روش های افزایش عزت نفس در کودکان + راه حل ها و نکات مهم و اساسی
افزایش عزت نفس در کودکان یکی از مهمترین نکاتی است که والدین باید به آن توجه زیادی داشته باشند و راههای حفظ و افزایش آن را بیاموزند. زیرا عزت نفس نقش مهمی در موفقیتهای آینده کودکان دارد و ریشه آن در دوران کودکی شکل میگیرد.
در این مقاله به 7 روش و راهکار عالی و تضمینی با ارائه نکات و راهحلهای لازم پرداختهایم. خواندن این مقاله را از دست ندهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleتعریف عزت نفس چیست؟
عزت نفس به این معنی است که شما تا چه اندازه به خودتان احترام گذاشته و برای خود ارزش قائل هستید. به عبارت دیگر احساس عزت نفس به این موضوع وابسته است که شما در مورد خودتان چگونه میاندیشید و تا چه اندازه به تواناییها و استعدادهای خود اطمینان دارید.
برای یادگیری بهتر مفهوم عزت نفس، حتما مقاله عزت نفس چیست را با دقت مطالعه کنید. در این مقاله بهطور مفصل نکات و تکنیکهای ضروری را بیان کردهایم.
اهمیت ایجاد عزت نفس در کودکان
عزت نفس افراد از دوران کودکی شکل میگیرد. زیرا کودکان مدام به دنبال جلبتوجه دیگران بوده و دوست دارند مورد پذیرش قرار بگیرند. برای پی بردن به این موضوع به زمانهایی دقت کنید که به فرزندتان کمتوجهی میکنید و او سعی دارد با شیطنت کردن و خرابکاری توجه شما را به خود جلب کند.
به همین دلیل به عنوان والدین وظیفه دارید با فرزندانتان به گونهای رفتار کنید که بتوانید در حفظ و افزایش عزت نفسشان نقش اساسی داشته باشید. اگر این وظیفه را به درستی انجام ندهید، فرزندتان در سنین نوجوانی با مشکلات زیادی روبهرو خواهد شد. مشکلاتی مانند:
- عدم توانایی در برقراری ارتباط با دیگران،
- ترس از صحبت در جمع،
- عدم خودباوری و خودآگاهی،
- ترس از یادگیری مهارتهای لازم،
- عدم توانایی در گرفتن حق خود از دیگران،
- خود را بیارزش دانستن و مورد سرزنش قرار دادن،
- و… .
روشهای افزایش عزت نفس در کودکان
برای اینکه بتوانید نقش مهمی در ایجاد عزت نفس در کودکانتان داشته باشید، حتما روشهایی که در ادامه بیان میکنیم را به دقت بخوانید و به آنها عمل کنید.
1)کمک به فرزندان در شناخت خود
هر اتفاقی که در طول روز برای کودکتان رخ میدهد، روی روان و در نتیجه روی خودشناسی او تاثیر میگذارد. بنابراین باید به گونهای فرزندتان را پرورش دهید که خودش را باور داشته باشد و برای خودش و دیگران، عشق و احترام زیادی قائل شود.
نکته مهم
لازم است حتما به این نکته توجه داشته باشید که شما بیشترین تاثیر را روی فرزندتان میگذارید و باید به گونهای رفتار کنید که فرزندتان به شما اعتماد کند. شما الگوی فرزندانتان هستید و هر طور که در مورد خودتان و زندگی صحبت کنید، آنها نیز همینگونه رفتار میکنند.
راهحل
برای اینکه به راحتی بتوانید به خودشناسی فرزندتان کمک کنید، لازم است زیباییهای وجودی آنها را پیدا کنید
سعی کنید به استعدادها و تواناییهای فرزندتان پی ببرید و به آنها ارزش بگذارید. این کار باعث میشود تا فرزندتان احساس ارزشمندی داشته باشد.
2)افزایش عزت نفس در کودکان : محافظت از فرزندتان
باید بتوانید از فرزندتان در برابر عوامل بیرونی محافظت کنید تا بتوانند ذهنیات و روحیاتشان را کنترل کنید. سعی کنید کودکانتان بیشترین زمان را با شما بگذارنند تا به دیدن برنامههای تلویزیون، بازی با دوستانشان و… .
امروزه والدین برای آسایش و راحتی خود بیشتر ترجیح میدهند کودکانشان تلویزیون تماشا کنند و یا با گوشی همراه و تبلت بازی کنند تا آنها به دغدغههای خودشان برسند.
