگر قصد دارید ورزش را جزوی از عادتهای روزانه خود کنید، نیاز به همراه دارید تا زمانهایی که بیحوصله هستید نیز شما را به ورزش کردن و تحرک وادار کند. حتی میتوانید با یکدیگر زمانهایی را در طول هفته به پیادهروی اختصاص دهید.
البته نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که شما نباید هر فردی را با خودتان همراه کنید. بسیاری از افراد ذهن منفی و بدبینی دارند که باعث میشوند شما نیز از تلاش بیشتر برای رسیدن به اهدافتان مایوس شوید.
3)از بین بردن محرکهای بیرونی
همه ما زمانهایی را تجربه کردهایم که نتوانستهایم با خودمان مقابله کنیم و عادتی را از سر گرفتهایم. برای مثال در زمانهایی که در حال رژیم گرفتن بودهایم به رستوران و یا کافه رفته و رژیم خود را شکستهایم. یا زمانی که به خودمان قول داده بودیم تا پول بیشتری پسانداز کنیم، وسیلهای خریدهایم که اصلا به آن نیازی نداشتهایم.
لازم است محرکهای بازگشتتان به انجام عادتهای بد را بشناسید و سعی کنید تا زمان ترک عادت در پایان 21 روز از محرکها دوری کنید تا به موفقیت برسید. برای مثال در این مدت به رستوران و کافه نروید، غذاهای پر کالری و چرب درست نکنید و… .
مطمئن باشید بعد از 21 روز، تمایلی به انجام آن عادت نخواهید داشت.
4)ترک تنها یکی از عادت های بد
از ابتدا که شروع به از بین بردن عادتهای بد و یا ایجاد عادتهای خوب میکنید، این نکته را فراموش نکنید که تنها باید روی یک عادت متمرکز باشید. بسیاری از افراد گمان میکنند که میتوانند تمام عادتهای خود را به راحتی در زمانی معین از بین ببرند و بعد از حدود 1 ماه به فرد ایدهآلشان تبدیل شوند. این تفکر کاملا غلط است.
شما باید لیستی از عادتهای بد و عادتهای دلخواهی که دوست دارید در خودتان ایجاد کنید را بنویسید و سپس از مهمترین آنها شروع کنید. به مرور زمان میتوانید تغییرات مثبت ایجاد شده را مشاهده کنید.
5)شروع از عادتهای کوچک
سعی کنید ابتدا عادتهای منفی کوچک خود را از بین ببرید و یا اینکه عادتهای منفی را به عادتهای کوچکتر تبدیل کرده و هر بار سعی کنید یکی از آنها را از بین ببرید تا به مرور زمان بتوانید عادت اصلی را ترک کنید.
برای مثال شما تمایل دارید، ورزش کردن را به یکی از عادتهای خود تبدیل کنید. نباید از همان ابتدا ورزشهای سخت و سنگین را انتخاب کنید و به انجام آنها بپردازید. این کار باعث میشود در مدت زمان کوتاهی از انجام آن خسته شده و ورزش را کنار بگذارید. شاید بهتر باشد از یک پیادهروی ساده شروع کنید و به مرور زمان فعالیتهایتان را بیشتر کنید.
6)ترک عادت های بد در 21 روز : جایگزین کردن
برای اینکه بتوانید به از بین بردن عادتهای منفی پایبند بمانید، باید بلافاصله عادت دلخواه و مثبتی را جایگزین آن کنید. این کار باعث میشود تا با چشیدن لذت عادت جدید، به از بین بردن عادت گذشته پایبند باشید.
برای این کار لیستی از عادتهای بد خود تهیه کنید و در مقابل هر کدام از آنها عادتهای جایگزین را بنویسید. این کار به شما کمک میکند برای تصمیمگیری راحتتر عمل کنید.
7)پاداش دادن به خود
با ترک کردن عادتی که آن را دوست نداشتهاید، به خودتان پاداش دهید. شما کار بزرگی را به سرانجام رساندهاید و مستحق گرفتن پاداش هستید.
لازم به ذکر است که بعضی از افراد با انجام همان عادتی که ترک کردهاند به خودشان پاداش میدهند. مانند فردی که وزن خود را کم کرده و به عنوان پاداش، کیک شکلاتی میخورد.
شما باید از این فرصت استفاده کنید و به خودتان پاداشی بدهید که در راستای انجام عادت جدیدتان باشد. برای مثال اگر عادت کتاب خواندن را در خود ایجاد کردهاید، به خودتان کتاب هدیه دهید.
سخن پایانی
عادتها و رفتارها هرگز دروغ نمیگویند. شما باید سخنی که به زبان میآورید، با رفتاری که انجام میدهید یکسان باشد تا اطرافیانتان بتوانند آن را باور کنند. برای مثال اگر ادعا میکنید به کتاب خواندن اهمیت میدهید ولی در طول هفته حتی یک صفحه هم نمیخوانید، نمیتوان باور کرد که شما عادت به کتاب خواندن دارید.
بنابراین سعی کنید با ترک عادت های منفی و بد در 21 روز و ایجاد عادتهای مثبت، به فرد دلخواهتان تبدیل شوید. برای موفق شدن تنها به 21 روز زمان به هم پیوسته نیاز دارید.
در پایان پیشنهاد میکنم مقاله ترک عادت های بد در کتاب اثر مرکب را نیز مطالعه کنید.
شما چه راههای دیگری را برای از بین بردن عادتهایتان توصیه میکنید؟ در کامنتها برای ما بنویسید تا دیگران نیز از توصیههای شما بهرهمند شوند.
دیدگاهتان را بنویسید