انواع فعالیت گروهی در سخنرانی و جلب توجه مخاطب
فعالیت گروهی در سخنرانی به جلبتوجه و حال خوب مخاطب کمک بسیاری میکند. در این مقاله قصد داریم با شما از اهمیت و فواید کار گروهی در سخنرانی صحبت کنیم و در پایان چندین بازی را به شما آموزش دهیم. خواندن این مقاله را از دست ندهید.
فهرست مطالب این نوشته
Toggleفعالیت گروهی در سخنرانی چیست؟
فعالیتهای گروهی (کارهای گروهی)، از جمله فعالیتهایی هستند که مخاطبان و شرکتکنندگان حاضر در سخنرانی را به تکاپو وادار کرده و باعث همراهی آنها با سخنران میشوند. هر سخنران باید در حین نوشتن متن سخنرانی خود کارها و فعالیتهایی را در نظر بگیرد تا بتواند از یکنواختی و کسلکننده بود سخنرانی جلوگیری کند.
البته راههای دیگری مانند استفاده از ابزار، داستان، بیان سوال و… نیز وجود دارد که باعث میشود سخنرانی از حالت یکنواختی خارج شود. در مقاله جلب توجه مخاطب در سخرانی به بیان کامل این روشها پرداختهایم. از خواندن این مقاله غافل نشوید.
لازمه فعالیت و کار گروهی در سخنرانی
انجام فعالیتهایی در طول سخنرانی، هم برای مخاطب و هم برای سخنران از اهمیت ویژهای برخوردار است. زیرا با این فعالیتها مخاطب به خوبی میتواند تمرینات و صحبتهای سخنران را بهصورت عملی در همان لحظه اجرا کرده و بهتر بیاموزد. از طرف دیگر نیز میتواند سوالات خود را با سخنران در میان بگذارد.
سخنران نیز با خیالی آسوده از اینکه مخاطبان موضوع صحبتهایش را به خوبی متوجه شدهاند، سخنرانی خود را به پایان میرساند و در نظر مخاطبان به سخنرانی حرفهای و محبوب تبدیل میشود.
پیشنهاد میکنم دوره آموزش فن بیان و سخنرانی را به صورت رایگان دانلود کنید تا بتوانید با آموزشهای بیان شده در آن فن بیان خود را تقویت کنید. در این دوره برخی از روشهای جلبتوجه را میتوانید به صورت عملی مشاهده کنید.
فواید فعالیت گروهی در سخنرانی
سعی کنید سخنرانی خود را به گونهای برنامهریزی کنید تا در طول مدت زمان سخنرانی، مخاطبان را در کنار خود داشته باشید. زیرا انجام فعالیتها و کارهای گروهی باعث میَشود:
- مخاطبانتان را با خود همراه کنید،
- آنها را به تحرک وادار کنید،
- آنها هوشیار و فعال شوند و حال خوبی پیدا کنند،
- ارتباط بین شرکتکنندگان بیشتر شده و اجتماعیتر شوند،
- یادگیری مطالب بیان شده افزایش پیدا کند،
- خلاقیتها و ایدههای جدید به وجود بیاید،
- رقابتهای سالم شکل بگیرد،
- جدلها و تناقضات رفع شود،
- مخاطبان شادتر شوند و سخنرانی از یکنواختی خارج شود،
- شرکتکنندگان کار تیمی را بیاموزند.
مثال
در اکثر سخنرانیهای خود حتما سعی میکنم فعالیتهایی را برای شرکتکنندگان و مخاطبان در نظر بگیرم. برای مثال در سمینارهای فن بیان و سخنوری از شرکتکنندگان میخواهم به گروههای 3 یا 4 نفر تقسیم شده و تمریناتی که در طول سخنرانی توضیح دادهام را با کمک یکدیگر انجام دهند.
در این مواقع در بین شرکتکنندگان حرکت میکنم و سوالهای آنها را در زمینه فعالیتی که برایشان در نظر گرفتهام، پاسخ میدهم و آنها را راهنمایی میکنم تا بهتر مطالب را بیاموزند.
این کار تا به امروز نتیجه فوقالعادهای در بر داشته است.
مشکلات فعالیت و کار گروهی در سخنرانی
تصور نکنید در سخنرانیهای خود فعالیتهای گروهی بیدردسری خواهید داشت. مشکلاتی ممکن است بر سر راه شما قرار بگیرند که اگر آنها را به خوبی بشناسید، به راحتی میتوانید واکنشهای صحیح را از قبل پیشبینی کنید. حل این مشکلات و تعارضها تنها به عهده شما خواهد بود، به همین دلیل اصرار داریم به آها توجه کنید. این مشکلات عبارتند از:
1)کمرویی مخاطبان
زمانیکه شما قصد دارید افراد را به گروههای چندتایی تقسیم کنید، بسیاری از افراد به دلیل کمرویی و خجالت نمیتوانند در دستههای گروهبندی قرار بگیرند و ممکن است تنها بمانند. شما به عنوان سخنران حتما باید به این نکته توجه داشته و بدون تمسخر و قضاوت مشکل را برطرف کنید.