راهحل
برای اینکه به خوبی بتوانید از فرزندتان محافظت کنید، مهمترین کار این است که دسترسی او را به استفاده از اینترنت محدود کنید. امروزه فیلمها و عکسهای زیادی در فضای اینترنت وجود دارند که ذهنیات فرزندتان را درگیر کرده و آنها را از مسائل بسیار مهمتری دور میکنند.
بسیاری از والدین افتخار میکنند که کودکشان بیشتر از آنها توانایی استفاده از گوشی همراه و سیستمهای کامپیوتری را دارد و این کاملا اشتباه است.
مورد مهم دیگری که باید به آن توجه کنید این است که فرزندانتان با چه کسانی در تماس است و از چه کسانی الگو میگیرد. اطرافیان تاثیر زیادی در رفتارها و کارهای کودکان دارند. بنابراین فرزند خود را به کسی بسپارید که شناخت کافی از او دارید.
3)اجازه اشتباه کردن بدهید
به کودکتان اجازه بدهید که در انجام کارهایش اشتباهاتی را انجام دهد و طعم شکست را بچشد. این کار باعث میشود تا در سنین بزرگسالی از شکست خودن واهمهای نداشته باشد و بداند که همیشه فرصت جبران برخی از شکستها را با کمک شما و یا دیگران دارد.
نکته مهم
بسیاری از والدین مدام به کودکانشان گوشزد میکنند که تند راه نرو، ندو، ریخت و پاش نکن، غذا داغه الان نخور، لیوان را درست بگیر تا آب را نریزی و…، حتی در برخی از مواقع صحبت کردن و جواب دادن به سوالات دیگران را نیز به کودکشان دیکته میکنند.
این اتفاق باعث میشود تا کودک شما عزت نفس خود را از دست بدهد و به این نتیجه برسد که بدون کمک دیگران نمیتواند در کارهایش موفق عمل کند.
از طرف دیگر نیز همیشه در ترس و استرس به سر میبرد که در صورت اشتباه کردن با سرزنش و دعوای شما مواجه میشود.
راهحل
به کودکتان اجازه دهید تا برخی از کارها را خودش به تنهایی انجام دهد و به او بفهمانید که اگر نیاز به کمک داشت میتواند روی کمک و راهنمایی شما حساب کند.
با این کار به کودک خود اجازه میدهید تا در مورد نحوه انجام دادن کارها فکر کند و تجربیات جدید به دست بیاورد.
4)افزایش عزت نفس در کودکان : عشق دادن به فرزند
اگر کودک شما عشق و دوست داشتن بدون قید و شرط را از طرف شما احساس کند، عزت نفس و اعتماد به نفس بالایی پیدا خواهد کرد.
باید این موضوع را بپذیرید که فرزندانتان نیز ممکن است اشتباه کنند و رفتارهایی داشته باشند که شما دوست نداشته باشید. در اینگونه مواقع باید به درستی با آنها رفتار کنید تا با شما لجبازی نکنند و به حرفتان گوش دهند.
نشان دادن خشونت، عصبانیت و بدرفتاری با کودک شما را به خواستههایتان نمیرساند، بلکه تنها اوضاع را خرابتر از قبل میکند.
نکته مهم
این نکته را فراموش نکنید که بردن کودک به شهربازی، درست کردن غذاهای خوب، لباس و اسباب بازی خریدن و از این قبیل مسائل به کودکانتان نشان نمیدهد که شما او را دوست دارید.
شما باید مستقیم به کودکتان محبت کنید و عشق بورزید و از کلمات محبتآمیز استفاده کنید تا کودکتان عشق شما را نسبت به خودش باور کند.
راهحل
به کودکتان اجازه اشتباه کردن بدهید و به او بفهمانید که با وجود اشتباهات و نقصهایی که دارد برای شما عزیز و دوست داشتنی است و شما به او اعتماد دارید.
5)همسطح دیدن خود با کودک
زمانیکه با رفتارهایی از کودکتان مواجه میشوید که دوست ندارید و این موضوع شما را عصبانی میکند، باید خودتان را همسطح با کودکتان در نظر بگیرید. نه اینکه بخواهید به او نشان دهید که قدرت بیشتری از او دارید و او باید به حرفتان گوش بدهد.
راهحل
در اینگونه مواقع به جای عصبانیت خودتان را هم اندازه کودکتان تصور کنید و به این موضوع بیاندیشید که شما نیز زمانی هم اندازه او بوده و این اشتباهات را مرتکب شدهاید.
6)روشهای افزایش عزت نفس در کودکان : دوستی با کودک
امروزه به دلیل وجود گوشیهای همراه، فیلمها، عکسها و…، بچهها به راحتی با فرهنگهای دیگر جوامع آشنا شده و به شدت تحتتاثیر آنها قرار میگیرند.