2)ایجاد تنش
در بسیاری از مواقع اختلافنظرها و یا مشکلاتی باعث ایجاد تنش در بین مخاطبان میشوند. بهطور معمول افرادی که با یکدیگر غریبه هستند نمیتوانند از همان دقایق ابتدایی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
3)عدم مشارکت
ممکن است انرژی اعضای تیم کم بوده و به دلیل عدم مشارکت، در انجام تمرینات شکست بخورند. در این حالت افراد سرخورده و عصبی شده و مایل به ادامه سازش و همکاری با یکدیگر نخواهند بود.
4)گذشت زمان
در اکثر مواقع در حین انجام فعالیتها و کارهای گروهی، کنترل زمان از دست سخنران خارج شده و برای بیان مطالب مهم خود زمان کم میآورد. برای اینگونه فعالیتها حتما زمان قرار دهید و به آن پایبند باشید تا با مشکل کمبود وقت نشوید.
باید بتوانید با قاطعیت تمام در ابتدای شروع فعالیت برای مخاطبان زمان تعیین کنید تا بدانند چقدر زمان دارند.
5)محرم و نامحرمی
شاید شما فعالیتها و یا بازیهایی را در نظر گرفته باشید که نیاز باشد مخاطبان یکدیگر را لمس کنند. در اینگونه مواقع میتوانید با خنده و شوخی این مشکل را حل کنید و افراد مناسب را در کنار یکدیگر قرار دهید.
حتی میتوانید با خلاقیتی جالب مشکل را برطرف کنید. مانند تصویر بالا که در یکی از سمینارهایم برای رفع این مشکل از شرکتکنندهها تقاضا کردم که به جای انگشت خود از خودکارهایشان استفاده کنند.
انواع فعالیت های گروهی در سخنرانی
2 نوع فعالیت گروهی وجود دارد، کارهای گروهی ذهنی و کارهای گروهی فیزیکی. در ادامه چندین فعالیت و کار گروهی را برای شما نام میبریم تا به راحتی بتوانید در سخنرانیهای خود از آنها استفاده کرده و ایده بگیرید. به عنوان یک سخنران در اینگونه فعالیتها باید خلاقیت بیشتری داشته باشید تا بتوانید ایدههای جدید و منحصربهفردی خلق کنید.
الف)کار های گروهی ذهنی در سخنرانی
کارهای گروهی و بازیهای ذهنی به سادگی قابل اجرا هستند. با این فعالیتها ذهن مخاطب را فعال میکنید. این بازیها عبارتند از:
1)شمارش اعداد
از مخاطبان خود بخواهید از عدد 2 شروع کنند و تا عدد 100 به صورت زوج بشمارند. یا از 99 شروع کنند و اعداد فرد را تا شماره 1 بگویند و یا اعداد را 5 تا 5 تا بگویند.
در حین شمارش اعداد میتوانید از ایدههای متعددی استفاده کنید.
2)نقطه و خط
در یکی از سخنرانیهای خود از شرکتکنندگان خواستم 9 نقطه را به صورت مکعب 3*3 روی کاغذ بکشند و سعی کنند تنها با 4 خط نقاط را به یکدیگر وصل کنند. شور و هیجان این بازی برایشان خیلی زیاد بود و هر کدام تلاش میکردند این بازی را به سرانجام برسانند.
این نوع از بازیها را میتوانید با سرچ در گوگل پیدا کنید.
ب)کار های گروهی فیزیکی در سخنرانی
اغلب افراد از بازیها و کارهای فیزیکی بیشتر از بازیها و کارهای ذهنی لذت میبرند. زیرا در اینگونه فعالیتها تحرک بیشتری داشته و بیشتر میتوانند رفع خستگی کنند. این نوع بازیها و فعالیت های گروهی در سخنرانی عبارتند از:
1)دوچرخه با دست
از مخاطبان بخواهید با دستهای خود به صورت دوچرخه رکاب بزنند و بعد از مدتی این کار را برعکس انجام دهند. این فعالیت باعث متعادلسازی دو نیمکره چپ و راست مغز نیز میشود.
2)حرکتهای کششی
مخاطبان خود را از جای خود بلند کنید و وادار کنید تا چند حرکت کششی انجام دهند. خودتان نیز با آنها همراهی کنید تا از انجام حرکات کششی خجالت نکشند. این کار آنها را سر ذوق و نشاط میآورند.
3)اون کار و نکن!
چند داوطلب انتخاب کنید و از آنها بخواهید به روی سن بیایند. از آنها بخواهید تا عکس هر کاری که گفته میشود را انجام دهند. برای مثال حرکت نکن، تک پا حرکت کن، بایست و… .
رفع یکنواختی و کسالت
حتما در سخنرانیهای خود زمانهایی را به فعالیت و کار گروهی عملی در سخنرانی اختصاص دهید. این کار سخنرانی شما را از یکنواختی خارج کرده و باعث جلبتوجه مخاطب میشود.
با کمی خلاقیت و سرچ در گوگل میتوانید به بازیها و فعالیتها متنوعتر و جذابتری دست پیدا کنید.
اگر شما هم بازیها و فعالیتهای گروهی ذهنی و فیزیکی را میشناسید، حتما در کامنتها با ما و دیگران به اشتراک بگذارید. به اشتراکگذاری دانستهها، باعث ایجاد خلاقیت و ایده میشود.
دیدگاهتان را بنویسید