برای اینکه بتوانید اینگونه مسائل را تحت کنترل خود درآورده و نفوذگذاری زیادی روی فرزندتان داشته باشید، باید بتوانید با آنها دوست شوید.
نکته مهم
شاید بگویید فرهنگهای مختلف چه تاثیری روی عزت نفس فرزندانتان دارند؟ زمانیکه فرزند شما با فرهنگها و نحوه زندگی دیگران آشنا میشود، دوست دارد مانند آن افراد زندگی و رفتار کند که ممکن است با فرهنگ و رفتارهای شما در تضاد باشد.
بنابراین او را به خاطر رفتارها و عملکردهایی که از خود نشان میدهد، سرزنش و تحقیر میکنید. این کار به مرور زمان عزت نفس فرزندتان را کاهش میدهد.
اگر بتوانید این مسائل را از دوران کودکی کنترل کنید، در بزرگسالی روابط دوستانهتری با یکدیگر خواهید داشت.
راهحل
فضای امنی را برای فرزندتان در خانواده ایجاد کنید تا بتواند به راحتی احساسات خود را با شما در میان بگذارد و با شما مشورت کند. این کار باعث ایجاد رابطه دوستانه بین شما و فرزندتان میشود.
برای این کار:
- کودکانتان را در آغوش بگیرید،
- از آنها در برابر دیگران محافظت کنید،
- به آنها اجازه دهید که خودشان باشند،
- به خواستههایشان اهمیت بدهید،
- نظرشان را در مورد مسائل مختلف بپرسید،
- و… .
7)گوش دادن به صحبتها
اجازه دهید تا کودکتان هر اندازه که میخواهد با شما صحبت کند. اگر به صحبتهای کودکتان به خوبی گوش دهید و با او همراهی کنید، به این باور میرسد که برایتان اهمیت زیادی دارد. زیرا کودک شما با حرف زدن هیجانات و احساساتش را بروز میدهد.
نکته مهم
برخی از والدین برای آسایش و راحتی خود از این کار دوری کرده و به کودکشان را برای زیاد حرف زدن سرزنش و دعوا میکنند.
اگر شما نیز از این دسته از والدین هستید و زمانیکه کودکتان در حال حرف زدن است به او کممحلی کنید و یا جملاتی مانند «کم حرف بزن»، «بذار به کارم برسم»، «الان وقت ندارم» و… را به او بگویید، ممکن است دو اتفاق رخ دهد.
کودک شما در سنین بزرگسالی به مرور زمان از صحبت کردن در برابر دیگران خجالت میکشد و دچار استرس میشود و یا اینکه ترجیح میدهد دوستانی را برای همصحبتی انتخاب کند و از شما دوری میکند.
راهحل
زمانیکه کودکتان با شما صحبت میکند:
- کارهایتان را کنار بگذارید و با دقت به صحبتهای او گوش دهید،
- در حین صحبت به چشمهای او نگاه کنید،
- بین حرفهایش صحبتی نکنید،
- از پند و نصیحت دوری کنید،
- او را سرزنش نکنید و اجازه دهید شما را محرم خود بداند،
- اگر لازم است او را در آغوش بگیرید،
- و… .
8)ایجاد تجربههای شیرین
برای این که عزت نفس فرزندتان را افزایش دهید، باید تجربههای شیرینی را در طول روز برایشان رقم بزنید و به آنها اهمیت بدهید.
راهحل
تا میتوانید با فرزندانتان بازی کنید، آنها را به پارک و محلهای بازی ببرید، غذاهایی که دوست دارند را برایشان درست کنید و… .
به آنها نشان دهید که برای شما اهمیت زیادی دارند و شما هر کاری را انجام میدهید تا لحظات لذتبخشی را تجربه کنند.
سخن پایانی برای افزایش عزت نفس در کودکان
مهمترین کاری که باید انجام دهید، همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم برقراری رابطه دوستانه با کودکانتان است. این کار باعث میشود تا به خوبی با احساسات، استعدادها و تواناییهای کودکتان آشنا شده و آنها را برای زندگی بهتر و بدون دغدغهتر آماده کنید.
در کنار خواندن این مقاله، حتما مقاله افزایش اعتماد به نفس در کودکان را نیز مطالعه کنید.
شما چه راههای دیگری را برای بالا بردن عزت نفس در کودکان پیشنهاد میکنید؟ در کامنتها بنویسید.
لازم است در تربیت فرزندتان، اطلاعاتی در مورد اعتماد به نفس نیز به دست آورید. توصیه میکنم خواندن مقاله معرفی کتاب های اعتماد به نفس را از دست ندهید.
دیدگاهتان را بنویسید